home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

Videoterugblik op de officiële presentatie van de Tour de France 2012

Toegevoegd: donderdag 20 oktober 2011 om 9:01:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Videoterugblik op de officiële presentatie van de Tour de France 2012Afgelopen dinsdag vond de officiële presentatie van de Tour de France 2012 plaats. Aangezien het niet te verwachten was dat er veel nieuwe informatie bekend zou worden gemaakt, leek het mij de perfecte gelegenheid u te laten zien, als u niet het voorrecht heeft om voor de presentatie uitgenodigd te worden en niet de gelegenheid heeft om de presentatie te volgen op de officiële website, hoe zo'n presentatie verloopt. Daarnaast geeft de video met de presentatie van de verschillende etappes u de mogelijkheid alle kleine details die aangekondigd werden tijdens de presentatie en die u niet terug kunt vinden op de website letour.fr, nog eens opnieuw te beluisteren.

  Een korte videoterugblik dus op de officiële presentatie en ook een terugblik in foto's aan het eind van dit artikel!

  De introductie van Jean-Etienne Amaury: hand in hand met de UCI and GCP ...

  Na de renners te hebben bedankt voor de Tour de France 2011 die hij inschatte als één van de spannendste edities van de afgelopen 20 jaar, sprak Jean-Etienne Amaury over de wereldwijde aanwezigheid van de wielersport waarin ASO, aan de zijde van de UCI, een heel belangrijke rol in speelt. In deze context (lees: de mondialisering waar de internationale wielerbond, UCI, zo aan gehecht is) noemde hij met name de Tour of Qatar, Tour of Oman and de Ronde van Peking die ASO organiseert, evenals hun partnership met de Tour of California.

  Door aan te geven dat ASO voor deze internationale ontwikkeling een belangrijke plaats in ruimt in de strategie van het bedrijf viel dus tussen de regels door te lezen dat ASO zich opmaakt om op eenzelfde manier als voor de Ronde van Peking bij te dragen aan het succes van andere nieuwe projecten van het commerciële (!) dochterberijf Global Cycling Promotion (GCP) van de UCI. Wat betreft de GCP wordt nu al gesproken over toekomstige wedstrijden in Rusland (het meest vergevorderde project) maar ook Brazilië en India ... Zouden deze wedstrijden ook meteen de UCI WorldTour status krijgen?

  De introductie van Christian Prudhomme en van André Gilles, Président du Collège de la Province de Liège

  Christian Prudhomme, directeur wielersport bij Amaury Sport Organisation en dus (onder andere) directeur van de Tour de France, legde op een leuke manier de link tussen de editie 2011 en de editie 2012 van de Tour de France. Volgens hem gaat de 99ste Tour van start op grondgebied met een enorme wielercultuur: de Provincie Luik houdt van de wielersport en (...) de voorjaarsklassiekers bewijzen dat ieder jaar (ja inderdaad, mede dankzij deze klassiekers, ook georganiseerd door ASO, weet de Provincie Luik goede banden te onderhouden met ASO, banden die hoogstwaarschijnlijk geholpen hebben in de acceptatie van de kandidaatsstelling voor een nieuw Grand Départ van de Tour de France, na dat van 2004).

  Na de verschillende Grands Départs van de Tour de France in België opgenoemd te hebben (Brussel in 1958, Charleroi in 1975 en dus al eerder Luik in 2004), steeds weer in het Waalse deel, liet Christian Prudhomme het woord aan André Gilles, de Président du Collège de la Province de Liège. Voordat hij dat deed herinnerde de directeur van de Tour de France het publiek aan de eerste Belgische overwinning in de Tour de France die haar 100 jarig bestaan viert ter gelegenheid van het Grand Départ in Luik want het was in 1912, tijdens de Tour de France die vertrokken was vanuit het Luna Park (een attractiepark vlakbij de Porte Maillot die inmiddels niet meer bestaat), dat Odile Defraye de Grande Boucle wist te winnen alvorens in de twee daaropvolgende edities op te geven.

