home | Nederlands | English | Français
> nieuws
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

Giro d'Italia 2011: Alberto Contador met overmacht winnaar op de Etna

Toegevoegd: maandag 16 mei 2011 om 9:04:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Giro d'Italia 2011: Alberto Contador met overmacht winnaar op de EtnaDaags voor de eerste rustdag konden de renners nog één keer vlammen over de 169 kilometer lange etappe waarbij twee keer de Etna beklommen werd. Grote winnaar werd Alberto Contador (Team Saxobank-Sungard) die een dubbelslag verwezenlijkte: dagwinst en de roze trui.

  De samenvatting van de 9de etappe van de Giro d'Italia 2011: Messina > Etna

  Na diverse aanvallen lukte het Jan Bakelants (Omega Pharma-Lotto) en Filippo Savini (Colnago-CSF Inox) na 50 kilometer om te ontsnappen uit de grote groep. Even later komen nog negen renners aansluiten te weten: Mikaël Chérel (AG2R La Mondiale), Juan Horrach (Katusha Team), Yaroslav Popovitch (Team Radioshack), Mathias Frank (BMC Racing Team), Alessandro Vanotti (Team Liquigas-Cannondale), Pablo Lastras (Movistar Team) en Giovanni Visconti (Farnese Vini-Nero Sottoli).

  Zo was de kopgroep van de dag een feit. Hun voorsprong liep op tot maximaal 5'15" maximaal na 58 kilometer. Even verderop reed Yaroslav Popovitch lek, maar snel kreeg hij weer aansluiting.
  Bij het begin van de eerste beklimming van de Etna is het verschil met het peloton nog 4'50" en even verderop (km 78) loopt de voorsprong weer op naar 5'06". Vanuit het peloton is Maxim Belkov (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) ondertussen alleen in de achtervolging gegaan en hij komt tot op 1'30" van de leiders.

  De eerste passage van de Etna, meetellend voor het bergklassement was als volgt:
  1/ Filippo Savini, 2/ Mathias Frank, 3/ Jan Bakelants, 4/ Yaroslav Popovitch, 5/ Pablo Lastras, 6/ Giovanni Visconti.
  Maxim Belkov kwam op 1'48" boven en het peloton volgde op 4'23".

  Het meeste werk in de achtervolging wordt gedaan door de Lampre-ISD ploeg van Michele Scarponi, later ook met hulp van de mannen van Team Saxobank-Sungard, de ploeg van Alberto Contador. Met nog 46 kilometer te gaan valt Maxim Belkov verder terug en wordt hij even later opgeslokt door de grote groep onder aanvoering van niemand minder dan Alessandro Petacchi (Lampre-ISD).

  De kopgroep heeft dan een voorsprong die schommelt rond de 4 minuten op 25 kilometer van de finish. Steeds meer renners kunnen het peloton niet meer volgen als er richting klim gekoerst wordt. Aan de voet is het gat met de leiders nog rond de 3 minuten. Eerste aanvaller vooraan is de Belg Jan Bakelants (Omega Pharma-Lotto). Hij wordt weer gegrepen, maar Alessandro Vanotti en Yaroslav Popovitch worden wel de dupe en vallen terug. Dan gaat Giovanni Visconti het alleen proberen, maar wederom springt Jan Bakelants mee. Zij hebben dan nog 2'40" voorsprong op het jagende peloton. Ook Mathias Frank en Pablo Lastras sluiten weer aan, op 15" gevolgd door Filippo Savini en Juan Horrach op 43". Mikaël Chérel, Yaroslav Popovitch op 1'15" en Alessandro Vanotti op 1'43".

  Met nog 10 kilometer voor de boeg moet roze truidrager Pieter Weening (Rabobank) lossen in de groep. Vooraan blijven er nog 3 leiders over: Jan Bakelants, Giovanni Visconti en Mathias Frank met Filippo Savini op 13" en Pablo Lastras op 1'57".
  Dan probeert Jan Bakelants het nog maar weer eens, loopt verder weg, gevolgd door Mathias Frank op 14", Filippo Savini op 28" en vanuit de achtergrond José Rujano op 1 minuut.

