home | Nederlands | English | Français
> nieuws
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

De geruchten over het parcours van Parijs-Nice 2013: de etappesteden!

Toegevoegd: zondag 20 januari 2013 om 23:54:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  De geruchten over het parcours van Parijs-Nice 2013: de etappesteden!

  oorspronkelijk geplaatst op 29 december 2012 om 14u18, bijgewerkt op 30 december 2012 om 21u39 en op 20 januari 2013 om 23u54
  Zoals gebruikelijk eind december, kunt u vandaag op velowire.com een eerste idee krijgen van het parcours van Paris-Nice 2013, 71ste editie van de race naar de zon, op basis van de laatste geruchten!

  Alhoewel alle etappesteden nog niet bekend zijn op dit moment, het parcours officieel pas op 7 februari aangekondigd zal worden zullen we zien dat op basis van wat we al wel weten we al een goed idee krijgen van de vorm die de eerste Europese wedstrijd van de UCI WorldTour in 2013 zal krijgen.

  In dit artikel vindt u, tot aan de officiële aankondiging op 7 februari 2013 bij het Conseil général des Yvelines in Versailles, de laatste geruchten over het parcours van Paris-Nice 2013, dankzij de updates die zullen volgen.


  Hier vindt u dus de 7 etappes en de proloog (afhankelijk van de afstand zouden het, net als dit jaar, 8 etappes kunnen zijn) van Parijs-Nice 2013:

  zondag 3 maart 2013 - P/ Houilles

  In mars 2012, kon u hier al lezen dat Parijs-Nice vertrekt vanuit het departement Yvelines tot in 2017 en in dit artikel kon u toen al lezen dat de start van Paris-Nice 2013 in het arrondissement van Saint-Germain-en-Laye plaats zou vinden.

  In dit arrondissement wordt het uiteindelijk de stad Houilles die de proloog van de 71ste editie van Parijs-Nice organiseert, zoals opgemerkt werd door Jean-Luc van de Gazette Montfortois in de notulen van de Gemeenteraadsvergadering op 11 oktober 2012.

  Sindsdien heeft de stad Houilles overigens op haar website een oproep voor vrijwilligers geplaatst en daarmee wordt deze informatie nogmaals bevestigd.

  Op dit moment is de lengte van deze proloog nog niet bekend en het is dan ook moeilijk te zeggen of het echt een proloog (maxi 8 km) wordt of een eerste etappe. Voorlopig, aangezien de stad het heeft over een proloog en omdat deze tijdrit plaats lijkt te vinden met start en finish in Houilles, gaan we er van uit dat het een proloog betreft.
  Houilles>Houilles
  bron: Spedona

  maandag 4 maart 2013 - 1/ Saint-Germain-en-Laye > Nemours

  De volgende dag gaat de eerste etappe dan ook van start in het departement Yvelines. De precieze plaats waar deze start plaats zal vinden is op dit moment nog niet bekend maar aangezien het Conseil général des Yvelines sprak over een grand départ van Paris-Nice in 2013 in het arrondissement van Saint-Germain-en-Laye is het goed mogelijk dat de start van deze eerste etappe ook plaats vindt in één van de steden in het noord-oostelijke deel van dit departement.

  UPDATE UPDATE zondag 20 januari 2013: En dat wordt nu ook bevestigd door La Gazette Montfortois die aangeeft dat de start van deze etappe plaats zal vinden in Saint-Germain-en-Laye.

  In oktober wisten we in ieder geval al dat La République du Centre aankondigde dat deze etappe zou finishen in de stad Nemours (de krant bevestigde dit nogmaals begin deze maand).

  UPDATE UPDATE zondag 20 januari 2013: Vanuit Saint-Germain-en-Laye vertrekken de renners allereerst naar het zuid-westen, via Villepreux en Beynes alvorens zich naar het zuiden te begeven via Le Perray-en-Yvelines en Rambouillet. Ze zetten dan koers naar het zuid-oosten via Dourdan, Etampes en Malesherbes alvorens ze het eerste klimmetje van de 71ste editie van Paris-Nice op hun weg vinden! In totaal zou deze etappe iets minder dan 200 kilometer lang zijn.
  Saint-Germain-en-Laye
  bron: Henrysalome
  >Nemours
  bron: Mimich

  dinsdag 5 maart 2013 - 2/ Vimory > Cérilly

  Wederom volgens La République du Centre, en met meer details in een artikeltje de volgende dag, heeft de burgemeester Bernardette Absolu van Vimory een brief ontvangen waarin bevestigd wordt dat de etappe van dinsdag 5 maart, de tweede etappe van Paris-Nice 2013, vertrekt vanuit haar stad. De krant gaf verder aan dat de start van de etappe plaats zal vinden ter hoogte van de Grande-Rue en dat naar alle waarschijnlijkheid de renners koer zetten naar het departement Allier, op een zeer vlak parcours waarvan de doorkomstpunten nog bepaald moeten worden, met name in het Loiret departement.

