home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

Het parcours van Parijs-Nice 2012 op Google Maps/Google Earth en de tijd- en routeschema's / etappeprofielen

Toegevoegd: zondag 26 februari 2012 om 0:47:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Het parcours van Parijs-Nice 2012 op Google Maps/Google Earth en de tijd- en routeschema's / etappeprofielenIets meer dan een week geleden, op vrijdag 14 februari, maakte ASO de tijd- en routeschema's van Paris-Nice 2012, de 70ste editie van de Race naar de zon, bekend.

  Met een parcours zonder verrassingen op het moment dat dit officieel bekend gemaakt werd op 2 februari jongstleden (eind december maakte velowire.com dit parcours al bekend), gaat deze editie van start in het departement Yvelines, met 8 etappes waarvan 2 (de eerste en de laatste) tijdritten zijn.

  In dit artikel vindt u alle details van het parcours, met Google Maps/Google Earth kaarten van alle etappes, de tijd- en routeschema's en de bijbehorende etappeprofielen.

  Het parcours van Parijs-Nice 2012 in Google Maps

  Deze 70ste editie van Paris-Nice kent een totaalafstand van 1.155,5 kilometer, verdeeld over 8 etappes. De twee tijdritten hebben een vrijwel identieke lengte, 9,4 (voor de eerste) en 9,6 (voor de laatste) kilometer. De kortste etappe is die van woensdag 7 maart, tussen Brive-la-Gaillarde en Rodez, de 4de etappe met een afstand van 178 km. De langste etappe is de voorlaatste, tussen Sisteron en Nice, met een afstand van 219,5 km.

  La Côte des 17 TournantsDeze editie kent in totaal 13 klimmetjes van de 3de categorie (waaronder de Côte des 17 tournants in de eerste etappe), 6 van de 2de categorie en 5 van de eerste categorie, waaronder de aankomsten bergop in Mende (de Montée Laurent Jalabert) en op de Col d'Eze.

  1/ zondag 4 maart 2011 - Dampierre-en-Yvelines > Saint-Rémy-lès-Chevreuse - individuele tijdrit - 9,4 km

  De eerste etappe van Paris-Nice 2012 vindt plaats als tijdrit tussen Dampierre-en-Yvelines en Saint-Rémy-lès-Chevreuse in de Vallée de Chevreuse, dé plek voor amateurwielrenners ten zuiden van Parijs.

  Al heel snel zullen de renners de Côte des 17 Tournants moeten beklimmen. Deze is maar net iets meer dan één kilometer lang maar maakt deze tijdrit toch bijzonder in vergelijking met de meeste tijdritten die normaal gesproken een vrij vlak parcours kennen.

  De startschans in Dampierre zal geplaatst worden voor het kasteel en de finish is voor het RER station van Saint-Rémy. En om u een idee te geven van waar nu precies de start is, kunt u de panoramafoto die ik afgelopen zondag daar gemaakt heb hieronder bekijken (gebruik de scrollbar onder de afbeelding om het panorama in zijn geheel te bekijken):


  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het etappeprofiel en de Google Maps kaart met het parcours van deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de eerste etappe van Parijs-Nice 2012 Het profiel van de eerste etappe van Parijs-Nice 2012 De kaart met het parcours van de eerste etappe van Parijs-Nice 2012 in Google Maps

  1/ Dampierre-en-Yvelines > Saint-Rémy-lès-Chevreuse

  [X] Close

  1/ Dampierre-en-Yvelines > Saint-Rémy-lès-Chevreuse

  [X] Close

  2/ maandag 5 maart 2012 - Mantes-la-Jolie > Orléans - 185,5 km

  De tweede etappe zal iets noord-westelijker van Parijs starten, in Mantes-la-Jolie. Na de start op de Pont de Limay rijden de renners naar het zuiden tot aan Houdan waar ze afbuigen richting Rambouillet en vervolgens naar de enige klim van deze etappe, de Côte des Granges-le-Roi (3de categorie).
  Net daarna kunnen ze een hapje eten bij Authon-la-Plaine en vandaaruit zetten ze hun afdaling naar het zuiden voort via de tussensprint in Neuville-aux-Bois.

