vrijdag 09 maart 2012 om 18u50

De zesde etappe van e Paris-Nice 2012 vond vandaag plaats tussen Suze-la-Rousse en Sisteron, de 3de opeenvolgende etappe met een afstand van 178 kilometer.

Verschillende waaiers die gevormd werden aan het begin van de etappe leidden uiteindelijk tot de kopgroep waaruit de twee renners die de overwinning vanavond betwistten in Sisteron afkomstig zijn. Luis Leon Sanchez wint het nipt van Jens Voigt op de witte lijn die getrokken werd in de Avenue de la Libération van de stad die bekend staat om de rotsen die de stad omringen.

De samenvatting van de 6de etappe van Parijs-Nice 2012: Suze-la-Rousse > Sisteron

5 renners verschenen niet aan de start vanochtend: Dmitriy Fofonov van de Astana ploeg, Rémi Pauriol (FDJ BigMat), Maarten Neyens (Lotto-Belisol), Klaas Lodewyck (BMC Racing Team) en de winnaar van de eerste etappe, Gustav Larsson (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team).

De hoge snelheid en de windstoten in het begin van de etappe zorgden vrijwel meteen na de start voor het vormen van verschillende waaiers. In de eerste groep vonden we de renners die de verschillende truien droegen, Bradley Wiggins (Team Sky, gele trui), Frederik Veuchelen (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team, bolletjestrui) en Tejay van Garderen (BMC Racing Team, witte trui) maar de groene trui, Alejandro Valverde (Movistar Team), liet zich verrassen.

Frederik Veuchelen ging vervolgens vrolijk verder met het verzamelen van punten voor het bergklassement en hij kwam dus als eerste boven op de top van de Côte de Buisson, voor Sergey Lagutin (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) en Jens Voigt (Radioshack-Nissan).
De kopgroepDe kopgroep bestond op dat moment uit 26 renners maar Veuchelen en Voigt besloten vandaaruit aan te vallen en zij vormden vervolgens een nieuw leidersduo. Samen beklommen zij de Côte du Pas de Ventoux die zich in de schaduw van zijn grote broer, de Mont Ventoux, bevindt en het was wederom Veuchelen die het maximaal aantal punten pakte, ditmaal dus voor Voigt en even verderop gevolgd door Simon Geschke (Project 1t4i). De etappe rijdt langs de Mont VentouxLaatstgenoemde rijdt vervolgens het gaatje dicht met het leidersduo en even later komen andere renners die de achtervolging hadden ingezet eveneens bij hen uit: allereerst Mikael Cherel (AG2R La Mondiale), Luis Leon Sanchez (Rabobank) en Anthony Geslin en vervolgens Daniel Navarro van de Saxo Bank ploeg. Op het moment dat laatstgenoemde zich bij de groep voegt is hun voorsprong 3'35" op het peloton en aan de achterzijde van dit peloton besluit Guillaume Levarlet (Saur-Sojasun), in een groep achtervolgers, voet aan de grond te zetten.

Frederik VeuchelenVeuchelen blijft vervolgens punten bij elkaar sprokkelen op de top van de Côte d'Aurel door als eerste aan de afdaling te beginnen, voor Mikael Cherel en Jens Voigt. De voorsprong loopt dan op naar de maximale waarde van 4'30" en bereikt vervolgens een stabiele waarde van rond de 3'30", op een peloton wat gecontroleerd wordt door Team Sky.

De directeur van Paris-Nice moet dan met lede ogen toezien dat twee andere renners de wegen van zijn wedstrijd verlaten, en niet de minsten want het betreft de jonge en veelbelovende Nederlander Bauke Mollema (Rabobank) en de meer ervarenere Ivan Basso (Liquigas-Cannondale).

Op de top van de Côte des Mourres, besluit de Belg Frederik Veuchelen de bolletjestrui nog wat steviger om zijn schouders te hangen door ook hier weer als eerste boven te komen, voor een Duits duo: Simon Geschke en Jens Voigt. Vanaf dat moment loopt de voorsprong van de 7 koplopers weer wat verder terug maar bij de eerste doorkomst over de finishlijn in Sisteron is deze nog altijd 1'10" wanneer Jens Voigt de sprint voor de punten en de bonificatieseconden wint van Simon Geschke en Anthony Geslin.

Wanneer, in het slotcircuit, Luis Leon Sanchez versnelt is dat teveel gevraagd voor de renner die tot dan toe als eerste over de top van alle beklimmingen kwam en Frederik Veuchelen laat zich dus terug zakken naar het peloton. Vervolgens is het de beurt aan Geslin, Navarro en Geschke om het nieuwe ritme niet meer bij te houden. Mikael Cherel klampte zich in eerste instantie nog aan maar uiteindelijk blijven Luis Leon Sanchez en Jens Voigt alleen aan kop over. In de aanloop naar de finishlijn lijken de twee ervaren renners tegen elkaar te zeggen: ga jij eerst of ik eerst?. Jens Voigt zet vervolgens als eerste aan maar wordt uiteindelijk zeer nipt verslagen door Luis Leon Sanchez die al eerder een etappe van Paris-Nice won in Fayence in 2009.
Heinrich Haussler (Garmin-Barracuda) wint achter hen de sprint van het peloton. Door in ditzelfde peloton te finishen, met een achterstand van 14 seconden, behoudt Bradley Wiggins zijn gele trui.