  André Gilles liet vervolgens weten een blij man te zijn, daarbij aangevend dat de Provincie Luik ongeduldig afwacht om the komende Grand Départ van de Tour de France met open armen te ontvangen. Hij herinnerde vervolgens aan de verschillende infrastructurele mogelijkheden die Luik biedt en aan de verschillende grote sportevenementen die in de Belgische provincie plaats heben gevonden, waaronder de etappes van de Tour, van de Vuelta en van de Giro! Zoals meneer Gilles zei, ontbreekt in dit lijstje alleen nog maar de Wereldkampioenschappen!

  Ten slotte gaf André Gilles aan dat de Tourkoorts in de Provincie al langzaam op loopt en dat er dus beslote is op 2 december in Luik een Tournacht te organiseren met een geluids- en lichtshow op het Palais Provincial.

  De video van de presentatie van de 20 etappes en de proloog van de Tour de France 2012

  Na deze introducties, was het dans eindelijk tijd voor Christian Prudhomme om de 20 etppes van de Tour de France 2012 en de proloog te presenteren. Alvorens het zo ver was maakte hij nog een grapje over het per ongeluk online plaatsen van de etappes van de Tour de France 2012 op de officiële website van de wedstrijd, waarvan de ontdekking betwist wordt tussen Stephan van der Zwan van de website wielerland.nl (algemene website over profwielrennen in Nederland en soort van partner van ASO) en Paddy Sweeney van velopeloton.com (organisator van wielertrips in de Pyreneëen die ieder jaar, net als ik maar met een beetje minder succes, het parcours van de Tour de France probeert uit te vinden voor de officiële presentatie. Met een gemaakte glimlach liet Christian Prudhomme namelijk weten dat ASO in wereldwijde voorpremière, zelfs voordat de geschreven perso zover was, het parcours van de Tour de France 2012 heeft aangekondigd. Een sportieve manier om de overduidelijke en ongelukkige fout van het IT team achter de officiële site letour.fr die, zonder het te willen, het hele parcours van de Tour online plaatste terwijl ze nog bezig waren de verschillende elementen bij elkaar te krijgen [de kaart, de juiste beschrijvinghen, etc,] (zie het artikel De Tour de France 2012, de Tour van de transfers voor verdere informatie over dit onderwerp.

  Laten we dan nu het woord aan Christian Prudhomme die alle etappes van de Tour de France 2012 van commentaar voorziet en die een aantal details geeft op een aantal van hen. Een lange video maar ... die de moeite waard is. Met deze film kunt u alle details over de verschillende etappes kennen en de positie van ASO hierin ...

  De nieuwe gele trui van de Tour de France, geleverd door Le Coq Sportif

  In juni, liet ik al weten dat Le Coq Sportif vanaf 2012 de nieuwe shirtsponsor van Amaury Sport Organisation wordt voor alle wielerwedstrijden die georganiseerd worden door het bedrijf uit Issy-les-Moulineaux, ter gelegenheid van de 130ste verjaardag van het Franse sportmerk.

  Na de presentatie van de etappes maakte Christian Prudhomme plaats voor een video waarin we Bernard Hinault op de fiets zien in het bos van Marly vlakbij Parijs die toevallig Yannick Noah, ambassadeur van het merk met het haantje tegenkwam op de fiets. Iedereen wist toen natguurlijk al sat het hier een niet echt grappige manier van ASO en van Le Coq Sportif was om het nieuwe shirt te tonen, shirt wat niet voor het eerst zal worden gedragen tijdens de Tour de France 2012 maar eerder al tijdens Paris-Nice 2012 (ik geloof dat de Tour of Qatar en de Tour of Oman verschillende truien, in ieder geval tot in 2011). Tijdens zijn gesprek met Yannick Noah vroeg Bernard Hinault dus aan de tennisspeler en Franse zanger, wat voor (zwart!) shirt het was dat hij aan had en Yannick legde hem toen uit dat het een prototype was van een nieuw shirt van Le Coq Sportif en dat hij op 18 oktober hem de echte gele trui kon geven. De twee heren verschenen vervolgens op het podium en Yannick Noah gaf eenvoudigweg de gele trui (die niet echt veel veranderd als we het Nike logo wat wordt vervangen door een Le Coq Sportif logo en een klein blauw/with/rood vlagggetje in de kraag buiten beschouwing laten) aan Bernard Hinault.
  (sorry voor de kwaliteit van dit filmpje wat van ver af gefilmd is)

