zaterdag 21 april 2012 om 13u15

De vorig jaar door Philippe Gilbert gewonnen klassieker Luik-Bastenaken-Luik staat wederom op het programma morgen, met een parcours wat meer lijkt op dat van 2010, toen de wedstrijd gewonnen werd door Alexandre Vinokourov, dan op dat van vorig jaar!

Het klassiekersseizoen van Philippe Gilbert is tot op heden niet echt geslaagd en dat zou hem een extra motivatie kunnen geven om La Doyenne te proberen te winnen. De kansen op een dubbelslag in de Ardennen is echter ook niet uit te sluiten voor Joaquin Rodriguez en we moeten zeker ook Jelle Vanendert niet vergeten, die 2de eindigde in de Amstel Gold Race en vervolgens de 4de plaats pakte bovenop de Mur de Huy in de Waalse Pijl afgelopen woensdag. Andere favorieten beginnen en eindigen hun Ardennencampagne met deze wedstrijd, zoals bijvoorbeeld Damiano Cunego die zeer goede resultaten behaalde in de Ronde van Trentino waar hij een etappe won en als 2de in het eindklassement eindigde. Wie zal morgen de winnaar zijn?


Dat weten we morgen aan het eind van de middag pas, maar nu kunt u al alle details over het parcours van Luik-Bastenaken-Luik 2012, die ook wel La Doyenne genoemd wordt (aangezien het de oudste klassieker is), ontdekken: op Google Maps, met het profiel van de wedstrijd en het tijd- en routeschema en zelfs de mogelijkheid om een virtuele vogelvlucht te maken over het parcours in Google Earth!

Het parcours van Luik-Bastenaken-Luik 2012

Het parcours van Luik-Bastenaken-Luik is ieder jaar vrijwel hetzeflde, maar de organisator van de wedstrijd brengt toch steeds weer kleine wijzigingen aan. Dit jaar is het parcours niet gebaseerd op dat van 2011, maar meer op dat van 2010, hoewel wel het traject gewijzigd wordt tussen de Côte de Stockeu en de Col du Rosier, aangezien de renners rechtdoor rijden vanaf Stavelot naar Francorchamps. Met deze wijziging is het namelijk mogelijk de Côte de la Haute-Levée weer te beklimmen, die wel op het programma stond in 2011 maar niet toegankelijk was in 2010.

Na het vertrek vanaf het Place Saint-Lambert in Luik om 10u25 (de reclamecaravaan vertrekt om 9u05), gaat de race echt van start op de N30 rond 10u40, op 6,9 km van het vertrek in Luik. Het parcours tussen deze twee plaatsen gaat via de Rue de l'Université, Place du 20 Août, Quai Paul van Hoegaerden, Boulevard Frère Orban, Quai de Rome, Pont de Fragnée, Pont de Frétinne, Quai des Ardennes, Pont de Chênée, Rue des Grands-Prés en de Rue d'Embourg die ten slotte uit komt op de N30.

De eerste klim bevindt zich vervolgens op 70 kilometer van het vertrek: de Côte de La Roche-en-Ardenne (2,8 km @ 6,2%).
Na in Bastenaken omgekeerd te zijn op het Rond-point La Doyenne (één van de weinige rotondes die volledig rondgedraaid worden in een wielerwedstrijd: het is hier namelijk niet de bedoeling dat de renners de linkerbaan aanhouden om linksaf te slaan want deze rotonde is het hele jaar door gewijd aan La Doyenne !), volgt dan de bevoorradingszone waarna een opeenvolging op het programma staat van de Côte de Saint-Roch (1 km @ 11%), Côte de Wanne op 97,5 km van de finish (2,7 km @ 7,3%), de Côte de Stockeu 6,5 km verderop (1 km @ 12,2%), de Côte de la Haute-Levée (3,6 km @ 5,7%), de Col du Rosier op 72,5 km van de finish (4,4 km @ 5,9%), de Côte du Maquisard (2,5 km @ 5%), Mont-Theux (2,7 km @ 5,9%), de Côte de la Redoute op 34,5 km van de finish (2 km @ 8,8%), de Côte de la Roche aux Faucons op 19,5 km van de finish (1,5 km @ 9,3%) en tenslotte de Côte de Saint-Nicolas (1,2 km @ 8,6%). 5,5 kilometer verderop bevindt de finish zich zoals gebruikelijk in de Rue Jean-Jaurès in Ans.

