donderdag 30 augustus 2012 om 23u46

Morgen, vrijdag 31 augustus 2012, gaat de allereerste editie van de World Ports Classic van start in Rotterdam in Nederland.

Het idee voor deze wedstrijd, georganiseerd door Amaury Sport Organisation, in samenwerking met R.W.C. Ahoy en Creative Sponsoring, ontstond ter gelegenheid van het Grand Départ van de Tour de France 2010 in Rotterdam. De wedstrijd bestaat uit twee etappes, die waarschijnlijk beide zullen eindigen in een massasprint, tussen twee van de grootste Europese havensteden, de eerste tussen Rotterdam en Antwerpen en de tweede tussen dezelfde steden maar in tegenovergestelde richting.

In dit artikel vindt u het parcours van de World Ports Classic 2012 op Google Maps/Google Earth, de tijd- en routeschema's en de informatie over de TV uitzendingen van de wedstrijd.

Het parcours van de World Ports Classic 2012 op Google Maps

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


1/ vrijdag 31 augustus 2012 - Rotterdam > Antwerpen - 201 km

Zoals ik al uitlegde in het artikel in november waarin ik de World Ports Classic in grote lijnen presenteerde, verbindt de eerste etappe dus de steden Rotterdam en Antwerpen via een parcours wat erg lijkt op dat van de eerste etappe van de Tour de France 2010.

Na een vertrek vanaf de Westerkade, volgen de renners het Westplein, Van Vollenhovenstraat, Scheepstimmermanslaan, Vasteland, Erasmusbrug, Posthumalaan, Hillelaan, Maashaven, Brielselaan, Maastunnelplein, Dorpsweg en ten slotte de Groene Kruisweg waar ze de kilometer 0 van de werkelijke start zullen vinden, 6,2 kilometer van het startpunt.

Als ze éénmaal vertrokken zijn begeven de renners zich naar het westen tot aan Hellevoetsluis waar ze de kust bereiken en de verschillende schiereilanden die de provincie Zeeland vormen. Ze rijden over deze schiereilanden naar de tussensprint op het eiland Neeltje Jans. Als ze weer op het vasteland komen vinden ze de bevoorradingszone in Serooskerke en vandaaruit buigen ze af naar het oosten tot aan Hoogerheide.

In Hoogerheide buigen ze ten slotte af naar het zuiden om de grens tussen Nederland en België te bereiken bij Putte. Ze slaan vervolgens rechts af naar de tweede tussensprint in Stabroek alvorens zich te begeven naar de haven en de kades richting het centrum van Antwerpen. De finish vindt plaats in de Beukenlaan, aan het einde van een mooie rechte lijn van 600 meter waar de sprinters hoogstwaarschijnlijk de eerste leiderstrui zullen betwisten door deze etappe te winnen. Deze trui die dus maar één dag gedragen zal worden (de volgende dag) is niet geel maar blauw en wordt gesponsord door Cofidis.

Het tijd- en routeschema van de eerste etappe van de World Ports Classic 2012

1/ Rotterdam > Antwerpen

[X] Close


Op de Google Maps kaart hieronder is deze etappe ingetekend in het rood.

2/ zaterdag 1 september 2012 - Antwerpen > Rotterdam - 163 km

De tweede etappe is korter dan de eerste want deze gaat vrijwel rechtstreeks richting Rotterdam, via de provincie Noord-Brabant in Nederland.

De start vindt plaats middenin de haven van Antwerpen, aan de voet van het Museum aan de Stroom en de Nassaubrug. Vandaaruit volgen de renners de Sint-Laureiskaai, Bataviastraat, Dinantstraat, Rijnkaai, Oosterweelsteenweg, Siberiastraat, Straatsburgbrug, Vosseschijnstraat, Korte Wielenstraat, Havanastraat, Merksem, Victor Govaerslaan, Maantjessteenweg, Ringlaan, Merksemheidelaan, Winkelstap, SCHOTEN, Calesbergdreef, Ridder Walter Van Havrelaan en ten slotte de Kopstraat / N115 waar ze dan echt van start gaan op 11,5 kilometer van de startplaats in de haven.

