home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
nog 212 dagen te gaan tot de start van de Tour de France 2021, bekijk in de ltussentijd de UCI wielerkalender 2021!
RSS |

Weer een nieuwe UCI WorldTour wedstrijd in China in 2012, de Tour of Hangzhou

Toegevoegd: zaterdag 11 februari 2012 om 1:43:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Weer een nieuwe UCI WorldTour wedstrijd in China in 2012, de Tour of HangzhouNa de Tour of Beijing, meteen voor de eerste editie toegevoegd aan de UCI WorldTour in 2011, is het dit jaar de beurt aan de Tour of Hangzhou. De Professional Cycling Council heeft tijdens een vergadering donderdag en vrijdag in Geneve namelijk geaccepteerd om de UCI WorldTour 2012 te wijzigen met de toevoeging van deze ... nieuwe wedstrijd in China!

  De Tour of Hangzhou, nieuwe UCI WorldTour 2012 wedstrijd

  De Professional Cycling Council of PCC is een commissie die in 2000 in het leven is geroepen door de UCI en die voorgezeten wordt door Vittorio Adorni, een voormalig Italiaanse profwielrenner, in de jaren 60 en Wereldkampioen in 1968. Adorni is ook gecoöpteerd lid van de Managementcommissie van de UCI.

  Naast Adorni bestaat de CCP uit
  - 5 leden benoemd door de UCI (de Zwitser Rocco Cattaneo, de Fransman Roger Legeay, de Spanjaard Ramon Mendiburu, de Ier Stephen Roche en de Duitser Erik Zabel [die volgens de UCI Eric heet!]), allen oud-renners
  - 2 vertegenwoordigers van de organisatoren: de Fransen Charly Mottet, sportief manager van de Canadese wedstrijden Grand Prix Cycliste de Québec en de Grand Prix Cycliste de Montréal, en Christian Prudhomme, directeur wielrennen bij ASO en dus directeur van de Tour de France
  - 2 vertegenwoordigers van de ploegen: de Italiaan Roberto Amadio, manager van de Liquigas-Cannondale ploeg, en de Amerikaan Jonathan Vaughters, manager van de Garmin-Barracuda ploeg
  - 2 vertegenwoordigers van de renners: twee Italiaanse oud-wielrenners, Gianni Bugno en Dario Cioni
  Gezien de samenstelling van deze commissie, is de kans groot, voor vrijwel elk onderwerp wat aangesneden wordt door de UCI, dat een meerderheid er voor stemt ...

  Deze commissie heeft dus vergaderd in Geneve, in Zwitserland, donderdag en vrijdag, en heeft een aantal beslissingen genomen. De belangrijkste beslissing is wat de UCI in een persbericht a change (which) could be introduced to the 2012 UCI WorldTour calendar noemt, vervolgens aangevend dat het the addition of a new event in China betreft.

  Deze wedstrijd, die zal luisteren naar de naam Tour of Hangzhou zal bestaan uit 5 etappes van woensdag 17 tot en met zondag 21 oktober 2012, in de week die volgt op de Tour of Beijing en die plaats zal vinden in en rondom de stad Hangzhou.

  Zodra de wedstrijd een UCI WorldTour behaalt zal de Tour of Hangzhou dus de 29ste wedstrijd op de UCI WorldTour kalender zijn en de 5de wedstrijd buiten Europa na de Tour Down Under (Australië), de Grand Prix Cycliste de Québec en Grand Prix Cycliste de Montréal (Canada) en de Tour of Beijing. Het behalen van deze licentie lijkt nog slechts een formaliteit te zijn want de UCI geeft aan dat de Tour of Hangzhou nu een verzoek in moet dienen bij de Licentiecommissie om de administratieve kant af te handelen en een UCI WorldTour licentie te behalen!

  Herinnert u zich nog de aankondiging van de UCI over het wijzigen van de datum van Il Lombardia? Volgens het persbericht destijds maakt deze datumwijziging het de atleten mogelijk te profiteren van hun goede conditie - behaald voor de Wereldkampioenschappen - in de UCI WorldTour. Zou het toevallig niet eerder zijn geweest dat deze datumwijziging het mogelijk maakt om een plaatsje te vinden voor deze nieuwe wedstrijd in China?

  De reactie van Pat McQuaid

  Pat McQuaidPat McQuaid, de voorzitter van de UCI, liet over deze beslissing van de CCP weten: Dit is een nieuwe en logische stap voor de wielersport die op dit moment een enorme internationale groei doormaakt. Dit zal zorgen voor nog meer zichtbaarheid voor de ploegen en de renners. De investeringen zijn goed voor de sport en de ploegen en andere acteurs binnen onze sport profiteren van de financiële resultaten die worden geherinvesteerd in de wielersport. Het is duidelijk dat succes leidt tot nieuw succes en de huidige boom in de wielersport is alleen maar goed voor de renners en wielerliefhebbers. Wij zijn erg blij met de beslissing die vandaag genomen is en die het gevolg is van de duurzame ontwikkelstrategie van de sport zoals deze nagestreefd wordt door de UCI.