  Alberto Contador (Team Saxobank-Sungard) gaat dan in de tegenaanval. Ook Michele Scarponi (Lampre-ISD) is dan al weg. Samen gaan ze op zoek naar de koplopers van de wedstrijd. Op 6 kilometer zijn ze samen op weg naar José Rujano en Jan Bakelants en ook Vincenzo Nibali (Team Liquigas-Cannondale) is op komst. Als bij een versnelling van Alberto Contador Michele Scarponi niet mee kan zit alleen de inmiddels achterhaalde José Rujano nog in het wiel van de Spanjaard en zijn ze even later ook voorbij de moedige Belg Jan Bakelants.

  Met nog 1800 meter te gaan hebben ze een voorsprong van 56 seconden op de andere favorieten, waar Michele Scarponi inmiddels in de problemen komt. Bij de tweede demarrage van Alberto Contador kan ook zijn metgezel het niet meer bijbenen en stuift El Pistolero naar de dubbelslag: ritwinst en klassementsleider!

  Terwijl in de achtergrond Vincenzo Nibali nog een verwoede poging doet om derde te worden finisht José Rujano op 3 seconden op de tweede plek.
  De terug tot de orde geroepen Nibali (4de) wordt in de sprint nog verslagen door Stefano Garzelli (Acqua & Sapone) (3de) terwijl Roman Kreuziger (Astana) vijfde wordt.

  Nieuwe roze truidrager is Alberto Contador (Team Saxobank-Sungard) en wie zal hem in deze vorm nog kunnen verslaan?

  De klassementen na de 9de etappe van de Giro d'Italia 2011

  De dag voor de eerste rustdag van de Ronde van Italië is de schifting in het algemeen klassement al behoorlijk begonnen!

  Het etappeklassement van de 9de etappe: Messina > Etna

  1/ Alberto Contador (Team Saxobank-Sungard) – 4h54'08"
  2/ José Rujano (Androni Giocattoli) - +0'03"
  3/ Stefano Garzelli (Acqua & Sapone) - +0'50"
  4/ Vincenzo Nibali (Team Liquigas-Cannondale)
  5/ Roman Kreuziger (Astana)

  Het algemeen klassement na de 9de etappe van de Giro d'Italia 2011

  1/ Alberto Contador (Team Saxobank-Sungard) – 33h03'51"
  2/ Kanstantsin Sivtsov (Team [[HTC Highroad]]) - +0'59"
  3/ Christophe Le Mével (Team Garmin-Cervelo) - +1'19"
  4/ Vincenzo Nibali (Team Liquigas-Cannondale) - +1'21"
  5/ Michele Scarponi (Lampre-ISD) - +1'28"

  Puntenklassement

  1/ Alberto Contador (Team Saxobank-Sungard) – 65 punten
  2/ Alessandro Petacchi (Lampre-ISD) - 64
  3/ Christophe Le Mével (Team Garmin-Cervélo) - 53
  4/ Michele Scarponi (Lampre-ISD) - 42
  5/ Roberto Ferrari (Androni Giocattoli) - 42

  Bergklassement

  1/ Filippo Savini (Colnago-CSF Inox) - 16 punten
  2/ Alberto Contador (Team Saxobank-Sungard) – 15
  3/ Bart de Clercq (Omega Pharma-Lotto) - 11
  4/ Martin Kohler (BMC Racing Team) - 10
  5/ Federico Canutti (Colnago-CSF Inox) - 9

  Beste jongere

  Roman Kreuziger neemt de eerste plaats over in het jongerenklassement terwijl Steven Kruijswijk (Rabobank) terugvalt naar de derde plaats.

  1/ Roman Kreuziger (Astana) - 33h05'32"
  2/ Francesco Masciareilli (Astana) - +1'08"
  3/ Steven Kruijswijk (Rabobank) - +1'15"
  4/ Robert Kiserlovski (Astana) - +1'34"
  5/ Jan Bakelants (Omega Pharma-Lotto) - +4'10"

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > nog geen reacties | 2859x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Giro d Italia| Giro d'Italia 2011 | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vier keer twee ?