zaterdag 22 januari 2011 om 10u01

De etappe tussen McLaren Vale en Willunga was de Koninginnerit van deze Santos Tour Down Under 2011. Willunga Hill, vaak gezien als dé beslissende beklimming, werd twee maal beklommen maar de etappe eindigde toch in sprint. Deze sprint werd gewonnen door de Spanjaard Francisco Ventoso (Movistar Team), met slechts enkele centimeters voorsprong op Michael Matthews(Rabobank). Deze jonge renner lijkt een veelbelovende sprinter te worden nadat hij donderdag al de 3de etappe won!

De samenvatting van de 5de etappe van de Santos Tour Down Under 2011 : McLaren Vale > Willunga

Alle 131 renners verschenen aan de start in McLaren Vale vanochtend in de Santos Tour Down Under 2011.
Na 3 mislukte pogingen werd de eerste echte kopgroep gevormd door John Murphy (BMC Racing Team), Tanel Kangert (Astana), Sebastian Haedo (Saxo Bank-Sungard), Joost van Leijen (Vacansoleil DCM Pro Cycling Team), Eduard Vorganov (Katusha Team), De kopgroepMichael Hepburn (UniSA-Australia), Davide Viganò (Leopard-Trek) en Juan Horrach (Katusha Team).

In deze groep won Davide Viganò de eerste tussensprint in Snapper Point, voor Haedo en Murphy en hun voorsprong liep even later op tot 2 minuten.
Net na de tweede sprint, ongeveer halverwege de etappe, riep José Vicente Garcia Acosta (Movistar Team) de hulp in van zijn ploegleidersauto en besloot even later op te geven. Hij werd hiermee slechts de 3de renner die het peloton van de Santos Tour Down Under 2011 verlaat. Deze tweede sprint werd gewonnen door John Murphy, voor Viganò en Horrach.

Ben HermansDaarna liep de voorsprong van de kopgroep snel terug, tot zo'n 30 seconden aan de voet van de eerste klim van Willunga Hill. Het peloton pakte in deze beklimming de kopgroep terug, met name dankzij het harde werk van de Baskische renners van Euskaltel-Euskadi aan kop.
Luke RobertsBij de eerste doorkomst op de top valt Luke Roberts (UniSA-Australia) aan om een zo groot mogelijk aantal punten te pakken voor het bergklassement. Hij kwam boven voor Angel Madrazo (Movistar Team) en Ben Hermans (Team Radioshack). 7 renners proberen dan te ontsnappen in de afdaling maar blijven niet lang vooruit.

Richie PorteNa een rondje over het plaatselijke circuit, vallen verschillende renners in de tweede klim van Willunga Hill aan en Richie Porte (Saxo Bank-Sungard) weet zich los te maken, samen met Jack Bobridge (Garmin-Cervélo) en Ben Hermans (Team Radioshack). De laatste renner valt net voor de top aan en komt als eerste boven, voor Bobridge en Porte. Richie Porte, die hierover zei: even de benen gestrekt op Willunga Hill, en het was nog leuk ook!, werd vanwege deze aanval uitgeroepen tot de meest strijdlustige renner van deze etappe.

Op 10 kilometer van de finish werden de 3 renners teruggepakt door een grote groep die zich had losgemaakt van het peloton.

Na een val van Jack Bobridge (Garmin-Cervélo) en David Lopez (Movistar Team) in de laatste bocht van de etappe, blijven er 18 renners over van voren en ondanks een aanval van Gorka Izagirre (Euskaltel-Euskadi) werd de etappe beslist in een sprint. Francisco Ventoso (Movistar Team) wist deze te winnen met slechts enkele centimeters voorsprong op Michael Matthews (Rabobank) die, op 20-jarige leeftijd en in zijn eerste jaar als profwielrenner, nu al laat zien een veelbelovende sprinter te zijn. Matt Goss (HTC-Highroad) eindigde 3de en pakte hiermee een paar seconden voor het algemeen klassement. Aan kop van het algemeen klassement vinden we nog altijd Cameron Meyer (Garmin-Cervélo) die vandaag als 13de eindigde. Statistisch gezien wint de renner die aan kop staat in de Santos Tour Down Under na de etappe van Willunga de Australische Tour de volgende dag ... We zullen zien of de 8 seconden die hem scheiden van Goss morgen voldoende zullen zijn (wetende dat de etappewinnaar 10 bonificatieseconden krijgt!).
De sprint

