home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

Critérium du Dauphiné 2012: het parcours op Google Maps/Earth, de profielen en de tijd- en routeschema's

Toegevoegd: zaterdag 26 mei 2012 om 17:50:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Critérium du Dauphiné 2012: het parcours op Google Maps/Earth, de profielen en de tijd- en routeschema'sOver een week gaat de wedstrijd die soms gepresenteerd wordt als een mini Tour de France (en in ieder geval door veel renners gebruikt wordt als voorbereiding op de Tour), het Critérium du Dauphiné 2012 van start in Grenoble met een proloog van 5,7 kilometer.
  Na de Giro d'Italia die morgen eindigt met een individuele tijdrit in Milaan, gaat de UCI WorldTour verder met deze wedstrijd want het is de 16de wedstrijd op deze kalender.

  In dit artikel komen de verschillende etappes één voor één aan bod met Google Maps/Google Earth kaarten, de tijd- en routeschema's en de etappeprofielen.

  Het parcours van het Critérium du Dauphiné 2012 op Google Maps

  7 etappes en een proloog staan op het programma van deze 64ste editie van het Critérium du Dauphiné tussen Grenoble en Châtel, over een totale afstand van 1.051,7 kilometer.

  AlerteLET OP: alles in dit artikel is beschermd door het gebruikelijke copyright en u kunt de inhoud van dit artikel of delen ervan dus niet gebruiken zonder mijn toestemming. Dit betreft alle teksten, afbeeldingen en KML bestanden. De KML bestanden mogen sowieso nooit gebruikt worden zonder weergave van het logo van velowire.com en een link naar deze site.

  P/ zondag 3 juni 2012 - Grenoble - 5,7 km

  Het begint dus allemaal met een proloog in de straten van Grenoble. Alhoewel de start- en finishplaatsen niet echt verrassend zijn aangezien deze hetzelfde zijn als voor de tijdrit van het
  Critérium du Dauphiné 2011 die ook gebruikt werd in de Tour de France 2011, is het parcours dat wel ...

  Na de start vanaf de Avenue Jean Perrot in Grenoble rijden de renners deze straat uit tot aan het Place Jean Racine waar ze omkeren en dezelfde straat over ongeveer 1 kilometer weer terugrijden. Ze slaan dan rechtsaf in de Avenue des Jeux Olympiques waar ze wederom omkeren, op een rotonde, en aan het einde van de weg slaan ze wederom rechtsaf om terug te komen op de Avenue Jean Perrot. Wanneer ze weer terug vlakbij het startpunt zijn slaan ze rechtsaf op de Boulevard Clémenceau waar hun individuele krachtsinspanning eindigt.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps van deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de proloog van het Critérium du Dauphiné 2012 Het profiel van de proloog van het Critérium du Dauphiné 2012 De kaart met het parcours van de proloog van het Critérium du Dauphiné 2012 op Google Maps

  P/ Grenoble > Grenoble

  [X] Close

  P/ Grenoble > Grenoble

  [X] Close

  1/ maandag 4 juni 2012 - Seyssins > Saint-Vallier - 187 km

  De eerste etappe van het Critérium du Dauphiné 2012 gaat van start in Seyssins net buiten de stad Grenoble. Na dit vertrek vanuit de Rue Joseph Moutin, volgen de renners de Avenue des Grands Champs, de Avenue de Grenoble, de Rue de l'Agneau en de Avenue de la Poste waar ze Seyssins verlaten. In Seyssins-Pariset volgen ze dan de Avenue Hector Berlioz, de Avenue du Vercors en de D1532 naar de Boulevard Paul Langevin in Fontaine en ten slotte de Avenue de Romans en de Avenue de Valence (D1532) waar de renners dan echt van start gaan 9,3 kilometer van de startplaats.

  Ze volgen vervolgens een parcours wat duidelijke gemaakt is om een opeenvolging van beklimmingen te bevatten. Allereerst rijden ze noordwaarts via de Col de Parménie (2de categorie) en de Côte de la Poulardière (4de) en vervolgens terug naar het zuiden via de bevoorradingszone in Marcilloles op zoek naar de Côte de Chambaran (3de) en de niet officiële Col de la Madeleine om vervolgens weer koers te zetten richting het noorden op zoek naar de Côte des Escoffiers en de Côte des Potences, allebei van de 4de categorie.
  Via Saint-Sorlin-en-Valloire rijden ze dan naar de finish in Saint-Vallier. Om zover te komen zullen ze echter nog de Côte de la Sizeranne (3de categorie) moeten beklimmen en de top daarvan ligt op 9 kilometer van de witte streep die getrokken zal worden in de Avenue Eugène Buissonnet.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps van deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de eerste etappe van het Critérium du Dauphiné 2012 Het profiel van de eerste etappe van het Critérium du Dauphiné 2012 De kaart met het parcours van de eerste etappe van het Critérium du Dauphiné 2012 op Google Maps

