home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

Tour de France 2012: de voorbereiding van Brad Wiggins via Châtel en Majorca

Toegevoegd: donderdag 21 juni 2012 om 23:30:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Tour de France 2012: de voorbereiding van Brad Wiggins via Châtel en Majorca

  ... en de kandidaatsstelling van Châtel voor de Tour de France in detail!

  Aangezien Andy Schleck (Radioshack-Nissan) niet aanwezig zal zijn in de Tour de France 2012 en zijn broer Fränk liet weten dat hij niet de leider van de Amerikaanse ploeg zal zijn en ook geen favoriet van de Tour, is Brad Wiggins (Team Sky) één van de belangrijkste concurrenten voor Cadel Evans (BMC Racing Team) om de Australische renner er eventueel van te weerhouden om voor de tweede achtereenvolgende keer de Grande Boucle te winnen!

  Brad Wiggins is in geweldige vorm sinds het begin van het seizoen en legde tijdens de persconferentie na het Critérium du Dauphiné 2012 uit hoe hij zich voorbereid op de Tour die in minder dan 10 dagen in Luik van start gaat (zie het parcours van de Tour de France 2012)!

  Deze voorbereiding liep via Châtel die kandidaat is voor de Tour. In dit artikel vindt u ook alle details over deze kandidaatsstelling!

  Het geweldige seizoen van Bradley Wiggins

  Daar waar Bradley Wiggins (Team Sky) vorig jaar "alleen maar" het Critérium du Dauphiné won onder de etappekoersen was dit jaar tot op heden al een groot succes voor de Britse renner. Hij begon zijn lijstje overwinningen in 2012 met de slotwinst in Paris-Nice, na de slottijdrit op de Col d'Eze te hebben gewonnen om vervolgens de eerste etappe in lijn te winnen en ook weer de afsluitende tijdrit in de Ronde van Romandië waar hij ook de gele trui mee naar huis nam om vervolgens wederom zijn krachten en die van zijn ploeg te tonen op de wegen van het Critérium du Dauphiné waar hij de tijdrit halverwege de wedstrijd won na al na de eerste etappe de geel met blauwe leiderstrui te hebben gepakt, de leiderstrui die hij daarna niet meer afstond!

  Tijdens de persconferentie aan het einde van het Critérium du Dauphiné 2012 vertelde de in Gent (België) geboren Britse renner zijn beste vorm ooit te hebben voor de Tour en vooruitgang te hebben geboekt in de tijdrit en in de bergen en een nog sterkere ploeg om zichheen te hebben ...

  Wat betreft zijn kansen om de Tour de France 2012 te winnen bleef Wiggins realistisch door te zeggen de beste atleet wint de Tour, het wordt niet eenvoudig. De Tour is echt iets groots maar dat motiveert me enorm om de dingen die ik ervoor op moet opofferen op te offeren.

  En na de Dauphiné?

  Maar wat heeft Bradley Wiggins dan zoal opgeofferd sinds de Critérium du Dauphiné 2012 die hij een tiental dagen geleden heeft gewonnen?

  De finish van de laatste etappe van het Critérium du Dauphiné 2012 was in Châtel, tussen Thonon en Cluses vlakbij de Zwitserse grens. Na de finish is de ploeg van Team Sky die aanwezig was in de Dauphiné, naast Brad Wiggins dus ook Christopher Froome, Edvald Boasson Hagen, Christian Knees, Danny Pate, Richie Porte, Michael Rogers en Kanstantsin Siutsou, ter plaatse gebleven in Châtel om van daar uit verschillende etappes van de Tour de France 2012 te verkennen.

  Bradley WigginsBradley Wiggins legde uit: we blijven hier vanavond en we gaan morgen de finish van een aantal etappes bekijken ... met de auto! We maken ook van de gelegenheid gebruik om de eerste tijdrit (etappe 9 tussen Arc-et-Senans en Besançon) te gaan bekijken.

