zondag 01 april 2012 om 16u35

De Ronde van Vlaanderen 2012, Vlaanderen's mooiste, zelfs met een gewijzigd parcours, werd vandaag gewonnen door Tom Boonen die op de finishlijn vrij eenvoudig de Italiaan Filippo Pozzato versloeg waarmee hij in de laatste kopgroep zat, samen met de nummer 3, Alessandro Ballan.

Uiteindelijk was het niet het parcours waardoor zijn grootste concurrent Fabian Cancellara werd verslagen, noch de kracht van de Belgische renner maar een ongelukkige valpartij waar de Zwitserse renner slachtoffer van werd en waardoor hij sowieso zijn 2010 seizoen in de Belgische klassiekers wederom niet zal herbeleven.

De samenvatting van de Ronde van Vlaanderen 2012

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het parcours

Het nieuwe parcours van de Ronde van Vlaanderen kreeg veel kritiek te verduren sinds dit een paar maanden geleden aangekondigd werd. De geruchten gingen dat die-hard fans van de wedstrijd gepland hadden om punaises op de weg te leggen in het slotdeel van de wedstrijd om deze zo te saboteren. Aangezien het 1 april was had de Belgische sportzender Sporza vanochtend een artikeltje op haar website gezet waarin om deze reden nog een paar last minute wijzigingen in het parcours werden aangekondigd. Wanneer je echter op de button klikte waarmee het parcours getoond kon worden werd dit getekend ... eindigend in een tekeningetje van een vis!

De valpartijen

Uiteindelijk waren het niet de drie rondjes over de Oude Kwaremont en de Paterberg (in plaats van de Muur van Geraardsbergen) die het resultaat van deze Belgische klassieker het meest hebben beïnvloed maar eerder de valpartijen. De Ronde van Vlaanderen verliep vandaag namelijk op erg nerveuze wijze en dat leidde tot vele valpartijen die eigenlijk best vermeden hadden kunnen worden ... met name voor één van de grote favorieten, Fabian Cancellara (Radioshack-Nissan) maar ook voor de Nederlandse renner waarin de Nederlandse wielerfans hun hoop hadden gelegd, Sebastian Langeveld (GreenEDGE). Johan Vansummeren (Garmin-Barracuda) nam een bocht wat te groot, wat opnieuw leidde tot een valpartij ... De eerste twee werden uitgeschakeld door deze valpartijen terwijl Vansummeren de wedstrijd kon voortzetten maar wel zorgde voor een wijziging in het koersverloop vooraan de wedstrijd.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het verloop van de race ...

Na het vertrek vanuit Brugge probeerden verschillende renners al meteen een aanval in te zetten maar het was wachten gedurende 15 kilometer voordat er een kopgroep van 15 renners werd gevormd die zich echt los maakte van het peloton.

Dit waren Anders Lund (Team Saxo Bank), Gert Dockx (Lotto-Belisol), Manuel Belletti (AG2R La Mondiale), Tom VeelersPeio Bilbao (Euskaltel-Euskadi), David Boucher (FDJ BigMat), Vladimir Isaichev (Katusha Team), Massimo Graziato (Lampre-ISD), Pablo Lastras (Movistar Team), Maarten Tjallingii (Rabobank), Tyler Farrar (Team Garmin-Barracuda), Sven Vandousselaere (Topsport Vlaanderen-Mercator), Baptiste Planckaert (Landbouwkrediet), Tom Veelers (foto, Team Argos-Shimano), Daniel Schorn en Andreas Schillinger (Team NetApp).
Ondanks de afwezigheid van renners van de Omega Pharma-QuickStep ploeg, met Tom Boonen en Sylvain Chavanel gezien als grootste kanshebber op de overwinning in deze wedstrijd, en van Radioshack-Nissan, gaf het peloton uiteindelijk zijn goedkeuring aan het vertrek van deze kopgroep en hun voorsprong liep zo op tot aan 5'45".

Kris BoeckmansDe Omega Pharma-QuickStep ploeg nam vervolgens wel het peloton onder controle terwijl op iets meer dan honderd kilometer van de aankomst een groep van 6 renners vanuit het peloton in de tegenaanval ging, met Matthew Hayman (Team Sky), Tomas Vaitkus (GreenEDGE), Aleksandr Kuschynski (Katusha Team), Lars Boom, Kris Boeckmans (foto, Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) en Alexandre Pichot (Team Europcar), maar zij blijven niet lang vooruit.

In de eerste klim van de Oude Kwaremont hebben verschillende renners al moeite om het tempo te volgen terwijl deze vervolgens nog twee keer beklommen zal moeten worden. In de kopgroep verliezen we beetje bij beetje ook wat renners vanaf dit punt.

