home | Nederlands | English | Français
> nieuws
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

Het parcours van de Tour de France 2013 op Google Maps/Google Earth, etappeprofielen en alle andere details

Toegevoegd: maandag 24 juni 2013 om 21:37:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Het parcours van de Tour de France 2013 op Google Maps/Google Earth, etappeprofielen en alle andere detailsZoals gebruikelijk maakt velowire.com het, een paar dagen voor de start van de Tour de France 2013, mogelijk om in detail het parcours van de 100ste editie van de Grande Boucle te ontdekken, op Google Maps/Google Earth.

  Met de informatie die u vindt in dit artikel kent u alle uithoeken, alle steden en dorpjes die door deze Tour bezocht worden en zo kunt u hiermee uw bezoekje ter plaatse voorbereiden of simpelweg het parcours beter begrijpen!

  Wat informatie vooraf ...

  Wellicht heeft u de Google Maps kaarten zoals die door de organisator van de Tour de France geplaatst zijn op de officiële website van de wedstrijd al ontdekt.

  velowire.com zou dus simpelweg een link hebben kunnen plaatsen naar deze site of de kaarten die geplaatst zijn op letour.fr over kunnen nemen. Als je de kaarten van dichtbij bekijkt valt echter al snel op dat deze niet zo gedetailleerd zijn als je zou kunnen verwachten (de lijnen volgen de wegen niet echt precies) en daarnaast bevatten de kaarten een aantal fouten. Daarnaast zou u in dat geval niet de mogelijkheid hebben om het parcours te bekijken in Google Earth en zo bijvoorbeeld een virtuele vogelvlucht te maken over één of meerdere van de etappes van de Tour de France 2013.

  Daarom vindt u in dit artikel, zoals gebruikelijk voor een groot aantal wielerwedstrijden, alle informatie over het parcours van de 100ste Tour, met Google Maps kaarten, de tijd- en routeschema's en de profielen, maar ook precieze informatie over de belangrijkste steden op (of dichtbij) het parcours, de bezochte departementen, de bergen en beklimmingen, de sprints, de bevoorradingszones, de wegen die gevolgd worden tussen fictieve start en werkelijke start (km 0) en allerlei andere nuttige informatie om het parcours van deze Tour de France volledig made in France beter te begrijpen!

  Een aantal puntjes voordat u alle details kunt ontdekken van alle etappes van de Tour de France 2013:
  - zoals alle inhoud beschikbaar op velowire.com is overname of elke andere heruitgave verboden, zoals aangegeven in de copyright pagina. Ik vraag u dan ook respect te tonen voor de kostbare tijd die gaat zitten in het produceren van een artikel zoals dit!
  - de etappeprofielen zijn automatisch aangemaakt op basis van hoogteinformatie zoals die bekend is voor de plaatsen waar de etappes langs komen; hier kunnen dus onvolkomenheden bestaan, maar het profiel is over het algemeen gezien wel juist!

  Het parcours van de Tour de France 2013 op Google Maps

  En dan nu bekijken we alle details van het parcours van de Tour de France 2013, etappe per etappe:

  1/ zaterdag 29 juni 2013 - Porto-Vecchio > Bastia - 213 km

  Voor het eerst in de geschiedenis, alweer 110 jaar lang, komt de Tour de France naar Corsica, voor een uitzonderlijk Grand Départ.

  De eerste etappe gaat van start in Porto-Vecchio, en wordt daarbij begroet door de Patrouille de France en de Equipe de de voltige de l'armée de l'air met acrobatische figuren in de lucht boven Porto-Vecchio, voor een etappe van 213 kilometer die eerst vertrekt richting Bonifacio, wat gegarandeerd mooie beelden oplevert van het peloton en van Corsica (deze etappe wordt volledig uitgezonden door France Télévisions) om vervolgens terug te keren naar Porto-Vecchio via de Côte de Sotta en vandaaruit de kustlijn te volgen tot aan het noorden van Corsica en de stad Bastia.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps van deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de eerste etappe van de Tour de France 2013 Het profiel van de eerste etappe van de Tour de France 2013 De kaart met het parcours van de eerste etappe van de Tour de France 2013 op Google Maps

  1/ Porto-Vecchio > Bastia

  [X] Close

  1/ Porto-Vecchio > Bastia

  [X] Close
  • start: als de renners verzameld zijn op het Port de Plaisance om in te tekenen van 10u40 tot 11u40, gevolgd door de officiële startceremonie om 11u45, zal de etappe van start gaan om 12u00 en de renners volgen dan de rue Commandant l'Herminier, rue Maréchal juni, rue Jean Jaurès, avenue Maréchal Leclerc, rue Guidice di Cinarca, rue Vicentellu d'Istria, rue des Turriccioli, rocade, N198 waar de werkelijke start plaats zal vinden om 12u15 op 8 km van de verzamelplaats
  • beklimmingen: Côte de Sotta van de 4de categorie op km 45,5 (1,1 km @ 5,9%)
  • bevoorradingszone: Solaro op km 100
  • tussensprint: San-Giuliano op km 150
  • finish: route de l'Arinellea in Bastia, na een laatste rechte stuk van 380 m (laatste bocht op 2000 m), breedte 6,5 m
  • bezochte departementen: Corse-du-Sud (2A) van km 0 tot km 100, Haute-Corse (2B) van km 100 tot km 213
  • belangrijkste steden: Porto-Vecchio, Bonifacio (vlakbij), Ghisonaccia, Aléria, Bastia

  2/ zondag 30 juni 2013 - Bastia > Ajaccio - 156 km

  De tweede etappe van de Tour de France 2013 gaat van start in Bastia om het eiland dwars over te steken richting Ajaccio. In het midden van het eiland zullen de renners 3 bergen moeten beklimmen en vlakbij de finish vinden ze nog een klimmetje, gevolgd door de finish op de Pointe de Parata in Ajaccio, met zicht op de Îles Sanguinaires. Wederom mooie beelden dus voor de TV uitzending die ook nu weer de hele etappe zal betreffen.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps van deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de tweede etappe van de Tour de France 2013 Het profiel van de tweede etappe van de Tour de France 2013 De kaart met het parcours van de tweede etappe van de Tour de France 2013 op Google Maps

