home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
nog 13 dagen te gaan tot de start van de Tour de France 2021, bekijk in de ltussentijd de UCI wielerkalender 2021!
RSS |

4 weken in het leven van een volger van de Tour de France, deel 2

Toegevoegd: zaterdag 25 augustus 2007 om 20:44:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  4 weken in het leven van een volger van de Tour de France, deel 2Terwijl de wielrenners alweer meerdere criteriums, de Ronde van Duitsland, de Tour de l'Ain, etc. hebben verreden en terwijl ze nu door België en Nederland rijden voor de Enecotour, schrijf ik nog steeds over de Tour de France ... als je verder leest begrijp je vast waarom!

  Zoals ik hier al aankondigde heb ik de hele maand juli in de Tour de France gewerkt om de blog Orange dans le Tour te maken.

  Op de blog Orange dans le Tour gaf ik een kijkje achter de schermen van de Tour en ik heb dan ook van alles gedaan in de Tour de France 2007: de reclamecaravaan (Panach', Festina, Skoda), de directie van de reclamecaravaan, Mavic, een dag met twee teams (AG2R et Caisse d'Epargne), France Télévisions en natuurlijk een aantal dagen in een 'avant-course' auto van Orange.

  Mijn ervaring tijdens deze 4 weken in 4 artikeltjes met een aantal foto's (binnenkort nog veel meer foto's in de 'foto's' rubriek van deze site) ...


  De tweede week


  De tweede week voor ons, de eerste van de Tour de France ... Een behoorlijk drukke week met de proloog in het centrum van Londen, de eerste etappe van Londen naar Canterbury nog steeds in Engeland en vervolgens twee etappes in België: een behoorlijk internationale start van de Tour de France 2007 dus!

  Zaterdag 7 juli, de proloog

  Na een week van voorbereiden, was eindelijk de dag aangebroken waarop de 94ste Tour de France echt van start zou gaan. Het was een bijzondere datum, 07/07/07, maar ook een bijzondere dag met heel veel zon en een blauwe lucht boven Londen!

  's Ochtends zijn we eerst met de auto's naar de 'Permanence' van de Tour gereden. Vanaf de Permanence heb ik shuttle gepakt naar het centrum van Londen: eerst met de bus en vervolgens met de boot over de Thames (dat was super!) waarbij we onder andere onder de Tower Bridge kwamen. Eenmaal aangekomen bij de start van de proloog, ben ik naar het Village Départ gegaan wat op dat moment nog niet open was voor genodigden. Daardoor kon ik bij de officiële openingsceremonie zijn waarbij, naast Christian Prudhomme (de directeur van de Tour de France) en Jean-Marie Leblanc (de voormalige Tourdirecteur), ook de burgemeesters van Parijs en Londen, Bertrand Delanoë en Ken Livingstone (cf. foto) aanwezig waren.
  Vervolgens ben ik een rondje gaan lopen door het Village Départ en eromheen waar de renners aan het warmrijden waren en het parcours aan het verkennen waren. Zo kwam ik daar onder andere Michael Boogerd en Thomas Dekker van de Rabobank ploeg (twee generaties renners van het team) tegen en vroeg ik hen of ze even wilden poseren voor de foto. Vervolgens ben ik nog een rondje gaan maken langs de team bussen waar ik ook even bij AG2R ben gaan kijken tijdens het warmrijden (en een jaloerse journalist achter mij achter het afzetlint heb laten wachten terwijl ik naar de renners toeliep ;-).
  Na aan een aantal journalisten uitgelegd te hebben wat ik tijdens de Tour de France zou doen ben ik verder gelopen naar de lanceerbaan voor de start ben gaan kijken naar de vertrekkende renners (ik had een perfecte plek, net naast de camera van France Télévisions).
  Vervolgens ben ik even een praatje gaan maken met een collega, Julien, die tegenwoordig in Londen woont en werkt. Het heeft nogal wat moeite gekost om elkaar te kunnen zien: hij heeft er bijna twee uur over gedaan om in de buurt van de start te komen (omdat het zo druk was en omdat bijna alle wegen afgesloten waren, ook voor voetgangers en hij dus nergens over kon steken om dichterbij te komen!) en uiteindelijk was hij er ... maar wel aan de andere kant van de weg ... Omdat er overal hekken stonden rondom de wegen in het centrum van Londen was het niet mogelijk om over te steken, maar een Tour de France badge (accreditatie) is ook dan een magisch stukje plastic :-)! Ik ben dus gewoon even naar een stel van de (rijkelijk aanwezige) Engelse politieagenten gegaan en die deden meteen de hekken aan beide zijden van de weg open zodat ik over kon steken :-). Het was leuk om Julien daar weer te zien en hem te vertellen wat ik allemaal zou gaan doen tijdens deze maand juli ;-). Daarna ben ik weer terug gegaan naar de start om de laatste renners te zien vertrekken.
  Rond 19.00 uur zijn we naar één van de auto's gelopen die in Londen geparkeerd stond om vervolgens uren rondjes te rijden in het doolhof wat Londen wordt als bijna alle wegen afgesloten zijn.
  7 juli 2007: Tour de France proloog

