home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
nog 206 dagen te gaan tot de start van de Tour de France 2021, bekijk in de ltussentijd de UCI wielerkalender 2021!
RSS |

Het parcours en de etappes van de Vuelta a España 2008

Toegevoegd: zondag 09 december 2007 om 23:12:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Het parcours en de etappes van de Vuelta a Espa&ntildea 2008Afgelopen woensdag - 5 december - heeft de organisator van de Vuelta a España het parcours van de 93ste editie, die van 2008, bekend gemaakt tijdens een presentatie in het auditorium IFEMA te Madrid.
  De Vuelta a España 2008 gaat op zaterdag 30 augustus 2008 van start in Granada en finisht op zondag 21 september 2008 in de Spaanse hoofdstad Madrid.

  In dit artikel leest u meer over het parcours, de details over de etappesteden en voor iedere etappe wat meer informatie ...


  Unipublic, de organisator van de Vuelta, heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om een nieuwe versie van de website van de Vuelta te onthullen. Deze website, gemaakt door mastercom, laat naast een nieuw grafisch jasje echter weinig nieuwe dingen zien!

  Het begin: 6 relatief rustige etappes

  De Vuelta begint - net als de Giro d'Italia 2008 en in tegenstelling tot de Tour de France 2008 - met een ploegentijdrit en in het geval van de Vuelta zal deze plaatsvinden in het Parc Technologique Sciences de la Santé te Granada.
  Voor Granada is de Vuelta niet nieuw meer want de ronde van Spanje heeft al 21 keer een etappestart en 18 keer een etappe-aankomst in deze stad gehad (voor het eerst in 1935). In 2005 is de Vuelta ook gestart vanuit Granada met toen een individuele tijdrit gewonnen door Denis Menchov.
  De tijdrit die er op 30 augustus 2008 plaatsvindt als start van de Vuelta 2008 zal dus in ploegen worden verreden en dit op een vlak parcours van 7 kilometer.

  De volgende dag vertrekken de renners voor de tweede etappe vanuit Granada richting de etappe-aankomst in Jaén na 167 km gefietst te hebben. Het betreft hier een vlakke etappe maar de renners moeten toch over de eerste berg van deze Vuelta, de col de Las Encebras (derde categorie) na 45,6 km. Wanneer de renners over de finishlijn rijden in Jaén zijn ze nog niet klaar met deze etappe want pas wanneer zij er voor de derde keer overheen rijden en na twee keer over een redelijk moeilijk plaatselijk circuit (met twee heuvels tegen het einde) te zijn gereden zal de winnaar van deze etappe bekend zijn.

  Op maandag 1 september zal Jaén nog steeds in de feeststemming van de Vuelta zijn maar die dag voor het vertrek van de derde etappe die 165 kilometer verder finisht in Córdoba. Wederom een vlakke etappe met één berg, de Alto de San Jerónimo (2de categorie) waarvan de top ligt op 19 kilometer van de aankomst. Deze berg zou dus best wel eens de winnaar van deze etappe kunnen bepalen ... zoniet dan is deze etappe weer weggelegd voor de sprinters.

  De finishstad van de vorige dag is wederom de startplaats van de volgende dag aangezien de vierde etappe vertrekt vanuit Córdoba voor een parcours van 153 kilometer, vrijwel vlak, tot aan Puertollano. De straten van Puertollano zullen waarschijnlijk het decor zijn voor een sprintaankomst want met alleen een berg van de derde categorie, de Alto de la Sierra de Cardena, is de kans groot dat het hele peloton samen aankomt.

  Na een verplaatsing van bijna 200 kilometer zijn de renners de volgende dag klaar voor het vertrek van de individuele tijdrit van de Vuelta 2008 die vertrekt en finisht in Ciudad Real. Het parcours, relatief vlak en over een afstand van 40 kilometer tussen vertrek en aankomst, maakt het mogelijk voor de tijdritspecialisten om een voorsprong te nemen in het algemeen klassement voordat twee dagen later de bergetappes beginnen ...