  Twee maanden later was het wederom La République du Centre die verdere informatie gaf over deze etappe. Begin deze maand liet de krant namelijk weten dat de renners via Gien (gebruikelijke startplaats van Parijs-Bourges) zullen rijden en dan via Saint-Brisson-sur-Loire (startplaats van een etappe van Parijs-Nice 2009), via Autry-le-Châtel en via Cernoy-en-Berry koers zullen zetten naar de finish in Cérilly (de plaats die we nog kennen van de slottijdrit van de Tour de France 2008 [zie hier voor de foto's] richting Saint-Amand-Montrond).

  François Lemarchand, voormalig wielrenner en tegenwoordig bij ASO verantwoordelijk voor het parcours van een aantal van de wielerwedstrijden van het Franse bedrijf, liet aan de krant weten dat het een etappe van zo'n 200 kilometer zal zijn.
  Vimory
  bron: Ville de Vimory
  >Cérilly
  bron: Spedona

  woensdag 6 maart 2013 - 3/ Châtel-Guyon > Brioude

  Een andere krant van dezelfde groep als La République du Centre, La Montagne, kondigde in juli al aan dat de startplaats van de 3de etappe Châtel-Guyon zal zijn. Begin deze maand liet dezelfde krant weten dat deze etappe zal finishen in Brioude.
  Châtel-Guyon
  bron: Peter17
  >Brioude
  bron: Syryatsu

  donderdag 7 maart 2013 - 4/ Brioude > Saint-Vallier

  UPDATEUPDATE op zondag 30 december 2012: Van deze etappe weten we op dit moment noch de start- noch de finishplaats alleen maar waar deze van start gaat. Volgens mon43.fr zou de stad Brioude namelijk het geluk hebben ook de start van de 4de etappe te mogen organiseren na de finish de dag ervoor.
  De finishstad van deze etappe blijft op dit moment nog onbekend. Eén ding lijkt echter zeker te zijn gezien de startplaats van de etappe de volgende dag: deze etappe zou verder de Auvergne moeten doorkruisen, hoogstwaarschijnlijk richting de Languedoc-Roussillon regio.
  UPDATE UPDATE zondag 20 januari 2013: Zoals Lightar al in een reactie hieronder liet weten op 12 januari heeft de stad Saint-Vallier (in het departement Drôme) aangekondigd de finishplaats van deze etappe te zijn. Nadat Lightar deze reactie plaatste heeft de stad overigens een artikeltje op haar website geplaatst wat deze informatie bevestigt en ook de start vanuit Brioude. Volgens de stad zou de etappe 199,5 kilometer lang zijn en zou het peloton aankomen in Saint-Vallier via de vallée de la Galaure, (...) de tunnel RD51 om zo uit te komen op de avenue Buissonnet, waar de finish plaats vindt om 16u05 ter hoogte van nummer 10.
  Brioude
  bron: Syryatsu
  >Saint-Vallier
  source : Ville de Saint-Vallier

  vrijdag 8 maart 2013 - 5/ Châteauneuf-du-Pape > la Montagne de Lure

  Voor de 5de etappe wisten we al de dag na de presentatie van het parcours van de Tour de France 2013 dankzij een artikeltje van Alpes 1 dat er een finish op het programma staat op de Montagne de Lure waar Alberto Contador de gele trui terugpakte tijdens Parijs-Nice 2009. Alpes 1 kondigde echter nog geen datum aan waarop deze finish plaats zou vinden, maar ...

  ... een paar dagen geleden stond op Facebook, op de pagina van het Office de Tourisme van Châteauneuf-du-Pape, dat de start van de 5de etappe plaats zal vinden in de stad die met name bekend is voor haar wijngaard, maar ook wat de bestemming van deze etappe zal zijn, de Montagne de Lure.
  Châteauneuf-du-Pape>Montagne de Lure

  zaterdag 9 maart 2013 - 6/ Manosque > Nice

  Over de laatste twee etappes heb ik op dit moment nog geen concrete informatie. Gezien het feit dat de renners op vrijdag al vlakbij zijn zouden we voor deze voorlaatste etappe natuurlijk kunnen denken aan een finish in Nice, zoals dat ook het geval was in 2012. We kunnen echter ook een ander scenario indenken, net als in 2009 toen Paris-Nice voor het laatst halt hield op de top van de Montagne de Lure, met een tussenetappe (destijds tussen Manosque en Fayence gevolgd door een etappe Nice > Nice over 119 kilometer).

