zondag 09 juni 2013 om 16u05

Een bergachtige etappe sloot vandaag het Critérium du Dauphiné af. Net als in de etappe van gisteren ging al vroeg een grote kopgroep er vandoor en uiteindelijk was het één van de renners uit deze groep die de etappe won. Alessandro de Marchi (Cannondale) plaatste namelijk een beslissende aanval in de klim naar Risoul om de geweldig presterende Tim Wellens (Lotto-Belisol) in te halen en de etappe te winnen.

De samenvatting van de 8ste etappe van het Critérium du Dauphiné 2013: Sisteron > Risoul

De 8ste en laatste etappe van het Critérium du Dauphiné 2013 startte vanochtend onder een verlegen zonnetje in Sisteron maar het weer verslechterde al snel op de weg naar de slotklim naar Risoul.

Deze weg bevatte een eerste klim na zo'n 50 kilometer, de Côte de la Bréole van de 3de categorie, en het slotstuk met de Col de Vars en de slotklim naar het station Risoul, beide van de eerste categorie.

Al snel na de start gaat een grote groep van 19 renners ervandoor en in een aantal kilometers weten zij al een gat te slaan van rond de 3 minuten.

In deze groep vonden we een aantal van de gebruikelijke renners in de kopgroepen van deze wedstrijd, waaronder Tim Wellens (Lotto-Belisol), Gianni Meersman (Omega Pharma-QuickStep), Alessandro De Marchi (Cannondale) maar ook Thomas Damuseau (Argos-Shimano), drager van de bolletjestrui aan kop van het bergklassement.

De Franse renner van de Nederlandse ploeg pakte dus de punten op de top van de Côte de la Bréole, voor Juan Antonio Flecha (Vacansoleil-DCM) en Anthony Geslin (FDJ). Hiermee werd Damuseau zeker van de winst van de bolletjestrui aan het van deze race.

De volgende renner die wat extra puntjes pakte voor het klassement van de trui die hij droeg was Gianni Meersman die de tussensprint in Jausiers won, en de Belgische renner is hiermee vrijwel zeker van zijn trui, in dit geval de groene trui van het puntenklassement, want alleen Chris Froome (Team Sky) kon deze nog van hem afpakken door de etappe te winnen.

Op de Col de Vars vallen Tim Wellens en Alessandro de Marchi aan en rijden zij weg van de kopgroep waarvan zij tot dan toe deel uitmakten. Zij krijgen gezelschap van Travis Meyer (Orica-GreenEDGE) en de renner wiens broer gisteren in de Ronde van Zwitserland de tijdrit won gaat er dan vandoor zonder deze twee renners door nogmaals te versnellen. De Marchi weet echter het gaatje met de Australische renner weer dicht te rijden in de laatste kilometers van de klim, terwijl Tim Wellens hier ook in slaat in het begin van de afdaling.

Dit leiderstrio krijgt dan gezelschap van Manuel Quinziato (BMC Racing Team) en Alberto Losada (Katusha). Voor de klim naar Risoul moet Tim Wellens de andere renners wederom laten gaan maar zodra de weg weer begint te klimmen komt de Belgische renner weer terug op een terein wat hem beter ligt en hij weet dus weer aan te sluiten bij de kopgroep en er zelfs vandoor te gaan. Wellens lijkt dan erg in vorm te zijn maar De Marchi, die ook aanviel vanuit de voormalige kopgroep, weet bij hem terug te komen en gaat er dan alleen vandoor op iets minder dan 5 kilometer van de finish.

In het beperkte peloton rondom de gele trui achter hem valt Chris Froome (Team Sky) dan aan, samen met zijn ploegmaat Richie Porte. De Italiaanse renner weet echter vooruit te blijven tot aan de finish waar hij volledig uitgeput in de mist over de streep komt. De Marchi legde tijdens de persconferentie na de finish uit dat zijn overwinning het resultaat was van zijn vele aanvallen sinds het begin van zijn profcarrière en dat met deze overwinning een droom werkelijkheid werd. Hij was blij dat hij deze droom waar kon maken in een wedstrijd als de Dauphiné.

