home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
nog 205 dagen te gaan tot de start van de Tour de France 2021, bekijk in de ltussentijd de UCI wielerkalender 2021!
RSS |

Evenementen rondom de Tour de France 2007

Toegevoegd: maandag 26 februari 2007 om 1:12:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Evenementen rondom de Tour de France 2007UPDATE 9 april 2007: toevoeging Jeunes Reporters du Tour georganiseerd door Vélo 101 en ASO
  UPDATE 18 april 2007: extra informatie over A chacun son Tour + toevoeging persaccreditatie aan het eind van het artikel
  UPDATE 15 mei 2007: verwijzing naar artikeltje over de selectie van de Jeunes Reporters du Tour georganiseerd door Vélo 101 en ASO

  Trouwe lezers van deze site kan het niet ontgaan zijn: van 7 tot en met 29 juli 2007 zal de jaarlijkse wielerronde van Frankrijk, de Tour de France, weer plaatsvinden.

  Met een start in Londen en naast de vele etappes in Frankrijk ook nog een paar uitstapjes in België en Spanje (zie ook mijn artikel over het parcours van de Tour de France 2007) is dit natuurlijk al een evenement op zich, maar dit artikeltje gaat over de andere evenementen om de Tour de France heen!

  In de volgorde waarin ze op de kalender van 2007 staan worden deze evenementen hier gepresenteerd:

  Ieder z'n tour ('À chacun son Tour')

  Onder de titel À chacun son Tour organiseert de Tour de France (zijn organisator A.S.O. - Amaury Sport Organisation eigenlijk) in samenwerking met het Franse Ministerie van Sport, Jeugd en Verenigingsleven - Ministère des Sports, de la Jeunesse et de la Vie associative en de Franse Wielerbond - Fédération Française de Cyclisme (FFC) een programma voor de Franse schooljeugd om hen kennis te laten maken de wielersport in het algemeen en de Tour de France in het bijzonder.

  Het eerste onderdeel van dit programma maakt het mogelijk voor onderwijzers van de groep 6 en groep 7 (CM1 en CM2 voor cours moyen 1/2 in het Frans) in 11 vakken (Frans, Rekenen, Biologie, Technologie, Aardrijkskunde, Geschiedenis, Tekenen, Eerste hulp, Verkeersles, Omgeving/ecologie/duurzame ontwikkeling en Gym) elementen met betrekking tot de wielersport en de Tour de France op te nemen. Tegelijkertijd worden de leerlingen voorbereid op de doorkomst van de Tour de France in hun stad of dorp (ze maken spandoeken, leren de wielertruien kennen, maken fietstochten, enz.)

  Een voorbeeld van een onderdeel van het schoolprogramma rondom de Tour de France in het kader van
  Een voorbeeld van een onderdeel van het schoolprogramma rondom de Tour de France in het kader van 'A chacun son Tour'

  In aanvulling op dit schoolprogramma zal er vanaf de maand maart ieder weekend in één van de etappeplaatsen van de Tour de France een zogeheten Cycloparc worden opgebouwd waar bezoekers op een leuke manier kennis kunnen maken met de wielerwereld en waar kinderen tussen 8 en 12 jaar een aantal prestaties kunnen verrichten (in aansluiting op het schoolprogramma) om zich zo te kwalificeren voor het derde onderdeel van het programma. Het Cycloparc zal zo heel Frankrijk rond gaan tot begin juli.

  Het derde onderdeel van dit programma vindt plaats in de maand juli op de dag dat de Tour de France aankomt in iedere etappeplaats. 9 kinderen die zich in het tweede onderdeel in het Cycloparc gekwalificeerd hebben (en één van de ouders en hun onderwijzer) zullen uitgenodigd worden voor dit derde onderdeel om deze dag als VIP mee te maken met bezoekjes aan de verschillende delen van de aankomstplaats en een plaats op de tribune en de mogelijkheid om de laatste meters van de etappe zelf op de fiets te volbrengen en zo als een echte wielrenner over de aankomststreep te komen, volledig met tijdwaarneming, podium en foto's!

  En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, is de tijdwaarneming in dit derde onderdeel tevens belangrijk als kwalificatiecriterium voor het vierde en laatste onderdeel van het programma: in iedere aankomstplaats word op deze manier een winnaar uitgeroepen die samen met één van zijn/haar ouders en zijn/haar leraar op 29 juli naar Parijs mag komen om bij de laatste etappe aanwezig te zijn als VIP en om ook daar, vergezeld van 180 jonge wielrenners die lid zijn van de FFC, een ererondje te rijden op 'de mooiste avenue van de wereld', de Champs-Elysées waar de Tour de France al sinds 1975 ieder jaar aankomt!

