zondag 02 december 2007 om 22u21

Voor de Giro d'Italia hebben de Italianen het net zo moeilijk gehad (misschien zelfs nog wel moeilijker!) om het parcours geheim te houden als A.S.O. voor de Tour de France 2008, maar sinds de presentatie in het Arcimboldi theater in Milaan gisteren is het parcours van de Giro d'Italia 2008 officieel bekend.
In dit artikel leest u meer over de verschillende etappes met steeds wat informatie over het parcours en de start- en finishsteden.
Met het thema Si riaccende la passione - voor de terugkeer van de passie - komt de organisator van de Giro een beetje met hetzelfde idee als de organisator van de Tour de France met zijn thema Le Tour toujours terug op zoek naar de romantiek van de Tour.


De 91ste Giro d'Italia zal plaats vinden tussen 10 mei en 1 juni 2008 en vertrekt - net als dit jaar - vanaf een eiland van Italië. Terwijl dit jaar de eerste drie etappes van de Giro op Sardinië plaats vonden is het komend jaar de beurt aan Sicilië, ook weer voor de eerste drie etappes. De Giro komt dus voor het eerst terug op Sicilië sinds 9 jaar!

RCS Sport houdt net als A.S.O. van uitstapjes naar andere landen en komend jaar komt de Giro d'Italia dus in Zwitserland en op het grondgebied van de enclave San Marino.

De eerste etappe als team tijdrit begint ook een gewoonte te worden en de Giro start dit jaar dan ook op zaterdag 10 mei met een vertrek vanaf het Piazza Giuseppe Verdi en de aankomst op het Piazza Politeama in Palermo met daartussen een parcours van 28,5 kilometer. Dit parcours gaat rondom de Mont Pellegrino. Palermo geeft dus eindelijk weer eens het startsein van de Giro, 22 jaar na het laatste vertrek vanuit deze stad aan de noordzijde van het eiland.

Parcours team tijdrit Palermo
Het parcours van de team tijdrit in Palermo. © RCS Sport

het profiel van de tweede etappehet profiel van de derde etappeDe tweede etappe doorkruist Sicilië van noord naar zuid om Cefalù te verbinden met Agrigento en gaat gedeeltelijk over het parcours van de wereldkampioenschappen van 1994.

De derde etappe vertrekt vanuit Catania aan de oostzijde van het eiland om de renners vervolgens naar Milazzo in het noord-oosten te voeren. Het parcours van deze etappe is redelijk vlak aangezien de etappe linksom rond de Etna rijdt.

het profiel van de vierde etappe
Na de derde etappe verlaat de Giro het eiland dat de voetbal aan de voet van Italië vormt om aan de zuidkant van Italië het vasteland op te zoeken (en nu maar hopen dat dat komend jaar minder chaotisch verloopt dan dit jaar vanaf Sardinië).
Het vertrek van de vierde etappe zal plaats vinden in Pizzo Calabro om vervolgens de voet van Italië over te steken voor een etappe-aankomst in Catanzaro-Lungomare.
Op het parcours van deze etappe vinden de renners nog de Colle d'Arena met een hoogte van 1100 meter.

het profiel van de vijfde etappe
Voor het vertrek van de vijfde etappe verplaatsen de renners zich eerst naar de andere kant van de voet van Italië om te vertrekken vanuit de badplaats Belvedere Marittimo. 170 kilometer verder (waarvan ongeveer de helft de kustlijn volgt) komen zij aan in Contursi Terme.

het profiel van de zesde etappe
Vervolgens gaat de Giro verder naar het noorden met een etappe van Potenza naar Peschici waar de aankomst van de etappe 247 kilometer verwijderd is van de vertrekplaats (de langste etappe van deze Giro) en plaats zal vinden op het circuit van Monte Gargano.

het profiel van de zevende etappe
Met 179 kilometer is de zevende etappe een stuk korter maar het parcours tussen Vasto en Pescocostanzo laat de renners rijden over een aantal bergen waaronder de Macerone (684 meter), de Rionero Sannitico (1051 meter) en de Pietransieri (1337 meter). Dit alles wordt afgesloten met een bergaankomst.

het profiel van de achtste etappe
De achtste etappe vertrekt vlakbij de aankomst van de vorige dag, in Rivisondoli om 200 kilometer verder aan te komen in Tivoli. Op basis van het profiel van de etappe lijkt het alsof na de Forca d'Arcero er een lange afdaling wordt ingezet richting Tivoli ...

