home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
nog 205 dagen te gaan tot de start van de Tour de France 2021, bekijk in de ltussentijd de UCI wielerkalender 2021!
RSS |

Het Grand Départ van de Tour de France 2015 in Utrecht: het is koers!

Toegevoegd: vrijdag 08 november 2013 om 23:13:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Dit artikel verwijst nu naar een recenter artikel: Tour de France 2015: de geruchten over het parcours en de etappesteden!. Wellicht vindt u hier recentere informatie.

  Het Grand Départ van de Tour de France 2015 in Utrecht: het is koers!Op 19 oktober kon u hier al lezen dat de kans groot was dat het Grand Départ van de Tour de France 2015 in Utrecht plaats zou vinden. Nadat gisterenavond de laatste puntjes op de i zijn gezet kondigden de stad Utrecht en Amaury Sport Organisation (ASO) vandaag officieel aan dat het Grand Départ van de Tour de France 2015 het 6de Grand Départ van de Grande Boucle in Nederland zal zijn, ditmaal in de stad Utrecht!

  In dit artikel vindt u de eerste details wetende dat op dit moment nog maar heel weinig informatie beschikbaar is ...

  Het Grand Départ van de Tour de France 2015 in Utrecht

  Na Amsterdam in 1954, het allereerste Grand Départ van de grootste Franse wielerwedstrijd in het buitenland, Scheveningen in 1973, Leiden in 1978, s'Hertogenbosch (of Den Bosch) in 1996 en ten slotte Rotterdam in 2010, is het ditmaal dus de beurt aan Utrecht om het wielercircus met de naam Tour de France te ontvangen.

  We herinnerden u er op 19 oktober al aan: in 2010 had Utrecht nog te maken met de hevige concurrentie van de stad Rotterdam die uiteindelijk de voorkeur kreeg van de organisator, met name vanwege het geplande parcours en een etappe die richting Brussel moest gaan en via Zeeland moest lopen en die met start in Utrecht te lang zou zijn. Christian Prudhomme, de directeur van de Tour de France, had destijds aan Aleid Wolfsen, de burgemeester van Utrecht, en aan de organisatiecommissie laten weten dat ze de moed niet op moesten geven maar juist hard door moesten werken aan hun kandidaatsstelling om zou een toekomstig Grand Départ binnen te slepen. Alhoewel de kandidaatsstelling dus al weer een aantal jaren oud is kan de stad Utrecht zich toch gelukkig prijzen dat er zo snel weer een nieuw Grand Départ is vanuit een stad in Nederland, slechts 5 jaar na dat van Rotterdam!

  De goede relaties die opgebouwd werden tussen de medewerkers van de stad Utrecht en die van ASO, tot aan de vriendschap tussen Christian Prudhomme en Aleid Wolfsen (maar ook bijvoorbeeld tussen de mensen die bij ASO verantwoordelijk zijn voor de banden met steden, departementen en andere administraties en de mensen die in de stad Utrecht verantwoordelijk zijn voor het ontwikkelingsplan, evenementen en vertegenwoordigers van plaatselijke bedrijven) hebben uiteraard een belangrijke bijdrage geleverd in de keuze van de stad Utrecht voor dit Grand Départ.

  Vanochtend tijdens een persconferentie bevestigde de burgemeester van Utrecht, Aleid Wolfsen, dus de komst van de Tour de France 2015 met de typische uitdrukking: Het is koers! (waar ook bijvoorbeeld een blog met verschillende auteurs naar is vernoemd: HetIsKoers.nl, maar vreemd genoeg wordt op het moment van schrijven van dit artikel op deze blog nog niet gesproken over de komst van de Tour).

  Wolfsen legde vervolgens uit dat de laatste puntjes op de i waren gezet tijdens een telefoongesprek met Christian Prudhomme en dat Prudhomme hem had aangegeven net zo blij te zijn als zij en vervolgens het gesprek had beëindigd met een dank je wel in het Nederlands!

  In het persbericht van de gaststad vinden we de gebruikelijke tekst over het feit dat de ogen van de wereld (zijn) in 2015 op fietsstad Utrecht gericht en dat beelden van de historische binnenstad, de Dom, Utrecht Science Park en Leidsche Rijn (gaan) de hele wereld over.

  In het persbericht bedankte de gemeente overigens iedereen die bijgedragen heeft aan dit succes en met name de stichting Tour sous le Dom onder leiding van Jeroen Wielaert, journalist en radiopresentator die erg actief was in deze kandidaatsstelling, en in zijn reacties op velowire.com! :) Jeroen vertelde mij vanochtend aan de telefoon heel blij te zijn dat vandaag eindelijk de grote dag is waarop de komst van de Tour de France 2015 is bevestigd!