  2/ Bastia > Ajaccio

  [X] Close

  2/ Bastia > Ajaccio

  [X] Close
  • start: als de renners verzameld zijn op het Place Saint-Nicolas om in te tekenen van 12u15 tot 13u15, zal de start plaatsvinden om 13u25 en de renners volgen dan de avenue Maréchal sebastiani, boulevard Paoli, boulevard Auguste Gaudin, cours Favale, place Vincetti, rue César Vezzani, avenue de la Libération, avenue sampiero Corso, N193 waar de werkelijke start plaats zal vinden om 13u40 op 6,5 km van de verzamelplaats
  • beklimmingen: Col de Bellagranajo van de 3de categorie op km 70 (6,6 km @ 4,6%), Col de la Serra van de 3de categorie op km 85 (5,2 km @ 6,9%), Col de Vizzavona van de 2de categorie op km 95,5 (4,6 km @ 6,5%), Côte du Salario van de 3de categorie (1 km @ 8,9%)
  • bevoorradingszone: Vivario op km 87
  • tussensprint: Castello-di-Rostino op km 33
  • finish: route des Sanguinaires (Pointe de la Parata) in Ajaccio, na een laatste rechte stuk van 340 m, breedte 6 m
  • bezochte departementen: Haute-Corse (2B) van km 0 tot km 101, Corse-du-Sud (2A) van km 101 tot km 156
  • belangrijkste steden: Bastia, Corte, Ajaccio

  3/ maandag 1 juli 2013 - Ajaccio > Calvi - 145,5 km

  Door vrijwel over de hele lengte de kustlijn te volgen tussen Ajaccio en Calvi, beklimmen de renners van de Tour de France 2013 4 bergen in deze etappe, waaronder de Côte de Porto waar ze de geweldig mooie calanques van Piana zullen bezoeken.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps van deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de derde etappe van de Tour de France 2013 Het profiel van de derde etappe van de Tour de France 2013 De kaart met het parcours van de derde etappe van de Tour de France 2013 op Google Maps

  3/ Ajaccio > Calvi

  [X] Close

  3/ Ajaccio > Calvi

  [X] Close
  • start: als de renners verzameld zijn op het Place Miot om in te tekenen van 11u25 tot 12u25, zal de start plaatsvinden om 12u35 en de renners volgen dan de boulevard Albert 1er, boulevard Pugliesi Conti, boulevard Scamaroni, rue Miss Campbell, cours Général Leclerc, cours Grandval, avenue de Paris, cours Napoléon, montée saint-Jean, rue Biancamaria, route d'Atala, boulevard Abbé Recco, boulevard sebastianu Costa, boulevard Louis Campi, N194, Mezzavia, D81 waar de werkelijke start plaats zal vinden om 12u55 op 8,7 km van de verzamelplaats
  • beklimmingen: Col de San Bastiano van de 4de categorie op km 12 (3,4 km @ 4,6%), Col de San Martino van de 3de categorie (7,5 km @ 5,4%), Côte de Porto van de 3de categorie (2 km @ 6,4%) en Col de Marsolino van de 2de categorie (3,3 km @ 8,1%)
  • bevoorradingszone: Serriera op km 78,5
  • tussensprint: Sagone op km 28,5
  • finish: route de Calenzana in Calvi, na een laatste rechte stuk van 200 m (laatste bocht op 450 m), breedte 6,5 m
  • bezochte departementen: Corse-du-Sud (2A) van km 0 tot km 117,5, Haute-Corse (2B) van km 116,5 tot km 145,5
  • belangrijkste steden: Ajaccio, Cargèse, Piana, Partinello, Osani, Calvi

  4/ dinsdag 2 juli 2013 - Nice > Nice (ploegentijdrit) - 25 km

  De 4de etappe van de Tour de France lijdt tot de terugkeer van de ploegentijdrit sinds 2011 en de race rondom Les Essarts in de Vendée. De ploegen gaan van start vlakbij het Place Masséna in Nice om vervolgens de kust te volgen tot aan het vliegveld waar ze rechtsaf slaan voor een lusje ten noord-westen van Nice voordat ze via dezelfde wegen weer terugkeren naar de Promenade des Anglais in Nice.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps van deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de vierde etappe van de Tour de France 2013 Het profiel van de vierde etappe van de Tour de France 2013 De kaart met het parcours van de vierde etappe van de Tour de France 2013 op Google Maps

  4/ Nice > Nice

  [X] Close

  4/ Nice > Nice

  [X] Close
  • start: na een presentatie op het Place Masséna, gaat iedere ploeg van start vanaf de startschans in de Avenue de Verdun, iedere 4 minuten vanaf 15u15; de laatste ploeg zou om 16u39 van start moeten gaan
  • beklimmingen: geen
  • bevoorradingszone: geen
  • tussensprint: geen
  • finish: Promenade des Anglais in Nice, na een laatste rechte stuk van 3.000 m, breedte 6 m
  • bezochte departementen: Alpes-Maritimes (06) van km 0 tot km 25
  • belangrijkste steden: Nice

  5/ woensdag 3 juli 2013 - Cagnes-sur-Mer > Marseille - 228,5 km

  Van het ene hippodrome naar het andere. Dat is wat de renners doen tussen de start in Cagnes-sur-Mer en de finish in Marseille, via redelijk directe wegen tussen de twee steden. 4 beklimmingen staan op het programma maar deze zijn niet echt zwaar en de laatste ervan bevindt zich op 40 kilometer van de finish. In principe dus voldoende mogelijkheid voor de sprinters om terug te keren vooraan de wedstrijd om zo de overwinning te betwisten in de Europese cultuurhoofdstad dit jaar.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps van deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de vijfde etappe van de Tour de France 2013 Het profiel van de vijfde etappe van de Tour de France 2013 De kaart met het parcours van de vijfde etappe van de Tour de France 2013 op Google Maps

  5/ Cagnes-sur-Mer > Marseille

  [X] Close

  5/ Cagnes-sur-Mer > Marseille

  [X] Close
  • start: als de renners verzameld zijn op de Promenade de l'Hippodrome om in te tekenen van 10u35 tot 11u35, zal de start plaatsvinden om 11u45 en de renners volgen dan de promenade de l'hippodrome, enceinte de l'hippodrome, avenue de Cannes, boulevard du Maréchal juni, avenue Frédéric Mistral, avenue Auguste Renoir, avenue de la Gare, D136, avenue de Cannes, D6007 waar de werkelijke start plaats zal vinden om 12u00 op 7,9 km van de verzamelplaats
  • beklimmingen: Côte de Châteauneuf-Grasse van de 3de categorie op km 22 (1,4 km @ 8,4%), Col de l'Ange van de 4de categorie op km 93 (1,6 km @ 4,1%), Côte de la Roquebrusanne van de 4de categorie op km 154 (3,5 km @ 4,2%), Côte des Bastides van de 4de categorie op km 198 (5,7 km @ 3,1%)
  • bevoorradingszone: Entrecasteaux op km 112,5
  • tussensprint: Lorgues op km 102,5
  • finish: avenue Pierre Mendès France in Marseille, na een laatste rechte stuk van 500 m, breedte 7 m
  • bezochte departementen: Alpes-Maritimes (06) van km 0 tot km 54, Var (83) van km 54 tot km 189,5, Bouches-du-Rhône (13) van km 189,5 tot km 228,5
  • belangrijkste steden: Cagnes-sur-Mer, Grasse, Draguignan, Brignoles, Marseille

