vrijdag 01 maart 2013 om 00u09

Dit weekend is het alweer tijd voor de "Race naar de zon", de 71ste editie van Paris-Nice. Deze gaat van start in Houilles met een zeer korte proloog en kent een totaalafstand van 1.174 kilometer tot aan de Col d'Eze, uiteraard via de onmisbare Promenade des Anglais in Nice.

In dit artikel vindt u zoals gebruikelijk alle details over het parcours van Paris-Nice 2013 in Google Maps/Google Earth, en de tijd- en routeschema's en de profielen van de verschillende etappes van de wedstrijd.

Het parcours van Parijs-Nice 2013 op Google Maps

Hieronder vindt u alle gegevens over het parcours van Paris-Nice 2013 met alle belangrijke punten van de verschillende etappes, de precieze locaties van start, finish en beklimmingen maar ook de weg tussen de verschillende fictieve en werkelijke startplaatsen van deze etappes.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


P/ zondag 3 maart 2013 - Houilles > Houilles - 2,9 km

Het begint allemaal met een enorm korte proloog, 2,9 kilometer in de straten van Houilles, vlakbij Parijs in het departement Yvelines.

Na de start op het Place du 14 juillet, rijden de renners via de Avenue du Maréchal Foch, Rue Honoré de Balzac, Rue Gabriel Péri, Avenue du Maréchal Maunoury, Avenue Schoelcher, Avenue de la République, Rue Gabriel Péri, Rue de l'Eglise, Rue Camille Pelletan, Rue de Lorraine, Rue du Maréchal Galliéni en ten slotte de Rue de la Marne richting de witte streep die in de Rue du Président Kennedy getrokken zal worden. In de tussentijd moeten de renners ongeveer tien bochten doorkomen in hun soloprestatie op zoek naar de eerste gele trui van deze 71ste editie van Paris-Nice.

Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en de kaart met het parcours van deze etappe. Klik op de verschillende afbeeldingen om deze te openen.
Het tijd- en routeschema van de proloog van Parijs-Nice 2013 Het profiel van de proloog van Parijs-Nice 2013 De kaart met het parcours van de proloog van Parijs-Nice 2013 op Google Maps

P/ Houilles > Houilles

[X] Close

P/ Houilles > Houilles

[X] Close

1/ maandag 4 maart 2013 - Saint-Germain-en-Laye > Nemours - 195 km

De eerste etappe gaat van start vlakbij Houilles, in Saint-Germain-en-Laye voor 195 kilometer op een vlak parcours.

Na een kort uitstapje naar het westen tot aan Beynes zetten de renners koers naar het zuid-oosten via Rambouillet, Etampes - waar de bevoorradingszone van deze eerste etappe is en Malesherbes waar de renners de eerste tussensprint van Paris-Nice 2013 zullen vinden.

Iets meer dan 5 kilometer verderop bereiken de renners de top van de Côte de Buthiers, een klimmetje van de 4de categorie van 500 meter met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,2% op een hoogte van 107 meter.

Er zijn dan nog 75 kilometer af te leggen, niet tot aan de finishstad maar tot aan de uiteindelijke finish met doorkomst over de streep. Een eerste doorkomst door Nemours vindt namelijk al plaats op zo'n 47 kilometer van de finish, maar net voordat ze de witte streep bereiken die getrokken zal worden in de Rue de Paris buigen de renners rechtsaf voor een lusje over een circuit rondom de stad met daarin nog een tussensprint in La Madeleine-sur-Loing.