  Op donderdag 4 september vindt de laatste etappe voor de bergen plaats en - na een vertrek uit Ciudad Real - vinden de renners hier een parcours van 162 kilometer met de Alto de Arisgotas (derde categorie) op 59 km van de aankomst als enige moeilijkheid. Ook hier is het pas weer als de renners voor de derde keer over de finishlijn komen dat de sprint aangezet wordt om de etappe te winnen. De renners rijden twee plaatselijke rondjes met aan het einde een heuvel van twee kilometer op 3% en de finishlijn middenin de klim in Toledo.

  Vrijdag 5 september kunnen de renners uitrusten van alle inspanningen van de eerste week van de Vuelta 2008 en voordat ze de volgende dag de bergen in gaan.
  Deze rustdag zal ook gebruikt worden voor een grote verplaatsing richting de start van de etappe van de volgende dag, bijna 600 kilometer verder.

  We gaan de bergen in in de Pyreneëen

  het profiel van de 7de etappe
  Op zaterdag 6 september vertrekken de renners vanuit Barbastro en gaan vervolgens richting de enclave tussen Frankrijk en Spanje, Andorra.
  Dit is niet alleen de eerste bergetappe, maar - met zijn 224 kilometer - ook de langste etappe. De klimmers die tijdens de eerste tijdrit tijd hebben verloren kunnen die ruimschoots goed maken in de 4 bergen van deze etappe: de Port de Montllobat (2de categorie), de Collado de Faidella (3de categorie) en na over de grens van Andorra te zijn gegaan de Alto de la Rabasse en de bergaankomst op de Alto de Naturlandia - La Rabassa op 2050 meter hoogte.
  het profiel van de 8ste etappe
  De volgende dag, zondag 7 september, is het tijd voor de tweede bergetappe met een vertrek vanuit Escaldes-Engordany in Andorra en nogmaals een bergaankomst, dit keer op de Pla de Beret in Spanje. 160 kilometer moeten de renners rijden tussen start en finish en onderweg komen ze wederom 4 bergen tegen: allereerst de col del Canto (1ste categorie) en meteen na de lange afdaling de Alto de Enviny waarvan de top bereikt zal worden via een smalle weg. Na de afdaling en wat vals plat begint de lange beklimming van de col de la Bonaigua (1ste categorie en met zijn 2070 meter het hoogste punt van de Vuelta 2008). Alsof dat nog niet genoeg is moeten de renners vervolgens meteen door met de beklimming van de Pla de Beret die als etappe-aankomst zal dienen (buiten categorie).
  het profiel van de 9de etappe
  Viella, 12 kilometer verderop is de startplaats van de 9de etappe, wederom een bergetappe. Vrijwel vanaf het vertrek begint de beklimming van de eerste berg, de Alto del Tunel de Vielha (3de categorie) en daarna is er geen ophouden meer aan in deze zware etappe ... meteen daarna staan er twee bergen van de 2de categorie op het programma, de Coll de la Espina en de Puerto de la Forada. Na een klein stukje vlak parcours beginnen de renners aan de laatste berg van deze dag, de Puerto del Serrablo (1ste categorie). De etappe eindigt vervolgens met een afdaling en een vlak stuk richting Sabiñanigo na 198 kilometer.

  De tussenliggende etappes

  Na deze Pyreneëen-etappes is het op dinsdag 9 september tijd voor een vlakke etappe die gemaakt is voor één of meerdere ontsnappingen of anders voor een massasprint want de etappe-aankomst vindt plaats op een vrijwel vlak en erg open parcours (risico op zijwind). De etappe vertrekt vanuit Sabiñanigo en na de twee bergen van deze etappe, de Puerto del Oroel en de Alto de Casas de Expe (3de categorie voor beiden), te hebben beklommen komen de renners aan in Zaragoza na 173 kilometer.

  het profiel van de 12de etappe
  Vanaf Zaragoza verplaatsen de renners zich zo'n 130 kilometer richting het vertrek van de volgende dag in Calahorra waar vorig jaar ook al een etappestart plaats vond. Het parcours van deze etappe is vlak maar op 63 kilometer van de aankomst ligt toch een bergje van de derde categorie, de Alto de la Pradilla. Na 178 kilometer komen de renners aan in Burgos, waarschijnlijk in een grote groep met een finish in een mooie sprint.