  6/ donderdag 4 juli 2013 - Aix-en-Provence > Montpellier - 176,5 km

  Een overgangsetappe, gemaakt voor sprinters, tussen Aix-en-Provence en Montpellier.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps van deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de zesde etappe van de Tour de France 2013 Het profiel van de zesde etappe van de Tour de France 2013 De kaart met het parcours van de zesde etappe van de Tour de France 2013 op Google Maps

  6/ Aix-en-Provence > Montpellier

  [X] Close

  6/ Aix-en-Provence > Montpellier

  [X] Close
  • start: als de renners verzameld zijn bij het Quartier Jas de Bouffan om in te tekenen van 11u50 tot 12u50, zal de start plaatsvinden om 13u00 en de renners volgen dan de route de Galice, cours des Minimes, place Nelson Mandela, boulevard de la République, avenue Napoléon Bonaparte, avenue Victor Hugo, boulevard du Roi René, boulevard Carnot, cours Saint-Louis, boulevard Aristide Briand, avenue Jean Jaurès, rue de la Molle, avenue Maréchal de Lattre de Tassigny, avenue Marius Jouveau, avenue Jean Dalmas, route d'Éguilles, D17 waar de werkelijke start plaats zal vinden om 13u20 op 9,9 km van de verzamelplaats
  • beklimmingen: Col de la Vayède van de 4de categorie op km 68 (700 m @ 7%)
  • bevoorradingszone: Beaucaire op km 90
  • tussensprint: Maussane-les-Alpilles op km 63
  • finish: Avenue de Vanières in Montpellier, na een laatste rechte stuk van 100 m (laatste bocht op 2 km), breedte 6 m
  • bezochte departementen: Bouches-du-Rhône (13) van km 0 tot km 86,5, Gard (30) van km 86,5 tot km 141,5, Hérault (34) van km 141,5 tot km 176,5
  • belangrijkste steden: Aix-en-Provence, les Baux-de-Provence, Beaucaire, Vauvert, Lunel, Montpellier

  7/ vrijdag 5 juli 2013 - Montpellier > Albi - 205,5 km

  Deze vrijdag 5 juli gaan de renners van start in de plaats waar ze gisteren zijn aangekomen, Montpellier. Na een vlakke start van de etappe krijgen de renners wanneer ze landinwaarts keren 4 beklimmingen voor de kiezen voordat ze de afdaling inzetten naar de finish in Albi.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps van deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de zevende etappe van de Tour de France 2013 Het profiel van de zevende etappe van de Tour de France 2013 De kaart met het parcours van de zevende etappe van de Tour de France 2013 op Google Maps

  7/ Montpellier > Albi

  [X] Close

  7/ Montpellier > Albi

  [X] Close
  • start: als de renners verzameld zijn op het Place de la Comédie om in te tekenen van 10u50 tot 11u50, zal de start plaatsvinden om 12u00 en de renners volgen dan de rue de la Loge, rue Foch, rue de la Blottière, rue Pitot, rue Paladilhe, boulevard des Arceaux, avenue de l'École d'Agriculture, avenue du Professeur Louis Ravaz, rue Paul Rimbaud, rue Marius Carrieu, avenue des Garrats, avenue de la Récambale, route de Lavérune, D5 waar de werkelijke start plaats zal vinden om 12u20 op 9,9 km van de verzamelplaats
  • beklimmingen: Col des 13 Vents van de 3de categorie op km 80 (6,9 km @ 5,6%), Col de la Croix de Mounis van de 2de categorie op km 94,5 (6,7 km @ 6,5%), Côte de la Quintaine van de 3de categorie op km 149 (6,5 km @ 4%), Côte de Teillet van de 4de categorie op km 171 (2,6 km @ 5%)
  • bevoorradingszone: Murat-sur-Vèbre op km 101
  • tussensprint: Viane Pierre-Ségade op km 135
  • finish: avenue Albert Thomas in Albi, na een laatste rechte stuk van 1.400 m, breedte 6,5 m
  • bezochte departementen: Hérault (34) van km 0 tot km 101, Tarn (81) van km 101 tot km 205,5
  • belangrijkste steden: Montpellier, Cournonterral, Pézenas, Lacaune, Albi

  8/ zaterdag 6 juli 2013 - Castres > Ax 3 Domaines - 195 km

  Dit tweede weekend van de Tour de France 2013 bestaat uit de twee enige Pyreneëen etappes van deze Tour. Behalve een kort klimmetje op zo'n dertig kilometer na de start in Castres, is het wachten op kilometer 131 om de weg echt bergop te zien gaan, tot aan de top van de eerste buitencategorie klim van deze Tour, de Col de Pailhères, met zijn 2.001 meters hoogte het dak van de Tour. Op de top hiervan zal dus het Souvenir Henri Desgranges toegekend worden aan de renner die als eerste boven komt. Na de afdaling van deze berg begint een volgende klim, ditmaal iets korter, tot aan de finish in Ax 3 Domaines.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps van deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de achtste etappe van de Tour de France 2013 Het profiel van de achtste etappe van de Tour de France 2013 De kaart met het parcours van de achtste etappe van de Tour de France 2013 op Google Maps

  8/ Castres > Ax 3 Domaines

  [X] Close

  8/ Castres > Ax 3 Domaines

  [X] Close
  • start: als de renners verzameld zijn op het Place Alsace-Lorraine om in te tekenen van 10u20 tot 11u20, zal de start plaatsvinden om 11u35 en de renners volgen dan de avenue Émilie de Villeneuve, côte de Palique, route de Naves, D85 waar de werkelijke start plaats zal vinden om 11u45 op 4,1 km van de verzamelplaats
  • beklimmingen: Côte de Saint-Ferréol van de 4de categorie op km 26,5 (2,2 km @ 5,4%), Col de Pailhères van de buitencategorie op km 166 (15,3 km @ 8%), Ax 3 Domaines, bergaankomst van de 1ste categorie op km 193,5 (7,8 km @ 8,2%)
  • bevoorradingszone: Cournanel op km 93
  • tussensprint: Quillan op km 119,5
  • finish: Plate-forme Ax 3 Domaines, na een laatste rechte stuk van 40 m en na een klim van 7,8 km @ 8,2%, breedte 6 m
  • bezochte departementen: Tarn (81) van km 0 tot km 27, Haute-Garonne (31) van km 27 tot km 39,5, Aude (11) van km 39,5 tot km 150,5, Ariège (09) van km 150,5 tot km 195
  • belangrijkste steden: Castres, Dourgne, Revel, Castelnaudary, Limoux, Espéraza, Quillan, Axat, Ax-les-Thermes, Ax 3 Domaines

  9/ zondag 7 juli 2013 - Saint-Girons > Bagnères-de-Bigorre - 168,5 km

  Na de start vanuit Saint-Girons, is de tweede Pyreneëen etappe een stuk zwaarder met maar liefst 4 beklimmingen van de 1ste categorie en één van de 2de categorie. De finish in Bagnères-de-Bigorre is echter niet bergop in deze etappe, in tegenstelling tot de vorige Pyreneëen etappe.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps van deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de negende etappe van de Tour de France 2013 Het profiel van de negende etappe van de Tour de France 2013 De kaart met het parcours van de negende etappe van de Tour de France 2013 op Google Maps