  1/ Seyssins > Saint-Vallier

  [X] Close

  1/ Seyssins > Saint-Vallier

  [X] Close

  2/ dinsdag 5 juni 2012 - Lamastre > Saint-Félicien - 160 km

  De tweede etappe van dit Critérium du Dauphiné 2012 vindt plaats tussen Lamastre en Saint-Félicien wat slechts 25 kilometer verderop ligt. Met een parcours waarvan het meest zuidelijke punt de Col de Montivernoux (2de categorie) is voordat de renners terugrijden in noordelijke richting via maar liefst 5 andere beklimmingen, kent deze etappe uiteindelijk een afstand van 160 kilometer.

  Het vertrek in Lamastre vindt plaats op het Place Seignobos en de renners draaien dan rechtsaf op de D533 (Rue Chalamet, Rue Raoul Follereau) en door links aan te houden komen ze uiteindelijk terecht op de D578 waar de etappe 2,6 kilometer verderop dan echt van start zal gaan.

  Na de Col de Montivernoux klimmen ze nog verder naar de top van de Mont Gerbier de Jonc die niet meetelt voor het bergklassement. Vandaaraf dalen ze af naar de bevoorradingszone in Saint-Martin-de-Valamas voordat ze achtereenvolgend de Col de Clavière (2de categorie), Col de Rochepaule (3de), Col de Lalouvesc (2de) en de Col de Fontaille (4de) beklimmen. 22 kilometer verderop komen ze over de finishlijn die getrokken zal worden na een 300 meter lang recht stuk bergop, op de D234 in Saint-Félicien (4de categorie).

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps van deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de tweede etappe van het Critérium du Dauphiné 2012 Het profiel van de tweede etappe van het Critérium du Dauphiné 2012 De kaart met het parcours van de tweede etappe van het Critérium du Dauphiné 2012 op Google Maps

  2/ Lamastre > Saint-Félicien

  [X] Close

  2/ Lamastre > Saint-Félicien

  [X] Close

  3/ woensdag 6 juni 2012 - Givors > La Clayette - 167 km

  In vergelijking met de twee voorgaande etappes, is deze 3de etappe van het Critérium du Dauphiné 2012 niet echt moeilijk en lijkt deze dus weggelegd voor de sprinters in plaats van de klimmers.

  De etappe begint namelijk bergop maar de tweede helft van de etappe is vlakker en zorgt er waarschijnlijk voor dat het peloton een gat met een eventuele kopgroep dicht kan rijden voor de finish.

  De renners vertrekken vanaf het Place Camille Vallin in Givors en het peloton volgt dan de Rue Roger Salengro in tegengestelde richting en vervolgens de Rue Robespierre, de Rue Pierre Semard en de Rue de Montrond. De etappe gaat dan werkelijk van start op de D2 op 4,2 kilometer van de startplaats.
  Door koers te zetten naar het noorden beklimmen ze dan de Côte de Saint-André (3de categorie), de Côte des Crêtes (4de) en de Côte de Vindry (4de) richting de bevoorradingszone in Saint-Clément-sous-Valsonne. Ze zijn dan al begonnen aan de niet voor het bergklassement meetellende klim van de Col du Pilon waarna de etappe eindigt op een enigszins heuvelachtig parcours tot aan de finish in de Rue de la Planchette in La Clayette aan de rand van het Grand Etang.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps van deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de derde etappe van het Critérium du Dauphiné 2012 Het profiel van de derde etappe van het Critérium du Dauphiné 2012 De kaart met het parcours van de derde etappe van het Critérium du Dauphiné 2012 op Google Maps

  3/ Givors > La Clayette

  [X] Close

  3/ Givors > La Clayette

  [X] Close

  4/ donderdag 7 juni 2012 - Villié-Morgon > Bourg-en-Bresse (CLM) - 53,5 km

  Zoals gebruikelijk halverwege het Critérium du Dauphiné staat een individuele tijdrit op het programma deze 7de juni. De individuele krachtsinspanning vindt plaats op een parcours van west naar oost tussen Villié-Morgon (de startschans wordt geplaatst in de Rue Baudelaire) en Bourg-en-Bresse (finish in de Avenue Maginot).

