home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
nog 212 dagen te gaan tot de start van de Tour de France 2021, bekijk in de ltussentijd de UCI wielerkalender 2021!
RSS |

UPDATE: Het parcours van Parijs-Nice 2012 volgens de laatste geruchten (bevestiging)

Toegevoegd: woensdag 25 januari 2012 om 22:49:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  UPDATE: Het parcours van Parijs-Nice 2012 volgens de laatste geruchten (bevestiging)

  oorspronkelijk geplaatst op 31 december 2011 om 20h40, bijgewerkt op 25 januari 2012
  Zoals gebruikelijk aan het eind van de maand december vindt u op velowire.com een artikel over het parcours van Paris-Nice 2012 op basis van de laatste geruchten.

  Dit jaar waren sommige sites mij voor, maar vaak zonder bronvermelding waardoor er grote twijfel blijft bestaan over de betrouwbaarheid van de informatie. Sommige sites zijn gespecialiseerd in het overnemen van informatie zonder bronvermelding maar voor mij is het niet alleen iets waar ik trots op ben, maar het noemen van de bronnen maakt het u ook mogelijk de gegeven informatie te controleren!

  In dit artikel vindt u, tot aan de officiële aankondiging, de laatste geruchten over het parcours van Paris-Nice 2012, want dit artikel zal indien nodig bijgewerkt worden.

  Wat we officieel weten

  Officieel weten we over Paris-Nice 2012, de 70ste editie van de race naar de zon, alleen de data: Parijs-Nice zal plaats vinden van 4 tot en met 11 maart 2012, zoals we kunnen zien op de pagina van Parijs-Nice 2012 in de UCI wielerkalender. Paris-Nice zal zo, zoals gebruikelijk, de tweede UCI WorldTour wedstrijd zijn in 2012.

  De enige andere officiële informatie is dat de start wederom plaats zal vinden in het departement Yvelines want het departement heeft een meerjarig contract getekend met Amaury Sport Organisation (ASO), de organisator van de wedstrijd (net als van de Tour de France en verschillende andere wielerwedstrijden in de wereld).

  De rest zijn slechts geruchten ... die min of meer bevestigd kunnen worden ...

  1/ zondag 4 maart 2012 - Dampierre-en-Yvelines > Saint-Rémy-lès-Chevreuse - 9,4 km

  De eerste etappe vindt plaats in de vorm van een tijdrit, maar ondanks dat kunnen we niet echt spreken van een proloog aangezien deze 9,4 kilometer lang is.

  De eerste informatie hierover werd al gegeven door het magazine van oktober 2011 (!) van het departement Yvelines. Op pagina 41 van het magazine valt te lezen dat de proloog plaats zal vinden tussen Dampierre en Chevreuse op zaterdag 3 maart 2012. Wij weten natuurlijk wel beter want Paris-Nice gaat niet op zaterdag 3 maar op zondag 4 maart 2012 van start. In haar agenda, heeft het departement het over 3, 4 en 5 maart 2012 en met de verschillende activiteiten die gebruikelijk voor de start worden georganiseerd zijn dat waarschijnlijk de juiste data.

  Op de website van de stad Saint-Rémy-lès-Chevreuse vinden we wat meer informatie waaronder de startplaats van deze tijdrit, die zich voor het kasteel van Dampierre-en-Yvelines bevindt, terwijl de finish voor het RER station van Saint-Rémy (en dus niet in Chevreuse maar in Saint-Rémy-lès-Chevreuse) zal zijn. De finishstad geeft daarna aan dat het gevolgde parcours grotendeels over een stukje van mijn trainingsroutes gaat via de Côte des 17 tournants (een helling die, volgende de gegevens van mijn Garmin ongeveer 1,3 kilometer lang is met een hoogteverschil van 80 meter en dus een gemiddeld stijgingspercentage van 6,2%) en via Chevreuse zal gaan.

  Nog altijd volgens deze website, worden er activiteiten georganiseerd op de parkeerplaats van het Stade Guy de Coubertin terwijl de perszaal zich in het Espace Jean Racine zal bevinden.