  9/ Saint-Girons > Bagnères-de-Bigorre

  [X] Close

  9/ Saint-Girons > Bagnères-de-Bigorre

  [X] Close
  • start: als de renners verzameld zijn in de Boulevard Frédéric Arnaud om in te tekenen van 10u10 tot 11u10, zal de start plaatsvinden om 11u20 en de renners volgen dan de boulevard Frédéric Arnaud, place Jean Jaurès, avenue François Camel, grande rue Villefranche, avenue Gallieni, boulevard Général de Gaulle, avenue Maréchal Foch, D618 waar de werkelijke start plaats zal vinden om 11u30 op 4,4 km van de verzamelplaats
  • beklimmingen: Col de Portet-d'Aspet van de 2de categorie op km 28,5 (5,4 km @ 6,9%), Col de Menté van de 1ste categorie op km 44 (7 km @ 7,7%), Col de Peyresourde van de 1ste categorie op km 90 (13,2 km @ 7%), Col de Val Louron-Azet van de 1ste categorie op km 110,5 (7,4 km @ 8,3%), La Hourquette d'Ancizan van de 1ste categorie op km 138 (9,9 km @ 7,5%)
  • bevoorradingszone: Armenteule op km 99
  • tussensprint: Bagnères-de-Luchon op km 73
  • finish: Allée Jean Jaurès in Bagnères-de-Bigorre, na een laatste rechte stuk van 140 m, breedte 6,5 m
  • bezochte departementen: Ariège (09) van km 0 tot km 26, Haute-Garonne (31) van km 26 tot km 95,5, Hautes-Pyrénées (65) van km 95,5 tot km 168,5
  • belangrijkste steden: Saint-Girons, Cierp-Gaud, Bagnères-de-Luchon, Saint-Lary-Soulan, Campan, Bagnères-de-Bigorre

  R1/ maandag 8 juli 2013 - Saint-Nazaire / Loire-Atlantique

  Na de 9de etappe gaan de renners naar het vliegveld Tarbes-Lourdes-Pyrénées waar ze het vliegtuig pakken naar de Loire-Atlantique. De volgers van de Tour hebben 690 kilometer af te leggen met de auto om naar de plaats te komen van de eerste rustdag ...

  10/ dinsdag 9 juli 2013 - Saint-Gildas-des-Bois > Saint-Malo - 197 km

  Na deze welverdiende rustdag staat een kort bezoekje aan Bretagne op het programma van de Tour de France 2013. De start van deze 10de etappe vindt plaats in het stadje Saint-Gildas-des-Bois, wat 3.400 inwoners telt (de zogeheten Gildasiens). Na deze start gaat de etappe noordwaards richting de finish in Saint-Malo waar ze via Cancale naar toe rijden langs de kustweg voorr een geweldige finish via de Chaussée du Sillon om te eindigen voor de Cité Vauban.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps van deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de tiende etappe van de Tour de France 2013 Het profiel van de tiende etappe van de Tour de France 2013 De kaart met het parcours van de tiende etappe van de Tour de France 2013 op Google Maps

  10/ Saint-Gildas-des-Bois > Saint-Malo

  [X] Close

  10/ Saint-Gildas-des-Bois > Saint-Malo

  [X] Close
  • start: als de renners verzameld zijn op het Place de l'Eglise om in te tekenen van 11u40 tot 12u40, zal de start plaatsvinden om 12u50 en de renners volgen dan de rue Jeanne d'Arc, rue de Bel Air, D2 waar de werkelijke start plaats zal vinden om 12u55 op 2 km van de verzamelplaats
  • beklimmingen: Côte de Dinan van de 4de categorie op km 142 (1 km @ 4,2%)
  • bevoorradingszone: Saint-Méen-le-Grand op km 103
  • tussensprint: Le Hinglé op km 127,5
  • finish: Esplanade Saint-Vincent in Saint-Malo, na een laatste rechte stuk van 130 m (laatste bocht op 2,1 km), breedte 6,5 m
  • bezochte departementen: Loire-Atlantique (44) van km 0 tot km 27,5, Ille-et-Vilaine (35) van km 27,5 tot km 38,5 en van km 73,5 tot km 84 en van km 92 tot km 109,5 en van km 158,5 tot km 197, Morbihan (56) van km 38,5 tot km 73,5 en van km 84 tot km 92, Côtes d'Armor (22) van km 109,5 tot km 158,5
  • belangrijkste steden: Saint-Gildas-des-Bois, Redon, Carentoir, Guer, Paimpont, Gaël, Saint-Méen-le-Grand, Dinan, Pleudihen-sur-Rance, Cancale, Saint-Malo

  11/ woensdag 10 juli 2013 - Avranches > Mont Saint-Michel - 33 km

  De eerste individuele tijdrit van deze Tour de France vindt plaats tussen Avranches en de mooie Mont Saint-Michel. Bij aankomst ter plaatse draaien de renners om om zo de etappe over bijna een kilometer te eindigen op een parallelweg naast de heenweg.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps van deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de elfde etappe van de Tour de France 2013 Het profiel van de elfde etappe van de Tour de France 2013 De kaart met het parcours van de elfde etappe van de Tour de France 2013 op Google Maps

  11/ Avranches > Mont Saint-Michel

  [X] Close

  11/ Avranches > Mont Saint-Michel

  [X] Close
  • start: de renners komen één voor één naar de start op het Place Littré waar ze van start gaan op de startschans iedere 2 en vervolgens iedere 3 minuten (voor de laatste deelnemers) vanaf ongeveer 10u00 (afhankelijk van het aantal renners wat dan nog in de race is)
  • beklimmingen: geen
  • bevoorradingszone: Précey op km 17,5
  • tussenliggende tijdwaarnemingspunten: Ducey op km 9,5 en Courtils op km 22
  • tussensprint: geen
  • finish: Mont Saint-Michel, na een laatste rechte stuk van 150 m (laatste bocht op 500 m), breedte 6 m
  • bezochte departementen: Manche (50) van km 0 tot km 33
  • belangrijkste steden: Avranches, Ducey, Mont Saint-Michel

  12/ donderdag 11 juli 2013 - Fougères > Tours - 218 km

  Een vlakke etappe deze donderdag 11 juli tussen Fougères en Tours. Het slotstuk van de etappe brengt een bezoekje aan verschillende kastelen van de Loire streek.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps van deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de twaalfde etappe van de Tour de France 2013 Het profiel van de twaalfde etappe van de Tour de France 2013 De kaart met het parcours van de twaalfde etappe van de Tour de France 2013 op Google Maps