  De renners vertrekken iedere minuut, met uitzondering van de 20 laatste renners voor wie er steeds twee minuten tussen ieder vertrek zitten.
  Er zijn twee tussenliggende tijdwaarnemingspunten en een bevoorradingszone vlakbij Sulignat. Met een positief hoogteverschil van 440 meter is deze tijdrit waarschijnlijk weggelegd voor een tijdritspecialist.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps van deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de vierde etappe van het Critérium du Dauphiné 2012 Het profiel van de vierde etappe van het Critérium du Dauphiné 2012 De kaart met het parcours van de vierde etappe van het Critérium du Dauphiné 2012 op Google Maps

  4/ Villié-Morgon > Bourg-en-Bresse

  [X] Close

  4/ Villié-Morgon > Bourg-en-Bresse

  [X] Close

  5/ vrijdag 8 juni 2012 - Saint-Trivier-sur-Moignans > Rumilly - 186,5 km

  Met deze 5de etappe keren we terug naar de bergetappes, van Saint-Trivier-sur-Moignans naar Rumilly. Het begin van deze etappe, na vertrek bij de Mavic-fabriek, is relatief vlak maar na de klim van de Côte de Corlier (2de categorie) (die over gaat in de Col de la Lèbe, die niet meetelt voor het bergklassement) en de afdaling tot aan de bevoorradingszone in Béon, beginnen de renners aan de klim van de Grand Colombier (buitencategorie).

  Alhoewel deze berg beslissend zou kunnen zijn in een etappe is de kans klein dat dat hier ook het geval zal zijn want de top ervan wordt bereikt met nog 68 kilometer te gaan tot aan de finish. Alvorens de renners over de witte streep rijden in Rumilly zullen ze echter nog de Col de Richemond (3de categorie) moeten beklimmen maar vervolgens hebben ze nog zo'n 45 kilometer af te leggen voordat ze bij de finish zijn! De witte streep zal getrokken worden in de Boulevard Louis Dagand.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps van deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de vijfde etappe van het Critérium du Dauphiné 2012 Het profiel van de vijfde etappe van het Critérium du Dauphiné 2012 De kaart met het parcours van de vijfde etappe van het Critérium du Dauphiné 2012 op Google Maps

  5/ Saint-Trivier-sur-Moignans > Rumilly

  [X] Close

  5/ Saint-Trivier-sur-Moignans > Rumilly

  [X] Close

  6/ zaterdag 9 juni 2012 - Saint-Alban-Leysse > Morzine - 167,5 km

  De voorlaatste etappe biedt een grotere kans aan een echte klimmer om als etappewinnaar uit de bus te komen want we vinden op het parcours maar liefst 2 bergen van de eerste categorie en 3 beklimmingen van de 3de categorie maar ook de klim van de Col de Joux-Plane (buitencategorie) die slechts door de afdaling ervan gescheiden wordt van de finish in Morzine.

  Vanuit de Rue des Ecoles in Saint-Alban-Leysse komt het peloton bij het départ réel via de Rue de la Pérrodière, de Rue des Barillettes en de Route de Féclaz en het kilometer 0 bord staat dan op de D912 op 3,3 kilometer van de start.

  De renners beginnen dan meteen aan de klim van de Col de Plainpalais (1ste categorie) waarvan de top bereikt wordt na 11,5 kilometer. Na de afdaling van deze col gaan ze verder met de klim van de Col de Leschaux (3de categorie) voordat ze op een wat vlakke stuk van deze etappe komen.

  Na zo'n 60 kilometer beginnen ze dan aan de klim van de Col des Essérieux (3de categorie) die overgaat in de Col du Marais die niet meetelt voor het bergklassement. Na de afdaling komen ze dan in de bevoorradingszone in Les Villars-sur-Thônes voordat ze beginnen aan de klim van de Col de la Colombière (1ste categorie). De afdaling van deze col gaat over in een nieuw klimmetje, de Côte de Châtillon-sur-Cluses (3de categorie) en vanaf Samoëns beginnen de renners dan aan de laatste klim van deze etappe, een buitencategorie klim, de Col de Joux-Plane. De top ervan bevindt zich op 12 kilometer van de finish en na de afdaling rijdt de toekomstige winnaar van deze etappe dus recht naar de finish op het Place de l'Office de Tourisme in Morzine.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps van deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de zesde etappe van het Critérium du Dauphiné 2012 Het profiel van de zesde etappe van het Critérium du Dauphiné 2012 De kaart met het parcours van de zesde etappe van het Critérium du Dauphiné 2012 op Google Maps