De slotklassementen van het Critérium du Dauphiné 2013

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het etappeklassement van de 8ste en laatste etappe: Sisteron > Risoul

Hieronder vindt u de top 10 van deze laatste etappe van het Critérium du Dauphiné 2013:

1/ Alessandro De Marchi (Cannondale Pro Cycling) - 4h28'09"
2/ Chris Froome (Team Sky) - +0'24"
3/ Andrew Talansky (Garmin-Sharp)
4/ Richie Porte (Team Sky) - +0'31"
5/ Jakob Fuglsang (Astana) - +0'38"
6/ Alejandro Valverde (Movistar Team) - +0'49"
7/ Joaquin Rodriguez (Katusha)
8/ Daniel Moreno (Katusha)
9/ Daniel Navarro (Cofidis solutions crédits) - +0'55"
10/ Rohan Dennis (Garmin-Sharp) - +1'00"

Algemeen klassement

In de top 5 van het slotklassement vinden we nog een aantal wijzigingen en met name Michael Rogers (Team Saxo-Tinkoff) die zijn podiumplaats verloor en terugviel naar de 6de plaats.

1/ Chris Froome (Team Sky) - 29h28'46"
2/ Richie Porte (Team Sky) - +0'58"
3/ Daniel Moreno (Katusha) - +2'12"
4/ Jakob Fuglsang (Astana) - +2'18"
5/ Daniel Navarro (Cofidis solutions crédits) - +2'20"

Puntenklassement

In het puntenklassement gaat Gianni Meersman (Omega Pharma-QuickStep) naar huis met zijn groene trui aangezien Chris Froome (Team Sky) de laatste etappe niet won:

1/ Gianni Meersman (Omega Pharma-QuickStep) - 49 punten
2/ Chris Froome (Team Sky) - 47 punten
3/ Richie Porte (Team Sky) - 32 punten
4/ Edvald Boasson Hagen (Team Sky) - 26 punten
5/ Jakob Fuglsang (Team Saxo-Tinkoff) - 23 punten

Bergklassement

In het bergklassement behoudt Thomas Damuseau (Team Argos-Shimano) ook zijn leiderstrui. Weinig veranderingen in dit slotklassement, alhoewel Chris Froome (Team Sky) wel zijn entree maakt in de top 5:

1/ Thomas Damuseau (Team Argos-Shimano) - 109 punten
2/ Kevin Seeldrayers (Astana) - 77 punten
3/ Chris Froome (Team Sky) - 46 punten
4/ David Veilleux (Europcar) - 45 punten
5/ Alexey Lutsenko (Astana) - 35 punten

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Jongerenklassement

In het jongerenklassement gaat de verrassing van dit Critérium du Dauphiné, Rohan Dennis (Garmin-Sharp), naar huis met de witte trui als beste jongere. In dit slotklassement vinden we niet langer Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-QuickStep) in de top 5 aangezien hij de strijd opgaf in deze laatste etappe (net als 32 andere renners) en Angel Madrazo (Movistar Team) verloor te veel tijd in deze etappe om nog in de top 5 voor te komen.

1/ Rohan Dennis (Garmin-Sharp) - 29h32'10"
2/ Alexandre Geniez (FDJ) - +3'53"
3/ Warren Barguil (Team Argos-Shimano) - +8'48"
4/ Dominik Nerz (BMC Racing Team) - +10'13"
5/ Egor Silin (Astana) - +11'52"

De foto's van de 8ste etappe Sisteron > Risoul van het Critérium du Dauphiné 2013

De foto's van deze 8ste en laatste etappe van het Critérium du Dauphiné 2013 zijn nu online. Klik op onderstaande link om deze te bekijken:

>> 88 foto's van de 8ste etappe van het Critérium du Dauphiné 2013 tussen Sisteron en Risoul

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

4 reacties | 14616x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Critérium du Dauphiné 2013 | Criterium du Dauphiné Libéré

Reacties

Er zijn 4 reacties!
  1. Un petit bilan de ce Dauphiné :

    Sacré numéro de David Veuilleux à Champéry. L'étape d'Oyonnax m'a laissé sur ma fin, et Tarare s'est déroulée comme prévue.

