home | Nederlands | English | Français
> nieuws
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

2de etappeoverwinning voor Ben Swift (Team Sky) en het algemeen klassement voor Cameron Meyer (Garmin-Cervélo) in de Santos Tour Down Under 2011

Toegevoegd: zondag 23 januari 2011 om 11:46:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  2de etappeoverwinning voor Ben Swift (Team Sky) en het algemeen klassement voor Cameron Meyer (Garmin-Cervélo) in de Santos Tour Down Under 2011De finale van de laatste etappe van de Santos Tour Down Under 2011 leek wel een remake van die van vorig jaar. Ben Swift (Team Sky) won de sprint voor zijn ploegmaat Greg Henderson en Matt Goss (HTC-Highroad) eindigde als derde.

  Het gezegde over de leider van het algemeen klassement na de Willunga etappe (dat hij de Tour Down Under zal winnen) kwam wederom uit want Cameron Meyer (Garmin-Cervélo) is de uiteindelijke winnaar van het algemeen klassement, met slechts 2 seconden (na het spel met de bonificatieseconden) voorsprong op Matt Goss (HTC-Highroad).

  De samenvatting van de 6de etappe van de Santos Tour Down Under in Adelaide

  De laatste etappe van de Santos Tour Down Under 2011 vond, zoals gebruikelijk, plaats op een circuit wat de bijnaam Champs-Elysées van Adelaide draagt (aan het eind van het circuit ligt ook een bocht van 180 graden waar de renners op soortgelijke manier omdraaien als voor langs de Arc de Triomphe in Parijs). 20 rondjes van het 4,5 km lange circuit zorgden voor een totale afstand van 90 kilometer voor deze etappe.

  Cameron MeyerMet de bonificatieseconden die werden toegekend in de twee tussensprints en bij de finish, eindigde deze Santos Tour Down Under 2011 min of meer in een duel tussen Matt Goss (HTC-Highroad), die de eerste okeren leiderstrui droeg, en Cameron Meyer (Garmin-Cervélo) die aan kop van het algemeen klassement stond met slechts 8 seconden voorsprong op Goss.

  In de eerste ronde werd al meteen aangevallen, door Matthew Wilson (Garmin-Cervélo) die gezelschap kreeg van Stuart O'Grady (Leopard-Trek) en vervolgens ook Iñaki Isasi (Euskaltel-Euskadi) en Dimitri Champion (AG2R La Mondiale). Luke Durbridge (UniSA-Australia) reed in de tweede ronde het gat met de kopgroep dicht.

  Stuart O'GradyNa een aanval van O'Grady in de 7de ronde viel de kopgroep uit elkaar en leek O'Grady de enige te zijn die nog vooruit wilde blijven. Niet lang overigens want aan het einde van deze rond liet ook hij zich terugzakken naar het peloton.

  In de 8ste ronde, waar de renners nog wat extra punten en bonificaties konden pakken in de eerste tussensprint, vielen verschillende Garmin-Cervélo renners aan om te voorkomen dat Matt Goss middels bonificatieseconden dichterbij Cameron Meyer kon komen. Deze strategie werkte uiteindelijk maar gedeeltelijk want voor de sprint werden alle renners teruggepakt en deze sprint werd gewonnen door Michael Matthews (Rabobank) voor Matt Goss en André Greipel (Omega Pharma-Lotto). Matthews, wellicht dé sprinters-openbaring van deze Santos Tour Down Under 2011, pakte zo 3 seconden voor het algemeen klassement (waarmee hij het theoretisch weer mogelijk maakte de TDU te winnen als hij de etappe zou winnen en noch Meyer noch Goss bij de eerste 3 zouden eindigen) terwijl Matthew Goss zijn achterstand op Meyer met 2 seconden af zag nemen.

  In voorbereiding op de 10de klim van Montefiore Hill waar punten toegekend werden voor het bergklassement, viel Juan Horrach (Katusha Team) aan in de 9de ronde. De man aan kop van dit klassement, Luke Roberts wist echter het gaatje dicht te rijden, net als Bruno Pires (Leopard-Trek). De Australiër Roberts toonde toen dat hij de witte trui van dit klassement wel degelijk verdiende want hij kwam als eerste boven en pakte zo 16 extra punten, waarmee hij onverslaanbaar werd door zijn hoogstgeplaatste concurrent, Ben Hermans (Team Radioshack).

  Na de klim vielen Alfredo Balloni (Lampre-ISD) en David Tanner (Saxo Bank-Sungard) aan vanuit het peloton en zij reden het gat dicht met de 3 anderen in de kopgroep. In de 12de ronde voerden BMC Racing Team, Astana en HTC-Highroad echter het tempo van het peloton op om deze 5 renners weer terug te pakken.