  Met al deze informatie is het dus mogelijk om deze etappe wat verder in te denken en dan zou deze er zo ongeveer zo uit moeten zien (klik op de afbeeldingen van het profiel en de kaart van de etappe om deze te openen):
  Het profiel van de eerste etappe van Parijs-Nice 2012 De kaart van het parcours van de eerste etappe van Parijs-Nice 2012 op Google Maps

  1/ Dampierre-en-Yvelines > Saint-Rémy-lès-Chevreuse

  [X] Close
  Dampierre-en-Yvelines>Saint-Rémy-lès-Chevreuse

  2/ maandag 5 maart 2012 - Mantes-la-Jolie > Orléans - 185 km

  Nog altijd in het magazine van het departement Yvelines in de maand oktober, konden we lezen dat de volgende dag de start plaats zal vinden in Mantes-la-Jolie. Dit is dus de start van de 2de etappe, op maandag 5 maart 2012, en deze etappe gaat richting Orléans. In mei 2011 al wist France 3 namelijk te vertellen dat er een finish plaats zou vinden in de hoofdstad van de regio Centre en wanneer je op de kaart kijkt naar de ligging van Orléans en naar de logische opeenvolging van etappes, dan kan dat alleen maar voor deze etappe zijn.
  Mantes-la-Jolie>Orléans

  3/ dinsdag 6 maart 2012 - Vierzon > Le Lac de Vassivière - 194 km

  Wat betreft het vertrek vanuit Vierzon van deze etappe, werd de informatie bekend op 4 oktober en deze heb ik dan ook genoemd in mijn artikel over de geruchten met betrekking tot het parcours van de Tour de France en deze komt van de krant La Montagne (het artikel is nooit online geplaatst). Wat recentelijker, op 24 november jongstleden, bevestigde Le Petit Berrichon wederom deze informatie en deze krant had het zelfs al over een toekomstige etappe van de Tour de France, eerder in 2014 dan in 2013, met een tijdrit Bourges > Vierzon ??

  De finish aan de rand van het Lac de Vassivière was ook begin oktober al bekend geworden, op dat moment in eerste instantie als gerucht voor de Tour de France 2012, maar dezelfde dag wist France 3 Limousin al te vertellen dat het om een finish van Paris-Nice ging, schijnbaar net na de vergadering tussen de vertegenwoordigers van ASO en Stéphane Cambou als vertegenwoordiger van Vassivière!

  Volgens France 3 en La Montagne zou deze etappe via Guéret en Bourganeuf lopen.

  updateUPDATE 25 januari 2012: op 19 januari maakte La Nouvelle République het parcours van deze etappe bekend door te zeggen dat er 80 kilometer in het departement de Indre verreden zouden worden. Het artikel praat nogal om de hete brij heen (in een krant is het natuurlijk niet echt interessant om alleen maar een kaart te plaatsen), maar de interessante informatie was als volgt:
  - vertrek vanuit Vierzon om 11u35
  - binnenkomst in de Indre in Reuilly rond 12u05 en doorkomst door Diou, Sainte-Lizaigne, Issoudun, Vouillon, Sassierges-Saint-Germain, Ardentes, Jeu-les-Bois, Buxières-d'Aillac, Le Fay, Cluis en Aigurande (bevoorradingszone)
  - vervolgens doorkomst door Dun-le-Palestel (wat La Nouvelle République onterecht als Dun-le-Pastel schrijft), Le Grand-Bourg, Aulon, Saint-Dizier-Leyrenne, Bourganeuf, Peyrat-le-Château en ten slotte de finish bij het Lac de Vassivière tussen 16u09 en 16u36
  Vierzon>Lac de Vassivière

  4/ woensdag 7 maart 2012 - Brive-la-Gaillarde > Rodez - 183 km

  Nog altijd volgens La Montagne, zal deze etappe vertrekken vanuit Brive-la-Gaillarde en deze informatie werd eind november bevestigd door de Midi Libre die ook aangaf dat de etappe zou finishen in Rodez. La Dépêche nam deze informatie overigens op 17 december ook weer over.

  In het magazine van de stad van december 2011, bevestigt Rodez dat de stad Paris-Nice ontvangt in 2012 en dat is ook te lezen in de notulen van de vergadering van het Conseil Municipal van 16 december jongstleden die de finish in Rodez op 7 maart bevestigt en ook het vertrek vanuit Onet-le-Château op 8 maart. De notulen bevestigen ook dat de etappe afkomstig is vanuit Brive en dat de bestemming van de 5de etappe Mende is.
  Brive-la-Gaillarde>Rodez
  Profil 4

  5/ donderdag 8 maart 2012 - Onet-le-Château > Mende - 178 km

  In hetzelfde artikel van de Midi Libre vonden we informatie over de 5de etappe van Paris-Nice 2012, tussen Onet-le-Château (op slechts 6,9 kilometer van Rodez waar de finish de avond ervoor plaats vindt) en Mende.

