home | Nederlands | English | Français
> nieuws
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<



volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

Giro d'Italia 2011: een dubbelslag voor Pieter Weening in de 5de etappe

Toegevoegd: donderdag 12 mei 2011 om 0:45:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Giro d'Italia 2011: een dubbelslag voor Pieter Weening in de 5de etappeDe 5de etappe van de Giro d'Italia 2011 werd allereerst getekend door een solo-ontsnapping van Martin Kohler (BMC Racing Team) en vervolgens door de zandweggetjes die het Pieter Weening (Rabobank) en John Gadret (AG2R La Mondiale) mogelijk maakte de Zwitserse renner terug in te halen en vervolgens de Nederlandse renner de etappe te zien winnen en de roze trui zien over te nemen!
  Een valpartij van Tom Jelte Slagter (Rabobank) herinnerde aan de trieste gebeurtenis van afgelopen maandag maar de jonge renner kwam er gelukkig goed van af.

  De samenvatting van de 5de etappe van de Ronde van Italië 2011 : Piombino > Orvieto

  191 kilometers scheidden vandaag de finish in Orvieto van het vertrek in Piombino. Tijdens deze 191 kilometers nam de wedstrijd weer de overhand over de dramatische gebeurtenis van afgelopen maandag. Niet altijd even makkelijk want de renners die nog aanwezig zijn in deze Giro d'Italia 2011 zijn allemaal getekend door de dood van Wouter Weylandt.

  Tijdens deze etappe legden de renners in de laatste 40 kilometer van de etappe maar liefst 19 kilometer af over de strade bianchi of tratto sterrato. Het gebruik van deze zandweggetjes die één van de etappes van de Giro vorig jaar zo interessant had gemaakt leek op dit moment haast onmenselijk.

  Martin KohlerAl in de 12de kilometer ging een Zwitserse renner, Martin Kohler (BMC Racing Team), er vandoor in een solo-ontsnapping en zijn voorsprong liep al snel op, tot het maximum van 12'10" na 44 kilometer. Het peloton maakte zich blijkbaar niet druk over hem want pas op de zandweggetjes begint hij echt tijd te verliezen van de 6 minuten die hij nog over had toen hij het eerste zandweggetje opreed. Vincenzo NibaliZijn achterwiel bleef maar wegslippen en hij kwam dus maar moeilijk vooruit. Yaroslav Popovych (Team Radioshack) is de eerste renner die de achtervolging in zet, zonder succes. Vincenzo Nibali (Liquigas-Cannondale) gaat dan in één van de afdalingen over de zandweggetjes in de aanval en hij krijgt gezelschap van een groot aantal renners. Alleen Bram Tankink (Rabobank) en Dario Cataldo (Quick Step) blijven uiteindelijk vooruit maar wanneer de laatste ten val komt in een bocht en bij Tankink de ketting er af loopt is ook hun aanval tevergeefs geweest.

  Tom Jelte Slagter (Rabobank) komt vervolgens zwaar ten val nadat hij in aanraking was gekomen met een verzorger van de Euskaltel-Euskadi ploeg aan de kant van de weg (het lijkt er op dat hij het oranje van de ploeg uit het Baskenland aangezien heeft voor het oranje van zijn eigen ploeg) en de beelden die dan volgen doen uiteraard meteen weer denken aan de dramatische val van maandag. De Nederlandse renner wordt afgevoerd naar het ziekenhuis en daar wordt een gebroken oogkas en een hersenschudding geconstateerd. Zijn ploeg laat weten dat er geen enkel hersenletsel is geconstateerd.

  John GadretWanneer vervolgens Pieter Weening (Rabobank) en John Gadret (AG2R La Mondiale) de achtervolging van Kohler inzetten is dat eindelijk de geslaagde poging want zij komen al snel uit bij de Zwitserse renner en Pieter Weening besluit dan nogmaals te versnellen om de etappeoverwinning te gaan opzoeken.

  In de laatste kilometer probeert David Arroyo (Movistar Team) hem nog terug in te halen maar hij slaagt daar niet in. Weening wint niet alleen de etappe maar neemt ook de roze trui over van David Millar (Team Garmin-Cervélo).

  Het betreft hier de eerste Nederlandse etappe-overwinning en de eerste Nederlandse roze trui drager sinds Jeroen Blijlevens in 1999!