  Hij legde daarna uit dat hij na deze verkenningen het vliegtuig zou pakken om naar huis te gaan in Engeland en daar een paar dagen door te brengen met zijn familie voordat hij wederom het vliegtuig pakte richting Majorca om daar onder de zon van de verscheidenheid aan wegen op het eiland gebruik te maken om zijn vorm optimaal te krijgen.
  Hij gaf daarnaast aan dat hij niet mee zou doen aan de Britse kampioenschappen: vorig jaar heb ik dat wel gedaan en dat was echt een beetje té net voor de Tour en hij vertrekt dus rechtstreeks naar Luik voor de start van de Tour de France 2012 na zijn verblijf op Majorca.

  Met zijn overwinning in het Critérium du Dauphiné 2012 werd Bradley Wiggins de eerste renner na Eddy Merckx die in hetzelfde jaar zowel Paris-Nice als het Critérium du Dauphiné (Libéré destijds; in 1971) wist te winnen. Alhoewel Merckx toen al de eerste twee overwinningen in de Tour de France in zijn zak had (1969 en 1970), weten we allemaal dat hij de Grande Boucle daarna nog 3 keer wist te winnen (1971, 1972 en 1974). Zou het toeval zijn dat Bradley Wiggins tijdens de laatste etappe van de Dauphiné speelde met de vraag « Wie was de laatste renner die Paris-Nice en de Dauphiné in hetzelfde jaar wist te winnen? »

  De Tour de France terug in Châtel?

  Châtel wil graag de TourVoordat het Critérium du Dauphiné in Châtel finishte verklaarde Nicolas Rubin, burgemeester van het wintersport- en zomersportstation wat onderdeel uitmaakt van de Portes du Soleil: Ik ben tevreden want de etappe van dit 64ste Critérium du Dauphiné laat de mooiste stukken van de Portes du Soleil met start in Morzine en finish in Châtel, via wegen langs het lac Léman en via Thonon ....

  Tel daar bij op dat Châtel in 1975 de Tour de France ontving voor de tijdrit Morzine – Châtel (18de etappe) terwijl in 1988 de Tour door Châtel kwam tijdens de 11de etappe tussen Besançon en Morzine.

  Team Sky op de wegen in de Chablais - © Nicolas Rubin, Burgemeester van ChâtelAl met al is het dus weinig verrassend dat Châtel duidelijk heeft laten begrijpen kandidaat te zijn voor een ontvangst van de Tour de France. Naast de enorme koe die rondjes trapte op een net zo grote fiets naast de ingang van de perszaal na de finish van de Dauphiné met daarop de tekst "En attendant notre Tour" (gemaakt door een plaatstelijke artiest, Gilles MOUTHON, en die 8 m hoog is en 6 m breed!), liet meneer Rubin zelf zijn motivatie om de Tour naar Châtel te halen door de training van Team Sky, met zijn iPhone, op de foto te zetten (foto hiernaast).

  In antwoord op onze vragen liet meneer Rubin weten dat de kandidaatsstelling niet recent is maar al sinds dat hij burgemeester is steeds weer verstuurd wordt: ik heb Châtel kandidaat gesteld bij ASO de dag na de gemeentelijke verkiezingen in 2008. Onze kandidaatsstelling wordt ieder jaar hernieuwd.

  Het lijkt er dus op dat de finish van de laatste etappe van het Critérium du Dauphiné 2012 in Châtel een soort van test was voor ASO om te kijken in hoeverre de ontvangst van de Tour mogelijk is. Hierover liet meneer Rubin weten: Ik weet niet of het voor hen een test was maar voor ons was het in ieder geval een mogelijkheid te laten zien waar wij toe in staat zijn en om onze motivatie te tonen voor de ontvangst van wielerwedstrijden van het hoogste niveau. Châtel is al meer dan 10 jaar actief in de mountainbikesport en het wegwielrennen heeft een logische plaats in onze evenementiële doelstellingen die aan de ene kant als doel hebben fietsliefhebbers een plezier te doen, een geweldige sport te leren kennen en ten slotte een sportief image te geven aan ons als toeristische bestemming. De wielersport is hiervoor één van de beste mogelijkheden.