  Wat betreft de finish in Mende, bevestigde de stad de informatie op 8 december zonder echter meer informatie te geven. De stad geeft bijvoorbeeld niet aan of de finish plaats zal vinden op de top van de bekende montée Laurent Jalabert (côte de la Croix Neuve) net als in 2007 en 2010 of niet ...
  Onet-le-Château>Mende
  Profil 5

  6/ vrijdag 9 maart 2012 - Suze-la-Rousse > Sisteron - 176,5 km

  De start van de volgende etappe ligt nogal ver weg (zo'n 3 uur met de auto), in Suze-la-Rousse, als we Le Dauphiné Libéré moeten geloven die deze informatie beetje bij beetje door liet druppelen ("de organisator heeft contact opgenomen met ..." en vervolgens de bevestiging) om er vervolgens in een artikeltje even voor Kerst nog eens op terug te komen.

  Deze informatie wordt overigens bevestigd door de notulen van de vergadering van het Conseil Municipal van 24 november 2011 want tijdens die vergadering is het budget van 17.000€ goedgekeurd.

  Volgend de krant La Provence in november, zou deze etappe finishen in Sisteron. Dit artikel is sindsdien verdwenen van de website van La Provence, maar we vinden de informatie terug in een artikeltje van 18 december jongstleden nadat het bijbehorende budget goedgekeurd was.

  Inderdaad, in de notulen van de vergadering van het Conseil Municipal van 15 december 2011 lezen we de bevestiging van de finish op 9 maart en van de start op 10 maart.
  Suze-la-Rousse>Sisteron

  7/ zaterdag 10 maart 2012 - Sisteron > Nice ??? - 220 km

  La Provence kondigt ook aan dat Sisteron niet alleen finishstad is maar ook startstad van de 70ste editie van Paris-Nice maar geen enkele bron geeft de finishstad van deze etappe. Mochten de geruchten over de volgende etappe echter bevestigd worden dan zou deze etappe wel eens meteen richting Nice en de Promenade des Anglais kunnen gaan.
  Sisteron>Nice
  Profil 7

  8/ dimanche 11 mars 2012 - tijdrit Nice > Col d'Eze ??? - 9,6 km

  Normaal gesproken vindt de laatste etappe zich namelijk rondom de stad Nice plaats met start en finish op de Boulevard des Anglais.

  Volgens Cyclism'Actu echter, zou het dit jaar wel eens een tijdrit bergop, naar de col d'Èze kunnen zijn. Alhoewel deze site geen enkele informatie geeft over de bron van haar "informatie", zou dit best wel eens kunnen kloppen want dit was ook de finish van Paris-Nice van 1968 tot 1995 (met uitzondering van 1977), destijds echter voorzover ik het weet met een gewone etappe en niet met een tijdrit. In 2001, vond de voorlaatste etappe plaats in de vorm van een tijdrit van Nice naar de Col d'Eze over een afstand van 10 kiloeter en deze werd gewonnen door Dario Frigo die ook het eindklassement wist te winnen.

  Als dit gerucht bevestigd wordt is het voor ASO een gokje tussen sportieve spanning aan het einde van de race naar de zon en het aantal toeschouwers aanwezig bij de finish aangezien maar weinigen waarschijnlijk de Col d'Eze op gaan.

  De twijfel blijft echter aanwezig want in de notulen van de vergadering van het Conseil Municipal van de stad Eze wordt dit onderwerp op geen enkel moment besproken!!! Het zou echter kunnen dat deze zaken afgehandeld worden door de Communauté urbaine maar deze heeft geen publieke notulen van haar vergaderingen ...
  Nice>Eze
  Profil 8

  De bevestiging van ASO, dezelfde fout als voor de Tour de France 2012

  updateUPDATE 25 januari 2012: U herinnert zich waarschijnlijk nog wel dat het parcours van de Tour de France 2012 door een foutje bij ASO per ongeluk voor de officiële aankondiging online werd gezet, aangezien het bedrijf wat de informatica verzorgt voor ASO het parcours publiekelijk toegankelijk had gemaakt terwijl het online zetten op de officiële website van de wedstrijd nog niet voltooid was.

