home | Nederlands | English | Français
> nieuws
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

De UCI ProTeams 2011 zijn bekend, Cofidis en Geox-TMC worden 2de divisie-ploegen - reacties

Toegevoegd: donderdag 25 november 2010 om 0:11:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  De UCI ProTeams 2011 zijn bekend, Cofidis en Geox-TMC worden 2de divisie-ploegen - reactiesIn de lijst van UCI ProTeams die de UCI in een kort persbericht maandagavond bekend gemaakt heeft valt al snel op dat de Franse ploeg Cofidis, le crédit en ligne en de Spaanse ploeg Geox-TMC (de nieuwe naam van de voormalige Footon-Servetto ploeg, die behoorlijk wat wijzigingen heeft ondergaan sinds het einde van het wielerseizoen) ontbreken en dat deze twee ploegen dus als Continental Pro ploegen door het leven zullen gaan in 2011.

  In 2011 zullen 18 ploegen als UCI ProTeam door het leven gaan, waarmee zij de garantie hebben voor deelname in de wedstrijden die onderdeel uitmaken van de UCI WorldTour 2011.

  De 18 ProTeams in 2011

  Op 2 november maakte de UCI al 4 ProTeams bekend voor 2011: Rabobank Cycling Team, Garmin-Cervélo, Omega Pharma-Lotto en Sky ProCycling.

  UCI WorldTourVoor 6 andere ploegen leek het ook vrijwel zeker dat zij deel zouden uitmaken van de lijst van UCI ProTeams in 2011, eenvoudigweg omdat zij een nog lopende licentie hadden. Dit was het geval voor AG2R-La Mondiale, Garmin-Cervélo (de nieuwe naam van Garmin-Transitions die nu gefuseerd is met een deel van Cervélo TestTeam), Katusha, Lampre-ISD (voorheen Lampre-Farnese Vini), Omega-Pharma Lotto, Quick Step Cycling Team, Rabobank Cycling Team, Saxo Bank SunGard (voorheen Team Saxo Bank), Sky ProCycling en Team Radioshack.

  Aan deze lijst werden nog 8 andere ploegen toegevoegd. Op basis van de nieuwe selectiecriteria van de UCI waren 5 van hen al vrijwel zeker van hun plaats omdat ze in de top 15 van het ploegenklassement stonden: Luxembourg Pro Cycling Project (de nieuwe ploeg uit Luxemburg met onder andere de broers Schleck en waarvan de hoofdsponsor nog altijd niet bekend is ... er gaan zelfs geruchten dat de ploeg zal starten zonder hoofdsponsor en met alleen een aantal "kleine" sponsors), HTC-Highroad (voorheen HTC-Columbia), Liquigas-Cannondale, Vacansoleil Palmans-DCM Pro Cycling Team (voorheen Vacansoleil Pro Cycling Team, dat was stukken makkelijker!), Pro Team Astana, Movistar Team (de nieuwe naam van de Caisse d'Epargne ploeg) en BMC Racing Team.

  Voor de laatste 3 plaatsen waren er 5 kandidaten (aangezien de ploegen onder de 20ste plaats sowieso uitgesloten zijn): Euskaltel-Euskadi (16), Geox-TMC (17), Quick Step Cycling Team (18), Cofidis Le Crédit en ligne (19) en AG2R La Mondiale (20). Uiteindelijk maken Geox-TMC en Cofidis Le Crédit en ligne geen deel uit van de elite op basis van een beslissing van de licentiecommissie van de UCI.

  Voor Geox-TMC is dat een zware klap want, alhoewel Footon-Servetto haar plaats in de UCI ProTour echt niet verdiende maar deze simpelweg geërfd had van de Saunier-Duval ploeg, is de ploeg ondertussen volledig veranderd (met name met het aantrekken van renners zoals Carlos Sastre (Cervélo TestTeam) en Denis Menchov (Rabobank)).