  12/ Fougères > Tours

  [X] Close

  12/ Fougères > Tours

  [X] Close
  • start: als de renners verzameld zijn op het Forum de la Gare om in te tekenen van 10u40 tot 11u40, zal de start plaatsvinden om 11u50 en de renners volgen dan de rue des Feuteries, rue Charles Malard, place Carnot, avenue du Général de Gaulle, boulevard Jean Jaurès, rue du Tribunal, place Gambetta, boulevard du Maréchal Leclerc, rue Baron, rue Durand, rue de la Forêt, avenue de la Verrerie, boulevard de Groslay, route d'Ernée, rue Branly, rue Colbert, rocade de l'Aumaillerie, D798 waar de werkelijke start plaats zal vinden om 12u10 op 9,4 km van de verzamelplaats
  • beklimmingen: aucune difficulté
  • bevoorradingszone: Durtal op km 112
  • tussensprint: Savigné-sur-Lathan op km 166
  • finish: Avenue Camille Chautemps in Tours, na een laatste rechte stuk van 450 m, breedte 7 m
  • bezochte departementen: Ille-et-Vilaine (35) van km 0 tot km 17,5, Mayenne van km 17,5 tot km 85,5, Sarthe (72) van km 85,5 tot km 109,5, Maine-et-Loire (49) van km 109,5 tot km 161, Indre-et-Loire (37) van km 161 tot km 218
  • belangrijkste steden: Fougères, Laval, Sablé-sur-Sarthe, Tours

  13/ vrijdag 12 juli 2013 - Tours > Saint-Amand-Montrond - 173 km

  Na de start in Tours volgt deze 13de etappe ook een vrij vlak parcours, met slechts één beklimming, tot aan de finish in Saint-Amand-Montrond, aan de voet van de typische (maar daarmee nog niet mooie) Cité de l'Or.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps van deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de dertiende etappe van de Tour de France 2013 Het profiel van de dertiende etappe van de Tour de France 2013 De kaart met het parcours van de dertiende etappe van de Tour de France 2013 op Google Maps

  13/ Tours > Saint-Amand-Montrond

  [X] Close

  13/ Tours > Saint-Amand-Montrond

  [X] Close
  • start: als de renners verzameld zijn op het Place Anatole France om in te tekenen van 11u50 tot 12u50, zal de start plaatsvinden om 13u00 en de renners volgen dan de avenue André Malraux, rue Mirabeau, boulevard Heurteloup, boulevard Béranger, place Saint-Éloi, rue Giraudeau, rue Fromentel, rue Auguste Chevallier, D86, avenue de Pont, avenue Marcel Dassault, rue de l'Auberdière, avenue du Général Niessel, avenue Stendhal, avenue Georges Pompidou, SAINT-AVERTIN, avenue de Beaugaillard, avenue de la Branchoire, avenue de la République, D943 waar de werkelijke start plaats zal vinden om 13u25 op 14,3 km van de verzamelplaats
  • beklimmingen: Côte de Crotz van de 4de categorie op km 77,5 (1,2 km @ 4%)
  • bevoorradingszone: Levroux op km 84,5
  • tussensprint: Saint-Aoustrille op km 112,5
  • finish: Rue Pelletier d'Oisy in Saint-Amand-Montrond, na een laatste rechte stuk van 470 m, breedte 7 m
  • bezochte departementen: Indre-et-Loire (37) van km 0 tot km 62,5, Indre (36) van km 62,5 tot km 134, Cher van km 134 tot km 173
  • belangrijkste steden: Tours, Truyes, Genillé, Ecueillé, Levroux, Issoudun, Châteauneuf-sur-Cher, Saint-Amand-Montrond

  14/ zaterdag 13 juli 2013 - Saint-Pourçain-sur-Sioule > Lyon - 191 km

  De etappe tussen Saint-Pourçain-sur-Sioule en Lyon bevat 5 beklimmingen, naast de twee heuveltjes van de 4de categorie in het slotstuk in Lyon, maar dit is waarschijnlijk niet voldoende om te voorkomen dat deze etappe ook eindigt in een sprint.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps van deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de veertiende etappe van de Tour de France 2013 Het profiel van de veertiende etappe van de Tour de France 2013 De kaart met het parcours van de veertiende etappe van de Tour de France 2013 op Google Maps

  14/ Saint-Pourçain-sur-Sioule > Lyon

  [X] Close

  14/ Saint-Pourçain-sur-Sioule > Lyon

  [X] Close
  • start: als de renners verzameld zijn in de Boulevard Ledru-Rollin om in te tekenen van 11u20 tot 12u20, zal de start plaatsvinden om 12u30 en de renners volgen dan de boulevard Ledru-Rollin, pont Charles-de-Gaulle, D2009, rue Faubourg Paluet, route de Varennes, D46 waar de werkelijke start plaats zal vinden om 12u40 op 3,5 km van de verzamelplaats
  • beklimmingen: Côte de Marcigny van de 4de categorie op km 66,5 (1,9 km @ 4,9%), Côte de la Croix Couverte van de 4de categorie op km 98,5 (2,6 km @ 5,3%), Côte de Thizy-les-Bourgs van de 3de categorie op km 113 (1,7 km @ 8,2%), Col du Pilon van de 3de categorie op km 126,5 (6,3 km @ 4,4%), Côte de Lozanne van de 4de categorie op km 161 (2,5 km @ 4%), Côte de la Duchère van de 4de categorie op km 176 (1,6 km @ 4,1%), Côte de la Croix-Rousse van de 4de categorie op km 181,5 (1,8 km @ 4,5%)
  • bevoorradingszone: Mars op km 94
  • tussensprint: Thizy-les-Bourgs op km 109,5
  • finish: Avenue Jean Jaurès in Lyon, na een laatste rechte stuk van 2.100 m, breedte 7,5 m
  • bezochte departementen: Allier (03) van km 0 tot km 50, Loire (42) van km 50 tot km 60,5 en van km 84 op km 100,5, Saône-et-Loire van km 60,5 tot km 84, Rhône (69) van km 100,5 tot km 191
  • belangrijkste steden: Saint-Pourçain-sur-Sioule, (en ver rondom Roanne, Tarare et l'Arbresle), Lyon

  15/ zondag 14 juli 2013 - Givors > Mont Ventoux - 242,5 km

  Een lange etappe staat op het programma deze zondag 14 juli, met start in Givors. Naast het feit dat de etappe lang is staat, na de 3 hellinkjes in het begin van de etappe en het hellinkje halverwege de etappe, de buitencategorie beklimming van de Mont Ventoux de renners te wachten als slotklim. Een etappe dus waarin ze alle krachten die ze nog hebben moeten geven, de dag voor de tweede rustdag!

