zondag 19 januari 2014 om 15u52

Zoals ieder jaar was het wederom een sprinter die er met de overwinning vandoor ging in de People's Choice Classic, het criterium wat de Tour Down Under die dinsdag van start gaat aankondigt.

En ditmaal was dat niet André Greipel (Lotto-Belisol) maar Marcel Kittel (Giant-Shimano) die hem voorging in de sprint!

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De samenvatting van de People's Choice Classic 2014

Het criterium vond vandaag plaats op een nieuw circuit van 2 kilometer rondom de Torrens rivier, vlakbij de Zoo van Adelaide, met 25 rondjes op het programma voor een totaalafstand van 50 kilometer.

De wedstrijd begon met verschillende individuele ontsnappingspogingen die allemaal zonder resultaat bleven, tot de vorming van een klein groepje met Nathan Haas (Garmin-Sharp) die de premie pakte in de sprint bij de 5de doorkomst over de finishlijn en die gezelschap had gekregen van Axel Domont (AG2R La Mondiale) en Lucka Wackermann (Lampre-Merida) en even later ook van Anthony Roux (FDJ.fr).

Een valpartij aan het einde van de 6de ronde had als belangrijkst slachtoffer de voormalig Italiaans kampioen (2010 en 2011), Giovanni Visconti (Movistar), die afgevoerd werd naar het ziekenhuis met een gebroken been (zijn ploeg geeft aan dat het om een gebroken rechter scheenbeen gaat). Na het gebroken sleutelbeen van Thomas Voeckler (Team Europcar) als gevolg van een valpartij tijdens zijn training in Australië (een auto die plotseling moest stoppen voor een overstekende voetganger was de oorzaak van deze valpartij aangezien Voeckler deze niet meer kon ontwijken), is Visconti dus al de tweede naam die we kunnen schrappen van de lijst van deelnemende renners aan de Tour Down Under 2014 nog voordat de wedstrijd dinsdag* van start gaat.

Bij de 10de doorkomst over de finishlijn probeert Axel Domont de premie te pakken maar op het laatste moment wordt deze toch gewonnen door Nathan Haas en de Australische renner gaat er zo met beide van de eerste twee premies vandoor terwijl de voorsprong van de 4 renners aan kop stabiel is rond de 30 seconden.

In de 15de ronde loopt de voorsprong snel terug als het peloton versnelt onder leiding van de Giant-Shimano en Lotto-Belisol ploegen die natuurlijk een massasprint aan de finish verwachten. Dit weerhoudt Nathan Haas er niet van om ook de 3de premie van de wedstrijd te pakken als hij weer over de finishlijn komt. Als de dreiging van het peloton te groot wordt probeert allereerst Wackermann er alleen vandoor te gaan maar slaagt daar niet in. Axel Domont probeert het dan op zijn beurt en komt zo alleen aan kop op 7 rondjes van de finish.
Gelukkig had de renner van de AG2R La Mondiale ploeg nog snel van fiets gewisseld voor de start want hiermee was het hem waarschijnlijk niet gelukt om nog even alleen aan kop te blijven ...

Matthew Hayman (Team Sky) is de eerste renner die het gaatje dicht rijdt en al snel is het peloton dan weer volledig bij elkaar, op iets meer dan 5 rondjes van de finish.

In het peloton weet Philip Deignan (Team Sky) dan de laatste premie te pakken bij de 20ste doorkomst over de finishlijn en op dat moment in de wedstrijd zien we met name zijn ploeg aan kop. In de laatste ronde is het echter de sprinttrein van Lotto-Belisol die de leiding overneemt, hopende hiermee André Greipel zijn 3de overwinning op rij te kunnen laten pakken (na 2012 en 2013).
André Greipel zette inderdaad als eerste de sprint aan maar Marcel Kittel (Team Giant-Shimano) weet hem links langs voorbij te komen en wint zo deze wedstrijd die de Tour Down Under 2014 aankondigt, de eerste UCI WorldTour wedstrijd van het seizoen.

Het resultaat van de People's Choice Classic 2014

Hieronder vindt u de top 10 van dit criterium:

Marcel Kittel1/ Marcel Kittel (Giant-Shimano) - 1h04'34"
2/ André Greipel (Lotto-Belisol)
3/ Caleb Ewan (UniSA-Australia)
4/ Christopher Sutton (Team Sky)
5/ Jose Joaquin Rojas (Movistar Team)
6/ Julian Alaphilippe (Omega Pharma-QuickStep)
7/ Mark Renshaw (Omega Pharma-QuickStep)
8/ Jonathan Cantwell (Drapac Cycling)
9/ Elia Viviani (Cannondale)
10/ Jurgen Roelandts (Lotto-Belisol)

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Videosamenvatting van de People's Choice Classic 2014

Hieronder vindt u de videosamenvatting van deze wedstrijd:

En nu plaats voor de Tour Down Under 2014

Na deze People's Choice Classic gaat dinsdag de Tour Down Under 2014 van start, voor 6 etappes tot en met zondag.

Om alle details over het parcours van de Tour Down Under 2014 te kennen kunt u het artikel Het parcours van de Tour Down Under 2014 op Google Maps/Google Earth en profielen raadplegen.

* de start op dinsdag wordt overigens ook nog bedreigd want bosbranden ten noorden van Adelaide zouden de eerste etappe van de Tour Down Under 2014 wel eens onmogelijk kunnen maken

bron illustratiefoto van dit artikel: © John Veage - Santos Tour Down Under

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 2159x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Tour Down Under | Tour Down Under 2014

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zes plus zeven ?