Vandaaruit rijden de renners naar de tussensprint in Brecht om vervolgens door te rijden naar het noord-oosten en de grens met Nederland vlakbij Baarle-Nassau en de bijbehorende Belgische exclaves die Baarle-Hertog vormen. Ze begeven zich dan richting Chaam waar ieder jaar het na Tour de France criterium Acht van Chaam plaats vindt. Ze volgen dan wat kleinere wegen richting Galder waar ze een kasseistrook van 650 meter vinden (ik heb deze niet gevonden op de kaart dus dit stukje is wellicht verkeerd ingetekend).

Via Rijsbergen komen ze dan aan in Etten-Leur waar ze de bevoorradingszone vinden. Via een omweggetje via Langeweg richting Moerdijk komen ze over een andere kasseistrook, langer ditmaal, van 1.840 meter.
Na een sprint in Heijningen rijden ze over de Haringvlietbrug naar Numansdorp. Door hun weg naar het noorden voort te zetten komen ze dan aan in de stad Rotterdam waar het parcours eindigt met een rechthoekje, met name om de rechte lijn richting de finish te verlengen naar Boompjes (deze rechte lijn is 400 meter lang).

Het tijd- en routeschema van de tweede etappe van de World Ports Classic 2012

2/ Antwerpen > Rotterdam

[X] Close


In de Google Maps kaart hieronder is deze etappe ingetekend in donkerblauw.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De Google Maps kaart met de twee etappes

Hieronder vindt u dus een Google Maps kaart met daarop het parcours van deze twee etappes: rood voor de eerste etappe met vertrek vanuit Rotterdam en donkerblauw voor de tweede die vertrekt vanuit Antwerpen.

Het parcours van de World Ports Classic in Google Earth

Mocht u het parcours van de twee etappes van de World Ports Classic 2012 liever willen bekijken in Google Earth en zo bijvoorbeeld een virtuele vogelvlucht maken over deze twee etappes, klik dan hier om het KML bestand te downloaden wat u kunt openen in Google Earth!

De World Ports Classic 2012 live te volgen op TV

Dankzij de invloed van ASO wordt de World Ports Classic meteen vanaf de eerste editie uitgezonden door verschillende TV-zenders!

De wedstrijd zal live te volgen zijn:
- in België: op de RTBF vrijdag van 13u45 tot 15u45 en zaterdag van 13u40 tot 15u40 en op de VRT (Sporza) vrijdag van 14u00 tot 16u00 en zaterdag van 13u55 tot 16u00
- in Nederland op de 2 regionale TV-zenders TV Rijnmond en L1 Limburg voor de volledige wedstrijd en op Omroep Brabant op zaterdag
- in Frankrijk: op Eurosport vrijdag van 15u30 tot 16u00 en zaterdag van 15u15 tot 16u00
- elders in Europa en in Azië: ook op Eurosport vrijdag van 15u00 tot 16u00 en zaterdag van 14u30 tot 16u00

Samenvattingen zullen te zien zijn in Nederland bij de NOS beide dagen en vrijdag op Omroep Brabant, maar ook in Australië (SBS), in de Verenigde Staten (NBC Sports), in Japan (J Sports) en in Zuid-Amerika (DirecTV).

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

4 reacties | 10667x bekeken

dit artikel is geplaatst in: World Ports Classic | OpenStreetMap/Google Maps/Google Earth

Reacties

Er zijn 4 reacties!
 1. Route through city center of Middelburg is not correct, they will follow Pres. Rooseveltlaan, Sandberglaan, Groenewoud

  | Martijn | vrijdag 31 augustus 2012 om 07u25

 2. hoe ben je/zijn jullie aan deze kennis gekomen. ik kon nergens een precieze rittenschema vinden. echt tof dit, bedankt.

  | ricardo | vrijdag 31 augustus 2012 om 08u34

 3. @Martijn: gecorrigeerd, bedankt :-).
  @ricardo: gedeeltelijk vanaf de officiële website en gedeeltelijk vanuit het roadbook beschikbaar voor pers en volgers.

  | Thomas Vergouwen | vrijdag 31 augustus 2012 om 09u44

 4. Merci pour cet article!
  ...et, en faite, je me suis demandée si l'on peut également suivre l'évolution des participant vis google map/earth?

  Angela

  | agence web | donderdag 06 september 2012 om 21u28

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is drie keer zeven ?