home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
nog 208 dagen te gaan tot de start van de Tour de France 2021, bekijk in de ltussentijd de UCI wielerkalender 2021!
RSS |

Ronde van Vlaanderen 2013: de overwinning voor .... Fabian Cancellara!

Toegevoegd: zondag 31 maart 2013 om 16:28:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Ronde van Vlaanderen 2013: de overwinning voor .... Fabian Cancellara!Een Ronde van Vlaanderen anders dan anders, met de winnaar van vorig jaar, Tom Boonen, die de wedstrijd na een valpartij moet verlaten na slechts 19 kilometer. Niet zoals anders ook vanwege het koersverloop: de kopgroep werd pas laat gevormd en deze werd ook pas laat teruggepakt. De kopgroep viel uiteindelijk stukje bij beetje uiteen en Fabian Cancellara was eigenlijk het enige element wat deze Ronde van Vlaanderen leet lijken op vorige edities, op die van 2010 om precies te zijn want de Zwitserse renner won vandaag zijn tweede Ronde van Vlaanderen!

  De samenvatting van de Ronde van Vlaanderen 2013

  De Ronde van Vlaanderen 2013, Vlaanderen's mooiste, vond vandaag plaats zonder regen maar in de kou, vanaf de start van de Markt in Brugge waar 205 renners van start gingen voor 256,2 kilometer tot aan de finish in Oudenaarde.

  Twee valpartijen maakten een einde aan deze Ronde van Vlaanderen voor twee renners al snel na de start van de wedstrijd, Eliot Lietaer (Topsport Vlaanderen-Baloise) na slechts 3 kilometer, maar belanrgijker, Tom Boonende winnaar van de 96ste editie vorig jaar, Tom Boonen (Omega Pharma-QuickStep). De Belgische renner, die in zijn ploeg de favorietenrol deelde met Sylvain Chavanel en die een record kon breken vandaag door zijn vierde overwinning in deze wedstrijd te pakken, kwam ten val na 19 kilometer, nadat hij tegen een paaltje was gereden wat de lieveling van het Belgische publiek helaas niet had gezien. Tom Boonen heeft het ziekenhuis verlaten met zijn ouders na verzorgd te zijn voor een kneuzing van de linkerheup en wonden aan de rechterknie en de linkerelleboog, maar het seizoen van de voorjaarsklassiekers zou hiermee al wel eens voorbij kunnen zijn voor hem!

  Ondertussen besloten Andreas Klier (Garmin-Sharp), Alex Dowsett (Movistar Team) en Zakkari Dempster (Team NetApp-Endura) dat ze het peloton niet langer op wilden wachten maar hun ontsnappingspoging duurt uiteindelijk maar 45 kilometer en we merken dan op dat het peloton waarschijnlijk de beste manier had gevonden om de koude te lijf te gaan: snel fietsen. In het eerste uur van de wedstrijd vlogen er namelijk maar liefst 48,5 kilometer onder de wielen van de renners in dit peloton.

  Tosh van der SandeOp de eerste klim van de dag, de Tiegemberg, werd dan eindelijk een nieuwe kopgroep gevormd, met Jetse Bol (Blanco Pro Cycling Team), Jacob Rathe (Garmin-Sharp), Michael Mørkøv (Team Saxo-Tinkoff), Tim de Troyer (Accent Jobs-Wanty), Kevin Claeys (Crelan-Euphony), Laurens de Vreese (Topsport Vlaanderen-Baloise) en Tosh van der Sande (Lotto-Belisol). Alhoewel hun voorsprong al snel opliep, werd deze met name door de inspanningen van de Europcar ploeg alweer teruggebracht tot 45 seconden aan de voet van de Molenberg.

  In de aanloop naar de kasseistrook van de Paddenstraat op 139 kilometer van de finish zet een groep dan de achtervolging in André Greipelop zoek naar deze 7 renners aan kop en op deze kasseien komen renners als Michal Kwiatkowski, Niki Terpstra (Omega Pharma-QuickStep), Maarten Tjallingii (Blanco Pro Cycling Team), André Greipel (Lotto-Belisol) en Yohann Gene (Europcar) dan bij de kop van de wedstrijd uit.

  De verschillende bergen die volgen, en met name de Berendries en Valkenberg, zijn echter sterker dan de wil van sommige renners om aan kop te blijven en na de Valkenberg blijven alleen Michal Kwiatkowski, Maarten Tjallingii, Jetse Bol, André Greipel, Marcel Sieberg en Laurens de Vreese nog aan kop over.

  Yoann OffredoIn de eerste klim van de Oude Kwaremont (van de 3) laat Yoann Offredo (FDJ) zich dan vooraan het peloton op het moment dat de kopgroep een mannetje verliest, de Nederlander Jetse Bol.

