woensdag 11 januari 2012 om 08u36

Over een week gaat de Tour Down Under van start in zuid-Australië, in Prospect om precies te zijn. 803 kilometer verder kennen we in Adelaide de winnaar van de eerste wedstrijd van de UCI WorldTour 2012.

Dit alles zal, zoals gebruikelijk, voorafgegaan worden door de Down Under Classic, die officieel geen onderdeel uitmaakt van de Tour Down Under maar die tegenwoordig op de officiële criteriumkalender van de UCI staat en het zo mogelijk maakt voor renners van de UCI ProTeams om hieraan mee te doen.

In dit artikel vindt u alle informatie over het parcours van de Tour Down Under 2012, met name met kaarten op Google Maps/Google Earth.


De Tour Down Under 2012 vindt plaats van dinsdag 17 tot en met zondag 22 januari 2012 en is sinds enkele jaren dus de openingswedstrijd van de UCI WorldTour voorafgaand aan Paris-Nice die zoals gebruikelijk in maart plaats vindt.

TV uitzendingen in samenwerking met ASO

In het gevolg van de AMGEN Tour of California, die in 2008 een akkoord sloot met Amaury Sport Organisation (ASO) met betrekking tot de respectievelijke promotie van deze wedstrijd en van de Tour de France en met betrekking tot de internationale uitzendrechten van de wedstrijd (deze overeenkomst is van kracht sinds de 2009 editie van de Amerikaanse wedstrijd), werkt de Santos Tour Down Under vanaf 2012 ook samen met de Franse organisator van sportevenementen voor de uitzendingen op TV wereldwijd.

Daarom zullen Christian Prudhomme, directeur wielrennen bij A.S.O., en Julien Goupil, directeur media bij A.S.O., voor het eerst bij deze openingswedstrijd van de UCI WorldTour aanwezig zijn. Zij zullen er zijn voor de eerste 3 dagen van de wedstrijd, vanaf dinsdag 17 januari, voor de eerste 3 etappes dus.

Het parcours van de Tour Down Under op Google Maps

Laten we de verschillende etappes één voor één bekijken ...

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


zondag 15 januari 2012 - Down Under Classic - 51 km

Allereerst dus de Down Under Classic die geen onderdeel uit maakt van de Tour Down Under zelf.

Zoals gebruikelijk vormt een gesloten circuit van 1,7 kilometer rondom Rymill Park het volledig vlakke parcours van de Down Under Classic. Dit circuit zal 30 keer verreden worden voor een totale afstand van 51 kilometer. Het vertrek staat gepland voor 19u00 en de finish voor rond 20u00. De Down Under Classic zal om 16u45 voorafgegaan worden door de ploegenpresentatie van de Tour Down Under 2012.

Bij de 5de, 10de, 15de en 20ste doorkomst over de finishlijn kunnen de renners geldprijzen winnen in een sprint.

Hieronder vindt u een kaart op Google Maps van de Down Under Classic en het bijbehorende profiel. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
De kaart met het parcours van de Down Under Classic op Google Maps Het profiel van de Down Under Classic

Down Under Classic

[X] Close

dinsdag 17 januari 2012 - 1/ Prospect > Clare - 149 km

Op dinsdag gaan de serieuze zaken dan van start met de werkelijke start van de Tour Down Under onder toeziend oog van Mike Turtur, de directeur van de wedstrijd, en van Christian Prudhomme.

Het vertrek van de eerste etappe bevindt zich op minder dan 5 kilometer ten noorden van het zenuwcentrum van de wedstrijd (Adelaide), in Prospect. Na een vertrek richting het noorden gaat het parcours allereerst noord-oostwaarts tot aan Kapunda waar de eerste sprint van deze 14de editie van de Tour Down Under plaats zal vinden en waar ook de bevoorradingszone halverwege deze etappe zal zijn.

Door vervolgens licht noordwestelijk af te buigen en de eerste punten te pakken voor het bergklassement tussen Kapunda en Tarlee, vinden de renners de tweede sprint in Riverton en op dat moment hoeven zij nog maar 45 kilometer af te leggen tot aan de finish in Clare na 149 kilometer in de wedstrijd.

Hieronder vindt u de Google Maps kaart van de eerste etappe van de Tour Down Under 2012 en het profiel. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
De kaart met het parcours van de etappe Prospect > Clare van de Tour Down Under 2012 op Google Maps Het profiel van de etappe Prospect > Clare van de Tour Down Under 2012

Prospect > Clare

[X] Close

woensdag 18 januari 2012 - 2/ Lobethal > Stirling - 148 km

De tweede etappe heeft een soortgelijke afstand als de eerste, maar een wat meer heuvelachtig profiel. Na vertrek vanuit Lobethal gaan de renners noordwaarts naar Gumeracha en Birdwood alvorens ze, via een sprint in Mount Torrens, terugkeren naar Lobethal. Vandaaruit gaan ze eerst noordwestwaarts alvorens ze omkeren en terugrijden tot in Woodside en dan naar Mylor waar ze wederom terecht komen op een circuit wat ze 3 keer afleggen waarbij ze voorbij de finish in Stirling komen waar niet alleen de finishlijn getrokken zal zijn maar ze zich bij de eerste doorkomst ook kunnen bevoorraden.