  Bergen rondom Châtel - © JF Vuarand, bron: Châtel TourismeMaar wanneer zou de Tour de France dan kunnen stoppen in Châtel, na een laatste etappefinish nu dus al 37 jaar geleden? Nicolas Rubin beantwoordt deze vraag met humor en laat ook meteen zien hoe graag hij ooit de Tour zou willen ontvangen: Ik gebruik hiervoor graag de uitdrukking " on attend notre tour " (wij wachten onze beurt af)! (dat was dan ook de tekst die geschreven was op de enorme fietsende koe die u hierboven op de foto ziet; klik op de foto om deze te vergroten) Uiteraard respecteren we daarbij de beslissingen van ASO die een groot aantal criteria heeft met betrekking tot het grote aantal kandidaatsstellingen wat betreft de steden maar ook de mogelijke etappeprofielen en de spreiding over het Franse grondgebied die ASO probeert na te leven om te voorkomen dat steeds dezelfde regio's de Tour voorbij zien komen. Châtel heeft als voordeel dat het in de bergen ligt, onze beurt komt er een keer, daar heb ik alle vertrouwen in ...

  Châtel in de winter - © JF Vuarand, bron: Châtel TourismeWat betreft het soort etappe wat Châtel graag zou willen zien steekt Nicolas Rubin zijn ambities ook niet onder stoelen of banken: Onze kandidatuur is voor een volledig pakket! Een etappefinish en -start. Wat betreft de tijdrit, waarom ook niet om te herbeleven wat er hier in 1975 plaats vondt!

  Waarom Châtel?

  Om een overtuigende kandidaatsstelling voor de Tour de France te hebben moet de betreffende stad aan een aantal voorwaarden voldoen bijvoorbeeld op logistiek vlak maar ook de juiste eigenschappen hebben wat betreft geografische ligging en de bijbehorende streek met name wat betreft eventuele beklimmingen in de buurt. In het kader van de presentatie van de kandidaatsstelling laten we wederom de burgemeester, Nicolas Rubin, aan het woord om uit te leggen wat de sterke punten van Châtel zijn:

  Onze passie voor de wielersport is waarschijnlijk ons belangrijkste argument. Sinds 2008 hebben we de Ronde van Romandië hier gehad (ingewikkelde organisatie om een Zwitserse wedstrijd te ontvangen op Frans grondgebied), onlangs dus het Critérium du Dauphiné met de finish van de laatste etappe, regelmatig ontvangen we ook de Giro du Val d'Aoste / Savoie Mont Blanc en we hebben verschillende verzoeken van andere wedstrijden ...
  Wat betreft onze geografische argumenten, onze ligging in de bergen biedt enorm veel mogelijkheden in een omgeving met verschillende bergen en verschillende parcours voor klimmers in een straal van 180 km rondom Châtel. Alle soorten profielen zijn mogelijk in de omgeving met vertrek of finish in Châtel en ondanks dat wij geen station op grote hoogte zijn, zorgt de lokale omgeving ervoor dat er mooie etappes mogelijk zijn!
  Wat betreft hotelcapaciteit zijn er in Châtel 20.000 bedden en dit aantal stijgt tot 32.000 met de Vallée d'Abondance erbij.
  Een mooi beeld van Châtel - © JM Gouédard, bron: Châtel TourismeWij hebben ook regelmatig contact met collega's in België hierover. We kennen België als "terre de cyclisme" en hun ervaring is voor ons nuttig. Wij hebben een samenwerkingsverband met een stad in de provincie Luik, Seraing
  (waar de finish van de eerste etappe van de Tour de France 2012, Liège > Seraing volgende week plaats zal vinden) en het doet ons altijd plezier om de wedstrijden op Waalse bodem te mogen volgen en de uitnodiging van de Provincie en onze zusterstad te accepteren. Ik zal zelf aanwezig zijn bij de start van de Tour en ik kijk nu al uit naar de magie van deze sport die ook daar weer zal heersen, op een perfect terrein en met veel fans, de hele Belgische bevolking! De Energie rondom de wielersport vindt haar oorsprong in België! Philippe Gilbert aan wie ik een bel had geschonken tijdens de Ronde van Romandië in Châtel in 2010 heeft een leuk gebaar gemaakt door mij zijn shirt te schenken na de etappe van de Dauphiné! België en Châtel zijn al jaren lang bevriend en ik hoop dat dat nog lang zal duren ....