  UPDATE UPDATE zondag 20 januari 2013: zonder het echt te weten bleek ik niet ver van de waarheid te zitten want we weten nu dat deze etappe plaats zal vinden tussen Manosque en Nice, over een afstand van 220 kilometer, met daarin de beklimmingen van de Côte du Bols de Rousset, de Côte des Tuillères, de Côte du Mont Méaulx, de Côte de Cabris en de Col du Ferrier. Er zou een sprint zijn in Flayosc en in Tourrettes-sur-Loup (waar in 2010 een etappefinish van Paris-Nice was).

  Dat valt te lezen op de blog "Il piccolo diavolo" die de hand heeft weten te leggen op de tijd- en routeschema's van de 3 laatste etappes van Paris-Nice 2013.
  Manosque
  source : Aups
  >Nice

  zondag 10 maart 2013 - 7/ Nice > Col d'Eze

  UPDATE UPDATE zondag 20 januari 2013: Ook hier kennen we dus nog niet de details van deze laatste etappe, maar het zou weten we nu dus dat het net als in 2012 kunnen gaan om een -mogelijk beslissende- tijdrit tussen Nice en de Col d'Eze betreft, over 9,6 kilometer (parcours identiek aan 2012). Dit wordt overigens ook bevestigd door de stad Eze op haar website.

  Volgens La République du Centre begin deze maand zou de slotfinish plaatsvinden in Nice op zondag de 10de, maar het is niet echt duidelijk of de krant zich daarvoor baseert op concrete informatie of dat de bedoeling van dit zinnetje alleen maar is om te herinneren dat de slotfinish van Paris-Nice 2013 plaats vindt op zondag 10 maart 2013.
  Nice>Col d'Eze

  De lijst van etappes van Parijs-Nice 2013

  Affiche Parijs-Nice 2013Hieronder vindt u dus wat in principe het parcours van Paris-Nice 2013 zou moeten zijn:
  P/ zondag 3 maart 2013 - Houilles > Houilles
  1/ maandag 4 maart 2013 - Saint-Germain-en-Laye > Nemours
  2/ dinsdag 5 maart 2013 - Vimory > Cérilly
  3/ woensdag 6 maart 2013 - Châtel-Guyon > Brioude
  4/ donderdag 7 maart 2013 - Brioude > Saint-Vallier
  5/ vrijdag 8 maart 2013 - Châteauneuf-du-Pape > la Montagne de Lure
  6/ zaterdag 9 maart 2013 - Manosque > Nice
  7/ zondag 10 maart 2013 - Nice > Col d'Eze (individuele tijdrit)

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 22 reacties | 25671x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice| Parijs-Nice 2013 | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 22 reacties!
 1. J'aime bien Paris-Nice. Toujours des parcours atypiques et originaux qui varient avec le classicisme outrancier du Tour de France.

  Châtelguyon > Brioude ça peut être très sympa. Si ça avait été le Tour, ils nous auraient remis Super Besse à tous les coups.

  | thibaut | maandag 31 december 2012 om 11:21:11

 2. Beau boulot pour l'instant Thomas. Je comprend que tu travaillais beaucoup en cette fin d'année encore ;)
  Le début semble dons acté et sûr (et dans l'esprit des dernières années).
  Après comme le dit Thibaut, un passage par les Puy ? ''le Puy de Dôme'' ou Ceyssat ? Et pourquoi pas un dure final Lavoute-Chilhac - Ally (7 km à 7.6%) - Villeneuve-d'Allier - St-Just-Près-de-Brioude (4 km à 7%) ?!
  Ensuite une étape vers Vallon-Pont-D'Arc ?
  Enfin, après Lure; peut-être un Foncalquier ou Manosque ou Sisteron (!) vers Noce effectivement. L'ouest Niçois pourrait être un peu plus visité voir les Alpes du Sud ... (près de Pujet-Théniers)

  Mais ça se fignolera peut-être d'ici deux mois.
  Beau travail encore et merci pour ces infos.

  | bapt77 | vrijdag 04 januari 2013 om 21:05:38

 3. bjr,

  C'est bien dans les rues de Houilles que se déroulera le prologue (voir détail appel à bénévoles). Pour l'instant rien du côté du CG78 et des assos participantes

  | Jean-Luc | vrijdag 11 januari 2013 om 10:19:57

 4. Pour le 7 Mars, la ville arrivé sera saint vallier sur rhône 26240. Je suis justement de cette petite ville et dans le journal des évènements de 2013, il y est indiqué l'arrivé d'une étape de PN.