  Christian Prudhomme benadrukte de passie, het enthousiasme en de vasthoudendheid van Utrecht en herinnerde aan het feit dat Nederland een echt fietsland is. Hij gaf verder aan dat Utrecht als kandidaat de nadruk had gelegd op jongeren en een stad in beweging is waar een band bestaat tussen het fietsgebruik van alledag (...) en de wielersport, de wielerhelden van de Tour de France wat hij beschreef als de belangrijkste uitdaging van de Tour de France in de 21ste eeuw, daarbij aangevend dat Nederland een voorbeeld is op dit gebied (en inderdaad, al was het alleen maar in en rond Parijs, Frankrijk kan nog behoorlijk wat van Nederland leren!).

  De uitspraken van de burgemeester van Utrecht en van de directeur van de Tour de France zijn terug te zien in deze reportage van de NOS:

  Het parcours van het Grand Départ van de Tour de France 2015 in en rondom Utrecht

  Officieel is nog niets bekend over het parcours van dit Grand Départ van de Tour de France 2015 maar zoals ik al aangaf in een reactie vanochtend, is de kans groot dat de Tour begint met een proloog, in de stad Utrecht, gevolgd door een etappestart voor een etappe in lijn vanuit dezelfde stad de volgende dag.

  En dat lijkt de burgmeester van Utrecht vanavond te bevestigen in een uitzending van de lokale TV zender RTV Utrecht door aan te geven dat het programma van het Grand Départ van de Tour de France 2015 er zoals vrijwel altijd uitziet:
  > woensdag is het hele Tourcircus in Utrecht aanwezig (sorry meneer Wolfsen maar een groot aantal mensen zal echt toch pas donderdag aankomen!)
  > donderdag ploegenpresentatie
  > vrijdag een dag zonder bijzonderheden in de aanloop naar de Tour
  > zaterdag een tijdrit op een lang parcours in de stad waarmee de stad Utrecht in de schijnwerpers wordt gezet (het betreft hier dus hoogstwaarschijnlijk geen proloog maar een tijdrit van meer dan 8 kilometer die dus gezien zal worden als de eerste etappe)
  > zondag 10 à 12 kilometer départ fictif in de stad, gevolgd door een stuk door en een stuk rondom de stad met onder andere een bezoekje aan de Domtoren en de Leidsche Rijn (een nieuwe wijk aan de westkant van Utrecht)

  Dit alles is terug te vinden in dit interview met de burgemeester:
  This text will be replaced


  De tweede etappe gaat dan logischerwijze naar het zuiden van Nederland maar op dit moment is nog niet bekend of deze zal finishen in de provincie Noord-Brabant (Tilburg of wellicht Breda, stad die al eerder een aantal wielerevenementen heeft gekend?), in Limburg (Valkenbourg, Maastricht? maar dat is wellicht een beetje ver weg) of Zeeland (waar de etappe richting Brussel in 2010 doorheen kwam).

  Deze details worden bekend gemaakt op donderdag 28 november aanstaande tijdens een persconferentie, allereerst op de Ambassade van Nederland in het 7de arrondissement in Parijs en vervolgens, na een treinreisje, in Utrecht, in de Winkel van Sinkel, een voormalige winkel die tegenwoordig een cultureel centrum is geworden in deze 4de grootste stad van Nederland (in aantal inwoners) en ook hoofdstad van de provincie met dezelfde naam.

  Zoals gebruikelijk zal velowire.com eventuele verdere informatie die in de vorm van geruchten naar buiten komt zeker met u delen!

  (de kans is groot dat in 2015 een bezoekje gebracht zal worden aan het westen van Frankrijk, Bretagne -een echte wielerstreek- bijvoorbeeld is niet echt meer bezocht sinds 2011, de doorkomst in 2013 was niet echt noemenswaardig)

  Het Grand Départ van de Tour de France 2015 op internet

  Als u nog meer wilt weten over het Grand Départ van de Tour de France 2015 op internet dan heeft u geluk want de stad Utrecht heeft erg haar best gedaan om goed te laten zien hoe mooi de stad is:

  > de officiële website, www.tourdefranceutrecht.com
  > op Twitter : @LeTourUtrecht
  > op Facebook : LeTourUtrecht
  > op Flickr vinden we een mooie collectie foto's, met name in de rubriek Impressions waarvan u hieronder een kleine selectie vindt:
  UtrechtUtrechtUtrechtUtrechtUtrechtUtrecht


  © foto's: rechtenvrije foto's van Toerisme Utrecht -- we zien hier duidelijk dat het Grand Départ in Utrecht mooiere beelden op zal leveren dan dat van Rotterdam in 2010!

