home | Nederlands | English | Français
> nieuws
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

Videoterugblik op de officiële presentatie van de Tour de France 2013

Toegevoegd: dinsdag 30 oktober 2012 om 9:00:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Videoterugblik op de officiële presentatie van de Tour de France 2013Afgelopen woensdag vond de presentatie van de Tour de France 2013 plaats. Als u niet het voorrecht had hiervoor uitgenodigd te zijn en ook de presentatie niet heeft kunnen volgen via de officiële website, dan kunt u in dit artikel deze presentatie grotendeels terugzien. Als u de presentatie wel gezien heeft is dit misschien de gelegenheid om delen ervan nog eens precies terug te kijken om er zeker van te zijn dat u alle kleine details die tijdens de presentatie werden genoemd en die niet terug te vinden zijn op letour.fr zult onthouden.

  Een terugblik op de presentatie in videobeelden dus!


  De filmpjes in dit artikel zijn beschikbaar in High Definition. Ik raad u dus aan deze fullscreen te bekijken en vervolgens te klikken op het tandwieltje om toegang te krijgen tot de instellingen, en daar te kiezen voor de HD instelling 1080p.

  De opening van de presentatie: 100% mythique!

  Toen iedereen eenmaal een plekje had gevonden in het Palais des Congrès of, in tegenstelling, ontdekt had (net als ik) dat het een staande presentatie zou worden aangezien er veel te veel mensen waren, begon de presentatie met een voorproefje op de show die zou volgen. Onlangs had ik het over de show waarmee de Giro d'Italia haar parcours voor 2013 presenteerde, maar ik denk dat we eenvoudig kunnen concluderen dat ASO voor de 100ste editie ook haar best heeft gedaan om van deze presentatie een mooi evenement te maken.

  Met het publiek wat veel talrijker was dan gebruikelijk bij een presentatie van de Tour de France had Daniel Mangeas moeite om de presentatie te beginnen want veel mensen waren nog op zoek naar een zitplaats. Achteraf lijkt het makkelijk te zeggen dat hij de stopwatch die aftelde aan had moeten zetten zodat iedereen zou weten wanneer het zou beginnen! Toen iedereen eenmaal zat begon het aftellen namelijk voor een hele minuut, gevolgd door een animatie op basis van een filmpje en het getal "100" wat in 3D op het podium lag, om uiteindelijk te komen tot de "100% mythique" titel die de animatie eindigde.

  >> Aangezien deze animatie verder weinig nut had dan de interesse opwekken voor wat zou volgen, heb ik dit filmpje niet opgenomen in dit artikel, maar als u het toch wilt zien, kunt u hier klikken om het filmpje "Introduction présentation Tour de France 2013 - compteur et 100ème édition" te bekijken.

  De introductie van Jean-Etienne Amaury

  Zoals gebruikelijk was het vervolgens de beurt aan Jean-Etienne Amaury, voorzitter van Amaury Sport Organisation, om iedereen welkom te heten en te beginnen met de eerste toespraak ...

  Deze toespraak ging over de "100 jaar" aan topsportprestaties, gedeelde passie en emoitie en feestend publiek. Meneer Amaury had het kort ook over de wereldwijde invloed van de Tour de France, die uitgezonden wordt in meer dan 190 landen overal ter wereld en die miljoenen toeschouwers trekt, zowel langs de kant van de weg als op de sociale netwerken (!! ja inderdaad, na de Giro voelde de Tour zich blijkbaar verplicht dit te noemen, ook al hebben ze nog een behoorlijke inhaalslag te maken ...).

  Zijn toespraak eindigde met het onderwerp "doping" waarover Jean-Etienne Amaury zei dat de wielersport voorop liep en dat ASO al "jaren geleden" de strijd is aangegaan met dit probleem wat tegen de waarden van deze sport in gaat. Hij gaf daarbij aan dat de Tour de France als eerste in 2008 de dopingcontroles had laten uitvoeren door een volledig onafhankelijke instelling, de AFLD. Hij vergat echter aan te geven dat het jaar daarna, de UCI de controles weer verzorgde!