  De lijst van 2011 UCI ProTeams ziet er dus als volgt uit:
  • AG2R La Mondiale (Frankrijk) (tot en met 2012)
  • BMC Racing Team (Verenigde Staten) (tot en met 2014)
  • Euskaltel-Euskadi (Spanje) (tot en met 2012)
  • Garmin-Cervélo (Verenigde Staten)
  • HTC-High Road (Verenigde Staten) (tot en met 2014)
  • Katusha (Rusland)
  • Lampre-ISD (Italië) (tot en met 2013)
  • Liquigas-Cannondale (Italië) (tot en met 2014)
  • Luxembourg Pro Cycling Project (Luxemburg) (tot en met 2014)
  • Movistar Team (Spanje) (tot en met 2013)
  • Omega Pharma-Lotto (België)
  • Pro Team Astana (Kazakhstan) (tot en met 2013)
  • Quick Step Cycling Team (België)
  • Rabobank Cycling Team (Nederland)
  • Saxo Bank SunGard (Denemarken)
  • Sky ProCycling (Groot-Britannië) (tot en met 2013)
  • Team Radioshack (Verenigde Staten)
  • Vacansoleil Palmans-DCM Pro Cycling Team (Nederland) (tot en met 2013)
  De ploegen die voor het eerst de UCI ProTeam status krijgen zijn Luxembourg Pro Cycling Project (nieuwe ploeg), BMC Racing Team en Vacansoleil Palmans-DCM Pro Cycling Team.

  De reacties na de aankondiging van de UCI ProTeams selectie

  De verschillende ploegen en renners die onderdeel uitmaken van een ploeg die wel of niet in de lijst voorkomt hebben uiteraard gereageerd op deze aankondiging van de UCI.

  Niet echt verrassend laten de ploegen die bij de 18 happy few horen weten dat zij deze plaats verdiend hebben terwijl de ploegen die er niet bij horen het daar niet mee eens zijn ...

  Om te beginnen de verliezers ...

  Geox-TMC
  Mauro Gianetti, manager van de Geox-TMC ploeg, liet aan CyclingNews weten: Carlos Sastre is de enige Tour de France winnaar sinds 1996 die niet betrokken is in een dopingschandaal en dat is volledig genegeerd. Het enige wat belangrijk lijkt te zijn zijn de punten die de renners de afgelopen twee jaar hebben gewonnen

  Riccardo RiccoRiccardo Riccò
  (foto) heeft grote schade aangericht met zijn positieve test tijdens de Tour de France. Het heeft me een hoofdsponsor gekost en ervoor gezorgd dat een andere sponsor die in de wielersport wilde investeren dat uiteindelijk niet deed. Hoe kunnen de punten die hij in 2010 heeft gewonnen na een snelle comeback, belangrijker zijn dan wat Sastre of Denis Menchov hebben bereikt? (Mauro Gianetti doelt hier natuurlijk op het Vacansoleil Palmans-DCM Pro Cycling Team wat Riccò aangetrokken heeft en onderdeel uitmaakt van de lijst van 18 UCI ProTeams).

  De UCI is niet consequent. Haar beslissing laat denken dat het belangrijkste niet de ethiek is maar de punten. Dat is te gek voor woorden. En de manier waarop deze punten zijn gewonnen lijkt voor hen niet belangrijk te zijn. Ze accepteren blijkbaar punten op iedere mogelijke manier.

  Wat betreft de impact van deze beslissing op de toekomst van de ploeg liet de Italiaanse manager weten: Ik weet niet hoe de twee sponsors zullen reageren op deze beslissing. Ik vind het vreselijk jammer dat nieuwe sponsors op deze manier worden behandeld. Allebei de bedrijven hebben een internationale footprint en wilden alle belangrijke wedstrijden, overal ter wereld, rijden om reclame te maken voor hun merken.

  Nu moeten we maar hopen dat we uitgenodigd worden voor de belangrijke wedstrijden. Ik hoop het in ieder geval, zodat we kunnen laten zien waar we toe in staat zijn
  .

  Carlos SastreCarlos Sastre plaatste een artikel op zijn website waarin hij laat weten verrast te zijn dat Geox-TMC geen onderdeel uitmaakt van de ProTour categorie voor het komende seizoen: ik had dit echt niet verwacht en ben dus verrast door hun beslissing.

