zondag 16 januari 2011 om 17u14

Vanochtend (Nederlandse tijd) vond de Cancer Council Classic plaats als preview op de Tour Down Under 2011 rondom Rymill Park in Adelaide. Dit criterium werd gewonnen door Matt Goss van de HTC-Highroad ploeg. Als we zijn ploegmaat Mark Renshaw die hem in de juiste positie plaatste buiten beschouwing laten, won hij deze sprint van Robbie McEwen die in de Radioshack ploeg een nieuw toevluchtsoord heeft gevonden na het debacle rondom de Pegasus Sports ploeg.

3 Australiës op het podium in Australië, dat belooft wat ...

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De samenvatting van de Cancer Council Classic

De Cancer Council Classic is een wedstrijd van 51 kilometer die gevormd wordt door 30 rondjes op een circuit van 1,7 kilometer (zie het artikel Het parcours van de Santos Tour Down Under 2011 op Google Maps/Google Earth voor meer informatie).

De Leopard-Trek ploeg in de Tour Down UnderOm 16u30 lokale tijd (7u30 voor ons) vond de ploegenpresentatie plaats van de ploegen die deelnemen aan de Tour Down Under 2011. Het publiek was massaal toegestroomd voor deze eerste presentatie van de grootste ploegen ter wereld zoals we kunnen zien op de foto van de Leopard-Trek ploeg hiernaast.

Om 18u45 klonk het startschot voor de Cancer Council Classic. De 133 renners hadden vantevoren besloten alle prijzengelden gewonnen in dit criterium (12.000 AUD in totaal) te schenken aan het Queensland Flood Relief Appeal om te hulp te schieten aan deze regio van Australië (waar renners zoals Robbie McEwen en Allan Davis vandaan komen) die last had van extreme weersomstandigheden eind december en begin januari die zorgden voor enorme overstromingen die behoorlijk wat schade hebben achtergelaten.

1 renner verscheen niet aan de start. Dat was Tom Leezer van de Rabobank ploeg. Iets meer dan een uur later wisten we dat een andere renner de wedstrijd niet uit heeft gereden: Bernhard Eisel (HTC-Highroad).

Luke DurbridgeNa iedere 5 rondjes stond een sprint op het programma waarmee extra prijzengeld kon worden gewonnen en uiteindelijk eventueel de trui van beste sprinter van deze Cancer Council Classic. De eerste sprint werd gewonnen door Luke Durbridge (UniSA - Australia), Gorka Izagirre (Euskaltel-Euskadi) pakte de 2de en 4de sprint terwijl de derde sprint werd gewonnen door Martin Mortensen van de Leopard-Trek ploeg.

Luke Durbridge, een jonge Australiër (hij is pas 19) die deze week aan zijn allereerste UCI WorldTour wedstrijd deelneemt, pakte de trui van beste sprinter. Hij zei nadien: Het was een zware race en mijn felicitaties gaan uit naar Gossy maar ik denk dat het toch goed was ook aan het einde een Aussie op het podium te hebben. Ik was onder de indruk van de enorme hoeveelheid toeschouwers. Ik geloof dat ik nog nooit geraced heb voor zoveel publiek, dus was het goed er een mooie show van te maken.
Ik ben blij dat ik me vandaag van voren heb kunnen laten zien. Ik weet dat de week nog lang is maar ik hoop nog meer kansen te krijgen om me van voren te laten zien
.

Na 30 rondjes vonden we nog altijd de beste sprinters van voren en alhoewel we voor HTC-Columbia eerder Mark Cavendish hadden verwacht, plaatste Mark Renshaw dit keer Matthew Goss in een perfecte positie om de eindsprint te winnen. Renshaw eindigde zelf tweede, voor Robbie McEwen (Team Radioshack), de minder bekende Elia Viviani (Liquigas-Cannondale) en Chris Sutton voor Team Sky.
André Greipel (Omega Pharma-Lotto), vaak succesvol in Australië en dit jaar vrij van de concurrentie met Mark Cavendish, eindigde slechts 15de.

Greg Henderson, die vorig jaar de Cancer Council Helpline Classic wist te winnen kwam in de slotfase van de race ten val en kon dus zijn resultaat van vorig jaar niet evenaren.

De reacties na de Cancer Council Classic

Matt GossMatthew Goss (HTC-Highroad), de winnaaar
Matt Goss (HTC-Highroad) liet na zijn overwinning weten: Dit is een heel goed begin, ik ben hier blij mee en ik denk dat mijn lach dat ook liet zien. Dit is goed voor mij, goed voor de ploeg en dit is een heel goede start van de Tour Down Under.

Wat betreft het verloop van de wedstrijd voegde hij hier aan toe: We hebben de voorsprong van de kopgroep onder controle gehouden zodat we hen voor de finishlijn terug konden pakken en de renners van HTC Highroad en van Omega Pharma Lotto hebben hier geweldig voor gewerkt. Het geluk was aan onze zijde om het af te maken met een overwinning.


Matt Goss wint de Cancer Council Classic - © Tour Down Under - John Veage

Allan Davis (Astana)
De Australische renner van de Astana ploeg toonde zich tevreden terug te zijn in de Tour Down Under: Het doet me altijd plezier hier te rijden. Ik vind dit een geweldige wedstrijd. Het is mijn 13de keer alweer en het is geweldig om de beste professionele renners hier te zien. Ik heb mijn ploegmaten gezegd dat ze zich om hier te rijden goed voor moesten bereiden. Als je niet voorbereid bent dan heb je het hier zwaar en dat voel je terug later in het seizoen. Ik heb ze uitgelegd dat als je hier komt met een goede basis, deze wedstrijd een goede voorbereiding op de rest van het seizoen is.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De video van de Cancer Council Classic

Hieronder vindt u de beelden van deze Cancer Council Classic 2011:

De resultaten van de Cancer Council Classic

Het algemeen klassement
De top 10 van de Cancer Council Classic als criterium voor de Tour Down Under 2011 is als volgt:
1/ Matthew Goss (HTC-Highroad) - 1h05'12"
2/ Mark Renshaw (HTC-Highroad)
3/ Robbie McEwen (Team Radioshack)
4/ Elia Viviani (Liquigas-Cannondale)
5/ Chris Sutton (Team Sky)
6/ Davide Viganò (Leopard-Trek)
7/ Ben Swift (Team Sky)
8/ José Joaquin Rojas (Movistar Team)
9/ Fabio Sabatini (Liquigas-Cannondale)
10/ Allan Davis (Astana)

>> Klik hier om de volledige resultaten te bekijken

Alle foto's uit dit artikel zijn © Tour Down Under - John Veage en gebruikt met toestemming.

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 20792x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Tour Down Under | Tour Down Under 2011

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zes plus negen ?