De videobeelden van de 5de etappe van de Santos Tour Down Under 2011

De reactie van Francisco Ventoso na zijn etappeoverwinning in de Santos Tour Down Under 2011

Na de finish van deze 5de etappe liet de Spanjaard Francisco Ventoso weten: Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest, het ging allemaal perfect. Het is voor mij heel belangrijk het jaar zo te beginnen en ook voor de ploeg ... Ik heb deze etappe gewonnen van pure sprinters. Het was een zwaar parcours en we hebben alles op alles moeten zetten in de eerste klim.
Arrieta als ploegleider hebben is echt geweldig. Hij weet precies hoe wij ons voelen, wat er in ons hoofd omgaat ... In de laatste rechte lijn was ik samen met Rojas en ik ben voor ons de overwinning gaan pakken. Wij kunnen het goed met elkaar vinden en vinden het geen probleem voor elkaar te werken, maar op 800 meter van de finish heb ik hem voorgesteld dat we allebei zouden proberen te winnen. We hadden al een perfecte plek vooraan en het beste was te gokken op twee renners. Ik viel in de laatste 180 meters aan, ik ben er hard voor gegaan en toen ik Matthews aan mijn zijde zag toen ik over de finishlijn kwam wist ik niet of ik nu wel of niet gewonnen had. Ik hoorde de speaker mijn naam noemen en dat leidde tot een enorme blijdschap. De overwinning is voor het hele Team Movistar. Mijn collega's, het ondersteunend personeel, Eusebio Unzue die mij vertrouwen heeft geschonken en alle mensen die ons volgen, dat is echt ongelofelijk. We zijn pas net begonnen maar ik denk dat mensen ons nu al op de voet volgen!

De klassementen van de Santos Tour Down Under 2011 na de 5de etappe

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het etappeklassement van de 5de etappe: McLaren Vale > Willunga

Francisco VentosoHieronder vindt u de top 10 van het etappeklassement:
1/ Francisco Ventoso (Movistar Team) - 3h06'10"
2/ Michael Matthews (Rabobank)
3/ Matthew Goss (HTC-Highroad)
4/ José Joaquin Rojas (Movistar Team)
5/ Luke Roberts (UniSA-Australia)
6/ Robbie Hunter (Team Radioshack)
7/ Blel Kadri (AG2R La Mondiale)
8/ Alessandro Ballan (BMC Racing Team)
9/ Ben Hermans (Team Radioshack)
10/ Ben Swift (Team Sky)

Het algemeen klassement na de 5de etappe

Cameron MeyerCameron Meyer blijft aan kop in het algemeen klassement, de dag voor de slotrit:

1/ Cameron Meyer (Garmin-Cervelo) - 16h00'40"
2/ Matthew Goss (HTC-Highroad) - +0'08"
3/ Laurens Ten Dam (Rabobank) - +0'10"
4/ Michael Matthews (Rabobank) - +0'12"
5/ Francisco Ventoso (Movistar Team) - +0'17"
6/ Ben Swift (Team Sky) - +0'18"
7/ Blel Kadri (AG2R La Mondiale) - +0'26"
8/ André Greipel (Omega Pharma-Lotto) - +0'27"
9/ Allan Davis (Astana) - +0'28"
10/ Luke Roberts (UniSA-Australia)

>> Bekijk de volledige klassementen

De foto's uit dit artikel zijn © Santos Tour Down Under 2011 / John Veage en met toestemming gebruikt.

>> Meer foto's van de 5de etappe van de Santos Tour Down Under 2011

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 4574x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Tour Down Under | Tour Down Under 2011

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vijf plus zeven ?