home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

Jérémy Roy (FDJ), meest strijdlustige renner van de Tour de France 2011: ik val nu eenmaal graag aan

Toegevoegd: woensdag 03 augustus 2011 om 21:49:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Jérémy Roy (FDJ), meest strijdlustige renner van de Tour de France 2011: ik val nu eenmaal graag aanDe Tour de France 2011 is nu anderhalve week voorbij en, toegegeven, het mist toch wel een beetje dat we geen etappes meer kunnen kijken op TV of ze live volgen op de weg in Frankrijk zoals dat voor mij het geval was!

  Eén Franse renner heeft in het bijzonder van zich laten horen tijdens deze Tour de France en dat is Jérémy Roy. Aangezien hij altijd in de aanval was, trouw aan het beeld wat hij vaak laat zien in de wedstrijden waaraan hij deelneemt, werd Jérémy Roy uitgeroepen tot meest strijdlustige renner van de Tour de France 2011 en in dit artikeltje laat hij weten hoe blij hij is met deze titel en hoe zijn Tour de France verder verlopen is.


  We hadden Jérémy Roy voor het laatst geïnterviewd na de eerste etappe van de Tour de France 2011 toen hij nog teleurgesteld was niet tot meest strijdlustige renner van de etappe te zijn uitgeroepen. Hij herinnert zich dat nog wel maar de rest van de Tour kon deze teleurstelling toch wel doen vergeten ...

  Je was teleurgesteld niet uitgeroepen te zijn tot meest strijdlustige renner van die etappe, ik neem aan dat die teleurstelling nu over is?
  Ja, mijn prijs van meest strijdlustige renner van de hele Tour is natuurlijk interessanter dan de prijs van meest strijdlustige renner van alle etappes samen.

  Je bent meest strijdlustige renner van deze Tour, dankzij je groot aantal aanvallen. In de etappe Pau-Lourdes hield je het bijna vol tot de finish maar Thor Hushovd stak daar een stokje voor. Was dat die dag een grote teleurstelling of verwachtte je het een beetje?
  Ja, tot 2 keer toe ging de kopgroep waar ik in zat door tot de finish ( Lourdes en Gap ) en beide keren wist Thor Hushovd de etappe te winnen!! Maar in Lourdes zat ik echt dichtbij de overwinning, ik kwam als eerste en alleen boven op de Aubisque en dacht dus dat het zwaarste deel erop zat aangezien ik weet dat ik een goede daler ben en ik ook goed alleen aan kop kan rijden. Helaas haalde Thor Moncoutié in en met zijn 2-en tegen één op het vlak en met tegenwind zat het er helaas echt niet in. En dat was een enorme teleurstelling.

  Jérémy Roy in de bolletjestruiHet is een mooie titel om "meest strijdlustige renner" te zijn: was dit een doel voor jou aan de start van de Tour of is het een doel geworden tijdens de Tour? Zo ja, op welk moment had je het idee om deze titel te winnen?
  Ja, het is een hele mooie titel, een erkenning van mijn instelling. Aan het begin van de Tour was het geen doel maar dat is het snel geworden met mijn goede conditie. Om deze prijs te winnen was het niet voldoende om lang en vaak voorop te rijden: ik moest echt gaan voor de overwinning en dat heb ik dan ook gedaan.

  Je valt vaak aan zoals we hebben kunnen zien tijdens deze Tour de France 2011 maar ook in verschillende andere wedstrijden sinds het begin van dit seizoen. Is het dan niet frustrerend dat dat met uitzondering van de Grand Prix de la Marseillaise niet heeft geleid tot overwinningen?
  Ja, het zit in mijn aard om aan te vallen, ik blijf niet graag in het warme nest van het peloton: ik verveel me dan en als ik alleen vooruit vind ik het ook minder gevaarlijk!! Wat betreft het aantal overwinningen is het resultaat inderdaad maar magertjes. Maar zou ik er meer hebben als ik in het peloton zou blijven?

  Kun je uitleggen waarom je graag in een kopgroep zitten, alleen of met andere renners?
  Ik train alleen, ik vind tijdritten leuk, dus ik vind het niet erg om alleen vooruit te zijn. Ik vind het leuk, zo ben ik in ieder geval acteur en niet volger.

  Heb je het aantal kilometers dat je voorop reed tijdens deze Tour de France geteld?
  Nee, ik tel de kilometers niet, dat is niet het uiteindelijke doel. Schijnbaar doen anderen dat voor mij! (en tijdens de Tour de France waren het er meer dan 700; voldoende voor Jérémy Roy om op Twitter te schrijven wat velen vast al dachten: Cavendish 1km aan kop in de #TDF en 5 overwinningen. Euh.. ik deed er 750...en nog steeds geen overwinning.. ;-) lol)

  Had je voor deze Tour een aantal etappes "aangevinkt" waarin je in de aanval wilde gaan of gebeurde dat steeds op basis van toeval en het verloop van de race?
  Nee, ik had geen etappes aangekruist, ik deed het op basis van de omstandigheden in de etappe, mijn benen en de kans van slagen.

  Jérémy Roy bereidt een nieuwe ontsnapping voorDe meest strijdlustige renner van de etappe en van de hele Tour worden verkozen door een jury waarin onder anderen Bernard Hinault en Laurent Jalabert zitten maar ook een Nederlandse journalist bijvoorbeeld. Zie je deze titel als een erkenning van deze jury en met name van bijvoorbeeld Bernard Hinault (die deze titel zelf won in 1981, 1984 en 1986)?
  Ja, het is zeker een erkenning, maar gelukkig kon ik er 2 keer vandoor gaan in de Pyreneëen want anders was het niet voldoende geweest. Het doet me in ieder geval een enorm plezier. Deze titel past goed bij mij en beloont me voor al mijn inspanningen.