( Belangrijke informatie voor degenen die het roadbook van de wedstrijd gebruiken wat door de organisator wordt verstrekt: de gedetailleerde kaart van de finish is onjuist. De etappe komt namelijk niet naar de finish vanaf de Avenue Carnot / D607 en niet vanaf de Rue de Larchant / D16 zoals aangegeven op de kaart. De laatste bocht voor de finish is dus veel dichterbij dan wat je zou kunnen denken als je het roadbook bekijkt. )
Het tijd- en routeschema van de eerste etappe van Parijs-Nice 2013 Het profiel van de eerste etappe van Parijs-Nice 2013 De kaart met het parcours van de eerste etappe van Parijs-Nice 2013 op Google Maps

1/ Saint-Germain-en-Laye > Nemours

[X] Close

1/ Saint-Germain-en-Laye > Nemours

[X] Close

2/ dinsdag 5 maart 2013 - Vimory > Cérilly - 200,5 km

Wederom een etappe met weinig hoogteverschil die op het programma staat deze dinsdag 5 maart, tussen Vimory en Cérilly, iets meer dan 200 kilometer zuidelijker.

Deze etappe is namelijk vrijwel rechtlijnig tussen start en finish en loopt via Gien, de stad waar Parijs-Bourges van start gaat en net voor de renners daar aankomen betwisten ze de eerste tussensprint van deze etappe, in Les Choux.

In Montigny kunnen de renners nieuwe krachten op doen in de bevoorradingszone voordat ze koers zetten naar de finish in Cérilly, waar ze de lange rechte lijn van niet minder dan 4 kilometer richting de finish zullen ontdekken. Allereerst voor een eerste verkenning, aangezien bij de eerste doorkomst over de finishlijn alleen een tussensprint betwist zal worden voor de punten van het puntenklassement. Een 18 kilometer lang circuit brengt hen dan via het Etang de Pirot en het bos rondom Cérilly weer terug naar de finish.
Het tijd- en routeschema van de tweede etappe van Parijs-Nice 2013 Het profiel van de tweede etappe van Parijs-Nice 2013 De kaart met het parcours van de tweede etappe van Parijs-Nice 2013 op Google Maps

2/ Vimory > Cérilly

[X] Close

2/ Vimory > Cérilly

[X] Close

3/ woensdag 6 maart 2013 - Châtel-Guyon > Brioude - 170,5 km

De 3de etappe van Paris-Nice 2013 doorkruist vanaf Châtel-Guyon de Auvergne van noord naar zuid maar brengt ook een bezoekje van west naar oost rondom de steden Clermont-Ferrand, Pont-du-Château en Thiers en vervolgens naar het zuiden tot aan Brioude.

In dit eerste deel van de etappe vinden de renners een tussensprint in Joze, na 34 kilometer in de race.

Dit is een wat heuvelachtigere etappe want na de bevoorradingszone in Billom beklimmen de renners de Col de Potey (3de categorie, 3,3 km @ 5%), 10 kilometer verderop gevolgd door de Côte de la Forêt de la Comté (ook 3de categorie, 3,5 km @ 3,8%).

Vandaaruit rijden de renners rechtstreeks naar Brioude waar ze een tussensprint betwisten maar niet over de finishlijn komen. Voordat ze daar aankomen slaan ze namelijk af naar rechts voor de laatste 30 kilometers van de etappe. In het lusje waarmee ze terug rijden naar Brioude beklimmen ze nog de Côte de Mauvagnat, beklimming van de 2de categorie van 2,7 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,7%.

De finish vindt plaats in de Avenue Léon Blum ter hoogte van het Place Champanne.
Het tijd- en routeschema van de derde etappe van Parijs-Nice 2013 Het profiel van de derde etappe van Parijs-Nice 2013 De kaart met het parcours van de derde etappe van Parijs-Nice 2013 op Google Maps

3/ Châtel-Guyon > Brioude

[X] Close

3/ Châtel-Guyon > Brioude

[X] Close

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


4/ donderdag 7 maart 2013 - Brioude > Saint-Vallier - 199,5 km

Deze 4de etappe vindt plaats op een parcours van iets minder dan 200 kilometer en is de eerste etappe die van west naar oost gaat vanaf de start in Brioude (waar de start van de etappe richting Aurillac plaats vond in de Tour de France in 2008).