  De reactie van Pieter Weening

  Pieter WeeningDe winnaar van de etappe en nieuwe roze trui drager, Pieter Weening, liet na zijn overwinning weten deze niet te zien als de mooiste uit zijn carrière: Het is één van de hoogtepunten uit mijn carrière. De overwinning in de achtste etappe in Gérardmer in de Tour de France van 2005 blijft voor mij hét hoogtepunt. Dit is geweldig, meer dan geweldig zelfs. Maar een Touretappe staat in mijn beleving toch nog een stapje hoger. Al maakt die roze trui het natuurlijk wel extra. Ik zal deze dag echt wel op waarde gaan schatten.

  Je hoopt voor zo'n grote ronde een goed resultaat te boeken. Je droomt van ritwinst, maar dat doen bijna 200 andere renners ook.

  Ik ga het nu van dag tot dag bekijken. Misschien kan ik die trui nog een dagje vast houden. Dat zou leuk zijn. Maar deze Giro is voor mij nu al helemaal geslaagd. Deze kan niet meer stuk. Ik kan nu zonder stress rond rijden. En we zien wel hoe dat gaat.

  Nooit meer rugnummer 108

  De organisator van de Giro liet vandaag weten dat het rugnummer 108 nooit meer gedragen zal worden tijdens de Ronde van Italië. Wouter Weylandt droeg dit rugnummer op het moment van zijn fatale val.

  De samenvatting van de 5de etappe in videobeelden

  De klassementen van de 5de etappe van de Giro d'Italia 2011

  Het etappeklassement van de 5de etappe: Piombino > Orvieto

  De top 5 van de 5de etappe van de Giro d'Italia 2011 ziet er als volgt uit:

  1/ Pieter Weening (Rabobank) - 4h54'49"
  2/ Fabio Duarte (Team Geox-TMC) - +0'08"
  3/ José Serpa (Androni Giocattoli-C.I.P.I.)
  4/ Christophe Le Mével (Team Garmin-Cervélo)
  5/ Oscar Gatto (Farnese Vini-Neri Sottoli)

  Het algemeen klassement na de 5de etappe van de Giro d'Italia 2011

  De top 5 van het algemeen klassement van de Ronde van Italië is als volgt na de 5de etappe:

  1/ Pieter Weening (Rabobank) - 14h59'33"
  2/ Marco Pinotti (Team HTC-Highroad) - +0'02"
  3/ Kanstantsin Sivtsov (Team HTC-Highroad)
  4/ Christophe Le Mével (Team Garmin-Cervélo) - +0'05"
  5/ Pablo Lastras (Movistar Team) - +0'22"

  Puntenklassement

  In het puntenklassement vinden we Alessandro Petacchi (Lampre-ISD) aan de leiding, met name dankzij zijn overwinning in de tweede etappe.

  1/ Alessandro Petacchi (Lampre-ISD) - 28 punten
  2/ Christophe Le Mével (Team Garmin-Cervélo) - 26
  3/ Pieter Weening (Rabobank) - 25
  4/ Angeli Viciosi (Androni Giocattoli-C.I.P.I.) - 25
  5/ Fabio Duarte (Team Geox-TMC) - 20

  Bergklassement

  Na zijn lange solo-ontsnapping en door alleen als eerste boven te komen op de twee klimmetjes van de 3de categorie die vandaag op het programma stonden wist Martin Kohler (BMC Racing Team) de bergtrui te pakken:

  1/ Martin Kohler (BMC Racing Team) - 10 punten
  2/ Gianluca Brambilla (Colnago-CSF Inox) - 8
  3/ Christophe Le Mével (Team Garmin-Cervélo) - 5
  4/ Roman Kreuziger (Astana) - 3
  5/ Sebastian Lang (Omega Pharma-Lotto) - 3

  Beste jongere

  De witte trui van de beste jongere komt ook bij een andere renner terecht en dit is ook een Nederlandse renner van de Rabobank ploeg:

  1/ Steven Kruijswijk (Rabobank) - 15h00'01"
  2/ Fabio Duarte (Team Geox-TMC) - +0'15"
  3/ Peter Kennaugh (Team Sky) - +0'22"
  4/ Roman Kreuziger (Astana) - +0'24"
  5/ Robert Kiserlovski (Astana)

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 1 reactie | 3436x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Giro d Italia| Giro d'Italia 2011 | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 1 reacties!
 1. Gelukkig vallen de verwondingen van Tom Jelte Slagter mee. Het was een domme pech ongeval: Hij kreeg een bidon met water aangereikt van de Euskatel verzorger. Toen hij deze in de bidonhouder stak raakte hij met zijn voorwiel het achterwiel van een andere coureur. Geen blaam dus voor de Euskatel verzorger. Domme pech gewoon en eigenlijk een foutje van hemzelf.

  | Tonn Vergouwen | donderdag 12 mei 2011 om 20:58:35

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zes keer negen ?