maandag 07 mei 2012 om 18u57

Derde en laatste etappe in Denemarken voor de Giro d'Italia 2012 vandaag, met start en finish in Horsens, volledig vlak. Weinig verrassend dus dat de etappe eindigde in een sprint. 6 renners hebben de etappe opgevrolijkt maar zij werden rond de twintig kilometer voor de finish teruggepakt door het peloton op zoek naar een massasprint. Een wederom verstoorde sprint gaf Matthew Goss als winnaar van deze 3de etappe!

De samenvatting van de 3de etappe van de Giro d'Italia 2012

Het vertrek van de etappe vandaag in Horsens in Denemarken werd getekend door de herdenking van de tragische dood van Wouter Weylandt in de 3de etappe van de Giro d'Italia vorig jaar. Als winnaar van de 3de etappe van de Ronde van Italië in 2010 en slachtoffer van een zeer ongelukkige valpartij tijdens de 3de etappe in 2011, blijft dit eerbetoon aan de Belgische renner vanaf nu het vertrek van de 3de etappe van de Italiaanse Grote Ronde bij.
Vanochtend, tijdens de minuut stilte, gingen de gedachten ook uit naar de burgemeester van Horsens, Jan Trøjborg, die afgelopen weekend tijdens een fietstochtje overleed.

Ramunas NavardauskasDe wedstrijd ging vervolgens al vroeg van start vanochtend, vanwege de transfer naar Italië aan het eind van de middag, met een aanval van 6 renners waaronder onder anderen Ramunas Navardauskas (Garmin-Barracuda) die een zeer goede tijd wegzette tijdens de openingstijdrit van de Ronde van Italië 2012, maar ook Alfredo Balloni (Farnese Vini-Selle Italia) die gisteren ook al in de kopgroep zat en die de blauwe leiderstrui van het bergklassement droeg, de Nederlander Martijn Keizer (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team), de plaatselijke renner in deze etappe Mads Christensen (Saxo Bank), Miguel Minguez (Euskaltel-Euskadi) en Reto Hollenstein (Team NetApp).
Hun voorsprong bleef relatief stabiel de hele dag door, tussen de 3 minuten en 3'30" aangezien de sprintersploegen hen niet meer voorsprong wilden geven, denkende aan een eventuele massasprint bij de finish in Horsens.

En nu we het toch over de sprint hebben, de tussensprint van deze etappe in Hovedgard werd gewonnen door Martijn Keizer, voor Navardauskas en Minguez. Weinig verrassend was het een andere renner uit de kopgroep, Alfredo Balloni, die als eerste boven kwam op de enige klim van de dag in Ever Bavnehøj (zie alle details over het parcours van de Ronde van Italië 2012 op Google Maps voor meer informatie) en die dus een paar extra puntjes pakte voor zijn blauwe trui.

In de laatste 50 kilometer van de etappe, wanneer de renners bijna het 3 maal af te leggen circuit van 14,3 kilometer oprijden, begint de voorsprong van de 6 koplopers dan echt terug te lopen, tot aan slechts 35 seconden op zo'n dertig kilometer van de finish wanneer Mads Christensen besluit er alleen vandoor te gaan om te proberen uit de klauwen van het peloton te blijven. Wanneer de andere renners van de kopgroep teruggepakt worden is de honger van het peloton echter nog niet gestild en op 24 kilometer van de finish wordt ook de Deense renner teruggepakt.

Lars BakOp 18 kilometer van de finish laat zijn landgenoot Lars Bak (Lotto-Belisol) dan nog eens hetzelfde nummertje zien als gisteren door er opnieuw alleen vandoor te gaan in de aanloop naar de finish, maar 7 kilometer verderop komt zijn solo-avontuur wederom ten einde en dan is het tijd voor de sprintersploegen (bijna allemaal in deze Giro!) om een plaatsje te vinden aan kop van het peloton.

Mark CavendishAlles leek toen te wijzen op een remake van de finish van gisteren (zonder de valpartij uiteraard) want het treintje van de men in black van Team Sky reed in een comfortabele positie vooraan het peloton voor Mark Cavendish. Op 2,5 kilometer van de finish verliest de Wereldkampioen echter het wiel van Geraint Thomas en het treintje is daardoor dusdanig gedesorganiseerd dat het Cavendish niet lukt zijn show van gisteren nogmaals op te voeren.

Het treintje van Orica-GreenEDGE maakt hier dan handig gebruik van en levert Matthew Goss als eerste af op de finishlijn. Deze 3de etappe was daarmee de eerste overwinning in de nieuwe trui van de Australische ploeg die in Orica haar naamsponsor voor de komende 3 jaar heeft gevonden.
In de strijd om een plaatsje voor de sprint sneed de Italiaanse renner Roberto Ferrari (Androni-Giocattoli) overigens de weg af voor Mark Cavendish die hiermee ten val kwam en in deze val ook de roze trui drager, Taylor Phinney die gisteren in de laatste kilometers van de etappe ook al ongelukkig was, mee nam. Phinney heeft een blessure aan zijn rechtervoet maar wist toch over de finishlijn te komen en werd daarmee in dezelfde tijd geplaatst als Goss (aangezien dit in de laatste 3 kilometers gebeurdee). Struikelend kwam de renner uit Boulder in Amerika dus het podium op om zijn derde roze trui op te halen. Cavendish viel hard op zijn schouder en kwam de finishlijn te voet over met zijn fiets aan de hand. Ferrari werd gedeklasseerd vanwege zijn onregelmatige sprint.

