dinsdag 22 januari 2013 om 09u06

André Greipel (Lotto-Belisol) gaat verder op de goede weg die hij dit weekend ingeslagen was. Na zijn overwinning in de People's Choice Classic wist de Duitse sprinter ook vandaag weer de overwinning te pakken in de eerste etappe van de Tour Down Under 2013, tussen Prospect en Lobethal.

Zou de Tour Down Under 2013, die bekend staat om zijn sprint finishes, wederom zorgen voor een serie van overwinningen voor de Duitse renner, net als in 2010 en 2012 toen hij 3 etappeoverwinningen wist te pakken?

De samenvatting van de eerste etappe van de Tour Down Under 2013: Prospect > Lobethal

132 renners verschenen vandaag aan de start in de 15de editie van de Tour Down Under, die sinds 2008 onderdeel uitmaakt van de UCI WorldTour.

Jordan KerbyNa eerst kort in een kopgroep te hebben gezeten met twee andere renners besloot Jordan Kerby (UniSA Australia) alleen zijn kans te wagen en het peloton liet hem er al snel vandoor gaan. Zijn voorsprong bereikte het maximum na 21 kilometer toen deze de grens van de 7 minuten overschreed!

Jack BobridgeHet was dan ook weinig verrassend dat de jonge Australische renner als eerste boven kwam op Checkers Hill, een 600 meter lange steile helling van 13%, op 4'30" gevolgd door het peloton. Op de top viel zijn landgenoot Jack Bobridge (Blanco Pro Cycling Team) aan om de punten te pakken voor de tweede plaats en deze werd vervolgens weer teruggepakt.

In de aanloop naar de eerste sprint, was het de beurt aan Jens Voigt (Radioshack-Leopard-Trek) om aan te vallen maar voordat hij de punten kon pakken achter Kerby werd de Duitse renner alweer teruggepakt en het was Simon Gerrans (Orica-GreenEDGE) die als tweede over de streep kwam, voor Simone Ponzi (Astana). Bij de tweede tussensprint op dezelfde plaats pakte Thomas de Gendt (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) de tweede plaats, voor Jérôme Pineau (Omega Pharma-QuickStep).
De laatstgenoemde maakte van de gelegenheid gebruik om aan te vallen en Kerby terug te pakken op 40 kilometer van de aankomst.

Jérôme PineauPineau pakt dan al snel een kleine voorsprong, tot aan 1'20" op het moment dat hij de finishlijn bereikt op één ronde van de finish, maar in de aanloop naar de laatste tussensprint komt het peloton plotseling gevaarlijk dichtbij en op dat moment valt Philippe Gilbert (BMC Racing Team) aan en de Belgische renner weet zo nipt de sprint te winnen.

Verschillende aanvallen volgen maar deze blijven allemaal zonder resultaat. Een volledig peloton stuift dus af op de finish en dankzij het werk van zijn ploegmaten weet André Greipel (Lotto-Belisol) opnieuw de eerste etappe van de Tour Down Under 2013 te winnen in de sprint. Op de finishlijn verslaat hij de Franse sprinter Arnaud Démare (FDJ) en Mark Renshaw (Blanco Pro Cycling Team).

De klassementen

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het klassement van de eerste etappe van de Tour Down Under 2013

Hieronder vindt u de top 5 van het klassement van deze eerste etappe:

1/ André Greipel (Lotto-Belisol) - 3h35'24"
2/ Arnaud Démare (FDJ)
3/ Mark Renshaw (Blanco Pro Cycling Team)
4/ Simone Ponzi (Astana)
5/ Steele Von Hoff (Garmin-Sharp)

Algemeen klassement na de eerste etappe

Het algemeen klassement na de eerste etappe wijkt enigszins af van het etappeklassement vanwege de bonificatieseconden die de renners konden pakken in de verschillende sprints:

1/ André Greipel (Lotto-Belisol) - 3h35'14"
2/ Arnaud Démare (FDJ) - +0'04"
3/ Mark Renshaw (Blanco Pro Cycling Team) - +0'06"
4/ Simon Gerrans (Orica-GreenEDGE) - +0'07"
5/ Philippe Gilbert (BMC Racing Team)

Bergklassement

Het bergklassement is identiek aan de doorkomstvolgorde op de top van Checkers Hill want dit was de enige klim van deze eerste etappe:

1/ Jordan Kerby (UniSA Australia) - 10 punten
2/ Jack Bobridge (Blanco Pro Cycling Team) - 6 punten
3/ Manuele Boaro (Saxo-Tinkoff) - 4 punten
4/ Graeme Brown (Blanco Pro Cycling Team) - 2 punten

Sprintklassement

Hieronder vindt u de top 5 van de sprinters:

1/ André Greipel (Lotto-Belisol) - 15 punten
2/ Simone Ponzi (Astana) - 14 punten
3/ Arnaud Démare (FDJ) - 14 punten
4/ Mark Renshaw (Blanco Pro Cycling Team) - 13 punten
5/ Steele Von Hoff (Garmin-Sharp) - 11 punten

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Beste jongere

In het jongerenklassement staat Arnaud Démare (FDJ) aan de leiding:

1/ Arnaud Démare (FDJ) - 3h35'24"
2/ Ion Izagirre (Euskaltel-Euskadi)
3/ Tom-Jelte Slagter (Blanco Pro Cycling Team)
4/ Stefano Agostini (Cannondale Pro Cycling Team)
5/ Arnaud Courteille (FDJ)

>> Klik hier om 8 foto's van deze etappe te bekijken

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 1743x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Tour Down Under | Tour Down Under 2013

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vier keer acht ?