  Ik kan het niet echt eens zijn met de voorlaatste zin aangezien ik niet begrijp op welke manier deze nieuwe wedstrijd goed zou zijn voor wielerliefhebbers. In China zagen we namelijk bij de eerste editie van de Tour of Beijing dat er totaal geen publiek was (nou ja, het schijnt dat er "nep"publiek langs de kant van de weg gezet is nadat dit probleem met de organisator besproken is) en voor wielerliefhebbers in andere landen was het niet echt eenvoudig deze wedstrijd te volgen en waar dat al mogelijk was bleek de wedstrijd niet echt een interessant parcours te kennen wat deze spannend had kunnen maken. Hoe kun je dan geloven dat dat anders zal zijn voor de Tour of Hangzhou?

  Alleen maar goed voor de renners? Leest u dat ook in de tekst van Pat McQuaid? Vreemd ... ik herinner me nog heel goed de reacties van de renners tijdens de Tour of Beijing en die sneden met name twee punten aan: de onuithoudbare luchtvervuiling en het nog langer worden van het seizoen, met daar bovenop nog eens de jetlag!

  Reacties op Twitter

  Mark RenshawTot op heden heb ik een aantal reacties gezien van de "wielerliefhebbers" die vrijwel allemaal tegen deze manier van internationalisering van de UCI in China zijn maar de renners en vertegenwoordigers van de ploegen hebben nog niet echt gereageerd, waarschijnlijk omdat het persbericht geplaatst is rond 18u30 vrijdagavond.

  De eerste renner die liet weten wat hij ervan vindt was Mark Renshaw (Rabobank) die zei: Kijk nou, weer een wedstrijd erbij in oktober, echt cool... De ploegen hebben al moeite om in juli een ploeg bij elkaar te vinden voor de verschillende wedstrijden. De Australische renner lijkt dus niet echt overtuigd van het nut van deze nieuwe wedstrijd!

  Adam HansenZijn landgenoot Adam Hansen, van de Lotto-Belisol ploeg lijkt positiever en zegt: Het probleem in de wielersport is dat de TV rechten niet naar de ploegen/wielerbonden gaan. De UCI wedstrijden in Peking/Hangzhou zullen ooit zorgen voor meer geld voor ons #steun #ditisgoed.

  Ter herinnering: Hansen nam in 2011 deel aan de Tour of Beijing en Mark Renshaw niet.

  De andere beslissingen van de CCP

  Tijdens haar vergadering nam de CCP twee andere beslissingen:
  - acceptatie van een verzoek van de Ronde van Polen om een dag langer te duren in 2013 – van 27 juli tot en met 3 augustus – ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van de wedstrijd
  - wijzigingen in het reglement waardoor de UCI ProTeam ploegen die geen volledig dossier hebben ingediend zoals beschreven in artikel 2.15.069 bis voor 20 oktober, de dag waarop het klassement van ploegen wordt bepaald, uitgesloten zullen zijn van de mogelijkheid ter registratie als UCI ProTeam

  De CCP nam ook kennis van het feit dat, na de beslissing bekend gemaakt door het CAS deze week met betrekking tot Alberto Contador, de UCI een verzoek heeft ingediend bij de Licentiecommissie voor een uitspraak over het behouden of niet van de Saxo Bank-Sungard* ploeg in de UCI WorldTour. Zonder de punten die Alberto Contador meebracht, ongeveer 68% van het totaal aantal punten van de ploeg, zou Saxo Bank-Sungard* namelijk niet meer voldoen aan de sportieve criteria om onderdeel uit te maken van de UCI WorldTour

  * de UCI is blijkbaar vergeten dat de ploeg in 2012 simpelweg Saxo Bank heet en dat de naam Sungard niet meer terug komt in de naam van de ploeg! Niet echt professioneel lijkt me ...

  PS Mocht u het willen, de domeinnaam tourofhangzhou.net is nog niet geregistreerd ... Op Twitter is de naam al in beslag genomen in ieder geval!

  bron achtergrondfoto voor de illustratie van dit artikel: SJ photography

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 3 reacties | 2883x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: UCI ProTour | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 3 reacties!
 1. http://www.les-actus-du-cyclisme.fr/article-cyclisme-encore-une-nouvelle-course-uci-worldtour-en-chine-en-2012-le-tour-of-hangzhou-99096121.html

  | Roland TISSIER | zaterdag 11 februari 2012 om 12:35:15

 2. Moet je deze wedstrijd niet in de UCI kalender zetten?-;)

  | Tonn Vergouwen | zaterdag 11 februari 2012 om 21:41:42

 3. Nee, zolang deze er niet officieel op staat niet ...

  | Thomas Vergouwen | zaterdag 11 februari 2012 om 21:50:48

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vier plus negen ?