  Hij geeft echter geen kritiek op de beslissing zelf - ik kan de criteria die gebruikt zijn om de licenties toe te kennen niet afkraken aangezien ik de details en het selectiesysteem niet ken - maar hij vindt het wel jammer - Het is wel teleurstellend want ik denk dat de wielersport meer dan ooit nieuwe projecten nodig heeft en dat is het geval met Geox-TMC - het is een ploeg die ervaring samenvoegt met jong talent gesponsord wordt door een groot bedrijf wat besloten heeft zich aan onze sport te binden, niet alleen aan het pro team maar ook met het damesteam en met de organisatie van activiteiten voor kinderen om mensen weer enthousiast te maken voor de wielersport.

  Cofidis
  Eric Boyer, de manager van de Cofidis ploeg, had een meer fatalistiche reactie. In La Voix du Nord liet hij weten: Ik had dit wel verwacht. Ik heb geen andere keuze dan dit te accepteren. Ik ben blij dat er in ieder geval één Franse ploeg op het hoogste niveau internationaal mee doet. Maar ik denk dat Cofidis er dicht bij zat. We hadden de 19de plaats in het ploegenklassement terwijl we maar aan een beperkt aantal Pro Tour wedstrijden mee hebben kunnen doen. We hebben laten zien dichtbij de beste ploegen te kunnen eindigen.

  De voormalig renner die de noord-Franse ploeg runt noemde verder een belangrijk punt wat betreft een eventuele come-back op het elite niveau van de internationale wielersport volgend jaar: (...) we kunnen nog steeds deel uitmaken van de beste ploegen komend seizoen. Alhoewel we gehandicapped zullen zijn omdat we niet overal uitgenodigd zullen worden, in de Pro Tour wedstrijden in Spanje, België en Italie ... Ik hoop dat we snel de deelnamecriteria voor 2011 zullen kennen. En ik hoop dat deze niet zullen veranderen in de loop van het seizoen.
  De oplossing die hij in gedachte heeft om terug te keren naar het hoogste niveau lijkt eenvoudig maar toont ook het perverse effect van deze selectie aan. Na zich gerealiseerd te hebben dat We geen negatieve feedback hebben gekregen over de economische, ethische en organisatorische aspecten is zijn conclusie dat Een echte kopman bij ons ontbreekt. Om deze kopman te vinden noemt hij twee mogelijkheden: We zullen dit voorjaar bekijken of één van onze renners deze rol op zich kan nemen. Als dat niet het geval is zullen we serieus naar deze vraag kijken op het moment dat we nieuwe renners aantrekken voor volgend jaar. Op de manier waarop de UCI het graag ziet ...

  En de winnaars ...

  Quick Step
  Niemand lijkt aan Patrick Lefevere gevraagd te hebben te reageren op het feit dat zijn ploeg deel uitmaakt van de happy few ...

  Euskaltel-Euskadi
  Igor Gonzalez de Galdeano, manager van de Baskische ploeg liet aan elcorreo.com weten: Als we de licentie niet zouden hebben gehad zou dat erg teleurstellend voor ons zijn geweest. Als je de ProTeam status verliest is het heel moeilijk deze weer terug te krijgen.

  AG2R La Mondiale
  Vincent LavenuDe manager van de enige Franse ploeg onder de UCI ProTeams volgend jaar, Vincent Lavenu, liet weten opgelucht en trots te zijn op de selectie voor de eerste divisie (...) we hebben ervoor geknokt. Vorig jaar hebben onze sponsors ons geholpen in onze poging om de ProTour licentie te behouden en we zijn blij dat deze nu bevestigd is. Terugvallen naar de tweede divisie zou voor ons een zware klap zijn geweest na zo'n goed jaar 2010.

  Wat betreft het feit dat er geen andere Franse ploegen zitten bij de UCI ProTeams zei de manager van de ploeg uit Chambéry dat hij dit jammer vindt: We zullen ons een beetje eenzaam voelen in grote internationale wedstrijden als er geen andere Franse ploegen uitgenodigd worden. We moeten niet vergeten dat wat er vandaag gebeurd met de andere Franse ploegen ons morgen ook kan overkomen. We moeten dus op blijven letten en nadenken over de toekomst van de wielersport. De Franse wielerwereld moet haar normen en waarden verdedigen en op het hoogst mogelijke niveau mee blijven draaien.