  Nog meer bergen

  Op donderdag 11 september gaan we weer de bergen in met - na het vertrek vanuit Burgos - drie bergen, één van de derde categorie, de Alto de Bocos en twee van de 2de categorie, de Portillo de Lunada en de Alto de Campillo. Vervolgens gaat de etappe rustig verder naar Suances op 180 kilometer van Burgos.

  Op vrijdag 12 september kunnen de renners weer uitrusten van de eerste twee weken voordat ze aan de laatste week beginnen en verder gaan met nog meer bergetappes.

  het profiel van de 13de etappe
  De renners kunnen maar beter goed gebruik maken van die rustdag want de volgende dag staat de koninginnerit van deze Vuelta op het programma met een bergaankomst op de gevreesde Alto de l'Angliru (buiten categorie, 1580 meter) met stukken met een stijgingspercentage van niet minder dan 23%. Voordat ze daarboven aankomen moeten de renners niet minder dan 199 kilometer afleggen vanaf het vertrek in San Vicente de la Barquera en dat op een parcours waarop ze nog 4 andere bergen zullen aantreffen: de Alto del Ortigueiro en de Alto de la Faya de los Lobos van de derde categorie en de Alto de Colladiella en de Alto del Cordal van de eerste categorie.

  het profiel van de 14de etappe
  Zondag 14 september staat de 14de etappe van de Vuelta 2008 op het programma. Wederom een behoorlijk zware bergetappe met vertrek vanuit Oviedo en na 9 kilometer al een berg van de derde categorie, de Alto del Padrun, gevolgd door de Alto de San Emiliano (2de categorie), de Alto de la Camporada (3de categorie), de Alto de la Falla des los Lobos (3de categorie), de Alto de la Coladon (1ste categorie) en uiteindelijk de bergaankomst in het ski-station Fuentes de Invierno (buiten categorie). Deze 6 bergen zullen worden beklommen in een etappe van maar 158 kilometer en de kans is dus groot dat er veel ontsnappingen zullen zijn tijdens deze etappe.

  het profiel van de 15de etappe
  Terugkerend in de richting van de vertrekplaats van de dag ervoor, starten de renners de volgende dag vanuit Cudillero voor een etappe van 194 kilometer op een heuvelachtig parcours tot aan de eerste berg van die dag, de Col de Somiedo (1ste categorie). Na deze berg is er een afdaling van bijna 60 kilometer waarna ze beginnen aan de tweede en laatste berg van deze etappe, de Alto de la Mina (2de categorie). Als er een ontsnapping is bovenop deze berg of net erna is de kans groot dat de ontsnapte renners alleen aankomen in Ponferrada want na de top van deze laatste berg is het parcours bijna uitsluitend dalend.

  Het einde

  Na de hoge en middelhoge bergen zal dinsdag 16 september een redelijk rustige dag zijn want na de Alto del Acebo (1ste categorie) net na het vertrek vanuit Ponferrada kan alleen een eventuele zijwind nog extra moeilijkheden opleveren tijdens deze etappe die rustig afdaalt richting Zamora.

  De volgende dag is Zamora ook de startplaats van de 17de etappe en 160 kilometer verder komen de renners, hoogstwaarschijnlijk behoorlijk vermoeid van 3 weken fietsen, aan in Valladolid.

  Op donderdag 18 september is Valladolid ook de startplaats van een etappe van 179 kilometer die in het tweede deel wordt opgeleukt door de "eenvoudige" kant van de col de los Leones (derde categorie) gevolgd door een afdaling tot aan Las Rozas.

  het profiel van de 19de etappe
  De volgende dag gaan we weer de bergen in met - na het vertrek vanuit Las Rozas - twee bergen van de eerste categorie, de col de Navacerrada en de col de Navafria die nog een grote invloed kunnen hebben op het eindklassement. De rest van de etappe daalt af tot aan de aankomst in Segovia. Bij de aankomst in Segovia komen de renners terecht op hetzelfde parcours als dat is gebruikt voor de Spaanse Kampioenschappen in 1995 en keren we weer terug naar de gewoonte van het begin van deze Vuelta aangezien de etappe-overwinning pas bepaald wordt als de renners voor de derde keer over de streep gaan.