Deze etappe is nog wat bergachtiger en begint meteen na de start vanuit Brioude met de klim van de Côte de Lachaud (2de catégorie, 4,8 km @ 5,6%). Na de afdaling hiervan klimt het peloton nog hoger, naar de top van de Côte de Condat op 1.035 meter hoogte. Dit is ook een klim van de 2de categorie, 6,9 km lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,4%.

Er volgt dan een wat dalender stuk, met een tussensprint in Craponne-sur-Arzon en de bevoorradingszone in Retournac.

Er volgen dan 3 beklimmingen, van de 3de categorie ditmaal, de Côte de la Chomasse (3,4 km @ 5,1%), de Côte de Laprat (2,1 km @ 3,8%) en iets verderop de Col du Rouvey (2,8 km @ 5,6%).

Via de tussensprint in Saint-Romain-d'Ay bereiken de renners dan de voet van de Côte de Talencieux, van de 2de categorie en 2,9 km lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,1%. Na de afdaling beginnen ze aan de klim van de Côte de la Sizeranne, ook van de 2de categorie en net zo lang, met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,6%. De top hiervan wordt bereikt op zo'n 8 kilometer van de finish in Saint-Vallier, waar de finishlijn getrokken zal worden in de Avenue Eugène Buissonnet.
Het tijd- en routeschema van de vierde etappe van Parijs-Nice 2013 Het profiel van de vierde etappe van Parijs-Nice 2013 De kaart met het parcours van de vierde etappe van Parijs-Nice 2013 op Google Maps

4/ Brioude > Saint-Vallier

[X] Close

4/ Brioude > Saint-Vallier

[X] Close

5/ vrijdag 8 maart 2013 - Châteauneuf-du-Pape > La Montagne de Lure - 176 km

Deze vrijdag staat één van de belangrijkste ritten van deze 71ste Paris-Nice op het programma.

Het begint allemaal rustig vanaf de start in de Avenue Baron Le Roy in Châteauneuf-du-Pape en via Monteux en Pernes-les-Fontaines, tot aan de klim van de Col de Murs (2de categorie, 10,3 km @ 4,3%). De afdaling brengt de renners dan naar de tussensprint in Saint-Saturnin-lès-Apt.

Nog altijd in oostwaartse richting komen ze dan zo'n twintig kilometer verderop aan op de top van de Côte d'Oppedette, beklimming van de 2de categorie van 7,1 km met een gemiddeld stijgingspercentage van 4%.

Volgt dan de bevoorradingszone in Simiane-la-Rotonde met een parcours in noordwaartse richting tot aan Banon en gevolgd door een stuk naar het zuiden richting Manosque, met de klim van twee beklimmingen van de 3de categorie, de Côte de Saint-Martin-les-Eaux (2,7 km @ 3,7%) voor Manosque en de Col de la Mort d'Imbert (4,5 km @ 4,4%) erna.

Na de sprint in Forcalquier, vormt de Côte des Mourres (3de categorie van 2,9 km @ 4,9%) slechts een voorproefje van de slotklim naar de Montagne de Lure waar de finish plaats vindt op 1.600 meter hoogte op deze berg van de eerste catégorie van 13,8 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,6%.
Het tijd- en routeschema van de vijfde etappe van Parijs-Nice 2013 Het profiel van de vijfde etappe van Parijs-Nice 2013 De kaart met het parcours van de vijfde etappe van Parijs-Nice 2013 op Google Maps

5/ Châteauneuf-du-Pape > La Montagne de Lure

[X] Close

5/ Châteauneuf-du-Pape > La Montagne de Lure

[X] Close

6/ zaterdag 9 maart 2013 - Manosque > Nice - 220 km

De voorlaatste dag van Paris-Nice 2013 biedt de renners de langste etappe van de wedstrijd, met 220 kilometer tussen de parkeerplaats van het Lycée des Iscles in Manosque en de bekende Promenade des Anglais in Nice.