  | Lightar | zaterdag 12 januari 2013 om 12:11:17

 5. Pour l'étape du samedi, il ne faudrait pas une étape "procession" (comme ces dernières années avec le col de Vence) ou qui n'influent pas sur le général comme c'est trop souvent le cas (hormis en 2009 avec la fringale de Contador)
  Tiens, tiens, c'était lors d'une arrivée à Fayence, et il y'avait la montagne de Lure avant...
  Ca peut donner quelque chose de pas mal, une arrivée pour puncheurs qui peut créer quelques écarts avec 1 final modifié par rapport à 2009 (au dernier Tour du Haut-Var, la course fut spectaculaire avec la victoire de JTL conquise sur le "mur" de Montauroux et la rude ascension finale)
  Le retour du Faron ou du Tanneron serait bien aussi, ça commence à dater!
  On peut faire 1 vraie étape de montagne sinon comme en 1999, avec 1 arrivée ds la station de Valberg précédée soit des magnifiques gorges de Daluis, ou encore mieux, via le col de la Couillole (l'équivalent de l'Aubisque) mais je doute qu'il soit ouvert en mars, dommage!
  On peut innover aussi avec la Madone d'Utelle, y'a de la place là-haut (mais ça fait le même genre de montée que Lure avec 15 kms à 6%)
  Et Gréolières-les-Neiges par le sud via le col du Ferrier ou en venant du nord, de la région de Puget-Théniers par les cols du Buis et de Bleine.
  On peut aussi arriver à la station du Camp d'Argent à l'Authion au-dessus du Turini.
  Et la Madone d'Armstrong!?

  | Daron44 | zondag 13 januari 2013 om 21:57:44

 6. Bonjour,
  le magazine du conseil général annonce que la première étape s'élancera de houilles le 3 mars.
  http://www.yvelines.fr/publication/magazine-hiver-2013/
  page 43.
  Donc peut être pas de prologue mais une étape en ligne comme en 2011.
  Page 44, ils parlent des animations du 2 au 4 mars donc a priori comme depuis 2010, le lundi le départ sera aussi des Yvelines;
  Il y a un numero de contact pour renseignement, pas essayé encore

  | nailouj | maandag 14 januari 2013 om 18:05:48

 7. La première étape partirait de Saint-Germain en Laye en direction de Nemours pour passer à midi, sur la RD191 à Bazoches sur Guyonne non loin de Monbtfort l'Amaury
  je recherche et confirme cette info. (http://gazette-montfortois.fr/?p=11931)

  | Jean-Luc | dinsdag 15 januari 2013 om 13:16:43

 8. @ jean luc: info crédible sur le parcours, ils partiraient par beynes, jouars auffargis, vieille eglise saint arnould dourdan, étampes malesherbes nemours. ca fait dans les 160 kms. Ca ressemblerait pas mal au départ de l'étape de l'an dernier.

  | nailouj | woensdag 16 januari 2013 om 15:38:41

 9. Bjr, 1ere étape départ étape St-Germain en Laye passage sur la rd191 : Beynes, Villiers-st-frederic, Bazoches sur Guyonne (confirmé), Les Mesnuls, les Bréviaires, le Perray en Ynes, Vieille-Eglise, St-Arnoult, puis comme semble l'indiquer @nailouj : dourdan - 91 -, étampes-91- malesherbes-45- puis le 77 arrivée à Nemours

  | Jean-Luc | donderdag 17 januari 2013 om 21:04:35

 10. Bonsoir, ce soir j'ai terminé le parcours de Paris-Nice 2013 :-).

  | Thomas Vergouwen | maandag 21 januari 2013 om 0:48:24

 11. Bonjour Thomas,

  Bravo pour le parcours, mais il manque l'itinéraire pour arriver à Brioude, si quelqu'un pouvait le trouver, puisque cette étape est une des seules avec du dénivelé, et j'ai l'impression qu'elle ne sera utile qu'aux échappés.

  Seulement la montagne de Lure pour creuser les écarts avec le chrono final (Brioude et Saint-Vallier devraient juste éliminer les moins forts, et encore) ? La recherche du suspense à ses limites et l'épreuve risque bien d'être morne.

  Bonne journée

  | Aurélien M. | maandag 21 januari 2013 om 8:49:54

 12. Bonjour Thomas,

  de nouveau, chapeau bas pour ces recherches.