  De voorlaatste etappe van de Vuelta 2008 is een individuele bergtijdrit op één van de twee bergen van de vorige dag, de col de Navacerrada. De dag ervoor wordt deze beklommen aan de Madridse kant terwijl op zaterdag 20 september de Segoviaanse kant op het programma staat na het vertrek vanuit La Granja de San Ildefonso (16 kilometer).
  Deze startplaats heeft nog nooit eerder als startplaats gediend voor de Vuelta maar er bestaat wel een andere band tussen de Vuelta en deze stad: hier wordt ieder jaar de trofee van de Vuelta vervaardigd in de Real Fábrica de Cristales!

  De allerlaatste etappe zal rustig verlopen en dat is dus dé gelegenheid voor de winnaar van de Vuelta om zich samen met zijn ploeggenoten van voren te tonen om de overwinning te vieren. Deze etappe vertrekt vanuit San Sebastián de los Reyes ten noorden van Madrid en de aankomst - waarschijnlijk in de vorm van een sprint - zal plaatsvinden op het circuit van de Paseo de la Castellana in Madrid, zoals het de afgelopen jaren ook al gebruikelijk was.

  De cijfertjes van de Vuelta 2008

  - 21 etappes
  - totale afstand: 3.169 kilometer
  - 10 vlakke etappes, 8 bergetappes, 1 ploegentijdrit (7 km), 1 individuele tijdrit (40 km) en 1 bergtijdrit (16 km)
  - 5 bergaankomsten
  - 3 buiten categorie bergen (Andorra (Naturlandia-La Rabassa), Pla de Berret en de Angliru), 13 eerste categorie bergen, 9 tweede categorie bergen en 15 derde categorie bergen
  - 7 nieuwe etappeplaatsen: 4 als etappe-start (San Vicente de la Barquera, Cudillero, La Granja de San Ildefonso en San Sebastián de los Reyes) en 3 als etappe-aankomst (Naturlandia - La Rabassa (Andorra), Suances en E.E. Fuentes de Invierno)
  - 2070: de hoogste berg van de Vuelta 2008, de Col de la Bonaigua is het dak van deze Vuelta ...
  - 224: het aantal kilometers van de langste etappe, die van Barbastro naar Naturlandia - La Rabasse in Andorra

  De kaart van de Vuelta 2008

  De kaart van de Vuelta 2008

  Het etappe-overzicht van de Vuelta 2008

  DatumEtappeType*StartFinishAfstand
  30/081CLMEGranadaGranada7
  31/082PGranadaJaén167
  01/093PJaénCórdoba165
  02/094PCórdobaPuertollano153
  03/095CLMICiudad RealCiudad Real40
  04/096PCiudad RealToledo162
  05/09--REPOS--
  06/097MBarbastroNaturlandia - La Rabassa (Andorra)224
  07/098MEscaldes-Engordany (Andorra)Pla de Beret160
  08/099MViellaSabiñánigo198
  09/0910PSabiñánigoZaragoza173
  10/0911PCalahorraBurgos178
  11/0912MBurgosSuances180
  12/09--REPOS--
  13/0913MSan Vincente de la BarqueraAlto de l'Angliru199
  14/0914MOviedoFuentes de Invierno158
  15/0915MCudilleroPonferrada198
  16/0916PPonferradaZamora185
  17/0917PZamoraValladolid160
  18/0918PValladolidLas Rozas179
  19/0919MLas RozasSegovia161
  20/0920CLMMLa Granja de San IldefonsoAlto de Navacerrada16
  21/0921PSan Sebastián de los ReyesMadrid110

  Legenda soort etappe :
  - CLME = ploegentijdrit
  - CLMI = individuele tijdrit
  - CLMM = bergtijdrit
  - P = vlakke etappe
  - M = bergetappe

  Alle kaarten en afbeeldingen uit dit artikel zijn © Unipublic / La Vuelta a España.

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > nog geen reacties | 13257x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Vuelta a España| Wielrennen algemeen (m.u.v. Tour de France) | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vijf plus drie ?