maandag 04 maart 2013 om 18u09

De eerste etappe van Paris-Nice 2013 eindigde, zoals verwacht, vanmiddag in een massasprint in Nemours, na 195 kilometer vanaf de start voor het kasteel van Saint-Germain-en-Laye.

Een kopgroep van 3 renners werd namelijk teruggepakt op het circuit rondom de finishstad Nemours en uiteindelijk wist Nacer Bouhanni (FDJ) de etappe te winnen, zijn tweede sprintoverwinning dit jaar, na de 6de etappe van de Tour of Oman een paar weken geleden.

Dankzij de 10 bonusseconden draagt de Franse kampioen morgen niet meer de blau-wit-rode trui aangezien hij deze heeft ingeruild voor een gele trui!

De samenvatting van de eerste etappe van Parijs-Nice 2013: Saint-Germain-en-Laye > Nemours

Onder een verlegen zonnetje gingen de 184 renners van deze 71ste editie van Paris-Nice van start in deze eerste etappe.

De kopgroepDe eerste aanval kwam van Romain Sicard (Euskaltel-Euskadi), meteen aan de start, en dit bleek de juiste te zijn toen de Franse renner gezelschap kreeg van een andere Franse renner, Yannick Talabardon (Sojasun) en van een Nederlandse renner, Bert-Jan Lindeman (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team).

Deze kopgroep sloeg al snel een behoorlijk gehad, beginnend met 45 seconden na anderhalve kilometer en oplopend tot een maximum van 7 minuten en 20 seconden na 42 kilometer.

In de bevoorradingdszone, net voor de helft van de etappe, was hun voorsprong licht teruggelopen tot 5'35" toen Pierrick Fédrigo (FDJ) de wedstrijd verliet, met al een paar dagen last van griep.

Vanaf dat moment zet het peloton serieus de achtervolging in en de voorsprong loopt vanaf dat moment dus geleidelijk terug.

Bij de eerste tussensprint in Malesherbes komt Bert-Jan Lindeman als eerste over de streep, daarmee 3 punten voor het puntenklassement en 3 bonusseconden voor het algemeen klassement in zijn zak stekend.

Bert-Jan Lindeman op weg naar de punten op de Côte de ButhierNiet veel later lag een korte klim van 500 meter op de kopgroep te wachten en voor een talrijk publiek op de Côte de Buthier wist Lindeman zich ook zeker te stellen van de eerste bolletjestrui van Paris-Nice 2013. De achterstand van het peloton is dan nog altijd 4'50".

Waarschijnlijk vanwege de nervositeit met betrekking tot de eerste sprintfinish vinden twee valpartijen plaats, met voor Rui Costa (Movistar) als gevolg dat hij de wedstrijd moet verlaten met een blessure aan zijn linkerhand.

Op het moment dat de kopgroep het slotcircuit in Nemours oprijdt hebben zij nog altijd 3 minuten voorsprong op het peloton waarin verschillende ploegen zich toch klaar beginnen te maken voor een sprintfinish en dus om de kopgroep terug te pakken, met met name de FDJ ploeg die veel van voren te zien was.

In de tweede tussensprint, in dit slotcircuit, wist opnieuw Lindeman de punten te pakken, voor Talabardon en ver voor Sicard die de twee andere renners niet langer bij kon houden en dus als eerste teruggepakt werd door het peloton.

Op 23 kilometer van de finish eindigt het avontuur van het overblijvende leidersduo ook wanneer het volledige peloton weer samenkomt. Dit volledige peloton blijft echter niet heel lang compleet, aangezien een splitsing in de open vlaktes rondom Nemours plaats vindt vanwege een versnelling aan kop van het peloton.

Nacer Bouhanni wint de etappe in NemoursVerschillende ploegen blijven een massasprint voorbereiden en zo zien we achtereenvolgens de ploegen Omega Pharma-QuickStep, FDJ en Orica-GreenEDGE van voren. Uiteindelijk wist Nacer Bouhanni (FDJ) op de beste plaats vooraan het peloton afgeleverd te worden en de Franse kampioen wint zo deze eerste etappe.

Bouhanni slaat een dubbelslag want aangezien hij op 10 seconden achter Damien Gaudin (Team Europcar) was geëindigd in proloog van Parijs-Nice gisteren waren de 10 bonusseconden die hij op de finishstreep pakte voldoende om dezelfde totaaltijd te bereiken als Gaudin, waarmee hij de gele trui voor een paar honderdsten van een seconde weet over te nemen van zijn landgenoot.

