zaterdag 23 februari 2013 om 16u56

Het is alweer het begin van het Belgische klassiekerseizoen, met de Omloop Het Nieuwsblad vandaag en Kuurne-Brussel-Kuurne morgen.

Het Nieuwsblad werd vandaag gewonnen door Luca Paolini. Een korte terugblik op het verloop van de wedstrijd ...

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De samenvatting van de Omloop Het Nieuwsblad 2013

Het was ijzig koud toen de renners zich vanochtend naar het vertrek van de Omloop Het Nieuwsblad begaven. In tegenstelling tot voor La Drôme Classic in het zuiden van Frankrijk, waar de sneeuw de organisatoren helaas deed verplichten om de wedstrijd te annuleren, bleken de Belgische wegen wel gewoon geschikt voor een wielerwedstrijd.

Net voor de middag ging de wedstrijd van start voor bijna 199 kilometer met vertrek en aankomst in de stad Gent.
Na verschillende mislukte pogingen was het de beurt aan William Clarke (Argos-Shimano), Nico Sijmens en Julien Fouchard (Cofidis solutions crédits), Cyril Lemoine (Sojasun), Florian Vachon (Bretagne-Séché Environnement), Jérôme Cousin (Team Europcar) en Zakkari Dempster (Team NetApp-Endura) om de kopgroep van de dag te vormen. Toen zij gezelschap kregen van Gatis Smukulis (Katusha Team) en Preben Van Hecke (Topsport Vlaanderen-Baloise) reden er dus 9 renners aan kop die elkaar goed afwisselden om zo al snel een mooi gaatje te slaan, wat op een bepaald moment zelfs de 5 minuten overschreed.

In eerste instantie liet het peloton de 9 renners aan kop er namelijk vandoor gaan en het was pas in de laatste 100 kilometer dat de ploegen zonder renner aan kop zich organiseerden om de achtervolging in te zetten. Het waren met name de FDJ en Blanco ploeg die bijdroegen aan de vermindering van de voorsprong die terug liep tot 3 minuten dertig op 80 kilometer van de aankomst.

Op de Kruisberg moesten Cyril Lemoine en Will Clarke de rest van de kopgroep ervandoor laten gaan en aan de voet van de Taaienberg (op 57 kilometer van de finish) was de voorsprong van de 7 overblijvende renners aan kop al teruggelopen tot 1 minuut dertig.

Sylvain ChavanelIn deze klim besluiten Sylvain Chavanel (Omega Pharma-QuickStep) en Marco Bandiera (IAM Cycling) aan te vallen en terwijl Vachon, Dempster en Smukulis teruggepakt worden door het peloton, rijdt dit achtervolgingsduo het gaatje met de koppgroep dicht op 48 kilometer van de finish.
Achter deze groep vormt zich dan een nieuwe achtervolgingsgroep met daarin renners als Luca Paolini (Katusha Team), Stijn Vandenbergh (Omega Pharma-QuickStep), Greg van Avermaet (BMC Racing Team), Sven Vandousselaere (Topsport Vlaanderen-Baloise), Geraint Thomas (Team Sky), Egoitz Garcia Etxegibel (Cofidis solutions crédits), Maarten Wynants (Blanco Pro Cycling Team) en Jürgen Roelandts (Lotto-Belisol) die allemaal een goed plekje zoeken om nog enige kans te hebben op de overwinning in deze eerste Belgische klassieker van het seizoen.

Greg van AvermaetIn de klim van de Haaghoek valt Sylvain Chavanel dan alleen aan maar, met name dankzij de inspanningen van Greg van Avermaet, komt de achtervolgingsgroep terug uit bij de voormalig Franse kampioen.

Stijn VandenberghOp 26 kilometer van de finish ziet de groep met 10 overblijvende kandidaten voor de overwinning Stijn Vandenbergh en vervolgens Luca Paolini ervandoor gaan en aangezien de 8 overblijvende renners het niet eens kunnen worden over wie het werk op moet knappen slaat dit nieuwe leidersduo vrij gemakkelijk een gaatje.

Het wordt dan duidelijk dat de overwinning betwist zal worden tussen deze twee renners en er ontstaat dan een echt strategisch spel om wie als eerste aan zal zetten. In het slotstuk van de wedstrijd laat Paolini Vandenbergh het werk opknappen en hij valt vervolgens al vrij vroeg aan om zo de 2013 editie van de Omloop Het Nieuwsblad te winnen.

Op 30 seconden achter hen zet alleereerst Sylvain Chavanel de sprint aan maar uiteindelijk weet Sven Vandousselaere de sprint voor de 3de plaats te winnen.

De top 10 van het eindklassement van de Omloop Het Nieuwsblad

Hieronder vindt u de top 10 van deze eerste Belgische klassieker van het seizoen:

1/ Luca Paolini (Katusha Team) - 4h52'14"
2/ Stijn Vandenbergh (Omega Pharma-QuickStep)
3/ Sven Vandousselaere (Topsport Vlaanderen-Baloise) - +0'30"
4/ Geraint Thomas (Team Sky)
5/ Greg van Avermaet (BMC Racing Team)
6/ Marco Bandiera (IAM Cycling)
7/ Sylvain Chavanel (Omega Pharma-QuickStep)
8/ Jürgen Roelandts (Lotto-Belisol)
9/ Maarten Wynants (Blanco Pro Cycling Team)
10/ Egoitz Garcia Etxegibel (Cofidis solutions crédits)

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

1 reactie | 1916x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Klassiekers

Reacties

Er zijn 1 reacties!
  1. Stijn Vandenbergh a couru comme un cadet...1ière année !
    Je tiens à préciser aussi qu'il ne faut pas confondre "ancien champion français" et "ancien champion de France", en parlant de Sylvain Chavanel ! Ce dernier est TOUJOURS un grand champion français, et il devrait encore le prouver assez souvent.
    Ŕ bientôt.
    Pierre 22

    | Pierre CROLAIS | zaterdag 23 februari 2013 om 20u35

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is twee keer zes ?