vrijdag 20 januari 2012 om 09u08

Een nieuwe etappe, een nieuwe sprint in de Tour Down Under 2012. In 3 van de 4 etappes blijft de Tour Down Under voorlopig trouw aan haar reputatie als sprinterswedstrijd. Ditmaal was het de Spanjaard Oscar Freire (Katusha Team) die de etappe won terwijl de leiderstrui van het algemeen klassement weer van drager wisselt en weer teruggaat naar de Zwitser Martin Kohler (BMC Racing Team). Door zich in de juiste groep te plaatsen op het moment dat het peloton in tweeën splitste in de klim op 22 kilometer van de finish neemt hij de leiderstrui over van André Greipel.

De samenvatting van de etappe 4/ Norwood > Tanunda

130 kilometer stonden vandaag op het programma op een heuvelachtig parcours.

Ondanks verschillende ontsnappingspogingen, met onder anderen Lachlan Norris (UniSA-Australia), Luca Paolini (Katusha Team), Julien Vermote (Omega Pharma-QuickStep), Romain Sicard (Euskaltel-Euskadi), Maxim Belkov (Katusha Team), Sandy Casar (FDJ BigMat) en Matteo Montaguti (AG2R La Mondiale) was het wachten tot zo'n 30 kilometer na de start om een groep zich los te zien maken van het peloton.
Blel KadriIn deze groep vonden we om te beginnen Jay McCarthy (UniSA-Australia), Gatis Smukulis (Katusha Team) en Ruben Perez (Euskaltel-Euskadi) en zij kregen gezelschap van Blel Kadri (AG2R La Mondiale).

Voordat deze kopgroep gevormd werd kwam het peloton al langs de eerste tussensprint in Kersbrook waar de punten verdeeld werden onder André Greipel (Lotto-Belisol), Michael Matthews (Rabobank) en José Joaquin Rojas (Movistar Team).

Op de eerste berg van de dag, de Smith Hill ook in Kersbrook zo'n 5 kilometer verderop, werden de punten verdeeld tussen Jay McCarthy die voor Ruben Perez en Blel Kadri. Hun voorsprong liep op tot 4'05" met nog zo'n 85 kilometer te gaan.

In de tweede tussensprint in Mount Pleasant waren het wederom de 4 renners uit de kopgroep die er met de punten en de bonificaties vandoor gingen, met Ruben Perez die als eerste over de streep kwam, voor Blel Kadri en Jay McCarthy.

Hun voorsprong liep echter vrij snel terug en op 29 kilometer van de finish was het gehele peloton weer compleet. Op de klim van Menglers Hill splitst het peloton zich in tweeën en de eerste groep van 49 renners slaat dan een gaatje met de rest van het peloton waaronder André Greipel, de leider van het algemeen klassement, wat groot genoeg is dat ze de etappe op die manier uitrijden.

Oscar FreireDe sprint van deze eerste groep werd nipt gewonnen door Oscar Freire (Katusha Team), voor Daniele Bennati (Radioshack-Nissan-Trek) en Gerald Ciolek (Omega Pharma-QuickStep). Mathias Frank (BMC Racing Team) eindigde de etappe tussen de twee groepen op 38 seconden en de tweede groep kwam pas 7'45" na Freire over de finishlijn! Op deze manier viel André Greipel terug naar de 49ste plaats op 7'39" in het algemeen klassement en hij kan dus zijn topprestatie uit de Tour Down Under 2010 sowieso niet herhalen.

Morgen staat de koninginnerit in deze Tour Down Under op het programma tussen McLaren Vale en de Old Willunga Hill. Zoals u kunt zien in het artikel Het parcours van de Tour Down Under 2012 op Google Maps/Google Earth, volgt deze etappe het inmiddels gebruikelijke parcours maar het bijzondere is dat dit keer de finish plaats zal vinden op de top van de Old Willunga Hill, historisch gezien als de zwaarste klim van de Australische wedstrijd. De kans is dus groot dat er in deze etappe geen sprintfinish zal zijn maar wellicht een overwinning voor een goede klimmer!

De klassementen van de Tour Down Under 2012 na de 4de etappe

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het klassement van de etappe 4/ Norwood > Tanunda

Oscar FreireHieronder vindt u de top 10 van deze etappe:

1/ Oscar Freire (Katusha Team) - 3h08'34"
2/ Gerald Ciolek (Omega Pharma-QuickStep)
3/ Daniele Bennati (Radioshack-Nissan)
4/ Edvald Boasson Hagen (Sky Procycling)
5/ Michael Matthews (Rabobank)
6/ Jose Joaquin Rojas (Movistar Team)
7/ Luke Roberts (Saxo Bank)
8/ Kristijan Koren (Liquigas-Cannondale)
9/ Sergey Lagutin (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team)
10/ Heinrich Haussler (Garmin-Barracuda)

Het algemeen klassement

Martin KohlerZoals hierboven aangegeven is het algemeen klassement behoorlijk gewijzigd en Martin Kohler neemt wederom de leiding over. Alles blijft echter nog mogelijk want de verschillen tussen de verschillende renners uit de top 10 van het algemeen klassement zijn slechts enkele seconden (de top 10 zit binnen de 10 seconden).

Hieronder vindt u de top 5 :

1/ Martin Kohler (BMC Racing Team) - 15h03'34"
2/ Michael Matthews (Rabobank) - +0'02"
3/ Oscar Freire (Katusha Team) - +0'02"
4/ Gerald Ciolek (Omega Pharma-QuickStep) - +0'06"
5/ Simon Gerrans (GreenEDGE) - +0'08"

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Bergklassement

Door als eerste boven te komen op de laatste klim van de etappe vandaag pakte Rohan Dennis voldoende punten om de leiding over te nemen in het bergklassement. Zijn ploeggenoten van UniSA-Australia zijn overigens behoorlijk aanwezig in de top 5:

1/ Rohan Dennis (UniSA-Australia) - 17 punten
2/ Thomas de Gendt (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) - 12 punten
3/ Xavier Moreno (Movistar Team) - 12 punten
4/ Jay McCarthy (UniSA-Australia) - 10 punten
5/ Will Clarke (UniSA-Australia) - 10 punten

Sprintklassement

Edvald Boasson HagenBij de sprinters verliest André Greipel zijn plaats aan kop aan Edvald Boasson Hagen:

1/ Edvald Boasson Hagen (Sky Procycling) - 36 punten
2/ André Greipel (Lotto-Belisol) - 35 punten
3/ Michael Matthews (Rabobank) - 32 punten
4/ Daniele Bennati (RadioShack-Nissan) - 32 punten
5/ Yauheni Hutarovich (FDJ BigMat) - 27 punten

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

1 reactie | 1828x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Tour Down Under | Tour Down Under 2012

Reacties

Er zijn 1 reacties!
  1. http://www.les-actus-du-cyclisme.fr/article-oscar-freire-remporte-le-sprint-de-la-4eme-etape-du-tour-down-under-2012-menglers-hill-fait-bouger-97520738.html

    | Roland TISSIER | vrijdag 20 januari 2012 om 12u38

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zes keer vijf ?