  Via een omweg langs de oost- en zuidkant van de stad langs de Loire komen ze ten slotte aan in Orléans. De finishlijn zal getrokken worden in de Boulevard Alexandre Martin na een laatste rechte lijn van 250 meter.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het etappeprofiel en de Google Maps kaart met het parcours van deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de tweede etappe van Parijs-Nice 2012 Het profiel van de tweede etappe van Parijs-Nice 2012 De kaart met het parcours van de tweede etappe van Parijs-Nice 2012 in Google Maps

  2/ Mantes-la-Jolie > Orléans

  [X] Close

  2/ Mantes-la-Jolie > Orléans

  [X] Close

  3/ dinsdag 6 maart 2012 - Vierzon > Le Lac de Vassivière - 194 km

  De 3de etappe van de eerste wedstrijd op de UCI WorldTour 2012 kalender in Europa kent een originele start. Na het départ fictif vanaf het Place du Cirque National Amédée / de Rue du Général de Gaulle in Vierzon rijden de renners namelijk een rondje in de straten van deze stad. Na dit rondje buigen ze linksaf naar de D518 waar het départ réel plaats zal vinden.

  Via Issoudun komen ze dan aan in de bevoorradingszone in Aigurande en via Dun-le-Palestel, bekend vanwege het jaarlijkse wielercriterium wat daar plaats vindt, dalen ze af naar Bourganeuf en de Côte van de 3de categorie met dezelfde naam. Via Peyrat-le-Château, waar ze de tussensprint zullen betwisten, beginnen ze aan de klim naar het Lac de Vassivière in Auphelle waar de finish plaats zal vinden met een mooi uitzicht over het meer, aan het beginpunt van het Circuit Raymond Poulidor.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het etappeprofiel en de Google Maps kaart met het parcours van deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de derde etappe van Parijs-Nice 2012 Het profiel van de derde etappe van Parijs-Nice 2012 De kaart met het parcours van de derde etappe van Parijs-Nice 2012 in Google Maps

  3/ Vierzon > Le Lac de Vassivière

  [X] Close

  3/ Vierzon > Le Lac de Vassivière

  [X] Close

  4/ woensdag 7 maart 2012 - Brive-la-Gaillarde > Rodez - 178 km

  Iets ten zuiden van het Lac de Vassivière begeven de ploegen zich de volgende dag naar de start van de 4de etappe op het Place du 14 Juillet in Brive-la-Gaillarde.

  60 kilometer verderop beklimmen ze de Côte de Fangas (2de categorie) net voordat ze aankomen in de bevoorradingszone in Latronquière. De Côte de Blanquie van de 3de categorie en de Côte de Quotidiane van de 2de categorie volgen elkaar vervolgens op, net voor de afdaling naar de sprint in Saint-Cyprien-sur-Doudou.
  Alvorens de renners naar de finish rijden beklimmen ze nog twee bergjes van de 3de categorie: de Côte d'Aubert le Crès en, na een kort bezoekje aan Onet-le-Château, de Côte de Bourran.

  De finishlijn wordt getrokken in de Avenue Victor Hugo, na een laatste rechte stuk van 300 meter.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het etappeprofiel en de Google Maps kaart met het parcours van deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de vierde etappe van Parijs-Nice 2012 Het profiel van de vierde etappe van Parijs-Nice 2012 De kaart met het parcours van de vierde etappe van Parijs-Nice 2012 in Google Maps

  4/ Brive-la-Gaillarde > Rodez

  [X] Close

  4/ Brive-la-Gaillarde > Rodez

  [X] Close

  5/ donderdag 8 maart 2012 - Onet-le-Château > Mende - 178,5 km

  In de buitenwijken van Rodez vindt het vertrek van de 5de etappe plaats in de Boulevard des Capucines in Onet-la-Château. Na een zig-zag parcours in de stad, begeven de renners zich richting de Col d'Aujols.