  > Alle foto's van 7 juli bekijken

  Zondag 8 juli, eerste etappe: Londen > Canterbury

  De eerste etappe vertrok in Londen om 10.20 uur (redelijk vroeg in vergelijking met andere etappes) en het Village Départ (op dezelfde plaats als de dag ervoor) ging dan ook al vroeg open: om 7.30 uur. Onze wekkers liepen dus al vroeg af en daardoor kwamen we meteen in het ritme (van korte nachten) van de Tour de France!
  Deze dag zat ik in één van de 'avant-course' auto's van Orange. De 'avant-course' auto's rijden tussen de reclamecaravaan en de renners en halen soms (een deel van) de reclamecaravaan in tegen het einde van de etappe (ze mogen dat maar één keer per dag doen dus inhalen, stoppen en weer inhalen is er niet bij). Het weer was ons wederom goedgezind aangezien we weer een blauwe lucht en veel zon hadden! Dat weer, in combinatie met enorm veel goedgezind publiek maakte de start van de Tour de France echt geweldig! Het publiek was heel enthousiast en regelmatig hoorden we een 'bonjour' met een mooi Engels accent uitgesproken :-)!
  De etappe was echt geweldig en in de buurt van Canterbury (in de buurt van de aankomst dus), heb ik voor de tweede keer de Tour de France vanuit de lucht kunnen zien in een helicopter!
  Bij de finish gingen we (net als alle volgende dagen) naar het 'Espace Tourmalet'. Dat is één van de VIP ruimtes bij de aankomst, gereserveerd voor Tour de France partners en hun genodigden.
  Na de finish zijn we zo snel mogelijk teruggegaan naar onze auto's omdat we nog een hele trip in het vooruitzicht hadden ... allereerst met de auto naar Dover (nog steeds met een GPS die alleen maar Frankrijk kent) en vervolgens met de boot naar Calais. In Dover hadden we geluk, want SeaFrance kreeg het voor elkaar om ons allemaal op een boot eerder te zetten zodat we een uur eerder vertrokken dan oorspronkelijk gepland. Op de parkeerplaats ontmoetten we een heleboel mensen van de andere Tour partners die we de daaropvolgende weken ook regelmatig nog terug hebben gezien. Op de boot heb ik iemand van SeaFrance geïnterviewd over de organisatie van de Tour de France voor hen ...
  Eenmaal aangekomen in Calais zijn we naar een plaatselijk restaurant gegaan alvorens naar ons hotel door te rijden, ook in Calais.
  8 juli 2007: de eerste etappe (Londen > Canterbury) en de overtocht naar Calais

  > Alle foto's van 8 juli bekijken

  Maandag 9 juli, Duinkerke > Gent

  Deze etappe was de eerste van deze Tour de France die vertrok in Frankrijk, maar we verlieten al snel het Frans grondgebied om naar België te gaan.