  Meer informatie over dit programma is te vinden op de presentatiepagina van À chacun son Tour op de site van de Tour de France
  UPDATE 18 april 2007: onlangs heeft ASO op de website van de Tour de France meer informatie over dit programma toegevoegd. Zo zien we nu onder andere duidelijk de drie onderdelen van het programma :

  • het schoolprogramma
  • het Cycloparc dat in het weekend van 21 april Castelsarrasin aandoet, het weekend van 28 april Angoulême, 5/6 mei Pau, 12/13 mei Castres, 19/20 mei Marseille, 26/27 mei Albi, 2/3 juni Bourg-en-Bresse, 9/10 juni Le Grand Bornand, 16/17 juni Autun, 20 juni Semur-en-Auxois, 23/24 juni Migennes en ten slotte 30 juni/1 juli Compiègne
  • de activiteiten voor kinderen in de Tour (met name voor de kinderen die door de voorronde zijn gekomen)
  In het laatste nieuws over dit programma lezen we onder andere dat Jaja (Laurent Jalabert, ex-profwielrenner en nu commentator bij France 2) het startsein van dit programma zal geven en dat ook andere bekende ex-profwielrenners tijdens het programma aanwezig zullen zijn (onder andere Bernard Thévenet en Gilbert Duclos-Lassalle, de vader van Hervé).

  De reclamecaravaan

  Een wat klassieker evenement rondom de Tour de France is de doorkomst van de reclamecaravaan die dezelfde route volgt als de wielrenners die 1 à 2 uur na deze bonte verzameling van auto's en andere voertuigen doorkomen. De reclamecaravaan is voor het eerst verschenen in 1930, destijds met name omdat de tot dan toe door verschillende merken gesponsorde wielrenners dat jaar voor het eerst als nationale ploegen moesten rijden en de organisatie dus geld nodig had om de wielrenners en hun materiaal te bekostigen. Sindsdien is het uitgegroeid tot één groot feest en rijdend circus en voor sommige mensen zelfs de enige reden om naar de Tour de France te komen kijken!!

  La Vache Qui Rit in de reclamecaravaanDe reclamecaravaan strekt zich, eenmaal volledig vertrokken vanuit de startplaats, uit over een afstand van zo'n 20 kilometer en tussen de eerste en de laatste auto betekent dit een groot feest van kleine cadeautjes van zo'n 3 kwartier tot een uur ...

  Welke merken dit jaar in de reclamecaravaan mee zullen rijden is nog niet officieel bekend, maar gezien de verschillende partners van de Tour de France 2007 kunnen we zeker de merken Champion (supermarkt, sponsor van de bolletjestrui), LCL (Crédit Lyonnais) (bank, sponsor van de gele trui), Nestlé Aquarel / (sinds 2001 het officiële bronwater van de Tour de France en sinds 2003 de sponsor van de etappewinnaar), Skoda (autoleverancier en sponsor van de witte trui), PMU (kansspelletjes, groene trui), Nike (sportmerk), Cochonou (heerlijke worstjes!), Grand Mère (koffie), Haribo (snoep), enzovoorts, weer verwachten. Ook andere bekende merken zoals La Vache Qui Rit (vernieuwde site!) en dergelijke zullen zeker weer meerijden.

  Deze merken laten duidelijk zien dat het voor hen interessant is om bij de Tour de France aanwezig te zijn. Dat is ook niet zo gek als je weet dat na de WK Voetbal en de Olympische Spelen, de Tour de France het derde meest uitgezonden sportevenement ter wereld is (radio, TV, krant, ...)!

  De merken die vorig jaar de reclamecaravaan vormden waren 118 712 (inlichtingennummer Orange/France Telecom), ANCEL (zoutjes), ANTARGAZ (gasflessen), AUJOURD'HUI EN FRANCE (krant), BOUYGUES TELECOM (mobiele operator), CAFÉ GRAND MÈRE (koffie), CAISSE D'ÉPARGNE (bank) / ILLES BALEARES, CFTC, SUPERMARCHÉ CHAMPION (supermarkt), COCHONOU (worstjes), COFIDIS (persoonlijke leningen), COLUMBIA / LES REBELLES DE LA FORÊT (film), DR OETKER (pizza!), ÉCO EMBALLAGE, EUROTYRE (banden), EUSKALTEL EUSKADI (operator), FÉDÉRATION NATIONALE DES SAPEURS POMPIERS (brandweer), FESTINA (horloges, e.d.), FORCE OUVRIÈRE, GENDARMERIE NATIONALE (politie), HARIBO (snoep), KLÉBER (banden), LA FRANÇAISE DES JEUX (spelletjes), LA NOUVELLE VIE OUVRIÈRE, LA REDOUTE (een soort Wehkamp), LA VACHE QUI RIT (kaas!), LCL - LE CRÉDIT LYONNAIS (bank), LE FAILLITAIRE (meubelzaak), LE JOURNAL DE MICKEY, LES MARCHÉS DE FRANCE, MINISTÈRE DE L'INTÉRIEUR, MOTORHOME RENT, MOTRIO (autoreparatie), NESTLÉ AQUAREL (bronwater), NESTLÉ GLACES - EXTRÊME (ijsjes), NESQUIK (chocolademelk), PANACH' (bier), PMU (kansspelletjes), PRODIR (Zwitserse pennen), ROADSIGN (kleding), RMC (radiozender), ŠKODA (auto's), STABILO (tekstmarkers), TÉLÉ 7 JOURS (TV-gids), T MOBILE (mobiele operator), TOUT FAIRE (doe het zelf zaak), TPS (satelliet-TV) en VISIT LONDON (de stad Londen).
  Visit London heeft overigens besloten ook dit jaar weer in de reclamecaravaan mee te rijden ... met name met de start in Londen is dat ook vrij logisch! De Londense taxi's mogen dus weer de wegen van de Tour de France gaan berijden ...