  Via Ségur en Aguessac en vervolgens weer noordwaarts via Les Vignes komt het peloton aan in Le Pas-de-Soucy waar de bevoorradingszone is, net voordat ze beginnen met de opeenvolgende klimmen van de Côte de la Malène (1ste categorie), de Côte du Cayla (3de categorie), de Côte de l'Estrade (1ste categorie) en ten slotte de Côte de Chabrits (2de categorie).

  Vlakbij de finish, in Mende, staat de tussensprint op het programma en ten slotte de slotklim naar La Croix Neuve en de bekende Montée Laurent Jalabert.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het etappeprofiel en de Google Maps kaart met het parcours van deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de vijfde etappe van Parijs-Nice 2012 Het profiel van de vijfde etappe van Parijs-Nice 2012 De kaart met het parcours van de vijfde etappe van Parijs-Nice 2012 in Google Maps

  5/ Onet-le-Château > Mende

  [X] Close

  5/ Onet-le-Château > Mende

  [X] Close

  6/ vrijdag 9 maart 2012 - Suze-la-Rousse > Sisteron - 178,5 km

  Na een vrij lange transfer naar Suze-la-Rousse, gaat het peloton van start op de Parking des caves de la Suzienne voor een etappe met dezelfde afstand als de voorgaande.
  De eerste klim van de dag is dan de Côte de Buisson (3de categorie) en na een bezoekje aan Vaison-la-Romaine, zullen de beste klimmers van voren te zien zijn op de flanken van de Côte du Pas du Ventoux (2de categorie). Via een omweg rondom zijn grote broer, de Mont Ventoux, beginnen ze vervolgens aan de klim van de Côte d'Aurel (3de categorie).

  Via Revest-du-Bion en Banon komen ze dan aan in de bevoorradingszone in Ongles en na een kort bezoekje aan Forcalquier beginnen de renners aan de klim van de Côte des Mourres (3de categorie). Ze rijden vervolgens nog verder naar het noorden tot aan Saint-Etienne-les-Orgues en slaan vervolgens af naar het oosten en noord-oosten naar de finishlijn in Sisteron. Bij de eerste doorkomst over deze finishlijn staat een tussensprint op het programma, gevolgd door een lokaal circuit van 19 kilometer rondom de finishstad, met daarin met name de klim van de Côte des Marquises (3de categorie). De finishlijn zal getrokken worden in de Avenue de la Libération, voor het station, na een laatste rechte stuk van 3 km waarvan 700 meter zichtbaar.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het etappeprofiel en de Google Maps kaart met het parcours van deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de zesde etappe van Parijs-Nice 2012 Het profiel van de zesde etappe van Parijs-Nice 2012 De kaart met het parcours van de zesde etappe van Parijs-Nice 2012 in Google Maps

  6/ Suze-la-Rousse > Sisteron

  [X] Close

  6/ Suze-la-Rousse > Sisteron

  [X] Close

  7/ zaterdag 10 maart 2012 - Sisteron > Nice - 219,5 km

  De volgende dag vindt de start van de etappe niet ver daarvandaan plaats, in de Avenue des Arcades / Pré de Foire, nog altijd in Sisteron. Via de finish van de dag ervoor verlaat het peloton de Porte de la Provence via de citadelle tegenover de typische rocher de la Baume richting het départ réel van deze voorlaatste etappe, op 7,5 km van het vertrekpunt.

  Vandaaruit gaat het parcours van de etappe naar het noord-oosten op zoek naar de opeenvolging van de Col des Lèques (2de categorie), de bevoorradingszone in La Garde, de Col de Luens (2de categorie) en de Côte de Peyroules (3de categorie). Na een stuk oostwaarts dalen we wederom af naar het zuiden en de tussensprint in Tourrettes-sur-Loup en vervolgens weer terug naar het noorden op zoek naar de Col de Vence (1ste categorie / 9,7 km met een gemiddeld stijgingspercentage van 9,6%).

