zondag 20 maart 2011 om 19u53

Na een langdurende ontsnapping van 9 renners werd Cholet-Pays de Loire, de tweede wedstrijd uit de Coupe de France PMU, uiteindelijk gewonnen door Thomas Voeckler (Team Europcar) op de voor hem gebruikelijke manier: door een paar kilometer voor de finish van het peloton weg te rijden en sterk vol te houden tot de finish.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De samenvatting van Cholet-Pays de Loire 2011

Onder een halfbewolkte lucht verschenen eind deze ochtend 129 renners aan de start van de 34ste editie van Cholet-Pays de Loire.

Al snel na de start ging één renner er alleen vandoor maar Flavio de Luna (Team Spidertech Powered by C10) werd al voor de Côte du Cimétière / Les Gardes door het peloton teruggepakt. In deze eerste klim ging Preben van Hecke (Topsport Vlaanderen-Mercator) er even voor de top alleen vandoor en pakte daarmee de eerste punten voor de Challenge des 10 bosses.

De Belgische renner kreeg vervolgens gezelschap van 8 andere renners: Johannes Fröhlinger (Skil-Shimano), Jimmy Casper voor Saur-Sojasun, Jérôme Cousin van Team Europcar, Cédric Pineau voor FDJ, Laurent Pichon en Armindo Fonseca van de Bretagne-Schuller ploeg, Rafael Majka van Saxo Bank-Sungard en de Belg Frederik Veuchelen van het Nederlandse Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team.

Het peloton besluit in eerste instantie de 9 renners aan kop te laten gaan en hun voorsprong loopt dan ook al snel op tot het maximum van 5'50". Preben van HeckeDe AG2R La Mondiale en Cofidis, le crédit en ligne ploegen nemen vervolgens hun verantwoordelijkheid als grote ploegen in deze wedstrijd van de Coupe de France en nemen plaats vooraan in het peloton. Onder hun leiding wint het peloton weer tijd op de kopgroep maar nadat de voorsprong gestabiliseerd was rond de 4'10" loopt deze opnieuw op tot ongeveer 5 minuten en blijft vervolgens lange tijd stabiel op dit niveau.
In de bevoorradingszone in Saint Pierre Montlimart, ongeveer halverwege de wedstrijd is de voorsprong zo'n 4 minuten en vanaf dat moment rijdt het peloton beetje bij beetje het gaatje dicht. De wedstrijdcommissarissen laten even later via Radio TourQ weten dat de renners zich keurig gedragen in deze wedstrijd want ze gooien hun bidons weg op het moment dat ze voorbij toeschouwers komen. Een goede groene daad want dit zorgt er niet alleen voor dat deze slecht afbreekbare produkten niet in de natuur komen maar ook dat een wielerfan langs de kant van de weg blij naar huis gaat!

De kopgroepEen paar kilometer voor de eerste doorkomst over de finishlijn is de voorsprong teruggebracht tot slechts 30 seconden en Cédric Pineau besluit dan opnieuw aan te vallen om de kopgroep nieuw leven in te blazen. De kopgroep valt uiteen na deze aanval maar komt een stukje verderop weer samen, met uitzondering van Rafael Majka die uiteindelijk opgeeft en van Laurent Pichon. Deze aanval en zijn aanwezigheid in de kopgroep van deze etappe zorgen ervoor dat Cédric Pineau uitgeroepen wordt tot meest strijdlustige renner in deze Cholet-Pays de Loire 2011.
Bij de eerste doorkomst over de finishlijn hebben de 7 renners uit de kopgroep nog maar een paar meter voorsprong op het peloton en alles lijkt dus te wijzen op een snelle hergroepering van het peloton en deze kopgroep. De 7 renners komen echter nog altijd als eersten boven op de top van de voorlaatste klim en ook al wist Preben van Hecke hier niet de punten te pakken is er toch al geen twijfel meer mogelijk over wie de Challenge des 10 bosses zou winnen want de Belgische renner kwam op maar liefst 8 van de 10 als eerste boven.

In de afdaling wordt de kopgroep dan alsnog teruggepakt, terwijl Saur-Sojasun het tempo bepaalt vooraan het peloton. Dat belet Pieter Jacobs (Topsport Vlaanderen-Mercator) en Yukiya Arashiro (Team Europcar) er echter niet van om aan te vallen. Hun poging loopt echter op niets uit want op 5 kilometer van de finish bevindt alleen Jacobs zich nog maar in een ontsnapping. Als hij ook teruggepakt wordt in het bochtige deel van de finale van Cholet-Pays de Loire is het de beurt aan de Franse Kampioen, Thomas Voeckler (Team Europcar) om er alleen vandoor te gaan. De Franse renner zet sterk door en weet zo alleen over de finishlijn te komen na dit jaar al de Tour du Haut Var, een etappe van de Tour Med en twee etappes van Paris-Nice 2011 (waarvan één op ongeveer dezelfde mpanier) te hebben gewonnen. De Franse Kampioen was één van de grote favorieten van deze wedstrijd na zijn goede prestatie sinds de start van dit seizoen. Hij liet weten erg blij te zijn met deze overwinning die hij dankzij zijn strijdlust wist te pakken.

De sprint van het peloton werd gewonnen door Tony Gallopin (Cofidis, le crédit en ligne) die als 2de eindigde voor Benjamin Giraud (Vélo Club La Pomme Marseille).

Meer foto's van Cholet-Pays de Loire 2011 volgen later in de rubriek foto's van Cholet-Pays de Loire 2011 ...

Het klassement van Cholet-Pays de Loire 2011

Het podium van Cholet-Pays de Loire 2011De top 10 van Cholet-Pays de Loire 2011 se ziet er als volgt uit:

1/ Thomas Voeckler (Team Europcar) - 4h49'36"
2/ Tony Gallopin (Cofidis, le crédit en ligne)
3/ Benjamin Giraud (Vélo Club La Pomme Marseille)
4/ Mathieu Drujon (BigMat-Auber 93)
5/ Stéphane Poulhiès (Saur-Sojasun)
6/ James van Landschoot (Veranda's Willems-Accent)
7/ Jean-Luc Delpech (Bretagne-Schuller)
8/ Egoitz Garcia Echeguibel (Caja Rural)
9/ Fabien Bacquet (BigMat-Auber 93)
10/ Romain Hardy (Bretagne-Schuller)

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

1 reactie | 4246x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Cholet-Pays de Loire | Coupe de France

Reacties

Er zijn 1 reacties!
  1. Excellente course et belle victoire de Thomas sur les terres de la Team Europcar (juste à côté). Un final comme il sait le faire et le tout sous un magnifique soleil printannier. La Primavera a tenu encore toutes ses promesses.

    | JP | maandag 21 maart 2011 om 15u26

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vijf keer twee ?