  Het selectiesysteem en de deelnamecriteria voor de Grote Ronden

  Het ontbreken van een transparante selectieprocedure werd met name door Mauro Gianetti van Geox-TMC team genoemd als een probleem. Pat McQuaidIn antwoord op deze reactie liet Pat McQuaid, Voorzitter van de UCI, aan CyclingNews weten dat het een rechtvaardig systeem is ... waar niks geheims aan is. Het systeem is in april en later ook in juni nogmaals uitgelegd aan de ploegen. Ze kenden het systeem en moeten het ermee doen.
  Wat betreft de selectie van ploegen die op de 16de tot en met 20ste plaats stonden in het ploegenklassement liet McQuaid weten dat deze gedaan is op basis van een combinatie van criteria wat betreft prestaties, ethiek, financiën en administratieve aspecten ... zonder verdere details te geven ... Vrij onwaarschijnlijk dus dat Mauro Gianetti daar blij van zal worden!

  De automatische selectie ... of niet ... voor deelname aan de Grote Rondes
  Toen de UCI WorldTour werd aangekondigd liet de UCI weten dat alle 18 UCI ProTeams automatisch uitgenodigd zijn voor deelname in alle wedstrijden die onderdeel uitmaken van deze kalender, inclusief de 3 Grote Rondes, Tour de France, Giro d'Italia en Vuelta a España. De oprichting van de UCI WorldTour leek dus het eindresultaat van het scheiden van de UCI ProTour wedstrijden van de historische wedstrijden om deze vervolgens op een slinkse manier weer samen te smelten ...

  Angelo Zomegnan, directeur van de Giro d'Italia liet toen weten dat RCS geen afspraken had gemaakt met de UCI hierover. De UCI lijkt echter niet van haar positie af te wijken aangezien Pat McQuaid aan CyclingNews liet weten: Dit garandeert de 18 ploegen deelname in de Grote Rondes, zo staat het in het reglement. Angelo bepaalt de regels niet, dat doet de UCI en ik weet zeker dat dat geen problemen op zal leveren. Ik reken erop dat Angelo de juiste beslissing neemt en hem kennende zal hij dat zeker doen.

  Het lijkt er dus op dat dit verhaal nog een staartje krijgt ...

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 7 reacties | 10141x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: UCI ProTour | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 7 reacties!
 1. http://www.cyclisme-roltiss-over.com/article-uci-proteams-2011-cofidis-et-geox-tmc-en-2-eme-division-les-reactions-61689492.html

  | Roland TISSIER | donderdag 25 november 2010 om 9:38:45

 2. Pour les grands tours, Zoncolan a déjà promis deux invitations aux équipes italiennes.

  | david | donderdag 25 november 2010 om 11:54:39

 3. Interested to find out if the 2011 Mallorca Challenge will go ahead from 6/2/2011 - 11/2/2011.

  | John M. Thayne | vrijdag 07 januari 2011 om 21:50:42

 4. J'ai vu sur un site espagnol (je ne me rappelle plus le nom), que les équipes Cofidis, FDJ, Saur et Europcar aurait obtenu de bonnes garanties pour une invitation au Tour.

  Ce même site explique qu'ASO ne veut pas inviter Geox, du fait de la réputation de Gianetti et des résultats médiocres de Footon l'an dernier

  | david | zaterdag 08 januari 2011 om 15:35:51

 5. Bonjour David,

  Dans votre mail N°2 du 25 novembre 2010, vous vouliez parler d'Angelo Zomegnan, et non de "Zoncolan".
  Tchao,

  René HAMM

  | René HAMM | zondag 09 januari 2011 om 10:57:18

 6. Ce sera dûr d'expliquer que menchov (3e du dernier tour), vainqueur d'1 giro et d'1 vuelta n'a pas sa place sur la plus grande course du monde.

  c'est un peu comme si djokovic n'aurait pas le droit de participer à rolland garros

  | oliv56 | maandag 10 januari 2011 om 0:44:25

 7. @John M. Thayne (#3) : it probably will. The 2011 Mallorca Challenge will take place from 6/2/2011 - 10/2/2011 as can be seen in the interactive UCI cycling calendar.
  I've just updated the direct links to the dedicated page on the website for each of the Trofeos. Indeed, the organisation hasn't updated it's home page, but the information is hidden on the site anyway. You can access these directly from interactive UCI cycling calendar; they're at the top of the list of all 2011 cycling races in Spain.

  | Thomas Vergouwen | zaterdag 15 januari 2011 om 21:58:36

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is één plus zeven ?