home | Nederlands | English | Français
> nieuws
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

De World Ports Classic officieel gepresenteerd: een race tegen de wind?

Toegevoegd: donderdag 17 november 2011 om 7:53:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  De World Ports Classic officieel gepresenteerd: een race tegen de wind?In de Europese wielerkalender, de UCI Europe Tour 2012 heeft u wellicht een nieuwe wedstrijd zien verschijnen die deze zomer plaats zal vinden in Nederland en België, de World Ports Classic.

  Een tweedaagse wedstrijd die plaats zal vinden in twee landen waaronder het land waar ik vandaan kom en een deel van een ander land waar men dezelfde taal praat ... het leek me dus logisch dat velowire.com u meer informatie verstrekt!


  Gisteren werd de wedstrijd, die georganiseerd zal worden door Amaury Sports Organisation (ASO; ook organisator van onder andere de Tour de France, Paris-Nice, Paris-Roubaix, het Critérium du Dauphiné en vele andere wedstrijden), officieel gepresenteerd in het Gemeentehuis van Rotterdam en vervolgens in dat van Antwerpen.

  Tijdens de voorbereidingen van de Tour de France 2010, die een Grand Départ kende in Rotterdam in Nederland, werd het idee geboren voor een wedstrijd die de stad met de grootste haven van Europa verbindt met Antwerpen, in België, de tweede grootste haven van Europa.

  Christian PrudhommeDe eerste editie zal plaats vinden op 31 augustus en 1 september 2012 met allereerst een etappe tussen Rotterdam en Antwerpen gevolgd de dag erna door een etappe in tegengestelde richting tussen deze twee zelfde steden. Op de site letour.fr, zegt Christian Prudhomme, directeur Wielrennen bij ASO, nu al dat de wedstrijd een strijd belooft te worden die getekend wordt door de continuë en onvoorspelbare invloed van de wind die waait in deze streek.

  vrijdag 31 augustus 2012: Rotterdam (NL) > Antwerpen (B)

  Voor deze eerste etappe vertrekken de renners vanuit de grootste havenstad van Europa, Rotterdam, richting de tweede grootste havenstad van Europa, Antwerpen, en zij volgen daarvoor zo'n beetje hetzelfde parcours als dat van de eerste etappe van de Tour de France 2010 die plaats vond op zondag 4 juli 2010 tussen Rotterdam en Brussel.

  Het precieze parcours is nog niet bekend en dit zal niet precies hetzelfde zijn als dat van juli 2010 (destijds was de afstand tussen de twee havens 163 kilometer; in de World Ports Classic zijn de etappes zo'n 180 kilometer lang) maar wel is al bekend dat de provincie Zeeland op de kaart zal staan voor deze etappe. In een reportage van de lokale zender Omroep Zeeland legde Christian Prudhomme uit dat Zeeland heel belangrijk is voor deze eerste etappe: voor het landschap, voor de beelden op TV en voor de wedstrijd: voor de wind, want Zeeland is gegarandeerd wind maar ook ... oesters. Dat is goed want ik ben dol op de oesters van Zeeland!

  Ben de Reu, Gedeputeerde economie, milieu, sport en cultuur voor de Provincie Zeeland, beschreef het parcours door zijn provincie als volgt: de renners komen Zeeland binnen op Schouwen (Schouwen-Duiveland, het eiland van de stad Zierikzee) om vervolgens over de Stormvloedkering te rijden richting de stad Middelburg gevolgd door Vlissingen en vervolgens richting Goes door het havengebied en ten slotte via Zuid-Beveland naar Antwerpen. Volgens de Belgische media zouden de renners, net als tijdens de Tour de France 2010, in Putte-Kapellen België binnen rijden en zei schreven hierover wat Christian Prudhomme zei: Dat is de stad waar Jan Janssen woont, een renner die ik bewonderde toen ik jong was. Dit is dus een soort van eerbetoon aan de Nederlander.

  De precieze plaats waar de finishlijn zal worden getrokken in Antwerpen is nog niet bekend maar Geert Bruynseels, coordinator sportevenementen in de stad Antwerpen, liet aan Het Nieuwsblad weten dat na de binnenkomst in België er is voorgesteld aan ASO dat de renners afslaan naar Stabroek om zo het havengebied van Antwerpen binnen te rijden. De finish zou dan bijvoorbeeld plaats kunnen vinden in het Leiengebied (een gebied tussen zuiden en noorden van de stad).

