home | Nederlands | English | Français
> nieuws
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

Critérium du Dauphiné 2012: 1/ Cadel Evans vliegt naar de overwinning in Saint-Vallier

Toegevoegd: maandag 04 juni 2012 om 18:28:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Critérium du Dauphiné 2012: 1/ Cadel Evans vliegt naar de overwinning in Saint-VallierEr stond vandaag een etappe voor sprinters op het programma in het Critérium du Dauphiné 2012. Uiteindelijk werd de etappeoverwinning echter niet beslist in een massasprint! In eerste instantie leek het er al op dat de kopgroep het vol zou houden tot de finish maar toen deze werd teruggepakt door het peloton was het de beurt aan 3 andere avonturiers om aan te vallen en uiteindelijk bleek in dit leiderstrio Cadel Evans (BMC Racing Team) de sterkste te zijn!

  Bradley Wiggins (Team Sky) kreeg in het peloton de mogelijkheid om de geel met blauwe trui te pakken, de trui die hij in de Dauphiné in 2011 mee naar huis genomen had.

  De samenvatting van de eerste etappe van het Critérium du Dauphiné 2012: Seyssins > Saint-Vallier

  Net voor de middag ging de etappe van start in Seyssins onder een voorzichtig zonnetje wat nog maar net begon de wegen te drogen van de regen die onophoudelijk was gevallen sinds gisteren aan het eind van de middag.

  Al snel gingen 4 renners er vandoor om een kopgroepje te vormen met Giovanni Bernaudeau (Team Europcar), Markel Irizar (Radioshack-Nissan), Sep Vanmarcke (Garmin-Barracuda) en Maarten Tjallingii (Rabobank). Achter hen zetten Nicolas Edet (Cofidis) en Yukihiro Doi (Argos-Shimano) de achtervolging in en op kilometer 12 rijdt dit duo het gaatje dicht om zo een kopgroep van 6 renners te vormen.

  Hun voorsprong is op dat moment al opgelopen boven de 2 minuten en deze blijft en deze blijft oplopen, tot een maximum van 13'10" op kilometer 45.

  In de kopgroep pakte Giovanni Bernaudeau de punten voor het bergklassement bovenop de Col de Parménie, op de top van de Côte de la Poulardière en ook op die van de Côte de Chambaran. Op deze berg was de voorsprong op het peloton nog altijd 5'30" terwijl Samuel Sanchez (Euskaltel-Euskadi), betrokken bij een valpartij met Pierrick Fédrigo (FDJ BigMat), op dat moment op meer dan 6 minuten achter het peloton rijdt, waarschijnlijk met een gebroken rib.

  Gedurende de hele etappe bleef de gemiddelde snelheid vrij laag en ondanks de versnelling van het peloton in de laatste 100 kilometer van de etappe was dat wellicht de reden dat de kopgroep zo lang voorop wist te blijven.
  Op de Côte des Escoffiers kwam Giovanni Bernaudeau opnieuw als eerste boven, na een sprintje naar de top met Nicolas Edet. De renner van Team Europcar wist zich op dat moment zeker van de bolletjestrui van het bergklassement na deze eerste etappe.

  Op 20 kilometer van de finish was de voorsprong van de 6 renners in de ontsnapping nog altijd 1'30" en met het peloton wat steeds dichterbij kwam, in de aanloop naar de laatste klim van de dag, de Côte de la Sizeranne, konden Bernaudeau en Doi de snelheid van de 4 andere renners aan kop niet langer bijhouden. In deze klim is het dan de beurt aan Markel Irizar om te versnellen en de Spaanse renner komt zo alleen aan de leiding. Op 7 kilometer van de finish komt zijn solo-avontuur echter ten einde en komt het gehele peloton weer samen, klaar voor een massasprint.

  In de afdaling naar de finish probeerden verschillende renners zich echter los te maken uit het peloton en een drietal renners krijgt dit uiteindelijk voor elkaar: Cadel Evans (BMC Racing Team), Andrey Kaschechkin (Astana) en Jérôme Coppel (Saur-Sojasun).
  Met een dreigend peloton achter hen rijdt dit leiderstrio dan de tunnel op iets minder dan een kilometer van de finish in en ze komen er aan de andere kant uit met nog altijd een paar honderd meter voorsprong. Cadel Evans trekt dan het hardste aan deze kopgroep om ervoor te zorgen dat deze niet teruggepakt wordt door het peloton en deze drie renners zullen dus samen de sprint moeten betwisten. In de aanloop naar de finishlijn zijn het met name Evans en Coppel die de sprint voor de overwinning inzetten en Cadel Evans weet de etappe bijna eenvoudig te winnen.