  Dit was je 4de Tour de France, hoe verliep deze in vergelijking met de andere? Wat was er anders? Welke Tour was voor jou de beste? Is de ervaring van 3 vorige Tour de France edities nuttig?
  Ja mijn 4de Tour de France inderdaad: mijn eerste was een ontdekkingstocht (met een 2de plaats in één van de etappes, de etappe Roanne > Montluçon gewonnen door Sylvain Chavanel met wie hij in een kopgroep reed, redactie), mijn tweede met een goed algemeen klassement in de eerste 50 en waarin ik Lemevel en Casar heb kunnen helpen en waarin we 6de eindigden in het ploegenklassement. Mijn derde Tour kunnen we beter maar vergeten met een val de 2de dag en een lijdenstocht gedurende de hele Tour. Mijn vierde Tour heb ik van dag tot dag beleefd met de behoefte om die van 2010 te vergeten en me te tonen met mijn ware gezicht van aanvaller. Niet rijden voor een kopman geeft vrijheid ...

  Wat het weer betreft hebben we niet echt veel geluk gehad dit jaar met weinig zonnige dagen en nogal wat regenachtige dagen. Hoe beleeft een renner als jij de Tour met dit weer?
  Ja, mentaal gezien is het zwaar als er geen zon is maar we hebben nu ook weer niet iedere dag regen gehad!! Uiteindelijk herstel je beter met dit weer dan met het zware warme weer van de voorgaande jaren! De regen brengt echter ook stress met zich mee aangezien de kans op valpartijen of om ziek te worden groter is.

  Jérémy RoySinds het eind van de Tour heb je verschillende na-Tour criteriums gereden. Je hebt er één gewonnen, de Ronde des Korrigans in Camors, voor de Franse kampioen en voormalig meest strijdlustige renner van de Tour (2008 en 2010), Sylvain Chavanel. Ging je voor de winst of doe je dergelijke criteriums meer voor je plezier? Kun je ons beschrijven hoe je deze wedstrijd gewonnen hebt? (door rondjes rond de kerk te rijden? ;-)
  De criteriums zijn natuurlijk met name een show voor het publiek: het zijn geen officiële UCI wedstrijden want de organisator besluit wie er aan deelneemt. Als de wedstrijd eenmaal begonnen is barst er echter toch een strijd los. De wedstrijd van Camors werd gewonnen in de slotfase, na een aanval van Chavanel. Ik wist hem te volgen en er op het laatste moment overheen te gaan, in de laatste meters.

  Net voor het vertrek van de Tour werd je papa. Was het niet moeilijk om je vrouw alleen achter te laten met je dochtertje? Heb je de gelegenheid gehad hen nog te zien tijdens de Tour? Realiseer je je sinds het einde van de Tour nu echt dat je vader bent geworden? Zijn de nachten kort?
  Het was inderdaad best moeilijk, met name voor de moeder die alles alleen moest regelen met de geboorte van ons eerste kind. Volor mij was het natuurlijk ook moeilijk maar gelukkig bestaan er MMSjes en webcams. En ik heb mijn 2 dames twee keer kunnen zien tijdens de Tour. Mijn terugkeer à la casa was een beetje back to reality met de fles midden in de nacht!! Dat is inderdaad vermoeiend, vandaar dat ik nu des te meer respect heb voor de moeder die dat 5 weken lang alleen heeft moeten doen.

  In welke wedstrijden kunnen we je binnenkort in de aanval zien?
  Ik maak mijn terugkeer in de Tour du Limousin voor mijn vertrek naar Japan waar ik de Shimano Race rijd (Shimano is één van de sponsors van de FDJ ploeg voor de uitrusting van de fietsen en de schoenen en daarom doet Jérémy Roy mee aan de Shimano Suzuka Road Race op 28 augustus aanstaande, redactie). Voor september ken ik m'n planning nog niet: dat valt te bezien afhankelijk van mijn herstel en een eventuele jetlag!!

  Bedankt Jérémy voor deze antwoorden en tot binnenkort in de Tour du Limousin!!

  UPDATE 8 augustus 2011 : vanavond werd bekend dat Jérémy Roy uiteindelijk niet zal deelnemen aan de Tour du Limousin 2011.

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 4 reacties | 3775x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Hoe is het met Jérémy Roy? | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 4 reacties!
 1. Jammer dat het niet in het Nederlands is. Grote lijnen begrijp ik wel, maar mijn Frans schiet me toch nog wel tekort. Hoe komt het dat vertaling niet mogelijk is? Geen tijd?..............?

  | Tonn Vergouwen | donderdag 04 augustus 2011 om 11:17:32

 2. Vertaling komt eraan ...

  | Thomas Vergouwen | donderdag 04 augustus 2011 om 11:45:50

 3. En nu ook ... in het Nederlands!

  | Thomas Vergouwen | donderdag 04 augustus 2011 om 23:59:17

 4. Thanks!
  Leest net wat makkelijker.
  Groetjes,
  Tonn

  | Tonn Vergouwen | vrijdag 05 augustus 2011 om 17:19:22

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is één plus vier ?