donderdag 30 september 2010 om 23u44

Vanochtend heeft de Zwitser Fabian Cancellara in Geelong (Victoria) voor de 4de maal in 5 jaar de individuele tijdrit van de Wereldkampioenschappen gewonnen.

Hij werd al gezien als de grote favoriet en Spartacus legde de 45,6 kilometer van het circuit met daarin twee steile hellingen af in minder dan een uur, 58'09", en met een gemiddelde snelheid van 47,048 km/u (tegen 51,6 km/u voor zijn overwinning in Mendrisio vorig jaar). Hij wordt hiermee de eerste renner die 4 regenboogtruien heeft gewonnen!

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De prestatie van Spartacus

Als huidige drager van de regenboogtrui ging Fabian Cancellara vanochtend als laatste van start om 8u18 Nederlandse tijd (16u18 plaatselijke tijd). Bij de eerste tijdswaarneming (na 6,6 kilometer), liep hij nog 6 seconden achter op David Millar die uiteindelijk als 2de eindigde op meer dan een minuut achter de Zwitser.

Fabian CancellaraDe tijdritspecialist Cancellara liet zich echter niet van de wijs brengen en vanaf de tweede tijdswaarneming had de Zwitser de Britse renner al ingehaald en op het moment dat hij over de finishlijn kwam kon hij (net als vorig jaar) zelfs nog de tijd nemen om met zijn hand 4 vingers te tonen om voor eens en altijd duidelijk te maken dat hij 4 overwinningen op zijn naam schrijft vandaag! (na 2006, 2007 en 2009)
Om deze tijdrit te winnen maakte Cancellara met name handig gebruik van zijn goede dalerskwaliteiten en ondanks dat hij in de tweede ronde bijna te dicht langs de hekken reed wist hij hiermee kostbare tijd te winnen.

David MillarDavid Millar heeft een redelijk regelmatige tijdrit gereden en hij eindigt hiermee tweede op 1'02"75 achter de Zwitser met een gemiddelde snelheid van 46,216 km/u. De Brit blijft hiermee de twee andere favorieten, de Duitser Tony Martin (+1'12"49 / 46,09 km/u) en de Australiër Richie Porte (+1'19" / 46,006 km/u), voor.

Ook al waren al zijn tussentijden langzamer dan die van David Millar, toch had Tony Martin de Brit wellicht voor kunnen zijn ... als hij geen lekke voorband had gekregen!

In een reactie na de wedstrijd liet Richie Porte weten tevreden te zijn met zijn vierde plaats, daarbij met name aangevend dat dit pas zijn eerste jaar als profwielrenner is.

Gustav LarssonDe teleurstelling Gustav Larsson
Gustav Larsson, die ook gezien werd als één van de favorieten van deze wedstrijd, laat een teleurstellend resultaat zien door als 10de te eindigen op 3'01"02 van Cancellara. De Zweed, die de tijdrit van de Tour du Limousin 2010 had gewonnen en hiermee de basis legde voor zijn eindoverwinning van deze etappekoers, maar ook de tijdrit van de Giro d'Italia 2010 en het nationale kampioenschap van zijn land, kreeg net als Martin een lekke band. Van de 15de tussentijd naar de 8ste tussen de eerste twee tijdswaarnemingspunten viel Gustav Larsson terug naar de 13de plaats bij de volgende tijdswaarneming vanwege een lekke band na 19 kilometer. Hierover zei Larsson: Het is altijd moeilijk om hierna te hervatten. Je raakt uit je ritme en je raakt kostbare tijd kwijt. Maar ik heb sowieso niet snel genoeg gereden, ik ben niet tevreden met mijn prestatie. Ik hoopte beter te kunnen rijden.

De beelden van de overwinning van Fabian Cancellara en zijn interview na de race (video)

In onderstaande video kunt u de finish van Fabian Cancellara en zijn interview na de race bekijken. Hij zegt hierin: Ik ben heel blij. Ik schrijf vandaag geschiedenis door voor de vierde keer de tijdrit te winnen, dat is top. Het was misschien wel de moeilijkste omdat ik niet zeker was van mijn conditie maar ik denk dat ik de race goed gereden heb met de juiste tactiek.
Ik heb de hekken niet geraakt maar iedere seconde telt en ik wilde er dus vlak langs rijden zonder het risico te nemen te vallen.
Voorlopig denk ik nog niet aan de wedstrijd van zondag. Ik ga eerst genieten van deze overwinning. Het is niet net als vorig jaar toen er een enorme druk op mij lag omdat ik "thuis" reed. Morgen ga ik pas aan zondag denken maar met een stuk minder druk dan vorig jaar ... anderen zullen deze keer die druk voelen!


En daarbij denkt hij natuurljk aan de huidige wereldkampioen op de weg, Cadel Evans, die dit jaar een thuiswedstrijd rijdt in Australië ...

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De top 10 van de tijdrit van de Wereldkampioenschappen wielrennen op de weg 2010

De top 10 van deze tijdrit ziet er als volgt uit:

Fabian Cancellara1/ Fabian Cancellara (SUI) - 58'09"19 (47.048 km/h)
2/ David Millar (GBR) - +1'02"75 (46.216 km/h)
3/ Tony Martin (GER) - +1'12"49 (46.090 km/h)
4/ Richie Porte (AUS) - +1'19"00 (46.006 km/h)
5/ Michael Rogers (AUS) - +2'24"94 (45.171 km/h)
6/ Koos Moerenhout (NED) - +2'40"69 (44.976 km/h)
7/ Luis Léon Sanchez (ESP) - +2'44"23 (44.933 km/h)
8/ David Zabriskie (USA) - +2'51"41 (44.845 km/h)
9/ Maciej Bodnar (POL) - +3'00"70 (44.731 km/h)
10/ Gustav Larsson (SWE) - +3'01"02 (44.727 km/h)

> Klik hier om de volledige lijst met resultaten te bekijken

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 2012x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Wereldkampioenschappen Melbourne 2010 | Wielrennen algemeen (m.u.v. Tour de France)

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is acht plus zes ?