  Concernant le parcours,comme le dit Aaurélien, il faudra attendre le profil des étapes de Brioude et surtout de Saint Vallier pour avoir une idée plus claire.

  Je ne suis tout de même pas fan du CLM d'Eze, et je trouve dommage que l'étape du Samedi se termine par plus de 50 bornes de plat.
  Je suis un nostalgique du week end Cannes (par Tanneron) et Nice (par Porte, Turbie et Eze).

  Depuis plusieurs années, l'étape du Samedi est décevante, alors qu'elle devrait être l'étape reine.

  | Olivier73 | maandag 21 januari 2013 om 19:29:03

 13. Le prologue dans les rue de Houilles est mesur&#279; à 2,8 kms. Rues etroites, beaucoup de virages... Relance permanente!

  | Coutiė | maandag 21 januari 2013 om 19:42:08

 14. olive73, l'étape de nice (avec porte / turbie / eze) n'était pas assez sélective.

  j'avais imaginé un enchaînement porte / col des 4 chemins (depuis la trinité - 3,4 km à 7,7%) / descente sur la D2564 / col des 4 chemins (depuis la D2564, via le Bd des 2 Corniches et le Chemin du Vinaigrier - 3.1 km à 9%) / après 2 choix pour la descente, soit la même route que précédemment (D2564) soit le Bd de la Corne d'Or.

  cela ferait un beau final je trouve avec ces 2 difficiles ascensions du col des 4 chemins qui s'enchaînent sans temps mort

  | oliv56 | maandag 21 januari 2013 om 20:58:48

 15. WTF de pire en pire le Paris-Nice! y'a tellement de possibilitées ds la région(surtout en mars!) pour faire 1 belle étape le samedi cf mon post 5 ou le post 14 d'oliv56.
  En espérant de belles étapes vers Brioude ou Saint-Vallier (voir post 2 de bapt77)
  Comment gâcher 1 belle épreuve...

  | Daron44 | dinsdag 22 januari 2013 om 15:48:15

 16. De burgemeester van Aups heeft op de nieuwjaarsreceptie vorige week gezegd dat Parijs-Nice op zaterdag 9 maart door zijn dorp komt.

  | René Schrier | woensdag 23 januari 2013 om 18:38:56

 17. Dommage que l'arrivé à Saint Vallier se fasse sur l'avenue. Une arrivé au montrebus aurait fait plus mal avec 2passages à 25% dans cette cote :D

  Enfin le sprint pourrait être intérresant si il y a du vent car cela ferait un bon vent de face à 200m de l'arrivé à la sorti de virage :)

  | Lightar | donderdag 24 januari 2013 om 20:57:05

 18. http://www.ville-houilles.fr/article/articleview/3619/1/164/

  les infos sur le prologue

  | nailouj | vrijdag 25 januari 2013 om 12:32:17

 19. Le bulletin mensuel de la ville de Brioude confirme s'il en est besoin que la commune sera ville étape les 6 et 7 mars. Petite info supplémentaire, l'arrivée se fait le 6 mars par le Sud (Vieille-Brioude). On peut donc espérer comme proposé plus haut un passage par Ally auparavant (voir le Cézallier mais c'est plus de l'extrapolation) pour une étape vallonnée !

  | franfois | vrijdag 25 januari 2013 om 14:04:30

 20. I am a Canadian li?ing in France for 2 years. I live in Roquebrune Sur Argens and would like to ride to and watch the climb on the Col de Vence. Do people ride parts of the route following the pro riders. Where would be a good place to start riding if I were to drive, ride to the summit then ride back to the car. I would want about 60 km, 30 to summit 30 back to car.

  | David Silcox | dinsdag 05 februari 2013 om 9:39:31

 21. Pour l'arrivée à Brioude je pense que ce sera le même final que le tour de l'avenir 2008 :

  http://i32.servimg.com/u/f32/09/02/51/38/_tda_210.gif

  | julien | dinsdag 05 februari 2013 om 18:36:15

 22. Bonjour, je poste ici ce message car je ne sais pas trop où le mettre car la section Paris-Nice 2014 n'existe encore pas.
  Premièrement, je voudrai savoir qu'elles sont les dates du Paris-Nice 2014.
  Je voudrai savoir aussi si il est possible d'avoir un job sur cette course comme ils en existent plein sur le Tour de France, et si oui qu'elles sont les postes (hôtesse d'accueil, installation,etc? ainsi que quand et a qui s'adresser y pour postuler.
  Merci beaucoup! :)

  | rom1 | zondag 18 augustus 2013 om 23:05:33

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is één keer acht ?