  Je zou dan kunnen denken dat zoiets nooit meer zou moeten gebeuren, maar blijkbaar is er sinds oktober nog niets aan gedaan om dit te voorkomen (en het is zo makkelijk om een content management system op te zetten wat datum en tijd van publicatie regelt en in een privé gedeelte het mogelijk maakt een pagina voor plaatsing te bekijken) en op dezelfde manier als voor de Tour, maakt ASO zo dus ongewild (?) enkele dagen voor de officiële bekendmaking, op haar site het parcours van Paris-Nice 2012 bekend.

  De nu bekende informatie bevestigt volledig de hierboven gegeven informatie, inclusief de finish van de etappe op zaterdag in Nice zoals ik die geraden / beredeneerd had ...

  De kaart met het parcours van Parijs-Nice 2012

  Ditmaal werd de informatie vrijgegeven op een moment dat het bedrijf wat voor ASO werkt al wat verder gevorderd was in de publicatie. Alhoewel de details van de etappes (met uitzondering van het aantal kilometers wat hierboven in de titels van de etappes meegenomen is) ontbreken, zijn de kaart met het volledige parcours en de etappeprofielen van sommige etappes wel online. U vindt de kaart hieronder:
  De kaart van het parcours van Parijs-Nice 2012
  afbeeeldingen: illustratie artikel: Thomas Vergouwen / velowire, com, Dampierre-en-Yvelines - Spedona, Saint-Rémy-lès-Chevreuse - Spedona, Mantes-la-Jolie - Tomtom24, Orléans - Micthev, Vierzon - Ville de Vierzon, Vassivière - Lac de Vassivière, Brive-la-Gaillarde - Jacques63, Rodez - Ville de Rodez, Onet-le-Château - Antoby, Mende - Sanguinez, Suze-la-Rousse - ville de Suze-la-Rousse, Sisteron - Manassas, Nice - Ville de Nice, Eze - Office de Tourisme d'Eze

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 19 reacties | 18188x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice| Parijs-Nice 2012 | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 19 reacties!
 1. Good work. the other sites also change their rumours when they are wrong. You always make sure there is decent evidence before publishing.

  | davemarsdin | zondag 01 januari 2012 om 16:11:20

 2. Je rêve sûrement, mais Suze-la-Rousse - Sisteron en passant par le Ventoux et la Montagne de Lure est probable, kilométriquement parlant. Mais bon, c'est Paris-Nice, pas le Tour de France. Le Ventoux c'est du HC (21 km à 7.5 %), la Montagne de Lure, du 1C (18 km à 5.8 %). Je parierai plutôt sur un passage plus simple par les cols du massif des Baronnies en zappant la Montagne de Lure.

  | Linkinito | woensdag 04 januari 2012 om 1:20:56

 3. De plus je suis assez bête, le Paris-Nice, c'est en mars. Alors les chances de voir le Ventoux et la Montagne de Lure enneigées sont plus que fortes, donc... Dommage tout de même, ça fait une étape assez sympa pour un Tour de France.

  | Linkinito | woensdag 04 januari 2012 om 1:22:29

 4. Bonjour,
  Vous trouverez également sur la gazette du MONTFORTOIS? l'info autour du Paris-Nice 2012.

  Bon courage Thomas et peut-être à St-Rémy les Chevreuse ou Dampierre

  Jluc

  | J-Luc | dinsdag 10 januari 2012 om 15:19:15

 5. Un CLM Nice -> Col d'Eze serait une bonne tradition à installer en clôture de cette course.

  | Florian | donderdag 12 januari 2012 om 21:04:30

 6. pour info

  PARIS-NICE : 1ère étape; Saint-Rémy-lès-Chevreuse de 10 h à 18 h
  Village d'animations, Diffusion de la course en direct sur écran géant

  Dampierre-en-Yvelines > Saint-Rémy-lès-Chevreuse
  Contre la montre individuel de 13 h 45 à 16 h 45

  jluc

  | J-Luc | woensdag 18 januari 2012 om 14:59:43

 7. Sur cyclism'actu, stephane augé dans son interview parle de Paris-Nice et affirme que la dernière étape sera un clm au col d'Eze. D'ailleurs pour info en 2000 aussi l'avant dernière étape avait été un clm. Kloden avait gagné devant Moreau (de mémoire, à vérifier)

  | julien | zaterdag 21 januari 2012 om 11:23:20

 8. Et bien, il semblerait tout de même que la Montagne de Lure soit au programme de l'étape de Sisteron !

  En effet, en regardant la carte, on voit un détour au sud de Sisteron, ce qui signifierait probablement un détour par la Montagne de Lure. De plus, en regardant sur Google Maps, on tombe pile sur le kilométrage en faisant ce détour !