  Om het vervolg te zien kunt u onderstaand filmpje bekijken:

  De "Best of" van de Tour de France 2012

  Het was toen tijd om het filmpje te ontdekken wat altijd geweldig mooi is en wat kippenvel geeft als je het bekijkt (of is dat alleen het geval voor de volgers van de Tour de France die bepaalde plaatsen en beelden herkennen van toen ze er zelf zo'n 3 maanden geleden waren?), de Best of van de vorige editie, de Tour de France 2012!

  Verrassend begon deze Best of met beelden van ... de openingsceremonie van de Olympische Spelen 2012! In Londen hadden de organisatoren namelijk besloten om Bradley Wiggins te eren door hem uit te nodigen, in het geel gekleed, om de Spelen in te luiden. Dit werd gevolgd door beelden met de hoogtepunten van de Tour de France 2012, zoals gebruikelijk met commentaar van France Télévisions en van Phil Liggett (commentator voor NBC Sports, ITV en SBS en de laatste tijd zwaar bekritiseerd sinds de val van Lance Armstrong aangezien Liggett altijd wel heel erg close leek te zijn geweest met de Amerikaanse renner die nu zijn 7 Tourtitels heeft verloren).

  Herbeleef de Tour de France 2012 in 12 minuten:

  De inleiding van Christian Prudhomme

  De officiële afbeelding van de Tour de France 2013 - DRNa deze mooie beelden was het de beurt aan Christian Prudhomme, directeur wielrennen bij Amaury Sport Organisation en dus (onder andere) directeur van de Tour de France, om zijn toespraak te houden. Om te beginnen merkte hij net als ik op dat er nog nooit zoveel mensen aanwezig waren geweest in het Palais des Congrès bij een presentatie van de Tour de France.

  Hij begon zijn toespraak met een eerbetoon aan het publiek van de Tour de France en de 3.500 kilometer stralende gezichten langs de kant van de weg. Een eerbetoon wat we terug vinden in de officiële poster van de Tour de France 2013 (hiernaast te zien, klik erop om deze te vergroten; DR) die de titel Entrez dans la légende du Tour draagt.

  De toespraak van Christian Prudhomme over doping was duidelijk, met name die ene zin die nog lang rond bleef zingen in de gedachten van vele aanwezigen in de zaal: De Tour de France is sterker dan doping, sterker dan het bedrog wat aanvalt en wat zich in verschillende andere sporten ook probeert te installeren. De vijand is doping, de vijand is niet de wielersport en nog minder de Tour de France.
  De directeur wielersport bij ASO benadrukte vervolgens de rol van de managers van de ploegen die een echt vangnet voor problemen zijn en liet daarna weten dat de weg die de Mouvement Pour un Cyclisme Crédible (MPCC), die volgens haar simpele officiële website het daglicht zag tijdens de Tour de France 2007 en die op dit moment 11 ploegen verenigt: AG2R La Mondiale, Argos-Shimano, Bretagne-Schuller, Cofidis, le crédit en ligne, Team Europcar, FDJ-BigMat, Garmin-Sharp, de nieuwe Zwitserse ploeg IAM Cycling, Lotto-Belisol, Team NetApp en Sojasun, in is geslagen de juiste is.

  Bekijk deze toespraak in onderstaand filmpje:

  De toespraak van Paul Giacobbi, Député de la Haute-Corse, Président du Conseil Exécutif de Corse

  Toen was het de beurt aan het Grand Départ op Corsica om - na een introductie door Christian Prudhomme - gepresenteerd en vertegenwoordigd te worden door Paul Giacobbi, Député van Haute-Corse en Voorzitter van het Conseil Exécutif van Corsica. Voordat hij daarmee kon beginnen bood Christian Prudhomme Meneer Giacobbi echter nog een cadeau aan: een enorme gele trui met daarop een Tête de Maure, het logo van Corsica.

  Meneer Giacobbi nam dit cadeau vrolijk aan met de woorden: eindelijk een trui in mijn maat!

  Paul Giacobbi gaf om te beginnen aan dat de Tour de France lang verwacht was, daarbij denkend aan het feit dat de Tour nooit eerder naar Corsica kwam in haar afgelopen 99 edities! Hij sprak vervolgens over diegenen die willen proberen ons feestje te verstoren, daarbij zowel denkend aan doping in de wielersport als aan de activiteiten van een paar criminele organisaties op Corsica.

  Bekijk hieronder de toespraak van Paul Giacobbi!

