home | Nederlands | English | Français
> nieuws
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

Nick Nuyens (Saxo Bank-Sungard) wint de Ronde van Vlaanderen 2011!

Toegevoegd: zondag 03 april 2011 om 16:12:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Nick Nuyens (Saxo Bank-Sungard) wint de Ronde van Vlaanderen 2011!Vanochtend dacht iedereen nog dat de Ronde van Vlaanderen gewonnen zou worden door Fabian Cancellara. Spartacus heeft het dan ook wel degelijk geprobeerd en leek zoals gebruikelijk eenvoudig van iedereen weg te rijden maar uiteindelijk leek het de hongerklop bleken het krampen te zijn die een einde maakten aan de dromen van de Zwitserse renner.

  De wedstrijd werd hiermee volledig omgegooid en dit gaf uiteindelijk de kans aan een Belgische renner om deze wedstrijd "thuis" te winnen, Nick Nuyens was het snelste in de sprint!

  De samenvatting van de Ronde van Vlaanderen 2011

  Voor een wedstrijd zoals de Ronde van Vlaanderen is het peloton altijd nerveus want alle ploegen willen een renner in de eerste kopgroep hebben zitten.

  Het was dan ook niet verrassend dat al snel na de start verschillende renners hun kans waagden om te ontsnappen uit het peloton. Het was echter pas na zo'n 50 kilometer dat Jeremy Hunt (Team Sky), Roger Hammond (Team Garmin-Cervélo), Sébastien Turgot (Team Europcar), Stefan van Dijk (Veranda's Willems) en Mitchell Docker (Skil-Shimano) de echte kopgroep van de dag vormden.

  Niet echt verrassend want in het eerste uur van de wedstrijd was de gemiddelde snelheid maar liefst 49,7 km/h en met zo'n snelheid is het natuurlijk niet makkelijk om je van het peloton los te maken.

  Na een moeilijke start van deze kopgroep wisten de 5 renners uiteindelijk hun voorsprong op te laten lopen tot 6 minuten op de Nokereberg.

  Op zo'n 130 kilometer van de finish wist een groep van 20 renners zich los te maken van het peloton en deze zette dus de achtervolging in van de 5 renners uit de kopgroep. In deze groep vonden we onder anderen Gert Steegmans (Quick Step), Vladimir Gusev en Luca Paolini (Katusha Team), Edvald Boasson Hagen (Team Sky), Karsten Kroon (BMC Racing Team), Maarten Tjallingii (Rabobank), Bernhard Eisel (HTC-Highroad), André Greipel (Omega Pharma-Lotto), Tyler Farrar en Matthew Wilson (Team Garmin-Cervélo), Borut Bozic (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team), Mirco Lorenzetto (Astana), Steven van Vooren (Topsport Vlaanderen), Matthieu Ladagnous (FDJ), Koen de Kort (Skil-Shimano), Lloyd Mondory (AG2R La Mondiale) en Marco Marcato (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team).
  Ze waren waarschijnlijk te talrijk om goed samen te kunnen werken en dankzij het harde werk van de Leopard-Trek ploeg werd deze groep dan ook al snel teruggepakt.

  Andriy GrivkoEen aantal kilometers verderop probeerde Andriy Grivko het gaatje met de kopgroep dicht te rijden maar in zijn eentje wist de renner van Astana dat het een onbezonnen daad was en liet hij zich dus opnieuw afzakken naar het peloton.

  De wedstrijd gaat pas echt van start in aanloop naar de verschillende bergen die elkaar opvolgen tegen het einde van het parcours. Om te beginnen met Jeremy Hunt en Stefan van Dijk die het ritme van de kopgroep niet meer bij kunnen houden en vervolgens op de Paterberg met Sylvain Chavanel (Quick Step) en Simon Clarke (Astana) die het gaatje met de 3 renners uit de kopgroep dicht weten te rijden.

  Sylvain ChavanelDe bergen zorgen dan voor een behoorlijke selectie en de kopgroep verliest wederom een aantal renners. Er blijven er twee over: Sylvain Chavanel en Simon Clarke. Hun voorsprong loopt echter langzaam terug en, terwijl Edvald Boasson Hagen (Team Sky) alleen het gaatje dichtrijdt, is het vooral dankzij de krachtsinspanningen van Sebastian Langeveld (Rabobank) dat hun voorsprong snel terugloopt. Lars Boom (Rabobank) komt bij Hagen uitrijden op het moment dat hij het leidersduo inhaalt en met zijn 4-en vormen ze dus een nieuwe kopgroep met een oorspronkelijke voorsprong van 22 seconden op de eerste groep achtervolgers.

  Even voor de Molenberg, ik zou haast zeggen zoals gebruikelijk, was het de beurt aan Frédéric Guesdon (FDJ) om aan te vallen maar ... richting de top valt Juan Antonio Flecha (Team Sky) aan en probeert er vandoor te gaan. Hij rekende echter niet op Fabian Cancellara (Team Leopard-Trek) en Thor Hushovd (Team Garmin-Cervélo) die aan zijn achterwiel kleefden. Dat was dus het einde van de poging van Guesdon maar het had geen verdere invloed op het verloop van de wedstrijd.