  6/ Saint-Alban-Leysse > Morzine

  [X] Close

  6/ Saint-Alban-Leysse > Morzine

  [X] Close

  7/ zondag 10 juni 2012 - Morzine > Châtel - 124,5 km

  Alhoewel deze etappe vrij kort is is de laatste etappe van het Critérium du Dauphiné 2012 niet eenvoudig want na de start vanaf het Place de l'Office de Tourisme in Morzine, zullen de renners de Côte de Mijouet (4de categorie) beklimmen, die overgaat in de Col de Cou (3de).
  Na de afdaling tot aan Thonon-les-Bains volgen de Côte de Vernaz (2de categorie) en de Col du Corbier (1ste) elkaar op voordat de etappe eindigt met de klim naar Châtel. De finish is dus bergop op de Route de Vonnes in Châtel.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps van deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de zevende etappe van het Critérium du Dauphiné 2012 Het profiel van de zevende etappe van het Critérium du Dauphiné 2012 De kaart met het parcours van de zevende etappe van het Critérium du Dauphiné 2012 op Google Maps

  7/ Morzine > Châtel

  [X] Close

  7/ Morzine > Châtel

  [X] Close

  Het parcours van het Critérium du Dauphiné 2012 in Google Earth

  Wilt u alle etappes van het Critérium du Dauphiné 2012 tegelijkertijd bekijken? Dat kan! Hiervoor kunt u onderstaand KML bestand downloaden en openen in Google Earth.

  >> Download het parcours van het Critérium du Dauphiné 2012 in Google Earth

  Het parcours van het Critérium du Dauphiné 2012 in Google Earth


  Met dit bestand kunt u niet alleen het volledige parcours bekijken in Google Earth maar ook een virtuele vogelvlucht maken over één of meerdere etappes.

  Zeg niet langer Critérium du Dauphiné Libéré

  Velen van u komen nog terecht op velowire.com en met name op dit artikel door in een zoekmachine te zoeken naar bijvoorbeeld "parcours van het Critérium du dauphiné libéré 2012" of "dauphiné libéré 2012". Gelukkig vindt u toch de juiste informatie met deze zoekopdracht maar de 64ste editie van deze wedstrijd is alweer de 3de die de naam Critérium du Dauphiné draagt. Ook al heet de krant die de wedstrijd opgericht heeft nog altijd de Dauphiné Libéré wordt de wedstrijd alweer sinds 2010 georganiseerd door Amaury Sport Organisation en deze organisator heeft destijds dus al een einde gemaakt aan het gebruik van het woord "Libéré" in de naam ervan.

  Zeg dus niet langer Critérium du Dauphiné Libéré maar Critérium du Dauphiné, een concentraat van bergen!

  Het Critérium du Dauphiné 2012 op TV

  Uiteraard wordt het Critérium du Dauphiné 2012 uitgezonden op verschillende televisiezenders. Hieronder vindt u de lijst van TV zenders waar u op moet afstemmen om niets van de wedstrijd te missen als u deze niet ter plaatse kunt komen bekijken (alleen de zenders die livebeelden uitzenden zijn hieronder vermeld):
  - in Frankrijk: op France 3 op 3, 9 en 10 juni van 13u30 tot 15u00 en van 4 tot en met 8 juni van 15u00 op 16u35; op Eurosport 2 op donderdag 7 juni van 14u45 tot 16u30 en op vrijdag 8 juni van 15u00 tot 16u30 en op Eurosport op zaterdag 9 juni van 13u00 tot 14u45 en op zondag 10 juni van 14u15 tot 14u45
  - in Spanje op Teledeporte
  - in Italië op Rai Sport
  - in Luxemburg op RTL
  - in Noorwegen op TV2 Zebra
  - op Eurosport International op zaterdag 9 juni van 13u00 tot 14u45 en op zondag 10 juni van 14u15 tot 14u45
  - buiten Europa: in Australië op SBS, in Japan op J Sports, in Nieuw-Zeeland op Sky Sports, in verschillende Afrikaanse landen op SuperSport en in verschillende Aziatische landen op Eurosport Asia

  Uiteraard zult u de wedstrijd ook kunnen volgen op velowire.com met samenvattingen van de etappes, de resultaten en een groot aantal foto's!

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 3 reacties | 17620x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Critérium du Dauphiné 2012| Criterium du Dauphiné Libéré| Open Street Maps/Google Maps/Google Earth | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 3 reacties!
 1. http://www.les-actus-du-cyclisme.fr/article-criterium-du-dauphine-2012-le-parcours-sur-google-maps-earth-les-profils-et-les-itineraires-hora-105881731.html

  | Roland TISSIER | zondag 27 mei 2012 om 10:09:20

 2. Salut Thomas , ATTENTION , sur les horaires et cartes des étapes 5 et 6 ca met en titre d étape VILLIE MORGON - BOURG EN BRESSE ! A+++++ LISEROIS

  | LISEROIS | maandag 28 mei 2012 om 21:49:04

 3. Merci, c'est corrigé ! :-)

  | Thomas Vergouwen | maandag 28 mei 2012 om 22:02:30

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vier keer zes ?