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps van deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de vijftiende etappe van de Tour de France 2013 Het profiel van de vijftiende etappe van de Tour de France 2013 De kaart met het parcours van de vijftiende etappe van de Tour de France 2013 op Google Maps

  15/ Givors > Mont Ventoux

  [X] Close

  15/ Givors > Mont Ventoux

  [X] Close
  • start: als de renners verzameld zijn op het Place de la Liberté om in te tekenen van 9u25 tot 10u25, zal de start plaatsvinden om 10u35 en de renners volgen dan de quai Georges Lévy, quai Robichon Malgontier, place Port du Bief, quai Julius et Ethel Rosenberg, avenue Anatole France, D386, waarlangs ze binnenrijden in LOIRE-SUR-RHÔNE waar de werkelijke start plaats zal vinden om 10u45 op 4,5 km van de verzamelplaats
  • beklimmingen: Côte d'Eyzin-Pinet van de 4de categorie op km 20,5 (3,1 km @ 4,9%), Côte de Primarette van de 4de categorie op km 26,5 (2,6 km @ 4,1%), Côte de Lens-Lestang van de 4de categorie op km 44,5 (2,1 km @ 3,8%), Côte de Bourdeaux van de 3de categorie op km 143 (4,2 km @ 5,7%), Mont Ventoux in de buitencategorie op km 242,5 (20,8 km @ 7,5%)
  • bevoorradingszone: Crest op km 115,5
  • tussensprint: Malaucène op km 208
  • finish: D974 op de Mont Ventoux, na een laatste rechte stuk van 80 m en na een klim van 20,8 km @ 7,5%, breedte 5,5 m
  • bezochte departementen: Rhône (69) van km 0 tot km 6, Isère (38) van km 6 tot km 42, Drôme (26) van km 42 tot km 198, Vaucluse (84) van km 198 tot km 242,5
  • belangrijkste steden: Givors, Vienne, Romans-sur-Isère, Bourg-de-Péage

  R2/ maandag 15 juli 2013 - Vaucluse

  Na deze etappe kunnen de renners genieten van de tweede rustdag, dit maal zonder transfer, in de Vaucluse.

  16/ dinsdag 16 juli 2013 - Vaison-la-Romaine > Gap - 168 km

  Deze 16de etappe, de eerste van de laatste week van de Tour de France 2013 kent een parcours in het middelgebergte met twee klimmetjes niet ver na de start in Vaison-la-Romaine en een col die beklommen wordt in het lusje rondom de finishstad, Gap.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps van deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de zestiende etappe van de Tour de France 2013 Het profiel van de zestiende etappe van de Tour de France 2013 De kaart met het parcours van de zestiende etappe van de Tour de France 2013 op Google Maps

  16/ Vaison-la-Romaine > Gap

  [X] Close

  16/ Vaison-la-Romaine > Gap

  [X] Close
  • start: après un rassemblement dans l'Avenue François Mitterrand om in te tekenen van 12u10 à 13u10, zal de start plaatsvinden om 13u15 en de renners volgen dan de avenue François Mitterrand, avenue des Choralies, avenue Marcel Pagnol, D938 waar de werkelijke start plaats zal vinden om 13u25 à 3,2 km van de verzamelplaats
  • beklimmingen: Côte de la Montagne de Bluye de 3de categorie op km 17,5 (5,7 km @ 5,6%), Col de Macuègne de 2de categorie op km 48 (7,6 km @ 5,2%), Col de Manse de 2de categorie op km 156,5 (9,5 km @ 5,2%)
  • bevoorradingszone: Châteauneuf-de-Chabre op km 84
  • tussensprint: Veynes op km 123
  • finish: Avenue Maréchal Foch à Gap, na een laatste rechte stuk van 1.300 m, breedte 7 m
  • bezochte departementen: Vaucluse (84) du km 0 op km 11 et du km 22 op km 35,5, Drôme (26) du km 11 op km 22 et du km 35,5 op km 70, Hautes-Alpes (05) du km 70 op km 168
  • belangrijkste steden: Vaison-la-Romaine, Serres, Veynes, Gap

  17/ woensdag 17 juli 2013 - Embrun > Chorges (CLM) - 32 km

  Ce tweede contre-la-montre individuel du Tour de France 2013 est particulièrement dur avec deux côtes de 2de categorie à gravir lors de cette épreuve individuelle. A partir du départ à Embrun, elle emprunte une partie du parcours de l'Ironman d'Emrbun et après une descente presque jusqu'au Lac de Serre-Ponçon elle remonte la tweede côte pour enfin redescendre vers l'arrivée à Chorges.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps van deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de zeventiende etappe van de Tour de France 2013 Het profiel van de zeventiende etappe van de Tour de France 2013 De kaart met het parcours van de zeventiende etappe van de Tour de France 2013 op Google Maps

  17/ Embrun > Chorges

  [X] Close

  17/ Embrun > Chorges

  [X] Close
  • start: les coureurs s'élanceront un par un toutes les deux minutes (puis toutes les 3 minutes pour les derniers partants) à partir d'environ 10u15 (en fonction du nombre de coureurs encore en course) ; la rampe de lancement se trouve au niveau du Plan d'Eau
  • beklimmingen: Côte de Puy-Sanières de 2de categorie op km 6,5 (6,4 km @ 6%), Côte de Réallon de 2de categorie op km 20 (6,9 km @ 6,3%)
  • bevoorradingszone: Réallon op km 20
  • tussensprint: non applicable
  • finish: à Chorges, na een laatste rechte stuk van 380 m à vue (laatste bocht op 2000 m), breedte 6,5 m
  • bezochte departementen: Hautes-Alpes (05) du km 0 op km 32
  • belangrijkste steden: Embrun, Puy-Sanières, Savines-le-Lac (près), Réallon, Saint-Apollinaire, Chorges

  18/ donderdag 18 juli 2013 - Gap > Alpe d'Huez - 172,5 km

  Après s'être mesuré individuellement la veille, ce donderdag c'est une nouvelle etappe de montagne qui attend les coureurs, avec une difficulté de 3de categorie, trois de 2de categorie (dont le Col de Manse, monté dans l'autre sens que lors de l'etappe qui était arrivée à Gap) et deux hors categorie, la double montée de l'Alpe d'Huez avec le Col de Sarenne (une des trois difficultés en 2de categorie).

