home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

Allemaal veranderingen bij de internationale hogesnelheidstreinen (Thalys & Eurostar)

Toegevoegd: maandag 04 december 2006 om 2:22:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Allemaal veranderingen bij de internationale hogesnelheidstreinen (Thalys & Eurostar)HSAAl enige tijd wordt in België en Nederland aan een nieuwe hogesnelheidslijn voor internationale en binnenlandse hogesnelheidstreinen gebouwd, de HSLZuid. In februari/maart 2006 werd al een snelheidsrecord van 331,1 kilometer per uur gehaald alleen in het Frans op deze nieuwe hogesnelheidslijn. Deze lijn zal in Nederland geëxploiteerd worden door de High Speed Alliance (HSA), een gezamenlijke onderneming van NS en KLM die voor de internationale trajecten samenwerkt met de Belgische NMBS en de Franse SNCF.

  In Nederland betekent dat dat er hogesnelheidstreinen gaan rijden tussen verschillende Nederlandse stations: Breda, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal, Schiphol en Amsterdam Centraal en ook naar buitenlandse stations (met name de Thalys naar Parijs). De meeste stations worden op dit moment grondig verbouwd om zowel de binnenlandse als de buitenlandse hogesnelheidstreinen en hun reizigers te kunnen verwelkomen.
  De trein naar Parijs blijft rijden onder het reeds bekende merk Thalys en de binnenlandse hogesnelheidstreinen zullen bekend worden onder een nieuw merk wat volgens de website van de HSA in de loop van 2005 bekend zal worden gemaakt, maar waar verder met geen woord meer over wordt gerept ...

  HSLZuid: traject en haltes - © HSLZuid
  Overzicht HSL Zuid - © HSLZuid

  Ook in België zullen er zowel binnenlandse als internationale hogesnelheidstreinen gaan rijden en één van de belangrijkste verbouwingen betreft die van het station Antwerpen-Centraal: dit zogenaamde kopstation heeft op dit moment 10 doodlopende sporen en alle treinen die dit station binnenrijden moeten er nu dus nog achteruit uit, zelfs om verder naar het noorden te rijden ... om tijdwinst te boeken worden alle sporen verlegd en komen er bovenop deze doodlopende sporen 4 doorgaande sporen die de verbindingen met het noorden van België en met Nederland gaan verzorgen (via een tunnel onder de stad).
  In België zijn voor de hogesnelheidslijn ook veel werkzaamheden nodig (geweest) en meer informatie daarover is te vinden op de speciale site van de NMBS.

  Volgens het laatste nieuws gaan de treinen op deze nieuwe sporen vanaf 1 juli 2007 rijden (uitgesteld van 1 april 2007) met een snelheid tussen de 160 (op verbeterd bestaand spoor) en de 300 (op nieuw spoor) kilometer per uur en is het dan mogelijk om in 1 uur en 1 minuut van Brussel-Zuid naar Breda te gaan (van Parijs naar Brussel-Zuid is nu 1 uur en 25 minuten, dus in totaal zo'n 2 uur en 26 minuten + tijd nodig voor overstappen). Op dit moment is dat nog zo'n 2 uur, een halvering van de reistijd dus!

  Update 13 februari 2007: vandaag heeft -net voor het aanstellen van de nieuwe minister (Camiel Eurlings van het CDA)- de aftredend minister Karla Peijs van Verkeer en Waterstaat per brief tekst en uitleg gegeven over de vertragingen die optreden bij de ingebruikname van de nieuwe hogesnelheidslijn voor de Thalys- en HSA-treinen.
  Kortgezegd komt het hierop neer: met name door het gebrek aan de benodigde technische kennis op het Ministerie is vertraging opgelopen door de invoering van een nieuwe versie van het beveiligingssysteem ERTMS (voor European Rail Traffic Management System) dat nodig is om een grensoverschrijdende beveiling op te zetten voor deze treinen (toch erg belangrijk voor het vertrouwen van de reizigers).

  Concreet heeft dit als gevolg dat de treinen niet met ingang van juli 2007 over het nieuwe spoor zullen rijden, maar pas in december 2007. Dit zal dan gebeuren met een snelheid van maximaal 160 kilometer per uur (zoals oorspronkelijk gepland voor de zomer van dit jaar). De snelheid van 300 kilometer per uur kan pas gehaald worden na oplevering van het ERTMS in het voorjaar van 2008 en omdat HSA een half jaar lang wil testen zal deze snelheid voor passagiers pas in oktober 2008 gehaald worden!!

  Voor meer informatie, zie dit artikel op de website van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en de volledige brief van (oud)-Minister Karla Peijs.


  EurostarEen andere hogesnelheidstrein, de Eurostar, had ook al een tijdje terug laten weten dat er ook voor die lijn het een en ander zou veranderen. Vorige week kreeg ik van Eurostar post thuis gestuurd met alle informatie over deze veranderingen ...


  Het terugtellen is begonnen: Parijs-Londen in 2 uur en 15 minuten

  Vanaf woensdag 14 november 2007 (over bijna een jaar dus) zal Eurostar in Londen aankomen op Londen St Pancras International en niet langer in Waterloo International. Maar dat is niet het enige: door ingebruikname van een hogesnelheidslijn aan de Engelse kant van de tunnel zal de reis ook ineens 20 minuten minder lang duren!!
  Volgens Eurostar is de aankomst op St Pancras International in het voordeel van de reizigers, niet alleen vanwege de kortere reistijd, maar ook omdat er vanaf dit station betere aansluitingen zijn met 6 metro-lijnen en 7 spoorwegmaatschappijen (ik wist niet eens dat er zoveel waren in Engeland!!). Vanaf 2008 zal het aantal treinen ook toenemen.


  woensdag 14 november 2007, het begin van een nieuw tijdperk in de wereld van hogesnelheidsreizen in Europa en een revolutie in de verbinding tussen Frankrijk en Groot-Brittannië

  De verandering van aankomststation is nodig om de treinen over de hele route met een hoge snelheid te kunnen laten rijden. Tevens wordt een nieuw station geopend: Ebbsfleet International.


  Van Waterloo naar St Pancras

  Alleen jammer dat deze wijziging en het kortere traject niet zijn ingevoerd ter gelegenheid van de Tour de France 2007, die in Londen zal starten :-(.  Alle afbeeldingen zijn © HSA, HSLZuid, Eurostar of Thalys

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > nog geen reacties | 10521x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Openbaar vervoer | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zes plus vijf ?