het profiel van de negende etappe
Na een korte transfer naar Civitavecchia hebben de renners 194 kilometer te rijden tot de aankomst in San Vincenzo, volledig langs de kust. Deze etappe is redelijk vlak en dat is vast welverdiend net voor de rustdag van de volgende dag, maandag 19 mei.

het profiel van de tiende etappe
Na de rustdag en een transfer naar de oostkust staat er weer een tijdrit gepland, dit keer individueel en dit over een afstand van 36 kilometer tussen Pesaro en Urbino.

het profiel van de elfde etappe
De volgende dag vertrekt de etappe vanuit Urbania een stukje verderop en na 193 kilometer komen de renners dan aan in Cesena. Deze 193 kilometer zijn behoorlijk heuvelachtig met onder andere de Monte Carpegna op een hoogte van 1358 meter.

het profiel van de twaalfde en dertiende etappeDe Giro vervolgt daarna zijn weg met twee redelijk vlakke etappes: de twaalfde etappe verbindt Forlì met Carpi in 171 kilometer terwijl de dertiende etappe vertrekt uit Modena om 192 kilometer later in Cittadella aan te komen.

het profiel van de veertiende en vijftiende etappeHet derde weekend van de Ronde van Italië is waarschijnlijk het zwaarste weekend met twee zware bergetappes.
Allereerst de veertiende etappe die de renners na vertrek vanuit Verona meteen bergop laat gaan met op het parcours onder andere de Passo Manghen (2043 meter) en een bergaankomstop de Alpe di Pampeago / Val di Fiemme (1740 meter).
Op zondag wordt er bijna een rondje gereden voor de vijftiende etappe tussen Arabba en Passo Fedaia / Marmolada (Dolomiti Stars). In de 'maar' 153 kilometer van deze etappe komen de renners maar liefst 5 bergen tegen voor een zesde beklimming naar de aankomst: de Passo Pordoi, de Passo San Pellegrino, San Tomaso Agordino, de Passo di Giau en de Passo Falzarego.

Aangekomen in het noorden van Italië is het nog maar weer eens tijd voor een individuele tijdrit tussen San Vigilio di Marebbe en Plan de Corones (Kronplatz). Deze tijdrit is erg kort met een afstand van maar 13,8 kilometer.

Met al deze bergritten en tijdritten zal er waarschijnlijk een heuse selectie plaatsvinden voor de plaatsen in de top van het klassement voor de roze leiderstrui!

De renners hebben de tweede rustdag dus meer dan verdiend op dinsdag 27 mei alvorens zij beginnen met de laatste week van deze Ronde van Italië.

het profiel van de 17de en 18de etappeDeze laatste week begint met de 17de etappe die vertrekt vanuit Sondrio in Noord-Italië om 192 kilometer verder te finishen in Locarno in Zwitserland! Dit is een heuvelachtige etappe met met name de Passo dello Spluga en de Passo San Bernardino alvorens de afdaling richting Locarno kan worden ingezet.

De volgende dag is het de beurt aan de 18de etappe die redelijk vlak is en Mendrisio - nog steeds in Zwitserland - verbindt met Varese in Italië.

het profiel van de 19de en 20ste etappeVervolgens staan er weer twee bergetappes gepland met op vrijdag 30 mei de 19de etappe die de renners en hun volgers van Legnano naar Presolana zal leiden. De aankomst zal plaatsvinden bovenop de Monte Pora na een 228 kilometer lange rit. Tijdens deze rit zullen de renners ook nog de Passo del Vivione en de Passo della Presolana moeten beklimmen alvorens ze kunnen beginnen met de beklimming naar de etappe-aankomst.

De laatste bergetappe vertrekt vanuit Rovetta en gaat over de Passo di Gavia (het 'dak' van de Giro want met zijn 2618 meter is dit het hoogste punt van deze Ronde van Italië), de Passo del Mortirolo en de Aprica. De aankomst zal plaatsvinden in Tirano na een rit van 224 kilometer.

Om het geheel compleet te maken wordt deze Giro d'Italia afgesloten met een laatste individuele tijdrit die Cesano Maderno verbindt met de laatste aankomst in Milaan na 23,5 kilometer. Waarschijnlijk weten we die dag pas echt wie de uiteindelijke drager van de roze leiderstrui zal zijn ...