  Aangezien ik nog een beetje op ontdekkingstocht was om te zien wat er allemaal gebeurd rondom een 'normale' etappe in het leven van een Tourvolger, ben ik eerst naar het handtekeningenpodium (waar alle renners 's ochtends hun handtekening zetten op een soort van presentielijst) gelopen en vervolgens naar de reclamecaravaan. Daarna wilde ik weer terug naar het Village Départ en gelukkig kwam ik onderweg Fabien en zijn collega tegen in een auto van Newsport zodat ik niet het hele eind - in de regen - hoefde terug te lopen!

  Deze dag ben ik ook weer met een 'avant-course' auto van Orange naar de aankomst in Gent gegaan waar de finish van de etappe wat verrassingen in petto had ... allereerst natuurlijk de verschrikkelijke val van bijna het hele peloton (gelukkig reden de sprinters al voor de eerste renner die gevallen is zodat het waarschijnlijk geen invloed heeft gehad op de uitslag van de etappe). De tweede verrassing was de winnaar van de etappe ... de rol van Gert Steegmans was eigenlijk om Tom Boonen goed te plaatsen voor de eindsprint, maar Tom had uiteindelijk niet genoeg kracht over om over Steegmans heen te springen waardoor Gert Steegmans de etappe zelf won. Steegmans leek een beetje gegeneerd hierover, maar ik denk dat hij verdiend gewonnen heeft ... juist dit soort verrassingen maakt wielrennen interessant!

  Na de finish zijn we naar ons hotel gereden vreemd genoeg in ... Frankrijk (Neuville en Ferain) terwijl de start van de etappe de volgende dag ook weer in België was!
  9 juli 2007: Duinkerke > Gent: start, veel Belgisch publiek en de finish

  > Alle foto's van 9 juli bekijken

  Dinsdag 10 juli, Waregem > Compiègne

  De volgende dag startte de etappe in België om vervolgens uiteindelijk definitief in Frankrijk terug te keren. Dit was de langste etappe van de Tour de France 2007 met niet minder dan 236,5 kilometer tot de finish!

  's Ochtends in het Village Départ, heb ik Marc Vinco geïnterviewd die gedurende de hele Tour iedere dag een VTT Trial show heeft gegeven. Ik heb ook Laurent Jalabert geïnterviewd, met name over de etappe van de dag ervoor en de bijbehorende verrassingen .

  Toen we net uit Waregem vertrokken waren zagen we een 'Vlaanderen' luchtballon en ik besloot deze op de foto te zetten. De chauffeur van mijn auto, Jean-François Rault, stopte zodat ik over kon steken om een nog mooiere foto te maken. Dat was gaaf, want ik vind het resultaat goed geslaagd ... maar 10 kilometer verderop kwam ik erachter dat ik daar het kapje van de batterij van m'n mobiele telefoon was verloren en tijdens de Tour de France is dat te laat, want je kunt niet omdraaien en teruggaan :-(.

  Bij de aankomst zijn we een rondje gaan maken in de 'zone technique' waar we onder andere de video interview vrachtwagen hebben bezocht. In deze vrachtwagen zagen we de videoverbindingen die gebruikt worden voor het interview van de etappewinnaar. Toen we daar waren zagen we op het ene scherm nog de live uitzending met de renners en op het andere een paar journalisten die er behoorlijk relaxed bij zaten in de perszaal een paar honder meter verderop (cf. foto).
  In de 'zone technique' kwamen we ook de missen van Champion (bolletjestrui voor de beste klimmer) en Skoda (witte trui voor de beste jonge renner) tegen en ik besloot dus een artikeltje te wijden aan de protocol missen van de Tour .
  10 juli 2007: Waregem > Compiègne

  > Alle foto's van 10 juli bekijken

  Woensdag 11 juli, Villers-Cotterêts > Joigny

  De eerste etappe volledig in Frankrijk ging met een (grote) boog om Parijs heen en mijn manager kon dus langskomen om ons te zien en met ons de dag door te brengen.
  Villers-Cotterêts had een ecologische actie georganiseerd: de stad, in samenwerking met ASO, heeft 14 beukenbomen geplant. Dit aantal beukenbomen komt precies overeen met het aantal wat nodig is om alle CO2 uitstoot van alle Tour de France auto's op te nemen.

