home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
nog 205 dagen te gaan tot de start van de Tour de France 2021, bekijk in de ltussentijd de UCI wielerkalender 2021!
RSS |

"Rentring" een nieuw sociaal verschijnsel?

Toegevoegd: zondag 26 november 2006 om 23:56:32
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Gedurende zo'n twee weken waren overal in de Parijse metro en op straat reclameposters te zien die in neon-letters een nieuw fenomeen aankondigden.

  Met teksten als "Le rentring, le concept que les new-yorkais nous envient" (Rentring, een fenomeen waar New-Yorkers jaloers op zijn), "Ce soir, j'ai peut-être un plan pour te faire rentrer" (Vanavond heb ik misschien iets waarmee ik je mee naar huis krijg) en "Moi ce que je préfère quand je sors c'est quand je rentre" (Het leuke aan uitgaan vind ik weer naar huis gaan) werden mensen geprikkeld om een bezoekje te brengen aan de website www.lerentring.com.
  Rentring is een Frans-Engelse samentrekking van het woord "rentrer", ofwel naar huis gaan in het Frans ("rentrer chez soi" = naar huis gaan).

  Tot 14 november waren op de website alleen een paar filmpjes te zien waarin het fenomeen werd uitgelegd ... zo zagen we een disco waar niemand was: "tegenwoordig gaan mensen graag naar huis", een band (The Stroops) die teleurgesteld was omdat tijdens hun laatste concert iedereen halverwege het eerste liedje al naar huis was gegaan (zij hadden besloten nu alleen nog maar nummers te schrijven die 5 seconden duren) en nog andere voorbeelden van mensen die gevallen zijn voor de rentring. Uiteraard was het mogelijk deze filmpjes naar vrienden per e-mail door te sturen en om andere goodies op de website te downloaden.

  Sinds 14 november zien we op de reclameposters en op de website ook de ontknoping van deze mysterieuze virale campagne: de optie net et mobile van Orange. Het gaat hier om een optie van het mobiele abonnement waarmee gebruikers zonder een vaste telefoonlijn een ADSL-aansluiting van 8 Mbps, 30 TV kanalen, toegang tot een video on demand dienst (VoD) en onbeperkt bellen naar mobiele Orange nummers iedere avond na 21.00 uur voor € 39,90 per maand.
  De optie is voorlopig beperkt tot de regio rondom Parijs (Ile-de-France), maar zal in het eerste trimester van 2007 beschikbaar zijn in heel Frankrijk. Verder geldt er een beperking van 20.000 abonnees.

  De diensten van 'net et mobile'


  Voor degenen die het nog niet begrepen zouden hebben: het idee achter de "rentring" is dus dat mensen met deze optie graag naar huis zullen gaan om gebruik te maken van hun Internet-verbinding en hun sociale relaties vanaf dat moment alleen via Internet of natuurlijk via het onbeperkt bellen zullen voortzetten :-).

  Analyse van deze campagne
  Het idee achter de campagne is best grappig, maar volgens mij zijn er toch een paar dingetjes die beter gedaan hadden kunnen worden ... Zo duurde de teasing periode maar 2 weken en hebben veel mensen dus pas de moeite genomen om naar de website te gaan toen de ontknoping al bekend was (2 weken is vrij kort om mensen te interesseren voor "iets nieuws"). Hierdoor is het virale effect waarschijnlijk vrij beperkt gebleven, aangezien mensen na het ontdekken van de ontknoping de filmpjes waarschijnlijk meer als reclame dan als iets grappigs zien.
  De website en in mindere mate de reclameposters waren in de kleuren en de stijl van Orange, waardoor - aan de hand van de aanwijzingen in de filmpjes, maar ook van de broncode van de website die onder andere Orange in de keywords had staan - de link met Orange ook al voor de ontknoping werd gelegd. De website had eventueel de blauwe achtergrond van de reclameposters als hoofdkleur kunnen aanhouden ... dan was de link al veel minder makkelijk te leggen geweest. Vanaf 14 november zou dan de kleur zwart terug hebben kunnen komen ...

  Reclameposter 1 Reclameposter 2 Reclameposter 3

  De teksten van de posters waren redelijk intigrerend en dat was natuurlijk erg belangrijk om mensen naar de website te krijgen. Aangezien er geen echte aanwijzingen voor de ontknoping waren op deze posters moesten mensen die nieuwsgierig waren geworden wel naar de website ...

  Volgens mij was het idee achter de campagne dus best goed, maar de uitvoering niet helemaal optimaal, waardoor het resultaat wellicht beperkt zal blijven ... hoewel, er wordt wel over gesproken (met name op Internet), dus dat is dan toch een goed teken ;-)

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 2 reacties | 776x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Marketing | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 2 reacties!
 1. Si tu n'as pas peur de faire du glanding, tu peux faire du telecommuting ou "resting a la maison" et du coup meme pas besoin de faire du rentring. C'est la prochaine tendance!

  | Romain | dinsdag 28 november 2006 om 0:26:02

 2. Trop fort ce Romain ... toujours une tendance à l'avance ;-)

  | Thomas Vergouwen | dinsdag 28 november 2006 om 22:11:11

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zes plus zes ?