dinsdag 18 januari 2011 om 08u51

Zondag wist Matt Goss al de Cancer Council Classic te winnen, vandaag leek de finish van de eertse etappe van de Tour Down Under 2011 tussen Mawson Lakes en Angaston op een remake van de finish van dit criterium.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De samenvatting van de eerste etappe Mawson Lakes > Angaston van de Tour Down Under 2011

Aan het begin van deze etappe liepen de pogingen van verschillende renners om tot een ontsnapping te komen op niets uit.

De eerste echte groep die werd gevormd was die van Luke Roberts (UniSA-Australia), Gorka Izagirre (Euskaltel-Euskadi) en de kopman van de AG2R La Mondiale ploeg, Julien Loubet. Deze drie renners begonnen dus als eerste aan de eerste klim van deze Tour Down Under 2011 (Black Top Road in Hillbank) waar de Australiër de eerste punten pakte voor het bergklassement, voor Loubet en Izagirre.

Na 13 kilometer werd uiteindelijk de kopgroep van de dag gevormd door 5 renners: Simon Clarke (Astana), Mathieu Perget (AG2R La Mondiale), Mitchell Docker (UniSA-Australia), Miguel Minguez en Jon Izagirre (Euskaltel-Euskadi). Hun voorsprong liep al snel op tot 4'05" om vervolgens weer terug te zakken en te stabiliseren rondom 2'40".

De kopgroepDeze 5 renners hebben er waarschijnlijk nooit echt in geloofd want, zoals zo vaak in de Tour Down Under, hebben de sprintersploegen en met name Garmin-Cervélo, Team Sky, HTC-Highroad en Omega Pharma-Lotto de wedstrijd gecontroleerd om de kopgroep in de finale van de etappe terug te pakken.

Na rond de 2 minuten hebben gebungeld liep de voorsprong snel terug na zo'n honderd kilometer in de race en Mitchell Docker, Mathieu Perget en Jon Izagirre waren de eerste renners die door het peloton werden teruggepakt. Hierdoor leken Simon Clarke en Miguel Minguez vleugels te krijgen want hun voorsprong liep weer op ver boven de minuut. Dat duurde echter niet lang want op 9 kilometer van de finish werden ook deze laatste 2 koplopers teruggepakt. De jonge Simon Clarke, die deze winter overstapte van ISD-Neri naar Astana, dankte aan zijn plekje in de kopgroep de titel van meest strijdlustige renner.

Een massasprint was dus onvermijdelijk bij de finish van deze eerste etappe en het treintje van de HTC-Columbia ploeg bleek weer eens het best georganiseerd. Net als zondag trok Mark Renshaw als laatste het treintje in de laatste meters van de etappe om vervolgens op 250 meter van de finish plaats te maken voor Matt Goss die zo zijn 4de overwinning van het seizoen pakte na 2 etappes van de Jayco Bay Classics (waar hij ook de eindoverwinning pakte) en van de Cancer Council Classic zondag. Vandaag versloeg hij in de sprint zijn voormalig ploegmaat André Greipel (Omega Pharma-Lotto) en zijn landgenoot Robbie McEwen (Team Radioshack).
De overwinning van Matthew Goss - © Santos Tour Down Under / John Veage

De reactie van Matt Goss na zijn etappe-overwinning in de Tour Down Under 2011

Na de finish van deze eerste etappe liet de Australiër weten: Mark plaatste mij weer eens perfect van voren en liet mij op 250 m van de finishlijn het werk afmaken. Het was een lange sprint, licht bergop en ik zag André in mijn wiel en vreesde dus even dat het niet zou lukken. Maar het lukte me hem van me af te schudden en ik ben dus erg blij met dit resultaat!

Over zijn kansen voor de rest van de week en een eventuele eindoverwinning in de Tour Down Under 2011 voegde Goss toe: Het is een goede start voor ons en ik hoop echt aan kop te blijven de rest van de week. De week is echter nog lang en we zullen wel zien hoe het loopt. We hebben een hele sterke ploeg met andere renners die ook kunnen winnen. We bekijken het dus van dag tot dag, hopend dat we aan het eind van de week de leiderstrui hebben.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De video van de eerste etappe van de Santos Tour Down Under tussen Mawson Lakes en Angaston

Hieronder kunt u de eerste etappe van de Santos Tour Down Under 2011 nog eens terugzien in een filmpje van 5'29":

Het klassement van de eerste etappe van de Tour Down Under 2011

Matthew Goss pakt de eerste leiderstruiHieronder vindt u de top 10 van het etappeklassement tussen Mawson Lakes en Angaston:
1/ Matthew Goss (HTC-Highroad) - 3h17'08"
2/ André Greipel (Omega Pharma-Lotto)
3/ Robbie McEwen (Team Radioshack)
4/ Chris Sutton (Team Sky)
5/ Elia Viviani (Liquigas-Cannondale)
6/ Romain Feillu (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team)
7/ Alessandro Ballan (BMC Racing Team)
8/ Iñaki Isasi (Euskaltel-Euskadi)
9/ José Joaquin Rojas (Movistar Team)
10/ Greg Henderson (Team Sky)

>> Klik hier om de volledige resultaten van de eerste etappe van de Tour Down Under 2011 tussen Mawson Lakes en Angaston te downloaden

De 3 foto's in dit artikel zijn © Santos Tour Down Under / John Veage en zijn gebruikt met toestemming; de illustratiefoto van dit artikel is © Thomas Vergouwen / www.velowire.com

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 2879x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Tour Down Under | Tour Down Under 2011

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vijf keer zes ?