home | Nederlands | English | Français
> nieuws
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

Mark Cavendish wint de eerste sprint van de Giro d'Italia 2012

Toegevoegd: zondag 06 mei 2012 om 17:30:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Mark Cavendish wint de eerste sprint van de Giro d'Italia 2012Het stond eigenlijk al vast dat de tweede etappe van de Ronde van Italië 2012 zou eindigen in een sprint en dat is dan ook wat er gebeurd is ... Een leiderstrio ging er al vroeg in de etappe vandoor maar toen zij op 40 kilometer van de finish teruggepakt werden leek de massasprint onvermijdelijk. De Wereldkampioen, Mark Cavendish, won op die manier deze etappe.

  De samenvatting van de 2de etappe van de Giro d'Italia 2012: Herning > Herning

  Vandaag stond een vlakke etappe van 206 kilometer, met Herning als start- en finishstad, op het programma van de Giro d'Italia 2012.

  Onder vergelijkbare weersomstandigheden als gisteren, met een beetje zon, een paar wolkjes en temperaturen die vandaag schommelden tussen de 7 en 10°C gingen drie renners er vandoor. Olivier KaisenMeteen al bij het vertrek waren het Olivier Kaisen (Lotto-Belisol), Miguel Rubiano (Androni Giocattoli) en Alfredo Balloni (Farnese Vini-Selle Italia) die besloten het avontuur te wagen langs de Deense kust. Dit leiderstrio sloeg al snel een flink gat, wat zijn maximum bereikte na zo'n zestig kilometer met 13'15".

  Op de top van de eerste en enige klim van de dag, de Østjerberg na 118 kilometer in de etappe, was Balloni als eerste boven en hij draagt dus vanavond de eerste trui van het bergklassement van deze Giro d'Italia 2012.

  Toen de voorsprong van het leiderstrio onder de 2 minuten kwam op zo'n 60 kilometer van de finish besloten zij nog één keer alles te geven en hun voorsprong liep zo dus weer enigszins op. Dit duurde echter niet lang want het peloton wilde de ontsnapping graag terugpakken. Zo graag zelfs dat dit leidde tot een valpartij in het peloton waar iedereen vocht voor een plekje.

  Lars BakHet avontuur van de drie renners aan kop kwam net na de doorkomst onder de 40 kilometerboog ten einde en net daarna was het de beurt aan Lars Bak (Lotto-Belisol) om aan te vallen.

  Aangemoedigd door zijn lokale publiek wist hij een kleine voorsprong op te bouwen en bij de doorkomst onder de 30 kilometerboog was deze al 46 seconden. Deze waarde bleef stabiel tot zo'n 25 kilometer van de aankomst toen zijn voorsprong terugliep tot rond de 30 seconden. Beetje bij beetje kwam het peloton terug op de Deense renner en op 18 kilometer van de finish besloot hij zijn eenzame inspanningen aan kop op te geven en zo werd hij door het peloton teruggepakt op 17 kilometer van de finish.

  Alhoewel er vervolgens weinig gebeurde in de laatste kilometers van de etappe zagen we op 8 kilometer van de finish echter ineens de roze trui, Taylor Phinney (BMC Racing Team), stil staan. Een probleem met zijn ketting zorgde ervoor dat hij niet ineens verder kon en dus moest hij in de laatste kilometers al deze achterstand weer in zien te halen. Hij krijgt hiervoor hulp van Danilo Wyss en vervolgens twee andere ploegmaten die hem helpen terug te komen in het peloton op 4,5 kilometer van de finish en zo zijn roze trui te behouden.

  Richting de finishlijn was de nervositeit van het peloton duidelijk te zien en in de laatste bocht leidde dit tot een valpartij met Theo Bos (Rabobank) waardoor de sprint op vrij chaotische wijze plaats vond.

  Ondanks dat wist Mark Cavendish (Team Sky) zich helemaal alleen toch op gang te trekken en zo deze tweede etappe te winnen.

  De klassementen van de Giro d'Italia 2012 na de 2de etappe

  Het klassement van de 2de etappe van de Ronde van Italië 2012: Herning > Herning

  Hieronder vindt u de top 10 van deze 2de etappe van de Ronde van Italië 2012:

  1/ Mark Cavendish (Team Sky) - 4h53'12"
  2/ Matthew Goss (Orica-GreenEDGE)
  3/ Geoffrey Soupe (FDJ BigMat)
  4/ Tyler Farrar (Garmin-Barracuda)
  5/ Roberto Ferrari (Androni Giocattoli)
  6/ Mark Renshaw (Rabobank)
  7/ Thor Hushovd (BMC Racing Team)
  8/ Daniele Bennati (Radioshack-Nissan)
  9/ William Bonnet (FDJ BigMat)
  10/ Geraint Thomas (Team Sky)

  Het algemeen klassement van de Giro d'Italia 2012 na de 2de etappe

  Na deze tweede etappe blijft het algemeen klassement van de Giro d'Italia 2012 ongewijzigd aangezien de sprinters en andere renners die bij de eersten eindigden vandaag en zo bonificatieseconden pakten wat verderop in het algemeen klassement stonden. Phinney behoudt dus voorlopig zijn roze leiderstrui:

  1/ Taylor Phinney (BMC Racing Team) - 5h03'38"
  2/ Geraint Thomas (Team Sky) - +0'09"
  3/ Alex Rasmussen (Garmin-Barracuda) - +0'13"
  4/ Manuele Boaro (Saxo Bank) - +0'15"
  5/ Gustav Larsson (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) - +0'22"

  Bergklassement

  De doorkomstvolgorde op de enige klim van de dag, de Østjerberg, geeft dan ook het huidige bergklassement van de Giro d'Italia 2012:

  1/ Alfredo Balloni (Farnese Vini-Selle Italia) - 3 punten
  2/ Miguel Angel Rubiano (Androni Giocattoli) - 2 punten
  3/ Olivier Kaisen (Lotto-Belisol) - 1 punt

  De etappe van morgen

  Morgen is de derde etappe er één van 190 kilometer met start en finish in Horssens in Denemarken. Het betreft de laatste etappe in Denemarken, wederom een vlakke etappe, in de vorm van 3 lusjes en met wederom slechts één klim. Alle details over deze en alle andere etappes vindt u terug in het artikel Het parcours van de Giro d'Italia 2012 op Google Maps/Google Earth, de profielen en de tijd- en routeschema's.

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 1 reactie | 2033x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Giro d Italia| Giro d'Italia 2012 | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 1 reacties!
 1. http://www.les-actus-du-cyclisme.fr/article-mark-cavendish-remporte-le-premier-sprint-du-giro-d-italia-2012-104699590.html

  | Roland TISSIER | zondag 06 mei 2012 om 18:52:35

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is twee keer twee ?