De tweede bevoorradingszone bevindt zich in Stavelot op 84,5 kilometer van de finish.

De finish staat gepland tussen 16u01 en 17u06.

Het parcours van Luik-Bastenaken-Luik 2012 op Google Maps, het profiel en het tijd- en routeschema

Hieronder vindt u een Google Maps kaart, het profiel en het tijd- en routeschema (met de doorkomsttijden door de verschillende steden en dorpjes op het parcours) van Luik-Bastenaken-Luik 2012. Klik op de afbeeldingen om deze te openen:
Het tijd- en routeschema van Luik-Bastenaken-Luik 2012 Het profiel van Luik-Bastenaken-Luik 2012 De kaart met het parcours van Luik-Bastenaken-Luik 2012 op Google Maps

Luik-Bastenaken-Luik 2012

[X] Close

Luik-Bastenaken-Luik 2012

[X] Close

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het parcours van Luik-Bastenaken-Luik 2012 in Google Earth

Bekijkt u het parcours liever in Google Earth om zo bijvoorbeeld een virtuele vogelvlucht over het parcours te maken? Download dan het onderstaande KML bestand:

> Download het parcours van Luik-Bastenaken-Luik 2012 in Google Earth

Luik-Bastenaken-Luik 2012 op TV

Op een zondag als deze bent u wellicht in de gelegenheid om La Doyenne op TV te kijken. Als dat het geval is, stemt u dan af:
- in Frankrijk op Eurosport van 14u15 tot 17u00 (ook op Eurosport in 59 andere landen) of op France 3 van 16u05 tot 17u15
- in België op RTBF (la Une) en op Sporza op Canvas van 14u25 tot 17u25
- in Nederland op Nederland 1
- op TV2 in Denemarken en Noorwegen, op Teledeporte in Spanje, op de RAI in Italië, op RTL in Luxemburg, op RSI/RTS/SRF in Zwitserland, op SBS in Australië, op RDS in Canada, op J Sports in Japan, op Sky TV in Nieuw-Zeeland, op SuperSport in 45 Afrikaanse landen, op Eurosport Asia in 16 Asiatische landen en op Dubai Sports in 25 landen in het Midden-Oosten

De ploegenpresentatie

Mocht u in de gelegenheid zijn om vandaag in Luik te zijn, dan kunt u de ploegenpresentatie bijwonen van 14u30 tot 16u30 bij het Palais des Princes-Evêques in de toekomstige startstad van de Tour de France 2012!

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

3 reacties | 22782x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Klassiekers | OpenStreetMap/Google Maps/Google Earth

Reacties

Er zijn 3 reacties!
  1. http://www.les-actus-du-cyclisme.fr/article-le-parcours-de-liege-bastogne-liege-2012-sur-google-maps-google-earth-le-profil-et-l-itineraire-hor-103809790.html

    | Roland TISSIER | zaterdag 21 april 2012 om 15u56

  2. Good luck Philippe Gilbert. It looks as if your form is coming, and a Belgian win is so important

    | curleyman | zaterdag 21 april 2012 om 19u05

  3. Incroyable que 2 coureurs sans palmarès notoire, la trentaine passée, Iglinsky et Gasparotto s'imposent devant tous les cadors des classiques.

    | Gilbert LE LOUPP | zondag 22 april 2012 om 23u42

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zes plus één ?