  Björn Leukemans (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) zet dan de achtervolging in van Tom Leezer (Rabobank), Matthew Hayman (Team Sky) en Greg van Avermaet (BMC Racing Team) die een stukje voor het peloton uit rijden en van Sylvain Chavanel die zich van de andere renners van de kopgroep ontdaan heeft. Baden Cooke (Saxo Bank-Sungard) komt Leukemans te hulp terwijl Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) een lekke band krijgt.

  Fabian CancellaraOp 43 kilometer van de finish komen de favorieten dan tevoorschijn met allereerst Thor Hushovd (Team Garmin-Cervélo), gevolgd door een echte aanval van Tom Boonen (Quick Step). Weinig verrassend volgde Fabian Cancellara (Team Leopard-Trek) de Belgische renner in het wiel, net als Filippo Pozzato (Katusha Team).

  Op de Leberg, met nog 41 kilometer te gaan viel Cancellara aan en ondanks een enorme krachtsinspanning van Boonen die alles op alles zette om de Zwitserse renner te volgen, liet Cancellara nog maar eens zien wie de sterkste is en reed hij eenvoudig van alle anderen weg.

  Op 32 kilometer van de finish komt Spartacus bij Chavanel uitgereden terwijl ... Gilbert op indrukwekkende wijze het gaatje dichtrijdt met de groep van Boom en Boonen. Het is dan opvallend om te zien hoe Cancellara op zoek gaat naar een bidon, er één probeert te krijgen van een andere ploeg en ten slotte moet wachten op de neutrale wagen van Shimano om ... deze een paar kilometer verderop alweer weg te gooien!! Spartacus wilde blijkbaar alleen een bidon van zijn eigen ploeg ... die hij uiteindelijk krijgt een paar meter voordat een verzorger van de Quick Step ploeg er op eenvoudige wijze een geeft aan Sylvain Chavanel zoals het hoort!

  Als de voorsprong oploopt tot bijna één minuut besluit BMC Racing Team met niet minder dan 7 renners de leiding van het peloton over te nemen.

  Op 15 kilometer van de finish, aan de voet van de Kapelmuur is de voorsprong van het leidersduo nog maar 10 seconden en de hergroepering vindt dan ook al snel plaats in deze korte maar steile klim.

  Philippe GilbertDe nieuwe kopgroep vormt zich dan rondom Leukemans, Alessandro Ballan, Cancellara, Gilbert en Chavanel. George Hincapie en Geraint Thomas voegen zich bij deze kopgroep met z'n 7-en te beginnen aan de klim van de Bosberg. Dat is de plaats waar Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) aanvalt maar op 8 kilometer van de finish komt de groep van favorieten weer terug bij de Belgische renner uitrijden. De krachtsinspanning die nodig was geweest na zijn eerdere lekke band waren wellicht te veel voor hem ...

  Een groep van 12 renners begint dus samen aan de laatste kilometers en dat komt niet vaak voor in de Ronde van Vlaanderen!

  Op 4 kilometer van de finish maakt Sebastian Langeveld handig gebruik van een middenberm om de 11 andere renners te verrassen maar Alessandro Ballan weet het gaatje dicht te rijden. Cancellara hervindt dan zijn krachten en weet zich samen met Sylvain Chavanel en Nick Nuyens (Saxo Bank-Sungard) los te maken.

  Op 1 kilometer van de finish zetten Juan Antonio Flecha en Tom Boonen dan eindelijk echt de achtervolging in maar dat was te laat om dit leiderstrio nog terug te halen ... in de sprint wist Nick Nuyens de Ronde van Vlaanderen te winnen, voor Chavanel en Cancellara!

  De top 10 van de Ronde van Vlaanderen 2011

  Hieronder vindt u de top 10 van het klassement van de Ronde van Vlaanderen 2011:

  1/ Nick Nuyens (Saxo Bank-Sungard) - 6h01'20"
  2/ Sylvain Chavanel (Quick Step)
  3/ Fabian Cancellara (Team Leopard-Trek)
  4/ Tom Boonen (Quick Step) - +0'02"
  5/ Sebastian Langeveld (Rabobank) - +0'05"
  6/ George Hincapie (BMC Racing Team)
  7/ Björn Leukemans (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team)
  8/ Staf Scheirlinckx (Veranda's Willems)
  9/ Philippe Gilbert (Omegae Pharma-Lotto)
  10/ Geraint Thomas (Team Sky)

  > Bekijk de videobeelden van de Rond van Vlaanderen 2011 in de interactive UCI wielerkalender

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 1 reactie | 6.128x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Klassiekers | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 1 reacties!
 1. je suis belge et donc content q'un belge gagne, mais ce qui est injuste BOONEN incapable de suivre,QUICK STEEP aurais du laisser faire CHAVANEL. Il était TRES CAPABLE de remporter cette course et il la méritait.

  | laurent | maandag 04 april 2011 om 11:57:25

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zeven plus vier ?