De klassementen van Parijs-Nice 2013 na de eerste etappe Saint-Germain-en-Laye > Nemours

Hieronder vindt u de klassementen na deze eerste etappe:

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Etappeklassement 1/ Saint-Germain-en-Laye > Nemours

De top 5 van de etappe die eindigde in de Rue de Paris in Nemours ziet er als volgt uit:

1/ Nacer Bouhanni (FDJ) - 4h47'24"
2/ Alessandro Petacchi (Lampre-Merida)
3/ Elia Viviani (Cannondale)
4/ Jens Debusschere (Lotto-Belisol)
5/ Heinrich Haussler (IAM Cycling)

Algemeen klassement

Nacer BouhanniNacer Bouhanni pakt dus ook de gele trui, in dezelfde tijd als de winnaar van gisteren, Damien Gaudin. Verschillende sprinters waaronder Elia Viviani (Cannondale), Alessandro Petacchi (Lampre-Merida) en Michael Matthews staan echter op minder dan 10 seconden achter op de Franse sprinter dus als hij morgen in Cérilly de gele trui wil behouden zal Bouhanni wederom de etappe moeten winnen of op zijn minst bij de eerste drie moeten eindigen.

1/ Nacer Bouhanni (FDJ) - 4h51'01"
2/ Damien Gaudin (Team Europcar)
3/ Sylvain Chavanel (Omega Pharma-QuickStep) - +0'01"
4/ Lieuwe Westra (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team)
5/ Elia Viviani (Cannondale)

Puntenklassement

In het puntenklassement pakte Sylvain Chavanel voldoende punten bij de finish om op te klimmen naar de eerste plaats en dus de groene trui te blijven dragen die hij vandaag ook al droeg in plaats van Damien Gaudin.

De 6 punten die Bert-Jan Lindeman (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) pakte in de twee tussensprints van de etappe van vandaag plaatsen hem slechts op de 24ste plaats in dit klassement waarvan u hieronder de top 5 vindt:

1/ Sylvain Chavanel (Omega Pharma-QuickStep) - 31 punten
2/ Elia Viviani (Cannondale) - 30 punten
3/ Nacer Bouhanni (FDJ) - 25 punten
4/ Damien Gaudin (Team Europcar) - 25 punten
5/ Borut Bozic (Astana) - 25 punten

Bergklassement

In het bergklassement weet Bert-Jan Lindeman echter wel de eerste plaats te bemachtigen door de punten te pakken op de enige klim van deze eerste etappe. De Nederlandse renner draagt dus de bolletjestrui in de tweede en in de 3de etappe aangezien er morgen geen beklimmingen op het programma staan.

1/ Bert-Jan Lindeman (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) - 4 punten
2/ Yannick Talabardon (Sojasun) - 2 punten
3/ Romain Sicard (Euskaltel-Euskadi) - 1 punt

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Jongerenklassement

Door de etappe vandaag te winnen mocht Nacer Bouhanni ook de witte trui aan trekken aangezien hij nu ook aan de leiding staat in het jongerenklassement. Hieronder vindt u de top 5 van dit klassement waarin Wilco Kelderman (Blanco) terugzakt naar de 3de plaats:

1/ Nacer Bouhanni (FDJ) - 4h51'01"
2/ Elia Viviani (Cannondale) - +0'01"
3/ Wilco Kelderman (Blanco Pro Cycling Team) - +0'02"
4/ Geoffrey Soupe (FDJ)
5/ Tony Gallopin (Radioshack-Leopard) - +0'03"

De foto's van de etappe 1/ Saint-Germain-en-Laye > Nemours van Parijs-Nice 2013

>> Bekijk de selectie van 86 foto's van de etappe 1/ Saint-Germain-en-Laye > Nemours

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

2 reacties | 1980x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice | Parijs-Nice 2013

Reacties

Er zijn 2 reacties!
  1. Arrivée au sprint, comme prévu. D'ailleurs, je me demande pourquoi ASO continue à faire ses bonifications dans les épreuves comme Paris-Nice mais les a retirées du Tour de France.

    Au passage Thomas, pourriez-vous valider mon message contenant une image dans la rubrique A votre Tour ? :) Merci d'avance !

    | Linkinito | maandag 04 maart 2013 om 23u58

  2. bonjour Linkinito,

    c'est important les bonifications sur Paris-Nice. Aujourd'hui, l'arrivée à Cérilly se fait après une légère montée de 800m à 1km à + de 4.5%. un puncheur peut venir s'y imposer et prendre du temps du coup, vu que la course se joue à coup de seconde n'étant que trop peu sélectif.

    | Aurlien M. | dinsdag 05 maart 2013 om 08u37

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zeven keer vier ?