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 22 reacties | 18511x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Tour de France| Tour de France 2015 | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 22 reacties!
 1. 2 départs aux Pays-Bas en 5 ans, ça me choque pas... Sacré Prudhomme!
  Je vois Gap avec le col de Manse en 3ème semaine, ça fera 2 ans.

  | Dom | zaterdag 09 november 2013 om 0:55:07

 2. Bravo pour la Hollande et dommage pour les Français: 2 départs en 5 ans aux Pays Bas et surtout un autre départ à l'étranger juste après le départ de Leeds... Ce n'est plus le Tour de France mais le tour de l'Europe !...

  | Yves | zaterdag 09 november 2013 om 4:08:29

 3. Pour rappel, Utrecht ne se trouve pas en Hollande mais bien dans la province d'Utrecht qui fait partie des Pays-Bas. La Hollande n'est qu'une région regroupant deux provinces.

  Après, la problématique pour un Grand Départ français, double en 2015, je l'ai déjà expliqué dans mon article précédent à ce sujet donc je ne suis pas revenu dessus ici.

  | Thomas Vergouwen | zaterdag 09 november 2013 om 12:51:29

 4. le pb n'est pas Utrecht en 2016. Le pb c'etait Rotterdam en 2010!
  l'autre pb n'est pas le Grd Depart a l'etranger, mais la repetition des memes "etrangers" :-) En 10 ans: 2 x UK, 2 x Belgique, 2 x Pays-Bas.

  | ctrdy01 | zaterdag 09 november 2013 om 14:46:20

 5. ctrdy01

  Surement pars qu'il y a que eux comme candidats crédibles ... Je crois que ASO souhaite éviter de mettre en valeur des pays comme l'Italie ou l'Espagne par un Grand Départ vu que c'est deux pays peuvent eux même organisé leur Grand Départ national. D'où le fait que je crois (maintenant après ce choix de Utrecht) que Venise et Florence n'avait aucune chance. Elles en auront pour le Giro.

  Sinon ne te pas plaint car c'est pays ont une vrai culture vélo (moins la Grand Bretagne mais ça commence et il y a toujours eu des coureurs cycliste connu). Et pas seulement une culture ''économique'' et qui sont plutôt des pays ... ''exotiques'' pour le Tour de France.

  | bapt77 | zaterdag 09 november 2013 om 16:57:55

 6. Leuk, vertrek in Utrecht. Laat die tweede etappe dan maar in Breda finishen!
  Je neefje Thijmen vroeg namelijk meteen of we dan zouden gaan kijken... :-)

  | Meggie | zaterdag 09 november 2013 om 21:45:51

 7. Bapt77: Je ne suis pas contre les departs a l'etranger, crois moi!
  Il y a l'Espagne et Italie, mais Allemagne, Autriche, Suisse, Luxembourg, etc... Il y a de quoi faire!

  ITalie; ok pourquoi pas. Espagne; ASO est maintenant majoritaire dans la Vuelta (il me semble) et toutes l'organisation, etc est maintenant sous ASO.
  Un depart de Vienne ca aurait de la gu---le! Tout le contraire de ce qu'etait Rotterdam.

  | ctrdy01 | zaterdag 09 november 2013 om 22:51:50

 8. Merci pour la précision Thomas, j'ai appris quelque chose; malheureusement pour 99% des Français, Pays-Bas et Hollande c'est la même chose! vive le vélo, vive le Tour!