Fabian CancellaraOp het moment dat er nog maar 10 renners voorop rijden en het peloton door een bevoorradingszone rijdt komt de grote favoriet Fabian Cancellara ten val op een brede weg en het is dan al meteen duidelijk dat de Ronde van Vlaanderen hier eindigd voor de Zwitser die ook de rest van het klassiekerseizoen in duigen ziet vallen, waarschijnlijk met een sleutelbeenbreuk.

Op een andere brede weg, in de afdaling van de Oude Kwaremont besluit Sebastian Langeveld (GreenEDGE) over het fietspad naast de weg te rijden en dat luidt een nieuw drama in. Een toeschouwer die verrast werd door renners die zowel voor als achter hem langs reden besloot namelijk terug te keren naar de stoep langs de weg, precies op het moment dat de Nederlander met hoge snelheid hem voorbij zou rijden. Langeveld kon hem dus niet meer ontwijken, reed er met volle snelheid op in, verloor daarbij zijn voorwiel en kwam zeer zwaar ten val. Hij ook, grote favoriet onder de Nederlandse fans, zag zijn droom daar in rook op gaan.

Philippe GilbertOp zo'n 40 kilometer van de finish, na een aanval van Philippe Gilbert (BMC Racing Team) die Björn Leukemans (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) en Yaroslav Popovych (Radioshack-Nissan) mee kreeg, werd de kopgroep uiteindelijk teruggepakt, met uitzondering van David Boucher maar ook de Franse renner werd uiteindelijk teruggepakt in de tweede klim van de Oude Kwaremont.
In de klim van de Paterberg proberen een paar grote namen een plaatsje vooraan te krijgen maar het was uiteindelijk Vincent Jérôme (Team Europcar) die er alleen vandoor ging. Alhoewel zijn voorsprong in eerste instantie opliep, duurde dat niet lang en op het moment dat de laatste ronde begint kan alles opnieuw beginnen.

Niki TerpstraNiki Terpstra (Omega Pharma-QuickStep) doet dan het zware werk voor zijn twee kopmannen maar in de derde en laatste klim van de Oude Kwaremont is het Alessandro Ballan (BMC Racing Team) die Spartacus na probeert te doen door een gemene aanval te plaatsen. Tom Boonen (Omega Pharma-QuickStep) en Filippo Pozzato (Farnese Vini-Selle Italia) reageren echter snel en zo werd een leiderstrio gevormd met nog zo'n 17 kilometer te gaan.

Alessandro BallanOp 3 kilometer van de finish is de voorsprong van dit leiderstrio dan 1'06" en het is dan duidelijk dat de winnaar van de Ronde van Vlaanderen tussen deze drie sterke mannen zit. Alessandro Ballan test dan kort de reactie van de twee andere renners uit de kopgroep die geen enkele moeite hebben hem te volgen. Na een teken van Pozzato probeert Ballan het nogmaal maar Boonen volgt hem als ware het zijn schaduw, net als de derde maal op 2 kilometer van de finish. De twee Italiaanse renners lijken zo Tom Boonen uit te willen putten. Zonder succes echter want op 300 meter van de finish al zet de Belgische renner de sprint aan en Pozzato weet hem hierin niet meer te verslaan. Zo weet Tom Boonen zijn derde overwinning in één week te pakken, na de Grote Prijs E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem. Derde overwinning ook in de Ronde van Vlaanderen voor Tommeke, na 2005 en 2006, die hij te danken heeft aan de tegenwind in de laatste rechte lijn!

Het klassement van de Ronde van Vlaanderen 2012

Tom BoonenHieronder vindt u de top 10 van de Ronde van Vlaanderen 2012:

1/ Tom Boonen (Omega Pharma-QuickStep) - 6h04'33"
2/ Filippo Pozzato (Farnese Vini-Selle Italia)
3/ Alessandro Ballan (BMC Racing Team) - +0'01"
4/ Greg van Avermaet (BMC Racing Team) - +0'38"
5/ Peter Sagan (Liquigas-Cannondale)
6/ Niki Terpstra (Omega Pharma-QuickStep)
7/ Luca Paolini (Katusha Team)
8/ Thomas Voeckler (Team Europcar)
9/ Matti Breschel (Rabobank)
10/ Sylvain Chavanel (Omega Pharma-QuickStep)

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

2 reacties | 6312x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Klassiekers

Reacties

Er zijn 2 reacties!
  1. http://www.les-actus-du-cyclisme.fr/article-le-tour-des-flandres-2012-a-nouveau-pour-tom-boonen-102666453.html

    | Roland TISSIER | zondag 01 april 2012 om 18u49

  2. Great and popular result. I am always pleased when a Belgian rider wins such an important monument. I was very sad about Fabian Cancellara, and also about his probable absence from Paris Roubaix. Maybe the new parcours is good for roadside spectators, but watching on television, I very much missed the Muur van Geraardsbergen, and the Bosberg. Still a great race.

    | curleyman | zondag 01 april 2012 om 19u19

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vijf plus vijf ?