Zoals gebruikelijk vindt u de samenvatting in videobeelden van de 3de etappe met deze sprint en de valpartij op de pagina van de Giro d'Italia 2012 in de interactieve UCI wielerkalender van deze site.

De klassementen van de Giro d'Italia 2012 na de 3de etappe

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het klassement van de etappe 3/ Horsens > Horsens van de Ronde van Italië 2012

Matthew GossHieronder vindt u de top 10 van deze 3de etappe van de Giro d'Italia 2012:

1/ Matthew Goss (Orica-GreenEDGE) - 4h20'53"
2/ Juan José Haedo (Saxo Bank)
3/ Tyler Farrar (Garmin-Barracuda)
4/ Arnaud Démare (FDJ-BigMat)
5/ Mark Renshaw (Rabobank)
6/ Thor Hushovd (BMC Racing Team)
7/ Alexander Kristoff (Katusha Team)
8/ Romain Feillu (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team)
9/ Fumiyuki Beppu (Orica-GreenEDGE)
10/ Andrea Guardini (Farnese Vini-Selle Italia)

Het algemeen klassement van de Giro d'Italia 2012 na de 3de etappe

Taylor PhinneyAan de vooravond van de eerste rustdag verandert het algemeen klassement niet echt veel, met de volgende top 5. Vandaag wist alleen Ramunas Navardauskas op te klimmen naar de 5de plaats, vanwege de bonificatieseconden die hij pakte in de tussensprint. In de ploegentijdrit komende woensdag zou dit allemaal wel eens kunnen veranderen!

1/ Taylor Phinney (BMC Racing Team) - 9h24'31"
2/ Geraint Thomas (Team Sky) - +0'09"
3/ Alex Rasmussen (Garmin-Barracuda) - +0'13"
4/ Manuele Boaro (Saxo Bank) - +0'15"
5/ Ramunas Navardauskas (Garmin-Barracuda) - +0'18"

Puntenklassement

Met zijn etappeoverwinning vandaag klimt Matthew Goss meteen naar de eerste plaats in het puntenklassement (de Australische renner zal dus de rode trui dragen woensdag) waarvan de top 5 er als volgt uit ziet:

1/ Matthew Goss (Orica-GreenEDGE) - 45 punten
2/ Tyler Farrar (Garmin-Barracuda) - 30 punten
3/ Mark Cavendish (Team Sky) - 28 punten
4/ Geraint Thomas (Team Sky) - 26 punten
5/ Taylor Phinney (BMC Racing Team) - 25 punten

Bergklassement

Door als eerste boven te komen op de enige klim van de dag behoudt Alfredo Balloni zijn blauwe leiderstrui van het bergklassement. De top 5 van dit klassement (dit is op dit moment overigens het volledige klassement aangezien slechts 5 renners tot op heden punten hebben gepakt) ziet er als volgt uit:

1/ Alfredo Balloni (Farnese Vini-Selle Italia) - 6 punten
2/ Ramunas Navardauskas (Garmin-Barracuda) - 2 punten
3/ Miguel Angel Rubiano (Androni-Giocattoli) - 2 punten
4/ Olivier Kaisen (Lotto-Belisol) - 1 punt
5/ Miguel Minguez (Euskaltel-Euskadi) - 1 punt

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Jongerenklassement

Manuele BoaroWeinig verrassend is Taylor Phinney niet alleen de drager van de roze trui maar ook de beste jongere na de 3de etappe van deze Giro d'Italia 2012. De trui zal echter gedragen worden door Manuele Boaro (foto) die op de tweede plaats staat in dit klassement:

1/ Taylor Phinney (BMC Racing Team) - 9h24'31"
2/ Manuele Boaro (Saxo Bank) - +0'15"
3/ Ramunas Navardauskas (Garmin-Barracuda) - +0'18"
4/ Jesse Sergent (Radioshack-Nissan) - +0'26"
5/ Nelson Oliveira (Radioshack-Nissan) - +0'27"

De etappe van morgen

Morgen ... staat er geen etappe op het programma van deze Giro d'Italia 2012. Met de verplaatsing vanavond naar Verona in Italië, is het namelijk logisch dat morgen een rustdag is, zelfs als deze dan extra vroeg komt in de 3 weken durende wedstrijd.

Woensdag staat een ploegentijdrit op het programma in de Ronde van Italië 2012, met een parcours van 33,2 kilometer met Verona als start- en finishstad en een redelijk vlak parcours (er is een positief hoogteverschil van een honderdtal meters, wat de ploegen in zo'n 3 kilometer zullen klimmen). Voor meer informatie over het parcours van deze etappe en de andere etappes die nog zullen volgen leest u het artikel Het parcours van de Giro d'Italia 2012 op Google Maps/Google Earth, de profielen en de tijd- en routeschema's.

Als er niets vreemds gebeurd zullen nog altijd 198 renners aan het vertrek verschijnen van de 4de etappe in Verona in Italië aanstaande woensdag!

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

2 reacties | 4056x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Giro d Italia | Giro d'Italia 2012

Reacties

Er zijn 2 reacties!
  1. The carnage has begun early at the Giro. Toughest Tour on the racing calendar.

    | Michael | maandag 07 mei 2012 om 22u37

  2. http://www.les-actus-du-cyclisme.fr/article-nouvelle-chute-pour-taylor-phinney-matthew-goss-remporte-la-3eme-etape-du-giro-d-italia-2012-au-spr-104791581.html

    | Roland TISSIER | dinsdag 08 mei 2012 om 10u38

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is acht keer twee ?