  De kopgroep gaat dus met vijf renners verder, met een voorsprong op het peloton die schommelt rond de minuut, terwijl achter hen een duo van Mirko Selvaggi (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) en Sébastien Minard (AG2R La Mondiale) de achtervolging inzet. Op 49 kilometer van de finish, in de aanloop naar de eerste klim van de Hotond (via de Kruisberg), voegen deze twee renners zich bij de kopgroep die dan dus wederom uit zeven renners bestaat. Hun voorsprong is echter maar iets meer dan 30 seconden en wanneer Sieberg en de Vreese het tempo niet meer kunnen volgen op de tweede klim van de Oude Kwaremont worden deze twee renners al snel teruggepakt door het peloton wat dan in de verte al de andere 5 renners aan kop kan zien. In deze kopgroep lijken Selvaggi en met name Kwiatkowski er het meest fris bij te zitten.

  Op de Paterberg zien we wederom dat Kwiatkowski van een ander niveau is en de Poolse renner kijkt zelfs verbaasd achterom als hij opmerkt dat hij de andere renners van de kopgroep kwijt raakt, zelfs Selvaggi die tot dan toe de enige was die hem echt had kunnen volgen. Mirko Selvaggi en Michal Kwiatkowski blijven uiteindelijk echter toch samen terwijl Jürgen Roelandts (Lotto-Belisol), Yoann Offredo (FDJ), Sébastien Hinault (IAM Cycling), Sébastien Turgot (Europcar) en Maarten Tjallingii (Blanco Pro Cycling Team) de achtervolging inzetten op een dertigtal kilometer van de finish.
  Op 28 kilometer van de finish vinden we zo wederom een groep van 7 renners aan kop van de wedstrijd. Tjallingii en Selvaggi haken echter al snel af en het zijn dus uiteindelijk 5 renners aan kop die de laatste 25 kilometer ingaan terwijl op 20 kilometer van de finish Roelandts er alleen vandoor gaat met Hinault in de laatste klim van de Oude Kwaremont waar de Belgische renner zich uiteindelijk ook ontdoet van de Franse renner van IAM Cycling.

  In het peloton is het weinig verrassend op deze klim Fabian Cancellara (Radioshack-Leopard) die de aanval inzet, daarin moeilijk maar zeker gevolgd door Peter Sagan (Cannondale Pro Cycling) en in eerste instantie ook nog door Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-QuickStep) die zich aan de twee grote favorieten probeert vast te klampen op het moment dat ze hem inhalen.

  Cancellara en Sagan halen Roelandts dan bij op 16 kilometer van de aankomst, maar de Belgische renner weet aan te klampen bij dit duo. Op de Paterberg weet Roelandts hen echter niet meer te volgen en zelfs Sagan moet Fabian Cancellara laten gaan wanneer Spartacus de typische aanval inzet die alleen de Zwitserse renner weet te plaatsen.

  In de laatste 12 kilometers zien we dan de klassieke eenzame krachtsinspanning van Fabian Cancellara terwijl Jürgen Roelandts weer terug uitkomt bij Peter Sagan. Cancellara legt deze laatste kilometers af met een gemiddelde snelheid van rond de 50 kilometer per uur !

  Fabian CancellaraVoor Fabian Cancellara is dit de tweede overwinning in de Ronde van Vlaanderen, na 2010 toen hij een dubbelslag Ronde van Vlaanderen / Paris-Roubaix wist te pakken ...

  Het klassement van de Ronde van Vlaanderen 2013

  Hieronder vindt u de top 10 van de Ronde van Vlaanderen 2013:

  1/ Fabian Cancellara (Radioshack-Leopard) - 6h05'58"
  2/ Peter Sagan (Cannondale Pro Cycling) - +1'26"
  3/ Jürgen Roelandts (Lotto-Belisol) - +1'28"
  4/ Alexander Kristoff (Katusha) - +1'38"
  5/ Matthieu Ladagnous (FDJ) - +1'40"
  6/ Heinrich Haussler (IAM Cycling)
  7/ Greg van Avermaet (BMC Racing Team)
  8/ Sébastien Turgot (Europcar)
  9/ John Degenkolb (Argos-Shimano)
  10/ Sebastian Langeveld (Orica-GreenEDGE)

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 2 reacties | 7878x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Klassiekers | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 2 reacties!
 1. Démonstration magistrale - force et tactique - dans le final de la part de Cancellara. Suis persuadé que, sans problème du genre de celui qui a éliminé Boonen, le maestro sera encore devant,dimanche sur Paris-Roubaix. Tout comme Sagan et quelques autres...parmi lesquels nos "petits", mais désormais décomplexés, Français : Ladagnous, Turgot, Chavanel, Voëckler, Offredo ...et quelques autres qui ont montré leurs réelles capacités.
  "P 22"

  | Pierre CROLAIS | zondag 31 maart 2013 om 18:39:51

 2. Fabulous Fabian, he did it on the old [and better course], and on the new course! A great shame about Boonen, but I don't he would have been up there with Cancellara and Sagan. Great race. Can't wait for Roubaix.

  | curleyman | maandag 01 april 2013 om 13:35:24

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is twee plus vier ?