  | Yves @ enbiciporfrancia | zaterdag 09 november 2013 om 23:22:29

 9. Dat wordt voor ons dan een thuiswedstrijd....................je kunt dan "thuis" slapen??!!

  | Wil Vergouwen | zondag 10 november 2013 om 20:04:13

 10. En effet les départs du Benelux deviennent un peu répétitifs, surtout qu'on peut parier que d'ici 2018 on aura probablement un départ de Belgique. Le départ d'Autriche est un fantasme pour beaucoup, Vienne est beaucoup trop loin, cela necessiterait un transfert très long au bout de trois jours, ou quasiment une semaine de course pour revenir en France. Le Tyrol est un caididat plus sérieux vu que ca réduit considérablement la distance, mais avoir un départ dans une zone aussi montagneuse n'a jamais été tenté. Pourtant un petit tour au Kitzbuhler Horn aurait de la gueule. Par ailleurs le Tour d'Autriche s'élance à peu près en même temps que le Tour, le plus souvent de la frontière avec le Liechstenstein, pour arriver à Vienne après le traditionnel Contre la Montre autour du Neusiedler See la veille de l'arrivée sur le Ring de Vienne, sorte d'étape des Champs Elysées pour nous.
  La topographie du pays fait que le Tour d'Autriche passe toujours dans les cols les plus importants en début d'épreuve, qui est parfois pliée en deux ou trois jours. Après on trouve quelques étapes pour baroudeurs, le chrono, et l'étape finale. Il faudrait faire l'inverse parfois, partir de Vienne et finir a Innsbruck ou dans le Vorarlberg.

  Bref, fin du HS. désormais la question c'est de savoir comment le Tour 2015 rejoindra l'ouest.Le nord et la Champagne était déjà servis cette année, difficile de savoir ou il s'arretera. J'espère juste qu'on n'aura pas droit au traditionnel tout droit ou presque vers la Bretagne, suivi de son transfert Nantes-Pau ui esquive toute la façade Atlantique, ca aurait un air de déjà vu.

  | Yoshi45 | zondag 10 november 2013 om 20:32:52

 11. Reclame voor velowire.com bij de NOS!!! http://weblogs.nos.nl/radio1journaal/2013/11/09/in-het-wiel-van-utrecht/

  | Jan | zondag 10 november 2013 om 21:03:04

 12. @Jan : van een trouwe lezer van velowire.com en initiatiefnemer van de Tourstart in Utrecht, Jeroen Wielaert :-).

  @Wil : dat moeten we nog zien ..

  | Thomas Vergouwen | zondag 10 november 2013 om 21:53:03

 13. Est-ce qu'on connait déjà les dates?

  | Mathias | maandag 11 november 2013 om 11:44:05

 14. @Mathias, officiellement non, mais en toute logique cela devrait être du 4 au 26 juillet (comme en 2009).

  | Thomas Vergouwen | maandag 11 november 2013 om 14:48:59

 15. merci Thomas. C'est ce que je pense également

  | Mathias | maandag 11 november 2013 om 16:15:05

 16. Hé, hé, Thomas travaille son néerlandais. ;)Sinon, dommage pour les français et un peu déçu que le Tour parte à l'étranger pour la deuxième année consécutive.

  | Newschool-toofu | maandag 11 november 2013 om 18:49:52

 17. Tu parles couramment néerlandais ? Sinon, tu parles quels autres langues ?

  | Newschool-toofu | maandag 11 november 2013 om 18:54:20

 18. Bonsoir

  Voici une interview (même si elle date) assez intéressante pour nous qui voulons avoir le parcours avant tout le monde ... ;)

  http://www.lepoint.fr/dossiers/sport/tour-de-france/s-il-te-plait-dessine-moi-un-tour-de-france-23-10-2013-1746915_1606.php

  | bapt77 | maandag 11 november 2013 om 19:53:34

 19. hello,

  je rejoins bapt sur l'omniprésence des départs depuis le Benelux. Je trouve interessant les départs de l'étranger mais on peut aussi penser à la Suisse par exemple qui pourrait être une alternative interessante, pareil pour l'Allemagne.
  et là l'argument Grand Tour ne tient pas :o)

  | nailouj | dinsdag 12 november 2013 om 10:42:13

 20. D'accord avec les deux derniers commentaires et merci à bapt77 pour le lien. L'interview fut très plaisante à lire et m'a appris et même, nous a appris beaucoup de choses.

  | Newschool-toofu | dinsdag 12 november 2013 om 19:49:04


 21. Je ne veux pas faire de la publicité, hahaha, mais je dois "A Votre tour 'une réaction avec ma version de Tour de France qui commence à Utrecht!!

  | Noud | zondag 24 november 2013 om 14:03:48

 22. Sterke geruchten over Tour etappe in Zeeland in 2015. Aso zou al hotels hebben geboekt op 5 juli.

  | René Schrier | dinsdag 26 november 2013 om 16:58:11

Plaats een reactie

Het is niet langer mogelijk te reageren op dit artikel. Praat verder over dit onderwerp nadat u het volgende artikel hebt gelezen:

>> Tour de France 2015: de geruchten over het parcours en de etappesteden!