  Bekijk ook nog eens de foto's en video's van mijn dag in de reclamecaravaan van La Vache Qui Rit.

  L

  L'étape du Tour

  Onder de naam L'étape du Tour wordt ieder jaar één van de officiële Tour-etappes gekozen die vervolgens verreden kan worden door amateur-wielrenners enkele dagen voordat de echte Tour de France er langs komt. Dit jaar is gekozen voor de etappe Foix > Loudenvielle - Le Louron die op 16 juli door de amateurs en op 23 juli door de profwielrenners gereden zal worden.
  Dit is al de 15de keer dat een dergelijk evenement georganiseerd wordt en dit jaar worden de amateurwielrenners ook weer niet gespaard ... het parcours van deze etappe zal ze namelijk voeren over verschillende bergen, waaronder de meest bekende de col du Portet d'Aspet en de col de Peyresourde.L

  L'étape de légende

  Dit jaar voor het eerst word L'étape de légende georganiseerd door de Tour de France organisatie A.S.O.
  Omdat steeds meer mensen de etappes van de profwielrenners willen rijden, is deze etappe in het leven geroepen. Vanaf 2007 zal ieder jaar tegen het eind van de maand september - aan het einde van het wielerseizoen dus - een etappe worden georganiseerd die bekend is geworden in een van de Tours de France.
  Dit jaar is de etappe Strasbourg > Ballon d'Alsace uitgekozen, die verreden werd in de Tour de France van 1967 en gewonnen werd door Lucien Aimar (zijn enige etappe-overwinning). Deze etappe zal opnieuw worden georganiseerd, maar nu voor amateurwielrenners, op 23 september 2007. Ook deze renners staat weer geen makkelijk parcours te wachten ...

  Overigens is A.S.O. nog op zoek naar eventuele sponsors voor dit evenement.

  Jeunes Reporters du Tour

  Les Jeunes Reporters du Tour

  Toegevoegd 9 april 2007
  Sinds vorig jaar organiseren Vélo 101 en ASO het programma Jeunes Reporters du Tour. Dit programma maakt het voor 6 jonge potentiële journalisten (tussen 13 en 16 jaar) mogelijk om gedurende de 3 weken van de Tour de France als echte journalisten verslag te doen van wat er in de Tour gebeurt.
  De scholieren krijgen een pers accreditatie en doen regelmatig verslag in een krantje wat in 1000 exemplaren wordt gedrukt en uitgedeeld in het Village de Départ, in de reclamecaravaan en in de perszaal.
  Vorig jaar hebben de zes geselecteerde jonge journalisten 13 van deze krantjes uitgebracht en hebben zij geschreven over uiteenlopende onderwerpen zoals de chauffeur van de bezemwagen, een interview met Christian Prudhomme (de nieuwe directeur van de Tour de France), het eten in het Village de Départ en de reclamecaravaan ... Hun krantje heette 'A notre Tour' (een woordspelletje wat 'en nu is het onze beurt' betekent gebruikmakend van het feit dat je in het Frans daarvoor het woord Tour gebruikt!).
  Meer informatie over dit programma en de 13 krantjes van vorig jaar zijn te vinden op de website van Vélo 101 . Daar is nu ook een artikeltje te lezen over de selectieronde van de 6 jonge journalisten die op zaterdag 12 mei heeft plaats gevonden.

  Laat hieronder eens weten wat u dit jaar voor de Tour de France doet: blijft u ervoor thuis om het op TV te zien of gaat u er voor naar Frankrijk om alles live te zien?!

  Overigens gaat de registratiepagina voor persaccreditatie voor de Tour de France op 25 april in de lucht.

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 2 reacties | 2306x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Tour de France| Tour de France 2007 | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 2 reacties!
 1. en dat programma voor de schooljeugd brengen ze spontaan ook in het Nederlands uit? Misschien kun jij hen helpen met de vertaling ;-)

  | Meggie | maandag 26 februari 2007 om 22:51:14

 2. Dat zou wel leuk zijn inderdaad ... maar ze richten zich er toch vooral mee op scholen in plaatsen waar een Tour de France etappe aankomt en de Tour komt dit jaar helaas niet naar Nederland ...

  | Thomas Vergouwen | vrijdag 02 maart 2007 om 20:52:01

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is acht keer vijf ?