Deze etappe begint meteen met de klim van de Côte du Bois de Rousset van de 3de categorie, 4,4 km lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,5%. Een eerste heuvelachtige helft van de etappe brengt de renners via de tussensprint in Flayosc naar de klim van de Côte des Tuilières net na Draguignan die met 2,2 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 7,8% een klim van de 2de categorie vormt.
Na de bevoorradingszone in Figanières wacht een andere beklimming, van de 3de categorie, op de renners, de Côte du Mont Méaulx (1,7 km @ 4,3%).

Er volgen dan iets minder dan dertig kilometer wat rustiger aan voor de aaneenreiging van twee beklimmingen van de 1ste categorie, de Côte de Cabris (7,6 km @ 5,8%) die overgaat in de klim van de Col du Ferrier (4,3 km @ 6,8%).

Na de afdaling hiervan brengt een kort klimmetje richting Tourrettes-sur-Loup de renners naar de plaats waar ze nog een paar puntjes kunnen pakken voor de trui van het puntenklassement, in een tussensprint. Vervolgens begint de afdaling naar Nice met een laatste stuk van zo'n twintig kilometer volledig vlak.
Het tijd- en routeschema van de zesde etappe van Parijs-Nice 2013 Het profiel van de zesde etappe van Parijs-Nice 2013 De kaart met het parcours van de zesde etappe van Parijs-Nice 2013 op Google Maps

6/ Manosque > Nice

[X] Close

6/ Manosque > Nice

[X] Close

7/ zondag 10 maart 2013 - Nice > Col d'Eze - individuele tijdrit - 9,6 km

De allerlaatste etappe van deze Paris-Nice zal dezelfde zijn als vorig jaar toen we de terugkeer zagen van de historische tijdrit tussen Nice en de Col d'Eze. Met een afstand van slechts 9,6 kilometer kan deze tijdrit toch beslissend zijn voor het algemeen klassement van Paris-Nice 2013 want alleen de renners die over de benodigde kwaliteiten beschikken zowel voor een goede tijdrit als klimmerskwaliteiten kunnen een goede plaats bemachtigen en dus hun positie in het eindklassement verdedigen of wellicht een stapje hoger klimmen op het podium na deze tijdrit. Pas twee uur later dan vorig jaar, om 13u40, zal de eerste renner van start gaan op weg naar de top van de Col d'Eze terwijl de laatste renner op de top verwacht wordt rond kwart voor vijf!
Een tussenliggend tijdswaarnemingspunt ligt op de Col des Quatre Chemins.
Het tijd- en routeschema van de zevende etappe van Parijs-Nice 2013 Het profiel van de zevende etappe van Parijs-Nice 2013 De kaart met het parcours van de zevende etappe van Parijs-Nice 2013 op Google Maps

7/ Nice > Col d'Eze

[X] Close

7/ Nice > Col d'Eze

[X] Close

Het parcours van Parijs-Nice 2013 in Google Earth

U heeft zojuist alle details van het parcours van de 71ste editie van Paris-Nice kunnen vinden, met onder andere de tijd- en routeschema's, de etappeprofielen en de kaarten met het parcours op Google Maps voor de verschillende etappes. Als u het volledige parcours van Paris-Nice 2013 in één oogopslag wenst te zien kunt u onderstaand KML bestand downloaden en het openen in Google Earth:
>> Download het parcours van Parijs-Nice 2013 in Google Earth (KML bestand)

Met dit bestand kunt u ook een virtuele vogelvlucht maken over één of meerdere etappes van Paris-Nice 2013.

De kaart met het parcours van Parijs-Nice 2013


In de verschillende Google Maps kaarten in dit artikel of in Google Earth kunt u klikken op de icoontjes die getoond worden op de kaart voor meer informatie over de start- en finishplaatsen, de sprints, de bevoorradingszones en de beklimmingen.

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

1 reactie | 14111x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice | Parijs-Nice 2013 | OpenStreetMap/Google Maps/Google Earth

Reacties

Er zijn 1 reacties!
  1. site bien documenté

    | Jean-Paul Leburton | dinsdag 05 maart 2013 om 17u40

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zeven plus vier ?