  Ter herinnering en eventueel vergelijking vindt u hieronder het parcours van de eerste etappe van de Tour de France 2010 tussen Rotterdam en Brussel. Klik op de afbeelding om deze te openen (Google Maps).
  La carte du parcours de la première étape du Tour de France 2010 sur Google Maps

  1/ Rotterdam > Bruxelles

  [X] Close

  zaterdag 1 september 2012: Antwerpen (B) > Rotterdam (NL)

  Logo World Ports ClassicDaar waar het een en ander al redelijk vast lijkt te staan voor de eerste etappe, blijft de tweede etappe tussen Antwerpen en Rotterdam voorlopig nog redelijk onbekend. Het enige wat nu al bekend is is namelijk dat de renner die de dag ervoor de gele trui heeft gepakt deze moet verdedigen voor de eindoverwinning in deze nieuwe etappewedstrijd in een etappe die Antwerpen met Rotterdam verbindt via de provincie Noord-Brabant (waar ik vandaan kom!).

  Volgens de plaatselijke krant BN De Stem is de havenstad Moerdijk een belangrijke kandidaat voor een doorkomst van deze tweede etappe.

  Het zal in ieder geval wederom een etappe van ongeveer 180 kilometer zijn.

  Een doorkomst van de Vuelta en de Tour op het programma?

  Daar waar de Provincie Zeeland, uit monde van Ben de Reu, een mogelijke etappe aankondigt tussen de provincie Drenthe, waar de Vuelta a España 2009 vertrokken was, en de provincie Zeeland, wellicht voor de editie 2015 van de Ronde van Spanje, gaat de burgemeester van Antwerpen, Patrick Janssens, er al min of meer van uit dat de Tour de France terugkomt naar zijn stad: Wij gaan deze mogelijkheid benutten om te proberen de Tour de France wederom naar Antwerpen te halen.

  De twee landen vol wielerliefhebbers lijken zich dus allebei al rijk te rekenen met deze nieuwe wedstrijd als test voor de twee Grote Ronden waarin ASO iets te vertellen heeft (als eigenaar van de Tour de France en met een aandeel van 49% in de Vuelta a España).

  De promotievideo van de World Ports Classic 2012

  Hieronder vindt u de officiële promotievideo van de World Ports Classic 2012.
  This text will be replaced
  bron: ASO

  Nog een paar puntjes die geregeld moeten worden met betrekking tot de communicatie

  Volgens de UCI Europe Tour 2012 kalender zoals die bekend gemaakt is door de UCI, is het adres van de officiële website van deze wedstrijd worldportsclassic.com. Alhoewel de domeinnaam inderdaad geregistreerd is, op 5 april 2011 door een zekere "Frenk Theuns", is op dit adres nog altijd geen officiële website te vinden. De interactieve UCI wielerkalender van velowire.com is dus bijgewerkt met het juiste adres van de officiël website, op letour.fr (zie de pagina van de World Ports Classic 2012).

  Op deze site wordt in de presentatie van Christian Prudhomme terecht gesproken over een wedstrijd tussen Belgiqë en Nederland maar het persbericht wat vandaag werd geplaatst spreekt over la Hollande, een regio van Nederland die de provincies Noord- en Zuid-Holland bevat, in plaats van te spreken over het land, les Pays-Bas. Een fout die veel Fransen maken (met name omdat ze ten onrechte op school leren dat dat hetzelfde is) maar die geen goed doet aan een wedstrijd als deze die niet alleen Holland betreft. De provincies Zeeland en Noord-Brabant konden dit wel eens slecht opvatten ...

  Ten slotte, in de kalender zoals die bekend gemaakt is door de UCI wordt de wedstrijd gepresenteerd als een wedstrijd in Nederland terwijl beide etappes plaats vinden op het grondgebied van de twee landen van deze wedstrijd: Nederland en België. De Eneco Tour heeft ditzelfde "probleem" maar deze wordt gepresenteerd zonder vermelding van het land aangezien deze ook in Nederland én in België plaats vindt.

  De mondialisering begint in Europe?

  Tijdens zijn toespraak op de avond van de prijsuitreiking van de Coupe de France legde Marc Madiot (FDJ) uit dat de mondialisering van de wielersport begint in Frankrijk ... als je ziet hoe een nieuwe wedstrijd als deze uit de grond gestampt wordt ... durf ik te zeggen dat de mondialisering in ieder geval begint in Europa!

  Het is in ieder geval goed dat een dergelijke nieuwe wedstrijd de dag ziet in twee landen die historisch gezien een belangrijke band hebben met de wielersport! Ik ben niet tegen de mondialisering van de wielersport maar alleen als deze de bestaande wedstrijden respecteert. Als dat nog verder kan gaan door nieuwe wedstrijden op te zetten (zonder daarmee de bestaande wedstrijden in Europa voor de voeten te lopen!!), is dat natuurlijk nog beter!

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > nog geen reacties | 3959x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Wielrennen algemeen (m.u.v. Tour de France)| World Ports Classic | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is acht plus acht ?