In totaal zullen de renners dan 3.423,80 kilometer op de fiets hebben afgelegd en een paar honderd kilometer extra in de auto of de bus.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De rest van deze Giro in cijfertjes

- 91 - het betreft hier de 91ste editie van de Giro in het 99 jarige bestaan
- 247 - het aantal kilometers van de langste etappe, tussen Potenza en Peschici
- 153 - het aantal kilometers van de kortste etappe (met uitzondering van tijdritten), tussen Verona en de Alpe di Pampeago
- 12 - het aantal steden waar de Giro voor het eerst start of finisht: 6 als etappe-aankomst (Contursi Terme, Pescocostanzo, Cittadella, Passo Fedaia, Plan de Corones en Monte Pora) en 6 als start van een etappe (Pizzo Calabro, Belvedere Marittimo, Civitavecchia, Urbania, Legnano en Rovetta)

De kaart

het parcours van de Giro d Italia 2008

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Etappe-overzicht

DateEtappeVertrekAankomstAfstandBijzonderheden
za 10 mei1PalermoPalermo28,5 kmploegentijdrit
zo 11 mei2CefalùAgrigento207 kmparcours wereldkampioenschappen 1994
ma 12 mei3CataniaMilazzo208 km-
di 13 mei4Pizzo CalabroCatanzaro-Lungomare187 km-
wo 14 mei5Belvedere MarittimoContursi Terme170 km-
do 15 mei6PotenzaPeschici247 kmlangste etappe
vr 16 mei7VastoPescocostanzo179 km-
za 17 mei8RivisondoliTivoli200 km-
zo 18 mei9CivitavecchiaSan Vincenzo194 km-
ma 19 mei-Repos---
di 20 mei10PesaroUrbino36 kmindividuele tijdrit
wo 21 mei11UrbaniaCesena193 kmMonte Carpegna
do 22 mei12ForlìCarpi171 km-
vr 23 mei13ModenaCittadella192 km-
za 24 mei14VeronaAlpe di Pampeago / Val di Fiemme195 kmbergaankomst
zo 25 mei15ArabbaPasso Fedaia / Marmolada153 kmkortste etappe maar met 5 cols + bergaankomst
ma 26 mei16San Vigilio di MarebbePlan de Corones13,8hele korte individuele tijdrit
di 27 mei-Repos---
wo 28 mei17SondrioLocarno (Suisse)192 kmPasso dello Spluga, Passo San Bernardino
do 29 mei18Mendrisio (Suisse)Varese182 km-
vr 30 mei19LegnanoPresolana228 kmbergaankomst
za 31 mei20RovettaTirano224 kmPasso di Gavia (toit du Giro), Passo del Mortirolo, Aprica
zo 1 juni21Cesano MadernoMilan23,5 kmindividuele tijdrit

Alle afbeeldingen in dit artikel zijn © RCS Sport

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

4 reacties | 13169x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Giro d Italia | Wielrennen algemeen (m.u.v. Tour de France)

Reacties

Er zijn 4 reacties!
 1. What time in the day does Stage 1 start in Palermo

  | Elaine Spraggan | vrijdag 25 april 2008 om 13u30

 2. Hi Elaine,

  Sorry, I don't know at what time it will start since it's not indicated on the Giro d'Italia website.

  However, since this is a time trial and all riders will thus start one by one, the start will probably be somewhere around 10.30AM.

  | Thomas Vergouwen | zondag 27 april 2008 om 21u19

 3. Hello Elaine,

  My estimation in my previous answer was of course incorrect, because the first stage indeed is a time trial but not an individual but a team time trial!!

  On the Giro d'Italia website's list of stages you can now find the time table for the first stage which indicates that each team will take around 26 to 28 minutes for the 23,6 km and that the first team will finish around 3.30PM.

  Therefore, the start will probably be at 3.00PM.

  Hope this helps!
  Cheers,
  Thomas

  | Thomas Vergouwen | maandag 05 mei 2008 om 14u42

 4. Thomas,
  Many thanks for your quick reply and help.
  Elaine

  | Elaine Spraggan | woensdag 23 juli 2008 om 16u12

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is acht plus één ?