  Kijkend naar de slotkilometers van de etappe leek het erop dat Cadel Evans tenait zo graag wilde dat dit leiderstrio vooruit bleef omdat hij op de hoogte was van het feit dat Andy Schleck (Radioshack-Nissan) moeite had om te volgen in de laatste klim van deze etappe. Tijdens de persconferentie na de finish vertelde de Australische renner echter dat dat niet het geval was: Nee, nee, dat was niet de reden. Ik had geen enkele informatie over wat er achter ons gebeurde. Er wordt vaak kritiek geleverd op de oortjes maar ik geloof dat onze oortjes de gehele dag nog geen minuut gewerkt hebben!

  De klassementen na de eerste etappe van het Critérium du Dauphiné 2012

  Het etappeklassement van de etappe Seyssins > Saint-Vallier

  Achter het leiderstrio wist Nacer Bouhanni (FDJ BigMat) de sprint van het peloton te winnen en zo dus de 4de plaats te pakken. Hieronder vindt u de top 10 van deze etappe:

  1/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - 4h36'21"
  2/ Jerome Coppel (Saur-Sojasun)
  3/ Andrey Kashechkin (Astana)
  4/ Nacer Bouhanni (FDJ-BigMat) - +0'04"
  5/ Tony Gallopin (Radioshack-Nissan)
  6/ Borut Bozic (Astana)
  7/ Gerald Ciolek (Omega Pharma-QuickStep)
  8/ Julien Simon (Saur-Sojasun)
  9/ Daniele Ratto (Liquigas-Cannondale)
  10/ Edvald Boasson Hagen (Team Sky)

  Het algemeen klassement na de eerste etappe

  Door in het peloton aan te komen op 4 seconden van de kopgroep pakte Bradley Wiggins (Team Sky) de gele leiderstrui van het algemeen klassement, direct gevolgd op 1 seconde door de winnaar van de etappe van vandaag, Cadel Evans (BMC Racing Team).

  1/ Bradley Wiggins (Team Sky) - 4h34'04"
  2/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - +0'01"
  3/ Andriy Grivko (Astana) - +0'02"
  4/ Carlos Barredo (Rabobank)
  5/ Tony Martin (Omega Pharma-QuickStep)

  Luke Durbridge (Orica-GreenEDGE), die de proloog gisteren won, valt terug naar de 54ste plaats op 22 seconden van Wiggins.

  Het puntenklassement

  Met zijn etappeoverwinning pakt Cadel Evans (BMC Racing Team) ook de leiderspositie in het puntenklassement. Hieronder vindt u de top 5 van dit klassement:

  1/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - 27 punten
  2/ Jérôme Coppel (Saur-Sojasun) - 22 punten
  3/ Andrey Kashechkin (Astana) - 20 punten
  4/ Andriy Grivko (Astana) - 19 punten
  5/ Nacer Bouhanni (FDJ-BigMat) - 18 punten

  Bergklassement

  Door als eerste boven te komen op alle bergen van de etappe (met uitzondering van de laatste), pakt Giovanni Bernaudeau de bolletjestrui van het bergklassement:

  1/ Giovanni Bernaudeau (Team Europcar) - 23 punten
  2/ Nicolas Edet (Cofidis, le crédit en ligne) - 18 punten
  3/ Sep Vanmarcke (Garmin-Barracuda) - 12 punten
  4/ Yukihiro Doi (Argos-Shimano) - 12 punten
  5/ Markel Irizar (Radioshack-Nissan) - 10 punten

  Jongerenklassement

  Edvald Boasson Hagen (Team Sky), die vandaag al de witte trui droeg aangezien hij tweede stond in het jongerenklassement, neemt nu de leiderspositie over in dit klassement, een paar seconden verder gevolgd door Tejay van Garderen (BMC Racing Team):

  1/ Edvald Boasson Hagen (Team Sky) - 4h43'10"
  2/ Tejay van Garderen (BMC Racing Team) - +0'05"
  3/ Tony Gallopin (Radioshack-Nissan) - +0'06"
  4/ Egor Silin (Astana) - +0'07"
  5/ Rein Taaramae (Cofidis, le crédit en ligne) - +0'09"

  De foto's van de eerste etappe van het Critérium du Dauphiné 2012

  De foto's van de etappe Seyssins > Saint-Vallier van het Critérium du Dauphiné 2012 zijn nu te bekijken in de fotocategorie Critérium du Dauphiné 2012 : 1 - Seyssins > Saint-Vallier.

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 2 reacties | 2188x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Critérium du Dauphiné 2012| Criterium du Dauphiné Libéré | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 2 reacties!
 1. Schlek en difficulté dans la Côte de la Sizeranne 3 ° CAT ! Inquiétant non ?

  | LISEROIS | maandag 04 juni 2012 om 21:18:47

 2. C'est plutôt inquiétant effectivement, surtout après un prologue déjà décevant. Apparemment il dit lui-même qu'il a monté la dernière difficulté tranquillement mais on ne sait pas trop pourquoi ...

  | Thomas Vergouwen | dinsdag 05 juni 2012 om 12:54:41

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zes plus zeven ?