dinsdag 11 december 2012 om 00u07

Gisteren heeft u alle details kunnen ontdekken van de selectieprocedure van de UCI ProTeams op velowire.com en deze maandag kondigde de UCI de uiteindelijke beslissing van de licentiecommissie aan.

Terwijl iedereen dacht dat de keuze voor de drie laatste plaatsen speelde tussen de 4 ploegen geplaatst van de 16de tot en met de 20ste plaats in het sportief klassement (met uitzondering van Europcar die geen kandidaat was), bleek ditmaal maar weer eens hoe slecht de meeste mensen de regeltjes kennen en hoe verrassend het voor hen dus was om te zien dat -zoals u in het artikel van gisteren heeft kunnen zien- de andere criteria net zo zwaar wegen als het sportieve criterium!

In dit artikel vindt u de definitieve lijst van UCI ProTeams voor 2013, met Katusha Team die uit de lijst verdwijnt en Team Argos-Shimano die er als nieuweling bij komt!

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De 18 UCI ProTeam ploegen voor 2013

Op 1 november (aangekondigd op de 2de), was het de beurt aan de eerste ploegen die aan alle criteria hadden voldaan (deel uitmakend van de eerste 15 op het sportieve criterium en voldaan hebbend aan de financiële, ethische en administratieve criteria) en die nog een geldige licentie hadden om hun licentie bevestigd te zien worden voor 2013:
 • Astana Pro Team (tot in 2013)
 • BMC Racing Team (tot in 2014)
 • Cannondale (tot in 2014; voorheen Liquigas-Cannondale)
 • Lampre – Merida (tot in 2013; voorheen Lampre-ISD)
 • Omega Pharma – Quick Step Cycling Team (tot in 2014)
 • ORICA GreenEDGE (tot in 2013)
 • Sky Procycling (tot in 2013)
 • Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team (tot in 2013)
Daarnaast werd vandaag aangekondigd dat op 16 november jongstleden de licentiecommissie had besloten tot registratie over te gaan van de licentie van een extra ploeg:
 • Movistar Team (tot in 2013)
Er bleven toen dus nog maximaal 9 andere licenties over voor een keuze uit de 10 kandidaatploegen. Vandaag werd aangekondigd dat 3 van de 4 ploegen die een registratie hadden aangevraagd (de ploegen die dus nog een geldige licentie hadden voor 2013) hun registratie gekregen hebben. Het gaat hier om de volgende 3 ploegen:
 • FDJ (tot in 2014; voorheen FDJ-BigMat)
 • Lotto Belisol (tot in 2015)
 • RadioShackNissan (over deze ploeg is het niet echt duidelijk wat er precies gebeurd is want eind 2011 kondigde de UCI nog aan een licentie te hebben toegekend voor 2012 en dit jaar praat de internationale federatie dus niet over een toekenning maar over een simpele registratie (alsof de ploeg dus nog een geldige licentie had)
Grote afwezige in deze lijst is duidelijk Katusha Team die dus haar registratieverzoek afgewezen ziet voor een licentie die nog tot in 2015 geldig was. De ploeg heeft zeker wel voldaan aan het sportieve criterium want, ook al weten we niet welke plaats de ploeg precies had in het klassement voor de sportieve waarde (omdat de berekening hiervan geheim is en ook rekening houdt met resultaten in andere wedstrijden dan die van de UCI WorldTour), weten we dat de Russische ploeg de tweede plaats in nam (achter Team Sky) in het ploegenklassement van de UCI WorldTour waarvan de individuele winnaar niemand minder was dan Joaquim Rodriguez, de leader van de Russische ploeg!

Uit deze beslissing blijkt dus dat de ploeg niet voldeed aan één of meerdere van de andere 3 criteria nodig voor haar registratie als UCI ProTeam in 2013!

De lijst wordt compleet met de 6 ploegen die een licentie toegekend kregen, ofwel als vernieuwing van een aflopende licentie of als de allereerste UCI ProTeam licentie in de geschiedenis van de ploeg:
 • AG2R La Mondiale (verlenging tot in 2016)
 • Euskaltel Euskadi (verlenging tot in 2016)
 • "Former Rabobank" (de definitieve naam van deze ploeg zal aanstaande donderdag bekend gemaakt worden, verlenging tot in 2014)
 • Garmin Sharp (verlenging tot in 2014)
 • Team Argos–Shimano (nieuwe licentie, tot in 2016)
 • Team Saxo – Tinkoff (verlenging tot in 2014)
Hieronder vindt u de volledige lijst van 18 UCI ProTeams in 2013 op basis van deze aankondigingen:
UCI ProTeams 2013

Wat is nou eigenlijk het nut van een UCI ProTeam licentie?

UCI WorldTourDe eerste divisie ploegen in de wielersport heten dus UCI ProTeams (alhoewel de UCI in de reglementen in §3 en met name in artikel 2.15.009 spreekt over een "UCI WorldTour Team licentie") en zij kunnen dankzij deze licentie deelnemen aan de wedstrijden op de UCI WorldTour kalender (waar ze standaard uitgenodigd zijn en verplicht zijn om deel te nemen).

Daarnaast kunnen ze, op uitnodiging, deelnemen aan wedstrijden uit de UCI Europe Tour in de klasse 1.HC of 2.HC (maximaal 70% van de deelnemende ploegen in een dergelijke wedstrijd) of in de klasse 1.1 of 2.1 (maximaal 50% van de deelnemende ploegen in een dergelijke wedstrijd), wedsdtrijden uit de UCI America Tour, UCI Asia Tour, UCI Oceania Tour of UCI Africa Tour in de klasse 1.HC, 2.HC, 1.1 of 2.1 (maximaal 50% van de deelnemende ploegen in een dergelijke wedstrijd).

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

2 reacties | 6260x bekeken

dit artikel is geplaatst in: UCI ProTour | Wielrennen algemeen (m.u.v. Tour de France)

Reacties

Er zijn 2 reacties!
 1. zeer mooi is op geslagen . Beste Wensen voor 2013 aan U en de Familie. Groetjes Yvan

  | Yvan | dinsdag 11 december 2012 om 07u51

 2. Bonjour,

  Merci Thomas pour ces nouvelles,

  Je suis interloqué par l'absence de la Katusha, même si l'équipe connait régulièrement des soucis de dopage (mais toutes sont concernées par des cas), je n'imaginais pas qu'elle puisse passer aux oubliettes de cette manière surtout qu'il n'y a pas que Rodriguez, mais Moreno, Spilak, Menchov, Paolini (même si c'est vrai que Freire a apporté beaucoup de points également, mais il n'était pas le seul avec Rodriguez quand même).

  Je ne comprend vraiment pas comment la Katusha peut être reléguée pour Argos-Shimano, d'autant qu'elle remplissait auparavant les critères UCI. Encore une grosse équipe qui devra se battre pour obtenir des invitations pour les grandes courses, un comble.

  | Aurélien M. | dinsdag 11 december 2012 om 08u42

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vier plus negen ?