  Via Coursegoules en Carros rijden de renners dan naar de zee en Saint-Laurent-du-Var op zoek naar de gebruikelijke finish op de Promenade des Anglais à Nice. Nou ja, gebruikelijk ... ja en nee. Ditmaal zal dat namelijk niet de laatste maar de voorlaatste etappe zijn die daar zal finishen.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het etappeprofiel en de Google Maps kaart met het parcours van deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de zevende etappe van Parijs-Nice 2012 Het profiel van de zevende etappe van Parijs-Nice 2012 De kaart met het parcours van de zevende etappe van Parijs-Nice 2012 in Google Maps

  7/ Sisteron > Nice

  [X] Close

  7/ Sisteron > Nice

  [X] Close

  8/ zondag 11 maart 2012 - Nice > Col d'Eze - 9,6 km - individuele tijdrit

  De laatste etappe kondigt namelijk de terugkeer aan van de historische tijdrit tussen Nice en de Col d'Eze. Deze tijdrit met een afstand van 9,6 kilometer zou best wel eens beslissend kunnen zijn voor het eindklassement van Paris-Nice 2012 want alleen de renners die de benodigde kwaliteiten voor een individuele krachtsinspanning en goede klimmerskwaliteiten verenigen zullen bij de eersten kunnen eindigen en zo ofwel hun positie in dit klassement kunnen verdedigen of op te klimmen in het eindklassement en zo wellicht op het podium te kunnen komen. Om 11u40 gaat de eerste renner van start voor zijn klim van de Col d'Eze, terwijl de laatste tegen kwart voor drie op de top verwacht wordt!
  Een tussenliggende tijdswaarneming zal plaats vinden op de Col des Quatre Chemins.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het etappeprofiel en de Google Maps kaart met het parcours van deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de achtste etappe van Parijs-Nice 2012 Het profiel van de achtste etappe van Parijs-Nice 2012 De kaart met het parcours van de achtste etappe van Parijs-Nice 2012 in Google Maps

  8/ Nice > Col d'Eze

  [X] Close

  8/ Nice > Col d'Eze

  [X] Close

  Het parcours van Parijs-Nice 2012 in Google Earth

  Hierboven heeft u alle details van het parcours van de 70ste editie van Paris-Nice kunnen ontdekken, met onder andere de tijd- en routeschema's, de etappeprofielen en de kaarten met het parcours in Google Maps voor alle etappes. Als u het volledige parcours van Paris-Nice 2012 in één keer wenst te zien kunt u het onderstaande KML bestand downloaden en openen in Google Earth:
  >> Downloadt het parcours van Parijs-Nice 2012 in Google Earth (KML bestand)
  De kaart met het parcours van Parijs-Nice 2012

  Met dit bestand kunt u ook een virtuele vogelvlucht maken over één of meerdere etappes van Paris-Nice 2012.

  Door in de verschillende Google Maps kaarten in dit artikel of in Google Earth op de verschillende icoontjes te klikken die afgebeeld worden, vindt u meer details over de plaatsen van vertrek, finish, sprints, bevoorradingszones en beklimmingen.

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 2 reacties | 34766x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice| Parijs-Nice 2012| Open Street Maps/Google Maps/Google Earth | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 2 reacties!
 1. http://www.les-actus-du-cyclisme.fr/article-le-parcours-de-paris-nice-2012-sur-google-maps-google-earth-et-les-itineraires-horaires-profils-d-100219407.html

  | Roland TISSIER | maandag 27 februari 2012 om 9:51:55

 2. Riders Geolocator.
  Paris > Nice 2012 on http://blognoster.com/parigi_nizza/

  | Stefano | vrijdag 09 maart 2012 om 18:42:55

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is twee plus zes ?