home | Nederlands | English | Français
> nieuws
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

Philippe Gilbert wint wederom de Amstel Gold Race 2011

Toegevoegd: zondag 17 april 2011 om 16:58:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Philippe Gilbert wint wederom de Amstel Gold Race 2011Voor de tweede achtereenvolgende keer wist Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) vanmiddag de Nederlandse klassieker, de Amstel Gold Race 2011, te winnen.

  Een poging van Andy Schleck in de finale van de wedstrijd liep uiteindelijk op niets uit en de Leopard-Trek ploeg kwam hiermee nogmaals met een negatief gevoel uit één van de klassiekers ...

  Een samenvatting van de Amstel Gold Race 2011

  Vanochtend ging onder een stralende zon de 46ste editie van de Amstel Gold Race van start met 190 renners.

  Het goede weer nodigde verschillende renners al snel uit om aan te vallen maar vanwege de hoge snelheid aan het begin van de race (46,5 km/u in het eerste uur van de race) kreeg niemand de kans er echt vandoor te gaan.

  Pas na 64 kilometer wisten 4 renners echt weg te komen bij het plaatsje Schoonbron: Simone Ponzi (Liquigas-Cannondale), Pierpaolo De Negri (Farnese Vini-Neri Sottoli), Albert Timmer (Skil-Shimano) en Thomas DegandThomas Degand (Veranda's Willems-Accent, foto). Zij kregen van het peloton dan ook echt de ruimte want hun voorsprong liep in vrij korte tijd al snel op. Bij de eerste doorkomst op de top van de Cauberg en dus de eerste doorkomst over de finishlijn was hun voorsprong al 3'20" en uiteindelijk liep deze op naar een maximum van maar liefst 11'40".

  In de aanloop naar de beklimming van de Loorberg, op zo'n 160 kilometer van de aankomst, begon de voorsprong weer langzaam terug te lopen dankzij het harde werk van de Rabobankploeg aan kop van het peloton. Onder hun leiding en in samenwerking met Team Leopard-Trek stabiliseerde de voorsprong zich rond de 3 minuten.

  Op zo'n 90 kilometer van de aankomst neemt de volledige Rabobankploeg, rijdend in speciale Ride for the roses shirts, echter weer de leiding over aan kop van het peloton en brengt de voorsprong nog verder terug tot onder de minuut op 80 kilometer van de aankomst toen Johan van Summeren (Team Garmin-Cervélo), vorige week nog winnaar van Paris-Roubaix 2011 besloot het verder rustig aan te doen en op zijn gemakje naar de finish door te rijden om daar af te stappen.

  Luis Léon SanchezOp hetzelfde moment plaatst Luis Léon Sanchez (Rabobank) op de Sibbergrubbe een aanval vanuit de kop van het peloton. Beschermd door de volledige groep Rabobankrenners vooraan het peloton weet de Spanjaard eenvoudig weg te rijden. In dezelfde klim kan Albert Timmer dan het tempo van de kopgroep even niet langer bijhouden maar de Nederlandse renner weet in de afdaling de drie andere renners uit de kopgroep weer terug te vinden.

  Sanchez wordt echter nog voor de Cauberg weer teruggehaald en in de klim naar de tweede doorkomst van de finishlijn worden Timmer en Ponzi ook door het peloton teruggepakt. De Negri en Degand komen dan met nog slechts 18 seconden voorsprong over de finishlijn voor het eerste achtervolgende groepje.

  Carlos BarredoOp zo'n 70 kilometer van de aankomst is het bij Rabobank dan de beurt aan Carlos Barredo om op een vlak stuk aan te vallen. Op de Bemelerberg kwam de tweede Spaanse renner van de Rabobankploeg bij de twee renners uit de kopgroep uitgereden en in de tussentijd was ook Jan Ghyselinck (Team HTC-Highroad) vanuit het peloton langzaamaan weggereden naar de kopgroep. Ook de Belg van de Amerikaanse ploeg kwam dus even later bij het leiderstrio uit.

  Aan het einde van de klim van de Loorberg, op zo'n 36 kilometer van de aankomst, kwam het peloton bijna terug op de kopgroep en net vantevoren wisten Jérôme Pineau (Quick Step) en Jakob Fuglsang (Team Leopard-Trek) als eersten het laatste gaatje dicht te rijden en even later vond de hergroepering plaats.

  Johnny HoogerlandAls een poging van Johnny Hoogerland (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) op niets uit loopt, is de kopgroep die hij tijdelijk aanvoert wel de aanleiding voor verschillende andere renners om hun kans te wagen. Onder hen onder anderen Bram Tankink (Rabobank), Alexander Kolobnev (Katusha Team), Jurgen van den Broeck (Omega Pharma-Lotto) en vervolgens Joaquim Rodriguez (Katusha Team).
  De echte aanval kwam echter op 11 kilometer van de aankomst van Andy Schleck (Team Leopard-Trek) die er alleen vandoor ging. Achter hem werd de achtervolging ingezet door Philippe Gilbert en Jelle Vanendert (Omega Pharma-Lotto), Martin Kohler (BMC Racing Team), Danny Pate (Team HTC-Highroad), Alexander Kolobnev en Joaquim Rodriguez (Katusha Team), Jakob Fuglsang (Team Leopard-Trek), Oscar Freire en Robert Gesink (Rabobank), Ben Hermans (Team Radioshack) en Johnny Hoogerland en Björn Leukemans (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team).

  Terwijl de Luxemburgse renner tot in de slotklim van de Cauberg voor kon blijven, wist Joaquim Rodriguez daar, samen met Gilbert, op eenvoudige wijze Andy Schleck in te halen. Rodriguez deed het zwaarste werk maar in de laatste paar honder meters wist de Belg Philippe Gilbert de leiding over te nemen en in de laatste honder meter kon hij zijn tweede opeenvolgende overwinning in de Amstel Gold Race al gaan vieren!

  De top 10 van het eindklassement van de Amstel Gold Race 2011

  Hieronder vindt u de top 10 van de 46ste Amstel Gold Race:

  1/ Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) - 6h30'44"
  2/ Joaquim Rodriguez (Katusha Team) - +0'02"
  3/ Simon Gerrans (Team Sky) - +0'04"
  4/ Jakob Fuglsang (Team Leopard-Trek) - +0'05"
  5/ Alexander Kolobnev (Katusha Team)
  6/ Oscar Freire (Rabobank)
  7/ Björn Leukemans (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) - +0'07"
  8/ Ben Hermans (Team Radioshack) - +0'18"
  9/ Robert Gesink (Rabobank) - +0'19"
  10/ Paul Martens (Rabobank) - +0'26"

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > nog geen reacties | 1688x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Klassiekers | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is acht keer twee ?