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps van deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de achttiende etappe van de Tour de France 2013 Het profiel van de achttiende etappe van de Tour de France 2013 De kaart met het parcours van de achttiende etappe van de Tour de France 2013 op Google Maps

  18/ Gap > Alpe d'Huez

  [X] Close

  18/ Gap > Alpe d'Huez

  [X] Close
  • start: nadat de renners verzameld zijn in de Avenue Maréchal Foch om in te tekenen van 11u15 tot 12u15, zal de start plaatsvinden om 12u20 en de renners volgen dan de avenue Maréchal Foch, avenue Émile Didier, avenue d'Embrun, N94 waar de werkelijke start plaats zal vinden om 12u30 op 4,8 km van de verzamelplaats
  • beklimmingen: Col de Manse van de 2de categorie op km 13 (6,6 km @ 6,2%), Rampe du Motty van de 3de categorie op km 45 (2,4 km @ 8%), Col d'Ornon van de 2de categorie op km 95 (5,1 km @ 6,7%), Alpe d'Huez (1ste beklimming) in de buitencategorie op km 122,5 (12,3 km @ 8,4%), Col de Sarenne van de 2de categorie op km 131,5 (3 km @ 7,8%), Alpe d'Huez (2de beklimming) in de buitencategorie op km 172,5 (13,8 km @ 8,1%) - het verschil in lengte en stijgingspercentage tussen de twee beklimmingen van de Alpe d'Huez vindt zijn verklaring in het feit dat na de eerste klim de renners rechtdoor rijden net voor het tunneltje om zo direct uit te komen op de weg die hen naar de Col de Sarenne brengt, zoals u kunt zien op de kaart en zoals dat ook al het geval was tijdens het Critérium du Dauphiné 2013.
  • bevoorradingszone: Valbonnais op km 73
  • tussensprint: Bourg d'Oisans op km 108
  • finish: Avenue du Rif Nel op de Alpe d'Huez, na een laatste rechte stuk van 200 m en na een klim van 13,8 km @ 8,1%, breedte 6 m
  • bezochte departementen: Hautes-Alpes (05) van km 0 tot km 46,5, Isère (38) van km 46,5 tot km 172,5
  • belangrijkste steden: Gap, Corps, Bourg d'Oisans

  19/ vrijdag 19 juli 2013 - Bourg d'Oisans > Le Grand-Bornand - 204,5 km

  Wederom een bergetappe na de start in Le Grand-Bornand.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps van deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de negentiende etappe van de Tour de France 2013 Het profiel van de negentiende etappe van de Tour de France 2013 De kaart met het parcours van de negentiende etappe van de Tour de France 2013 op Google Maps

  19/ Bourg d'Oisans > Le Grand-Bornand

  [X] Close

  19/ Bourg d'Oisans > Le Grand-Bornand

  [X] Close
  • start: nadat de renners zich verzameld hebben bij het Espace Romanche om in te tekenen van 9u45 tot 10u45, zal de start plaatsvinden om 10u50 en de renners volgen dan de avenue de la République, avenue de la Gare, D1091 waar de werkelijke start plaats zal vinden om 11u00 op 3,6 km van de verzamelplaats
  • beklimmingen: Col du Glandon in de buitencategorie op km 33,5 (21,6 km @ 5,1%), Col de la Madeleine in de buitencategorie op km 83,5 (19,2 km @ 7,9%), Col de Tamié van de 2de categorie op km 143 (8,6 km @ 6,2%), Col de l'Épine van de 1ste categorie op km 165, Col de la Croix Fry van de 1ste categorie op km 191,5 (11,3 km @ 7%)
  • bevoorradingszone: La Bâthie op km 121
  • tussensprint: Albertville op km 129,5
  • finish: Route de l'Envers in Le Grand-Bornand, na een laatste rechte stuk van 260 m, breedte 6 m
  • bezochte departementen: Isère (38) van km 0 tot km 33,5, Savoie (73) van km 33,5 tot km 148,5, Haute-Savoie (74) van km 148,5 tot km 204,5
  • belangrijkste steden: Bourg d'Oisans, Saint-Etienne-de-Cuines, La Bâthie, Albertville, Gilly-sur-Isère, Faverges, La Clusaz, Le Grand-Bornand

  20/ zaterdag 20 juli 2013 - Annecy > Annecy-Semnoz - 125 km

  Een korte voorlaatste etappe, met een bijna volledig lusje ten zuiden van de stad Annecy. Alhoewel deze stad ook haar naam geeft aan de finish, betreft het hier eigenlijk gewoon een finish bergop op de top van de Mont Semnoz die de laatste finish op de Champs-Elysées in Parijs de volgende dag voorgaat.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps van deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de twintigste etappe van de Tour de France 2013 Het profiel van de twintigste etappe van de Tour de France 2013 De kaart met het parcours van de twintigste etappe van de Tour de France 2013 op Google Maps

  20/ Annecy > Annecy-Semnoz

  [X] Close

  20/ Annecy > Annecy-Semnoz

  [X] Close
  • start: als de renners verzameld zijn op het Pâquier om in te tekenen van 12u20 tot 13u20, zal de start plaatsvinden om 13u30 en de renners volgen dan de avenue d'Albigny, quai Eustache Chappuis, rue des Maquisats, route d'Albertville, SÉVRIER, D1508 waar de werkelijke start plaats zal vinden om 13u40 op 3,6 km van de verzamelplaats
  • beklimmingen: Côte du Puget van de 2de categorie op km 12,5 (5,4 km @ 5,9%), Col de Leschaux van de 3de categorie op km 17,5 (3,6 km @ 6,1%), Côte d'Aillon-le-Vieux van de 3de categorie op km 43 (6 km @ 4%), Col des Prés van de 3de categorie op km 51 (3,4 km @ 6,9%), Mont Revard van de 1ste categorie op km 78,5 (15,9 km @ 5,6%), Mont Semnoz in de buitencategorie op km 125 (10,7 km @ 8,5%)
  • bevoorradingszone: aucune
  • tussensprint: Le Châtelard op km 33,5
  • finish: D41 op de Mont Semnoz, na een laatste rechte stuk van 80 m en na een klim van 10,7 km @ 8,5%, breedte 5,5 m
  • bezochte departementen: Haute-Savoie (74) van km 0 tot km 26 en van km 101,5 tot km 125, Savoie van km 26 tot km 101,5
  • belangrijkste steden: Annecy

  21/ zondag 21 juli 2013 - Versailles > Paris Champs-Elysées - 133,5 km

  De laatste etappe die finisht in Parijs is altijd een beetje bijzonder. Iedereen is blij dat de Tour afgelopen is maar de volgende dag is het toch vreemd dat er niet een volgende etappe op het programma staat. De renners vieren het einde van de Tour op de wegen van deze laatste etappe, met een glas champagne in de hand! Dit jaar heeft de organisator van de Tour besloten er zelf ook een feestje van te maken: na een transfer in de loop van de ochtend vanuit Annecy naar Parijs komen de renners naar het kasteel van Versailles waar ze van start gaan voor het kasteel om vervolgens een rondje te rijden in de tuinen van het kasteel. Na dit bezoekje aan de tuinen gaat het richting de Vallée de Chevreuse waar ze de laatste bergjes van deze Tour de France 2013 beklimmen om vervolgens koers te zetten naar Parijs en de befaamde Champs-Elysées, via Issy-les-Moulineaux uiteraard. Voor het eerst zullen de renners het volledige rondje rijden rondom de Arc de Triomphe in de laatste 10 rondjes op het slotcircuit en de finish staat gepland rond 21u45, waarna een groot vuurwerk zal volgen op de mooiste avenue ter wereld!