  In maart 2007 was het carnaval in Sergines met als thema 'de Tour de France'. Eén van de wagens van dit carnaval (de 'Gele trui tijdens een tijdrit') en de kaart van Frankrijk met daarop de verschillende etappes van de Tour 2007 van een andere wagen ('La reine, le podium') en 'De fiets schaal 3:1' stonden tijdens deze etappe in een akker langs de weg (ik geloof vlak bij Villeneuve-sur-Yonne) (cf. foto). Op deze akker was er genoeg ruimte voor alle wagens, jammer genoeg was de rest er dus niet ... ik zou best de 'Nain gourmand' en 'La peluche lion' willen hebben zien bijvoorbeeld). Op 1 en 2 maart 2008 is het weer carnaval in Sergines!

  Aan het eind van deze etappe hebben we een deel van de reclamecaravaan ingehaald en na de aankomst reden we met de auto naast de gele trui van dat moment, Fabian Cancellara (CSC), waardoor ik een paar mooie foto's kon maken.
  11 juli 2007: Villers-Cotterêts > Joigny: carnaval in Sergines, reclamecaravaan en Fabian Cancellara (CSC)

  > Alle foto's van 11 juli bekijken

  Donderdag 12 juli, Chablis > Autun

  Na een korte stop bij het hotel van het Milram team en de dagelijkse wasbeurt van de auto , zijn mijn gebruikelijke chauffeur en ik verder gereden naar het Village Départ.
  Eenmaal daar aangekomen ben ik naar de parkeerplaats van de teams gegaan (die die dag in de lengte aan één kant van de weg tussen het Village Départ en de start van de etappe was: verschrikkelijk dus met alle auto's die over de andere weghelft voorbij moesten rijden) en daar heb ik Sabino geïnterviewd, één van de mecaniciens van het AG2R team .

  Op het parcours van die dag had Vitry veel moeite gedaan voor het 'Concours de décoration des villes et villages du Tour de France' en het resultaat was echt mooi! In La Porolle was ook het een en ander aan decoratie te zien net als net voor de aankomst in Autun waar mensen verkleed waren als Gallo-Romeinen!
  In Saint-Léger-sous-Beuvray stopten we even bij het 'Relais Etape' om daar onze collega's op te zoeken en de mensen van de andere Tour partners.
  Bij de finish heb ik uiteindelijk nog een paar foto's gemaakt van Erik Zabel (Milram) in de groene trui en wederom van de gele trui Fabian Cancellara (CSC).

  Tegen het einde van deze etappe waren we vlakbij het parcours van de tijdrit Le Creusot > Montceau-les-Mines waar ik vorig jaar door Orange (Samsung eigenlijk) was uitgenodigd.
  12 juli 2007: Chablis > Autun: Sabino - mecanicien voor AG2R, decoratie in Vitry en Gallo-Romeinen in Autun en Erik Zabel (Milram) in het groen