Hieronder vindt u de Google Maps kaart van de tweede etappe van de Tour Down Under 2012 en het etappeprofiel. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
De kaart met het parcours van de etappe Lobethal > Stirling van de Tour Down Under 2012 op Google Maps Het profiel van de etappe Lobethal > Stirling van de Tour Down Under 2012

Lobethal > Stirling

[X] Close

woensdag 19 januari 2012 - 3/ Unley > Victor Harbor - 134,5 km

De 3de etappe van de Tour Down Under 2012 vindt plaats ten zuiden van Adelaide. Het vertrek is in Unley, op zo'n 3 kilometer vanaf het centrale punt van de wedstrijd en de werkelijke start bevindt zich in Bedford Park en vandaaruit volgen de renners de kustlijn naar het zuiden richting de enige klim van deze etappe, Sellicks Hill, na zo'n 43 kilometer in de race. Vandaaruit komen ze op een wat bochtiger parcours terecht via Myponga naar de sprint in Mount Compass. De bevoorradingszone bevindt zich dan op zo'n 5 kilometer na deze sprint en de hele stoet van de zuid-Australische wedstrijd gaat dan verder naar de sprint in Goolwa. Daar begint het laatste deel van deze 3de etappe wat eerst de kustlijn volgt tot in Hayborough waar de renners even landinwaarts gaan voordat ze de etappe finishen aan zee, in Victor Harbor, na 134,5 kilometer.

Hieronder vindt u de Google Maps kaart van de derde etappe van de Tour Down Under 2012 en het etappeprofiel. Klik op de afbeelingen om deze te vergroten.
De kaart met het parcours van de etappe Unley > Victor Harbor van de Tour Down Under 2012 op Google Maps Het profiel van de etappe Unley > Victor Harbor van de Tour Down Under 2012

Unley > Victor Harbor

[X] Close

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


vrijdag 20 januari 2012 - 4/ Norwood > Tanunda - 130 km

Deze 4de etappe vindt plaats ten noordoosten van Adelaide en na de start vanuit Norwood, bevindt de werkelijke start zich op een aantal kilometer daarvandaan, in een plaats die luistert naar de mooie naam Paradise. De renners zetten dan koers richting het oosten en betwisten de eerste sprint in Kersbrook, beklimmen Smith Hill in Forreston en betwisten wederom een sprint in Mount Pleasant. Vandaaruit gaan ze verder naar het noorden en Springton waar zich de bevoorradingszone bevindt, alvorens ze afbuigen naar het westen richting Williamstown waar ze wederom verder gaan naar het noorden tot aan Bethany. Voordat ze aankomen in Tanunda na 130 kilometer, gaan ze nog even op zoek naar wat extra kilometers en de beklimming van Mengers Hill in een extra lusje.

Hieronder vindt u de Google Maps kaart van de vierde etappe van de Tour Down Under 2012 en het etappeprofiel. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
De kaart met het parcours van de etappe Norwood > Tanunda van de Tour Down Under 2012 op Google Maps Het profiel van de etappe Norwood > Tanunda van de Tour Down Under 2012

Norwood > Tanunda

[X] Close

zaterdag 21 januari 2012 - 5/ McLaren Vale > Old Willunga Hill - 151,5 km

De 5de etappe is een grote klassieker in de Tour Down Under aangezien het hier het gebruikelijke parcours betreft tussen McLaren Vale en Willunga. Om het mogelijk te maken dat deze etappe finisht bovenop Old Willunga Hill en zo een klimmer de kans te geven deze etappe te winnen, is de afstand echter enigszins vergroot (van 131 naar 151,5 kilometer) door 3 maal het langste lusje af te leggen tussen McLaren Vale, Willunga en Snapper Point (waar de renners tot twee maal toe zullen sprinten) in plaats van 2 keer en één keer (ook in plaats van 2 keer) het kortste lusje, met dus de finish op Old Willunga Hill. Vanwege de lokatie van deze klim zullen de renners deze toch twee maal moeten beklimmen.

Hieronder vindt u de Google Maps kaart van de vijfde etappe van de Tour Down Under 2012 en het etappeprofiel. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
De kaart met het parcours van de etappe McLaren Vale > Old Willunga Hill van de Tour Down Under 2012 op Google Maps Het profiel van de etappe McLaren Vale > Old Willunga Hill van de Tour Down Under 2012

McLaren Vale > Old Willunga Hill

[X] Close

zondag 22 januari 2012 - 6/ Adelaide City Council Street Circuit - 90 km

Zoals gebruikelijk vindt de laatste etappe ook ieder jaar plaats op een circuit in het centrum van Adelaide. Dit circuit is 4,5 km lang en zal 20 keer afgelegd worden om te komen tot een totaalafstand van 90 kilometer.

In de 8ste en 12de ronde zullen de renners sprinten op de startstreep, terwijl ze in de 10de en 15de ronde punten kunnen winnen voor het bergklassement op een minuscuul klimmetje wat luistert naar de naam Montefiore Hill.

Hieronder vindt u de Google Maps kaart van de zesde etappe van de Tour Down Under 2012 en het etappeprofiel. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
De kaart met het parcours van de etappe Adelaide City Council Street Circuit van de Tour Down Under 2012 op Google Maps Het profiel van de etappe Adelaide City Council Street Circuit van de Tour Down Under 2012

Adelaide City Council Street Circuit

[X] Close

Het parcours van de Tour Down Under 2012 in Google Earth

Als u het volledige parcours van alle etappes van de Tour Down Under 2012 wenst te bekijken in Google Earth dan kunt u (na eventueel eerst Google Earth te hebben geïnstalleerd) op onderstaande link klikken:
> Download het parcours van de Tour Down Under 2012 in Google Earth
De kaart met het parcours van de Tour Down Under 2012

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 5502x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Tour Down Under | Tour Down Under 2012

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is negen plus drie ?