  Een kleine teleurstelling dus voor dit merk wat normaal gesproken altijd laat zien modern te zijn wat betreft haar communicatie en marketing, wat zeer gemakkelijk een retro look aanneemt en wat dus verwacht werd te komen met een grotere show en een wat meer retro look, waarom niet bijvoorbeeld met een levensgrote gele trui die uit de lucht zou komen vallen tijdens de presentatie ... Laten we hopen dat de andere producten die het merk zal maken rondom de Tour de France minder teleurstellend zullen zijn! Ik denk namelijk dat het partnership tussen Le Coq Sportif en ASO een enorme mogelijkheid biedt voor het image en de communicatie. Daarvoor moeten beide partijen echter wel dit partnership op een correcte, nuttige en interessante manier willen gebruiken!

  Het einde: de fotosessie komt eraan

  De presentatie was hiermee voorbij en een deel van de renners aanwezig in de zaal werd gevraagd op het podium te komen (jammer voor de anderen!) om zich te voegen bij de kaart van de Tour de France 2012 voordat de afgevaardigden van verschillende steden en departementen het spelletje "ik wijs mijn stad aan op een kaart omdat de Tour naar ons toe komt" speelden, spelletje wat alle steden al meteen een onvergetelijk souvenir achterlaat wat op allerlei manieren gebruikt kan worden om de komst van de Tour de France aan te kondigen.

  Het interview met Jérémy Roy

  Het was voor mij toen tijd om Jérémy Roy op te zoeken voor een einde seizoens interview en om zijn eerste reacties te horen op het net daarvoor aangekondigde parcours van de Tour de France 2012, interview wat u wellicht dinsdag al ontdekt heeft in het artikel Jérémy Roy (FDJ): ik vind de Tour de France 2012 toch echt wel zwaar! (video interview).

  De foto's van de officiële presentatie van de Tour de France 2012

  Om 28 foto's van de officiële presentatie van de Tour de France 2012 te bekijken kunt u kliken op deze link.

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 4 reacties | 3986x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Tour de France| Tour de France 2012 | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 4 reacties!
 1. Thomas les videos sont "aphones".

  | pascal51 | donderdag 20 oktober 2011 om 9:35:52

 2. Bonjour pascal51,

  Je pense que ce problème vient de votre ordinateur car pour moi cela fonctionne et j'ai également testé sur l'ordinateur de quelqu'un d'autre pour qui cela fonctionne également correctement avec le son !

  | Thomas Vergouwen | donderdag 20 oktober 2011 om 10:11:54

 3. Bonjour Thomas, merci pour ta disponibilité, j' ai redémarré, le son est revenu.

  | pascal51 | donderdag 20 oktober 2011 om 10:53:58

 4. merci beaucoup,j'avais raté la présentation télévisée.
  on sent dans la fin de son discours que le TDf repassera par ces nouveaux endroits et en fera découvrir d'autres dans les années à venir.
  On sent aussi (et je suis du même avis) que cette manière de rendre des ultimes montées moins difficiles est une manière pour ASo de forcer les leaders à se découvrir plus tôt

  | cytep | zondag 30 oktober 2011 om 0:33:40

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is drie keer zeven ?