zondag 07 oktober 2012 om 17u55

Paris-Tours 2012 eindigde niet in een sprint, een overgebleven deel van een kopgroep bleef het peloton uiteindelijk een paar seconden voor! En in deze kopgroep zat één renner die revanche wilde nemen, Marco Marcato (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team), die vorig jaar als tweede eindigde achter Greg van Avermaet (BMC Racing Team). De Italiaanse renner wist vanmiddag deze klassieker te winnen in de Avenue de Grammont in Tours met de tweede* hoogste gemiddelde snelheid in de geschiedenis van Paris-Tours!

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE

De samenvatting van Parijs-Tours 2012

Vanochtend aan het vertrek van Paris-Tours 2012 in Châteauneuf-en-Thymerais, had de zon moeite er door te komen en de renners gingen dus van start in deze 106ème editie van Paris-Tours onder een grijze en grauwe lucht.

Dit weer hield vervolgens de hele dag aan en met de wind in de rug ging het peloton er met hoge snelheid vandoor. De kopgroepOndanks deze snelheid wisten beetje bij beetje 11 renners zich los te maken uit het: Sylvain Chavanel en Jérôme Pineau (Omega Pharma-QuickStep), Wilco Kelderman (Rabobank), Karsten Kroon en Michael Morkov (Saxo Bank-Tinkoff Bank), Koen de Kort (Argos-Shimano), Michael Hepburn (Orica-GreenEDGE), Yannick Talabardon (Saur-Sojasun), Gatis Smukulis (Katusha Team), Laszlo Bodrogi (Team Type 1-Sanofi) en Arnaud Gérard (FDJ-BigMat).

Deze renners wisten hun voorsprong al snel uit te bouwen, tot een maximum van ongeveer 4 minuten 30. Dankzij de grote snelheid (50,4 kilometer het eerste uur en 48,7 gemiddeld in de eerste 3 uren) wist deze groep tijdens vrijwel de gehele koers vooruit te blijven. Op zo'n 75 kilometer van de finish stabiliseerde de voorsprong zich rond de 2 minuten en reed de volledige BMC ploeg aan kop van het peloton, in de achtervolging geholpen door een paar renners van de Cofidis ploeg.

Op zo'n vijftig kilometer van de finish verloor de kopgroep beetje bij beetje een aantal renners en uiteindelijk bleef maar één renner vooruit, Michael Morkov. Juan Antonio Flecha (Team Sky) was de eerste die vanuit het peloton het gaatje naar hem toe dicht reed, net als vervolgens Niki Terpstra (Omega Pharma-QuickStep), Laurens de Vreese (Topsport Vlaanderen-Mercator), Laurent Pichon (Bretagne-Schuller), Sébastien Turgot (Team Europcar), Roy Curvers (Argos-Shimano) en Marco Marcato (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team).

John DegenkolbZo begonnen ze dus met zijn achten aan de 3 hellinkjes in het slotstuk van deze Paris-Tours en in de Côte de Beau Soleil wisten 3 van hen ervandoor te gaan en Niki Terpstra, Laurens de Vreese en Marco Marcato wisten vervolgens zelfs hun voorsprong op het peloton verder uit te bouwen. Verschillende renners vielen vervolgens aan vanuit het peloton om de achtervolging van dit leiderstrio in te zetten, met onder anderen Adam Blythe (BMC Racing Team), maar ook John Degenkolb (Argos-Shimano). De Duitse renner, die waarschijnlijk had gehoopt op een sprintfinish, liet graag zien dat hij sterk genoeg was om dit leiderstrio ... bijna in te halen!

Toen de drie renners aan kop naar elkaar aan het kijken waren om uit te vinden wie als eerste de sprint voor de overwinning aan zou zetten in de Avenue de Grammont in Tours, kwam de Duitse renner gevaarlijk dicht bij de drie kanshebbers voor de overwinning, maar ondanks dat werd de sprint toch beslist tussen de renners uit deze kopgroep. In dit spelletje wist uiteindelijk de Italiaan Marco Marcato van het Nederlandse Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team de overwinning te pakken van Paris-Tours 2012! Het was overduidelijk dat hij deze overwinning graag wilde, na zijn tweede plaats achter Greg van Avermaet (BMC Racing Team) vorig jaar. De Belgische renner finishte dit jaar op de 6de plaats, achter Degenkolb die dus 4de werd en Laurent Pichon (Bretagne-Schuller) die de 5de plaats pakte.

Het resultaat van Parijs-Tours 2012

Het podium van Parijs-Tours 2012Hieronder vindt u de top 10 van Paris-Tours 2012:

1/ Marco Marcato (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) - 4h50'34"
2/ Laurens de Vreese (Topsport Vlaanderen-Mercator)
3/ Niki Terpstra (Omega Pharma-QuickStep)
4/ John Degenkolb (Argos-Shimano) - +0'06"
5/ Laurent Pichon (Bretagne-Schuller) - +0'12"
6/ Greg van Avermaet (BMC Racing Team)
7/ Björn Leukemans (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team)
8/ Jonathan Hivert (Saur-Sojasun) - +0'19"
9/ Jens Keukeleire (Orica-GreenEDGE)
10/ Zdenek Stybar (Omega Pharma-QuickStep)

De foto's van Parijs-Tours 2012

Bekijk de selectie van 94 foto's van Parijs-Tours 2012 in de bijbehorende rubriek.

* Uiteindelijk blijkt het om de hoogste gemiddelde snelheid te gaan in de geschiedenis van deze wedstrijd. In 1997 werd Andrei Tchmil namelijk aangekondigd met een hogere snelheid na 256 km met gemiddeld 48,929 km/h maar na controle bleek het parcours 7 km korter te zijn dan aangegeven in het roadbook. Deze informatie is echter niet gecorrigeerd in het roadbook van Parijs-Tours 2012.