  De tweede tussensprint verliep gedesorganiseerd en de renners die de punten uiteindelijk pakten waren niet de echte sprinters. Jos van Emden won de sprint, voor zijn ploegmaat Tom Leezer (Rabobank) en Allan Davis (Astana).

  Stuart O'Grady2 ronden later vormde zich een nieuwe kopgroep, dit keer met 7 renners: wederom Stuart O'Grady (Leopard-Trek), die voor zijn verschillende aanvallen de titel van meest strijdlustige renner meekreeg, Nicki Sörensen en David Tanner (Saxo Bank-Sungard), Francesco Reda (Quick Step), Alessandro Spezialetti (Lampre-ISD), Mitchell Docker (UniSA-Australia) en Simon Zahner (BMC Racing Team). De laatste punten voor het bergklassement werden dus toegekend aan renners uit deze groep (Roberts was toch al zeker dat hij dit klassement zou winnen) met Mitchell Docker die als eerste boven kwam, voor Reda en Zahner.

  Na nog weer een aanval van O'Grady in de 18de ronde viel de kopgroep wederom uiteen en bleef de Australische renner alleen over met Zahner en Sörensen. In de volgende ronde betaalde O'Grady echter de tol van zijn herhaalde aanvallen want toen Sörensen aanviel wist alleen Zahner hem te volgen. Zoals gebruikelijk kwam het peloton weer bij elkaar in de laatste ronde en liep het dus uit op een massasprint.
  Het werd al snel duidelijk dat Team Sky deze etappe aangekruist had want hun treintje werd gevormd aan kop van het peloton en Ben Swift, die de 2de etappe ook al won, won deze sprint, voor zijn ploegmaat Greg Henderson en Matthew Goss (HTC-Highroad).

  Goss pakte hiermee 4 extra bonificatieseconden maar dat was niet genoeg om Cameron Meyer te verslaan. Na de 2 bonificatieseconden voor de eerste tussensprint was het verschil namelijk teruggebracht tot 6 seconden en na de finish bleven er dus nog ... maar 2 over!
  Ben Swift - © Tour Down Under / John Veage

  De videobeelden van de 6de etappe van de Santos Tour Down Under 2011

  De reactie van Ben Swift na zijn tweed etappeoverwinning in de Santos Tour Down Under 2011

  PodiumNet na de finish liet Ben Swift (Team Sky) weten: Ik had moeite het tempo bij te houden ergens halverwege de etappe, na mijn inspanningen op Willunga Hill gisteren, maar mijn team heeft perfect werk geleverd voor mij. Het leek wel alsof het treintje voor mij werd opgesteld zoals in de wielerboeken te lezen staat en ik hoefde het dus alleen nog maar af te maken.

  Mathew Hayman heeft mij de hele dag beschermd en hij reed bijna een heel rondje alleen voorop voordat wij via de buitenkant naar voren schoven. Ik zou dit ook nooit voor elkaar gekregen hebben zonder de andere jongens en de laatste rondjes waren gewoon ongelofelijk.
  .

  De eindklassementen van de Santos Tour Down Under 2011

  Het klassement van de 6de en laatste etappe

  Hieronder vindt u de top 10 van de laatste etappe van de Santos Tour Down Under 2011:

  1/ Ben Swift (Team Sky) - 1h53'47"
  2/ Greg Henderson (Team Sky)
  3/ Matthew Goss (HTC-Highroad)
  4/ Robbie McEwen (Team Radioshack)
  5/ Juan José Haedo (Saxo Bank-Sungard)
  6/ Allan Davis (Astana)
  7/ André Greipel (Omega Pharma-Lotto)
  8/ Romain Feillu (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team)
  9/ Davide Viganò (Leopard-Trek)
  10/ Jonathan Cantwell (UniSA-Australia)

  De einduitslag van het algemeen klassement van de Santos Tour Down Under 2011

  Cameron MeyerDe top 10 van de Santos Tour Down Under 2011 ziet er als volgt uit:

  1/ Cameron Meyer (Garmin-Cervélo) - 17h54'27"
  2/ Matthew Goss (HTC-Highroad) - +0'02"
  3/ Ben Swift (Team Sky) - +0'08"
  4/ Michael Matthews (Rabobank) - +0'09"
  5/ Laurens Ten Dam (Rabobank) - +0'10"
  6/ Francisco Ventoso (Movistar Team) - +0'17"
  7/ André Greipel (Omega Pharma-Lotto) - +0'26"
  8/ Blel Kadri (AG2R La Mondiale)
  9/ Allan Davis (Astana) - +0'27"
  10/ Luke Roberts (UniSA-Australia) - +0'28"

  >> Bekijk de volledige eindklassementen na de 6de en laatste etappe van de Santos Tour Down Under 2011

  Alle foto's in dit artikel zijn © Santos Tour Down Under / John Veage en zijn geplaatst met toestemming.

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > nog geen reacties | 2659x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Tour Down Under| Tour Down Under 2011 | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vier keer één ?