  Na deze toespraak konden we op ontdekkingstocht naar de schoonheid van Corsica waar we over zo'n 8 maanden ontvangen zullen worden. Bekijk hieronder dit promofilmpje van Corsica! (filmpje online gezet door ASO, niet beschikbaar in HD ook al zou dit dit filmpje wel degelijk ten goede komen!)

  De presentatie van de 21 etappes van de Tour de France 2013 in beeld

  Het was toen 12u15, tijd dus voor Christian Prudhomme om eindelijk te onthullen .. wat de lezers van velowire.com al lang wisten sinds 12 oktober: de etappesteden van de Tour de France 2013. Dit gebeurde uiteraard met een 3D animatie waarin de verschillende etappes werden getoond. Als u aan het begin van dit filmpje het idee heeft in de wondere wereld van Nemo te zijn terecht gekomen is dat normaal, wees gerust en kijk verder ...

  Ik wilde u hieronder eigenlijk meteen deze 3D animatie laten zien met de versie van Eurosport (met het commentaar van deze sportzender aangezien ASO alleen een 2D versie online heeft gezet), maar helaas kan deze versie niet opgenomen worden in een andere website dan die van Eurosport (terwijl dit wel aangeboden wordt als mogelijkheid in het filmpje). U kunt daarom hieronder de veel minder interessante 2D animatie bekijken of hier klikken om de 3D versie op de website van Eurosport te bekijken.

  Na deze 3D animatie was het tijd voor Christian Prudhomme om alle verschillende etappes van de Tour de France 2013 één voor één te presenteren en daarbij een aantal details prijsgevend over een aantal van deze etappes. Dit filmpje is vrij lang maar is de moeite waard als u de verschillende etappes wilt kennen en de visie van ASO op deze etappes ...

  En als iemand mij uit kan leggen wat het publiek aan het lachen heeft gemaakt na 11'50" in dit filmpje, dan hoor ik dat graag want ik heb het ook niet begrepen!

  De foto's van de presentatie van de Tour de France 2013

  49 foto's van de officiële presentatie van de Tour de France 2013 zijn inmiddels geplaatst in het bijbehorende fotoalbum op deze website.

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 9 reacties | 10912x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Tour de France| Tour de France 2013 | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 9 reacties!
 1. Bonjour Thomas,

  Merci pour cette vidéo qui permet d'évaluer plus précisément le tracé des étapes.

  Apparemment, on fera une boucle à Lyon, où l'arrivée sera jugée à la Duchère (on voit bien sur la carte le point rouge d'arrivée au Nord-Ouest et où l'on devine la Presqu'île). Dans cette configuration, on peut très bien montée sur Fourvière avant de descendre sur Gorge de Loup puis continuer jusqu'à la Duch', ça devient d'un coup plus intéressant !

  Sinon, pour te répondre Thomas, le public rit lors de l'apparition du profil de l'étape du Mont Ventoux parce qu'il doit voir "242 km" affichés et que ce type de profil fabriqué par ASO lors de la présentation accentue et exagère les montées, déjà que celle du Ventoux est dure mais dans la présentation, elle est vraiment impressionnante ! C'était plus un rire nerveux qu'autre chose peut-être, vu que l'étape fait peur !

  Encore merci pour la vidéo ;)

  Bonne journée,

  Elie.

  | Elie | dinsdag 30 oktober 2012 om 10:13:10

 2. Merci Thomas pour ce résumé vidéo de la conférence. J'ai trouvé que niveau vidéo, le Tour est au niveau du Giro, cependant dans un style bien personnel. J'ai d'ailleurs particulièrement apprécié le style graphique des présentations.

  Mais ça ne m'empêche pas d'attribuer un carton rouge à ASO pour non seulement de pas avoir mis sur sa chaîne YouTube la version 3D du parcours (qui est remarquablement belle avec le début sous l'eau), mais en plus de l'avoir interdit à Eurosport. Cette version 2D est certes claire mais vraiment insipide au possible. La version 3D a tellement plus de gueule ! "Super" décision de la part des organisateurs... Qui très certainement montreront la version 3D au tout dernier moment, c'est à dire au mois de juin à quelques jours du départ, sachant que la vidéo est déjà fin prête. Ou au pire pas du tout !