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps van deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de eenentwintigste etappe van de Tour de France 2013 Het profiel van de eenentwintigste etappe van de Tour de France 2013 De kaart met het parcours van de eenentwintigste etappe van de Tour de France 2013 op Google Maps

  21/ Versailles > Paris Champs-Elysées

  [X] Close

  21/ Versailles > Paris Champs-Elysées

  [X] Close
  • start: nadat de renners zich verzameld hebben in de Avenue de Paris om in te tekenen van 16u35 tot 17u35, zal de start plaatsvinden om 17u45 en de renners volgen dan de avenue de Paris, avenue Rockefeller, place Hoche, rue Hoche, rue de la Paroisse, place du Marché Notre-Dame, rue du Maréchal Foch, boulevard de la Reine, waarna ze de tuinen van het kasteel binnenrijden via de grille de la Reine en daar volgen ze de petite allée de Saint-Antoine, boulevard de Saint-Antoine, avenue de Trianon, allée des Mouchards, Fer à Cheval, allée de Bailly, allée de Fontenay, Étoile Royale, bras du Génie, allée de la Reine, allée des Matelots, om vervolgens de tuinen weer te verlaten en de route de Saint-Cyr, rue de l'Orangerie, rue du Maréchal Joffre, avenue Clément Ader, route de la Minière te volgen tot aan de D91 waar de werkelijke start plaats zal vinden om 18u15 op 14,4 km van de verzamelplaats
  • beklimmingen: Côte de Saint-Rémy-lès-Chevreuse van de 4de categorie op km 29,5 (1 km @ 6,9%), Côte de Châteaufort van de 4de categorie op km 33,5 (900 m à 4,7%)
  • bevoorradingszone: geen
  • tussensprint: Paris, op de Champs-Elysées op km 87
  • finish: Avenue des Champs-Elysées in Parijs, na een laatste rechte stuk van 400 m, breedte 9 m
  • bezochte departementen: Yvelines (78) van km 0 tot km 33,5 en van km 35 tot km 46, Essonne (91) van km 33,5 tot km 35, Hauts-de-Seine (92) van km 46 tot km 56, Parijs (75) van km 56 tot km 133,5
  • belangrijkste steden: Versailles, Montigny-le-Bretonneux, Issy-les-Moulineaux, Parijs

  Het parcours van de Tour de France 2013 in Google Earth

  Bekijkt u liever het volledige parcours van de Tour de France 2013 op één kaart? Of wilt u een virtuele vogelvlucht maken boven één of meerdere etappes van deze 100ste editie van de Tour de France? Dat kan! Het enige wat u daarvoor hoeft te doen is onderstaand KML bestand downloaden en het openen in Google Earth:

  >> Download het parcours van elle etappes van de Tour de France 2013 in Google Earth

  Het parcours van de Tour de France 2013 in Google Earth

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 12 reacties | 62232x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Tour de France| Tour de France 2013| Open Street Maps/Google Maps/Google Earth | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 12 reacties!
 1. j'aimerai savoir le parcourt exacte du trajet Montpellier Albi je réside a coté de pezenas merci journée du 05 juillet
  autre chose j'aimerai qu'ont parle que de sport plus de dopage car si il y a des dopés c'est a mon avis a causes des dirigeants ou des sponsors désolé de ma franchises ne condamner pas que les coureurs !!!!!!

  | nazaidia | vrijdag 28 juni 2013 om 14:49:06

 2. The Google Earth version doesn't work well. Every time I open Google Earth everything has to be downloaded again, and this does not work well. I have to refresh a lot and most of the time nothing happens. Yesterday I succeeded 1 time to see the parcours but today its not working at all. Can't you putt everything in the kmz so that there are no downloads every time?

  | Gerard Willems | vrijdag 28 juni 2013 om 15:51:41

 3. Bonjour
  L'étape MOMPELLIER ALBI passe à Pézénas via le col des treizes vents.

  | BOUZAT | vrijdag 28 juni 2013 om 16:47:18

 4. Ziet er mooi gedetailleerd uit: kan nu de Tour op de voet (pedaal) volgen. Chapeau.

  | Eric | zaterdag 29 juni 2013 om 10:53:31

 5. De kml-link werkt helaas niet, is maar 555 bytes groot, en de kmz krijg ik helemaal niet te pakken. Jammer, kun je dat misschien herstellen? Voor de rest alle lof voor je werk!

  | Gordon | zondag 30 juni 2013 om 14:44:18

 6. Thomas
  Your website is not loading well since the start of the Tour de France, because of that the Google Earth kml file is not working at all most of the time. I have made a corrected version, a kmz file wich loads (almost) everything from within the kmz file. I can send it to you if you want so you can put it on your website. It is also better for the load on your website.

  | Gerard Willems | zondag 30 juni 2013 om 14:50:35

 7. Bonjour, j'aimerais savoir les heures de fermetures des routes lors des étapes 8 et 9. Bye

  | Jean-Pierre | dinsdag 02 juli 2013 om 16:28:13

 8. BONJOUR JEAN-PIERRE
  Dans les cols les routes sont fermées de bonne heure, entre 6 et 8h aux voitures.
  A vélo c'est une heure avant le passage des coureurs
  Bonne journée  | BOUZAT | woensdag 03 juli 2013 om 6:31:55

 9. Merci pour cette réponse Bouzat.

  | Jean-Pierre | woensdag 03 juli 2013 om 7:35:53

 10. Pourquoi est-il impossible de visualiser les "itinéraires horaires" alors que c' est une fonction programmée ?????

  | CHRISTIAN | woensdag 03 juli 2013 om 14:40:22

 11. @nazaidia : vous n'avez qu'à zoomer sur la carte pour voir le parcours exact à l'endroit que vous souhaitez.

  @Gerard Willems / @Gordon : de KML file is heel klein en dat is normaal. Deze bevat namelijk uitsluitend een network link naar de KMZ file. Vanwege de grote drukte op velowire.com kan het soms voorkomen (zeker tijdens de etappes) dat het laden te lang duurt en dat Google het opgeeft. Ik heb de KML file nu gewijzigd zodat deze verwijst naar de KMZ file op een andere locatie. Probeer het dus nu nogmaals, na eerst alle gegevens uit de cache te hebben verwijderd.

  @Gerard Willems: nothing's wrong with my KMZ file, it works perfectly fine! It's just that some heavy traffic might have caused time-outs at some points. I just modified the location of the KMZ file so it should work a bit better.

  @CHRISTIAN : les itinéraires horaires fonctionnent parfaitement bien. Néanmoins, dans certains navigateurs et dans certains cas, il faudrait attendre le chargement complet de la page avant de tenter de les ouvrir puisqu'autrement votre navigateur ne les affiche pas.

  | Thomas Vergouwen | donderdag 04 juli 2013 om 23:34:57

 12. Know who is speaking about bag and also explanation why you should feel concerned.

  | 7?? | woensdag 20 augustus 2014 om 12:16:51

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is drie plus twee ?