  Ik denk dat we hiermee best mooie argumenten hebben en nu is het wachten dus op, wie weet ooit, een positief antwoord van ASO. Wij zijn er in ieder geval klaar voor met passie en grote motivatie!

  Ontdek Châtel op www.chatel.com!


  Ter conclusie kunnen we dus zeggen dat Châtel duidelijk één van de kandidaatsteden is die we in de gaten moeten houden als één van de mogelijke etappesteden van de Tour de France in de komende jaren! Ik vind in ieder geval dat we perfect ontvangen werden tijdens het Critérium du Dauphiné en ik hoop dus voor Nicolas Rubin en zijn team dat dit project op een dag werkelijkheid wordt ... binnen niet te lange termijn!

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 3 reacties | 12545x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Tour de France| Critérium du Dauphiné 2012| Criterium du Dauphiné Libéré| Tour de France 2012 | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 3 reacties!
 1. Le problème de la ville de Châtel, pour nous traceurs d'étapes, c'est qu'elle est au fond d'une vallée. Alors bien sûr, on pourrait en faire l'arrivée d'une étape passant dans les Alpes suisses, avec le Pas de Morgins versant suisse en guise de final, mais elle n'est pas si raide. Surtout qu'en Suisse on peut trouver des bons raidards.

  Versant français, l'arrivée en côte est pas trop mal, mais bon, dans ce cas là autant privilégier une arrivée à Avoriaz ou à Morzine pour une arrivée au sommet. De plus, le fait que le Col de Bassachaux voisin ne soit pas goudronné à son versant sud empêche un enchaînement Joux-Plane - Joux-Verte - Bassachaux qui serait très intéressant (utilisé dans mon tour exclusivement méridional).

  Néanmoins, la ville a été testée lors du Dauphiné 2012, et les "Alpes du Léman" n'étant pas présentes en 2011 ni en 2012, il y a des bonnes chances de voir Châtel comme ville étape en 2013, mais plus en départ qu'en arrivée !

  | Linkinito | vrijdag 22 juni 2012 om 1:10:56

 2. Linkinito

  je suis d'accord en temps de créateur mais ASO ne pense pas comme nous . Mais je pense que cela peut faire une bonne entré dans les Alpes aussi .

  Concernant 2013 je vois plus un Morzine focalisant l'arrivée. Même pour un départ je ne vois pas comment cela serait possible .Peut-être une arrivée en 2014 pour une entrée des Alpes ???

  | bapt77 | vrijdag 22 juni 2012 om 10:15:46

 3. Commentaire de Jaja à la télé lors de cette étape vers Châtel : cuvée 2012 du dauphiné médiocre : tracé moyen, il regrette les tracés de C. MOTTET, etc..
  Arrivée sur Châtel...au sprint : ce n'est pas une étape de montagne esprit TDF.
  Châtel, station de moyenne montagne, n'offrira jamais une étape de haute montagne : laissez cela à ceux qui le font très bien, avec des arguments cyclistes intéressants : les grands cols (un peu plus difficiles qu'une arrivée au "sommet d'une côte de 3 ème cat."), et l'esprit cycliste totalement absent ce dimanche : très peu de spectateurs sur cette étape, sauf sur la ligne d'arrivée..)
  Il serait dommage qu'ASO pense "argent" plus que "spectacle"...
  Ici ou là.
  Vive le Tour

  | Fry 74 | dinsdag 26 juni 2012 om 11:24:24

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is negen plus vier ?