  Je trouve que c'est irrespectueux envers la société Trimaran qui réalise depuis 2003 tous les rides en 3D (et accessoirement les profils des étapes), car ASO empêche le plus grand nombre de profiter de leur travail. A moins que ce soit Trimaran eux-mêmes qui n'aient pas souhaité que la vidéo soient divulguée. Il faudrait les contacter pour plus de détail concernant ceci...

  Par ailleurs Thomas, il avait été présenté il me semble une "bande-annonce" à la toute fin de la conférence, qui nous a délibérément été cachée sur le net puisque remplacée par un logo du 100ème Tour de France. On entendait le son par contre. Pourrais-tu nous donner plus de précisions sur ce qu'il s'agissait plus précisément ?

  En tout cas, une fois de plus, ASO rate sa com sur internet...

  | Linkinito | dinsdag 30 oktober 2012 om 11:47:15

 3. @linkinito Voilà la vidéo en 3D avec le début sous l'eau et la patrouille de france jusquà l'Arc de triomphe
  http://video.eurosport.fr/cyclisme/tour-de-france/2013/le-parcours-du-tour-de-france-2013-en-video_vid252854/video.shtml

  | nico56 | dinsdag 30 oktober 2012 om 18:06:09

 4. Ah, je pensais qu'elle avait été interdite. Finalement elle est toujours visible, ça me rassure :) Par contre la vidéo a été ralentie par moments pour laisser au "narrateur" d'Eurosport le temps de raconter son histoire, ponctuée d'incohérences (le Tour n'a pas 100 ans mais 110 ans du fait des deux guerres mondiales, et la Tour Eiffel n'est pas le monument le plus visité en France, il s'agit de Notre-Dame de Paris).

  J'ai trouvé un moyen de la télécharger, mais je n'ose pas la mettre sur Youtube de peur qu'ASO retire la vidéo.

  | Linkinito | dinsdag 30 oktober 2012 om 21:10:22

 5. Linkinito

  Juste comme ça ... c'est toi le mec qui fait des vidéos sur Youtube ? Car il a le même pseudo . Enfin c'est hs (mais si c'est toi gros gg pour ce défi !!!)
  (sinon demande un copyright de ton pseudo)

  | bapt77 | dinsdag 30 oktober 2012 om 21:46:02

 6. Bapt : Oui, c'est bien moi !

  Sinon, j'ai trouvé une vidéo sur Youtube intéressante : une conférence de presse à l'Alpe d'Huez, faite deux jours après la présentation officielle du parcours, portant évidemment sur la fameuse double montée.

  https://www.youtube.com/watch?v=fzMqmg1Ze2o

  Mais on peut notamment y voir la fameuse bande annonce qu'on nous avait cachée, à 13:30 ! Et elle n'a rien à envier à la bande-annonce du Giro 2013, dans un style hollywoodien, dans un ton moins épique, mais plus dramatique !

  Elle a peut-être été "censurée" dû au fait qu'on y aperçoit furtivement Lance Armstrong un court instant (lors de sa fameuse descente en 2003)... Mais c'est qu'une hypothèse.

  Franchement je comprends pas les gérants internet d'ASO. Ils peuvent diffuser le parcours en 3D et la bande-annonce du Tour 2013 sur Youtube comme le fait le Giro, au lieu de ça ils mettent un simple parcours en 2D et "censurent" la bande-annonce qui pourtant est excellente !

  | Linkinito | woensdag 31 oktober 2012 om 0:34:32

 7. Merci pour cet article! Il est au top :-)

  | Céline84 | zondag 04 november 2012 om 19:16:44

 8. J'avoue que l'article est bien synthétisé. :)

  Céline84 : Vous êtes du Vaucluse ? :)

  | Linkinito | maandag 05 november 2012 om 0:46:57

 9. La vidéo est très interressante , en plus du parcours et de l'aspect financier de l'événement on apprend que c'est Thierry Gouvenou qui va remplacer J.F Pescheux .L'avantage de ce style de descente , c'est que les coureurs vont faire la course au moins sur les 2/3 derniers kilomètres de la première montée pour pouvoir être bien placée au sommet du col de sarenne .

  | T2D VILLARS | maandag 05 november 2012 om 8:59:05

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zes keer zes ?