  > Alle foto's van 12 juli bekijken

  Vrijdag 13 juli, Semur-en-Auxois > Bourg-en-Bresse

  Het was een vrijdag de 13de, maar dat heeft er niet voor kunnen zorgen dat ik niet een geweldige dag had ... want die dag reed ik midden tussen de renners in een Mavic auto die achter de ontsnapping van de dag, Bradley Wiggins (Cofidis) reed (die het helaas alleen niet heeft volgehouden tot de aankomst in Bourg-en-Bresse).
  Diezefde dag zag ik bij het tolpoortje de Cochonou auto's, dus besloot ik om even uit te stappen om met Adeline - die de blog cochonouetvous.com schrijft - af te spreken om elkaar even later op de parkeerplaats van de reclamecaravaan te zien voor een interview tussen 'bloggers'. Het resultaat was een artikeltje op de Orange dans le Tour blog die een kijkje geeft achter de schermen van de Tour de France en een artikeltje op de Cochonou et Vous blog :-).
  Diezelfde ochtend had ik in het Village Départ tegen Laurent Jalabert gezegd dat ik die dag in een Mavic auto mee zou rijden en toen hij een paar uur later onze auto zag kwam hij even naast ons rijden om te poseren voor de foto :-). Even daarvoor hadden we ook Gio Lippens van de NOS radio (Radio Tour de France) gezien die een rolletje tape nodig had ... toen besloot ik meteen om Gio Lippens twee dagen later te interviewen .
  Die avond/nacht zaten we in een hotel in een heel mooi plaatsje: Pérouges ... een klein middeleeuws stadje waar we ook naar het feest voor de nationale feestdag (het feest is de avond ervoor) zijn geweest!!
  13 juli 2007: Semur-en-Auxois > Bourg-en-Bresse: Adeline van Cochonou, Bradley Wiggins, Mavic, de krijtman en Laurent Jalabert

  > Alle foto's van 13 juli bekijken

  Zaterdag 14 juli, Bourg-en-Bresse > Le Grand-Bornand

  Die zatedag, de nationale feestdag in Frankrijk, heb ik doorgebracht met het team van de Panach' reclamecaravaan. Na de klassieke teamfoto en de laatste voorbereidingen, verlieten we de parkeerplaats van de reclamecaravaan in Bourg-en-Bresse om 10.23 uur om richting Le Grand-Bornand te rijden.
  De hele dag wisselde ik regelmatig van auto zodat ik de hele caravaan kon zien en kon praten met verschillende mensen van het Panach' team en natuurlijk foto's kon maken ... veel foto's! Alleen die dag heb ik maar liefst 565 foto's en filmpjes gemaakt!!

  De dag en de landschappen waren heel mooi, de zon scheen (of moet ik zeggen brandde boven ons?). Kevin, de chauffeur van één van de New Beetle auto's waar ik in zat, vroeg op een gegeven moment zelfs een petje voor mij want het was zo warm en in zo'n auto zonder dak wordt de zon al snel te veel!
  De finish in Le Grand-Bornand was heel indrukwekkend met heel veel vrolijk publiek en hele mooie uitzichten!
  Tijdens deze etappe heb ik stukjes teruggezien van de etappe Saint-Jean-de-Maurienne > Morzine die ik vorig jaar met La Vache Qui Rit heb gedaan.

  Tijdens deze etappe hebben we ook de eerste fan van de blog Orange dans le Tour langs de kant van de weg zien staan. Hij had een kijkje achter de schermen van de Tour kunnen nemen via de blog en sindsdien wilde hij graag naar de Tour, onder andere om ons te ontmoeten! Met het grote spandoek wat hij gemaakt had was het onmogelijk om hem niet te zien, dus dat is zeker gelukt! Ik vond dat natuurlijk echt geweldig, want dat was voor mij het bewijs dat ik de blog niet voor niks maakte en dat er echt enthousiaste lezers waren...
  14 juli 2007: Bourg-en-Bresse > Le Grand-Bornand: de Panach reclamecaravaan


  Het vervolg lees je binnenkort in een artikeltje over de derde week in mijn Tour de France avontuur (de tweede week van de Tour de France 2007)!
  > Alle foto's van 14 juli bekijken

  > Lees het vervolg in het artikel over de derde week ...
  < Lees het artikel over de eerste voorbereidingsweek ...

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 1 reactie | 6460x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Tour de France| Tour de France 2007 | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 1 reacties!
 1. Super om ook na de Tour de France nog die leuke verhalen te lezen!
  Ben nu al benieuwd naar het artikel over week 3...

  | Meggie | zaterdag 25 augustus 2007 om 23:43:12

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vijf keer acht ?