De foto's van de 6de etappe van Parijs-Nice 2012 tussen Suze-la-Rousse en Sisteron

De 38 geselecteerde foto's van deze zesde etappe van Paris-Nice 2012 tussen Suze-la-Rousse en Sisteron zijn nu online. Ofwel vanavond ofwel morgen zal een interview met Andreas Klier (Garmin-Barracuda) de reportage over deze etappe helemaal afmaken.

Om de foto's te bekijken kunt u op onderstaande link klikken:
>> de foto's van de 6de etappe van Parijs-Nice 2012 - Suze-la-Rousse > Sisteron

De klassementen van Parijs-Nice 2012 na de 6de etappe

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het etappeklassement van de 6de etappe - Suze-la-Rousse > Sisteron

Luis Leon SanchezHieronder vindt u de top 10 van deze zesde etappe van Paris-Nice 2012:

1/ Luis Leon Sanchez (Rabobank) - 4h07'58"
2/ Jens Voigt (Radioshack-Nissan)
3/ Heinrich Haussler (Garmin-Barracuda) - +0'14"
4/ Elia Viviani (Liquigas-Cannondale)
5/ Grega Bole (Lampre-ISD)
6/ Alexander Kristoff (Katusha Team)
7/ Samuel Dumoulin (Cofidis)
8/ Romain Feillu (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team)
9/ Koen de Kort (Project 1t4i)
10/ Jacopo Guarnieri (Astana)

Algemeen klassement

Bradley Wiggins is blij dat hij de gele trui behoudtIn de top 10 van het algemeen klassement zijn geen wijzigingen waar te nemen:

1/ Bradley Wiggins (Team Sky) - 22h31'52"
2/ Lieuwe Westra (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) - +0'06"
3/ Levi Leipheimer (Omega Pharma-QuickStep) - +0'10"
4/ Alejandro Valverde (Movistar Team) - +0'18"
5/ Simon Spilak (Katusha Team) - +0'37"
6/ Tejay van Garderen (BMC Racing Team) - +0'39"
7/ Maxime Monfort (Radioshack-Nissan) - +0'46"
8/ Arnold Jeannesson (FDJ BigMat) - +1'06"
9/ Sylvain Chavanel (Omega Pharma-QuickStep) - +1'16"
10/ Robert Kiserlovski (Astana) - +1'21"

Puntenklassement

Luis Leon Sanchez komt voor het eerst binnen in de top 5 van het puntenklassement maar Alejandro Valverde behoudt voorlopig nog de bijbehorende groene trui:

1/ Alejandro Valverde (Movistar Team) - 74 punten
2/ Bradley Wiggins (Team Sky) - 67 punten
3/ Lieuwe Westra (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) - 63 punten
4/ Luis Leon Sanchez (Rabobank) - 52 punten
5/ Levi Leipheimer (Omega Pharma-QuickStep) - 50 punten

Bergklassement

Frederik Veuchelen (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) heeft dus een nog wat stevigere leiderspositie in het bergklassement, zeker omdat geen enkele van de andere renners uit de top 5 van dit klassement vandaag punten pakte:

1/ Frederik Veuchelen (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) - 55 punten
2/ Luis Angel Maté Mardones (Cofidis, le crédit en ligne) - 20 punten
3/ David Le Lay (Saur-Sojasun) - 20 punten
4/ Yukiya Arashiro (Team Europcar) - 19 punten
5/ Bart de Clercq (Lotto-Belisol Team) - 15 punten

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Jongerenklassement

De witte trui voor de beste jongere blijft langdurig op de schouders van Tejay van Garderen (BMC Racing Team) die nog altijd dezelfde voorsprong behoudt op de andere renners uit de top 5:

1/ Tejay van Garderen (BMC Racing Team) - 22h32'31"
2/ Rigoberto Uran (Team Sky) - +2'55"
3/ Davide Malacarne (Team Europcar) - +3'30"
4/ Dominik Nerz (Liquigas-Cannondale) - +5'41"
5/ Romain Sicard (Euskaltel-Euskadi) - +7'07"

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

1 reactie | 3531x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice 2012 | Parijs-Nice

Reacties

Er zijn 1 reacties!
  1. http://www.les-actus-du-cyclisme.fr/article-paris-nice-2012-le-soleil-de-sisteron-brille-sur-le-visage-de-luis-leon-sanchez-101294118.html

    | Roland TISSIER | zaterdag 10 maart 2012 om 08u50

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is twee plus vijf ?