  Ca nous fait un "final" :
  Col de Macuègne - 9.4 km à 5 %
  Col du Negron - 7 km à 5.5 %
  Montagne de Lure - 18 km à 5.8 %

  Ce qui est ma foi pas trop mal pour un Paris-Nice.

  | Linkinito | woensdag 25 januari 2012 om 23:32:27

 9. Enfin, quand je dis final, y a quand même 40 bornes entre le Col du Negron et le pied de la Montagne de Lure...

  D'ailleurs en voilà le profil tracé sur Openrunner :
  http://imageshack.us/photo/my-images/513/profilt.png/

  | Linkinito | woensdag 25 januari 2012 om 23:55:43

 10. Bonjour,
  quelqu'un sait où se situe la Côte de l'Estrade (qui est dure) dans l'étape de Mende ?
  Je pensais que c'était la montée du Causse de Sauveterre (à partir de Sainte-Enimie) mais apparemment c'est pas le cas au vu du dénivellé

  | alex75 | donderdag 26 januari 2012 om 13:05:26

 11. finalement je viens de trouver où c'était : c'est la montée à partir de Quézac sur la D31...

  | alex75 | donderdag 26 januari 2012 om 13:20:26

 12. L'étape de Mende a l'air très intéressante avec les montées de la Malène et de l'Estrade avant Chabris et la Croix-Neuve, s'il n'y a pas la montagne de Lure avant Sisteron, ça devrait se jouer là ...

  | Elie | donderdag 26 januari 2012 om 16:05:29

 13. c'est super car je serais certainement sur le paris nice le lundi 5 mars et pour quelques étapes , a vous de chercher le clown pypo sur le bord de la route et je vous donne rendez-vous aussi sur le tour de france . à bientot pypo

  | pypo | zaterdag 28 januari 2012 om 17:46:11

 14. y aurait il des oreilles indiscrètes qui sauront éventuellement me dire quels seraient les hôtels qui accueilleraient les différentes équipes sur viezron...

  | nath36 | zaterdag 18 februari 2012 om 18:25:49

 15. @pypo : on se verra peut-être sur l'une des étapes alors ! ;-)

  @nath36 : je suis connu pour mon indiscrétion, donc les voici à Vierzon : au Kyriad, N76 - Route de Bourges à Vierzon :
  > Katusha Team
  > Liquigas-Cannondale

  Les autres équipes seront ce soir-là (entre crochets le nombre d'équipes par hôtel) à Orléans (Campanile Sud [1], Novotel Charbonnières [4], Novotel La Source [4]), Salbris (Domaine de Valaudran [2]), Olivet (Kyriad [1]), Saran (Kyriad [1]) et Ardon (Le Domaine des Portes de Sologne [7]).

  | Thomas Vergouwen | zaterdag 18 februari 2012 om 19:01:25

 16. merci beaucoup pour vos oreilles......sportivement

  | nath36 | woensdag 22 februari 2012 om 21:13:43

 17. parcours disponibles sur http://www.letour.fr/2012/PNC/COURSE/fr/le_parcours.html

  | yves | vrijdag 24 februari 2012 om 23:02:00

 18. Ça fait depuis plus d'une semaine que les parcours sont disponibles ... cela m'a d'ailleurs entre-temps permis de préparer le parcours de Paris-Nice 2012 sur Google Maps/dans Google Earth, avec les profils et les itinéraires horaires. Tous les détails sont donc dans cet article.

  | Thomas Vergouwen | zondag 26 februari 2012 om 1:03:24

 19. j'y suis allée et ils étaient au rendez vous chez Kyriad
  merci encore pour votre indiscrétion

  | nath36 | maandag 05 maart 2012 om 21:27:57

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is acht keer drie ?