    Le CLM, même raccourci par rapport aux années précédentes a de nouveau figé le classement général. C'est drole de coir que le Dauphiné se présente comme la course des grimpeurs et qu'au final, 80% du temps, c'est le CLM qui fait tout. Je me demande si le Dauphiné ne devrait pas se contenter d'un CLM de 15km en ouverture et ne faire que des étapes en ligne par la suite. Cela aurait peut être le désavantage d'envoyer les leaders du Tour sur le Tour de Suisse, pour avoir un CLM plus long en vue du Tour, mais cela aurait le mérite de moins bloquer la course.

    Agréablement surpris par Valmeinier, qui a fait plus de dégâts que je ne le pensais, pourtant je continue de penser que sur le Tour, il faudrait durcir l'approche sous peine de voir 30 coureurs ensembles au sommet. Mais je reconnais tout de même que la montée m'a paru plus difficile que la 1ère fois que je l'ai montée. Seuls les 4 derniers kms sont faciles.

    Grenoble, encore plus surpris, finalement c'est après les grand prix de la montagne que la course s'est jouée.

    Superdévoluy : Je ne sais pas pourquoi mais je m'était mis en tête que le col du Noyer était plus difficile que cela, finalement, après un 1er coup de cul, la montée se fait avec une succession de faux plat et de parties plus difficiles jusqu'à la sortie du Noyer. Ensuite, la route est très régulière, entre 7.5 et 8.5% jusqu'au sommet, excepté l'avant dernier km terrible à 11.5%. La montée finale est quand même un tue la course.

    Autre chose concernant le col du Noyer, la route est très étroite, quand on voit que le Tour et le Dauphiné l'on emprunté, la largeur n'est pas un problème pour emprunté le col de Plan Bois que j'ai refait aujourd'hui, et qui est bien plus large que le Noyer. Il suffirais de refaire en partie le 2ème km de la descente, et ce col serait vraiment parfait.

    Les conditions dantesques de la dernière étape ont entraîné une course plus difficiles que si cela s'était passé au sec, mais le spectacle fut tout de même assez pauvre.

    | Olivier73 | dinsdag 11 juni 2013 om 21u21

  2. Olivier

    D'accord sauf pour Valmeinier ! C'est Valmorel ;) Peut-être que tu va nous proposé cette station dans ton prochain Tour pour faire un tel lapsus :) J'en ferais bien le paris, ou seulement le fait que tu l'as repéré pour un parcours ;)

    Le Noyer que je croyais plutôt régulier est ''vachement'' irrégulier. Un peu moins sur la fin. Très beaux tournants sur la fin qui révèle bien la pente que tu indiques.

    Plan Bois : j'attend vraiment du pouvoir m'y mesurer cette été.
    Ce serait l'occasion de se rencontrer un jour (comme j'avais déjà du t'en parler) vu que je vais au Grand-Bornand ;)

    *Thomas : (si tu vois ce message) j'ai posté un Tour de France mais je ne sais pas si tu l'as validé ou non ? Dois-je le reposter ?

    | bapt77 | dinsdag 11 juni 2013 om 21u49

  3. J'ai toujours confondu les 2 stations, en plus cet après midi je regardais le parcours du Tour des Pays de Savoie qui arrivent, eux, à Valmeinier.

    Partant pour faire la montée de Plan Bois cet été, il faudra juste voir si on trouve une date.

    | Olivier73 | dinsdag 11 juni 2013 om 23u25

  4. Bah j'y vais début août. La date sera donc dur à prévoir surtout que je n'aurais pas internet (ou les moyens d'écrire sur le site) pour en parler. Du coup on peut toujours se donner une date fixe. On en reparlera courant juillet du coup.
    Après il faut que j'en aussi parle à mon père car à 17 ans je doute que je puisse partir seul en montagne encore (même si avec mes parcours je connais mieux les routes que lui ;).
    On verra mais ça serait sympa malgré que je sois de la région parisienne et n'est pas le temps de faire beaucoup de vélo. Mais après le Bac : entrainement ;)

    | bapt77 | woensdag 12 juni 2013 om 08u55

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is negen plus acht ?