home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

De Tour de Vendée 2010 gewonnen door Koldo Fernandez

Toegevoegd: zondag 26 september 2010 om 17:10:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  De Tour de Vendée 2010 gewonnen door Koldo FernandezVandaag vond de 39ste editie van de Tour de Vendée plaats tussen Montaigu en La Roche-sur-Yon. Aangezien dit de laatste wedstrijd van de Coupe de France was ging het vandaag niet alleen om de overwinning maar ook om de winst van deze Coupe die 12 Franse wedstrijden betreft. En natuurlijk ook om de ploeg Bbox Bouygues Telecom die zich graag van voren wilde laten zien in haar eigen streek op enkele dagen van de definitieve beslissing over de toekomst van de ploeg met een nieuwe sponsor of het definitieve einde.

  Voor het Grand Départ van de Tour de France 2011 in juli, waren de wegen van de Vendée dus het decor van een wedstrijd met 3 gezichten!

  De samenvatting van de Tour de Vendée 2010

  Met 123 renners van 16 ploegen aan het vertrek zag de Vendée vanmiddag dus wederom deze jaarlijkse wedstrijd uit de UCI Europe Tour (1.1) die vorig jaar werd gewonnen door Pavel Brutt.

  Al snel vormde zich een kopgroep Thomas Voecklervan 11 renners met daarin met name Thomas Voeckler (Bbox Bouygues Telecom) die onlangs op schitterende wijze de Grand Prix Cycliste de Québec wist te winnen, maar ook Jérémy Roy (FDJ), Markel Irizar en Ivan Rovny (Team Radioshack), Nicolas Castroviejo (Euskaltel-Euskadi), Jérémie Galland (Saur-Sojasun, de winnaar van de eerste etappe van de Tour du Limousin 2010), Jean-Luc Delpech (Bretagne-Schuller), Gorik Gardeyn, Stéphane Rossetto en Arnoud van Groen voor Vacansoleil Pro Cycling Team en de stagiair Alexander Wetterhall van Cervélo TestTeam.

  Deze 11 renners weten hun voorsprong uit te bouwen tot meer dan 3 minuten en weten tot zo'n 60 kilometer van de finish vooruit te blijven. Brice FeilluIn de klim van de Côte de la Pouzaire valt het peloton echter uit elkaar, met name dankzij een aanval van Brice Feillu (Vacansoleil Pro Cycling Team) en de kopgroep wordt teruggebracht tot 5 renners: alleen Thomas Voeckler, Markel Irizar, Ivan Rovny, Jérémie Galland en Jean-Luc Delpech blijven vooruit. Een aantal kilometer verderop, op 51 kilometer van de finish eindigt ook voor hen het avontuur en het peloton is dus weer volledig samen.

  Rein TaaramaeEven later weten 4 renners opnieuw weg te komen. Dit keer wordt de kopgroep gevormd door de Est Rein Taaramae van de Cofidis ploeg, de Spanjaard Pablo Urtasun (Euskaltel-Euskadi), Rony Martias voor Saur-Sojasun en Bert Scheirlinckx voor de Belgische Landbouwkrediet ploeg. Terwijl deze renners zo'n 50 seconden voorsprong op weten te bouwen, laat Team Radioshack zich vooraan het peloton zien om deze voorsprong te controleren wetende dat er een eventuele massasprint in zit voor hun sprinter, Gert Steegmans.

  Op 20 kilometer van de finish laat Thomas Voeckler zich opnieuw van voren zien, dit keer als achtervolger van de 4 renners uit de kopgroep. Onder zijn leiding smelt de voorsprong letterlijk als ijs voor de zon en voor het dreigende peloton weten alleen Pablo Urtasun en Bert Scheirlinckx vooruit te blijven op het moment dat ze het slotcircuit oprijden.

  Bij de eerste doorkomst over de finishlijn (op 3 rondjes van de finish), was hun voorsprong nog maar 8 seconden en even later besluit Mikaël Cherel (FDJ) alleen aan te vallen. Alhoewel hij eenvoudig voorbij de twee renners aan kop weet te rijden loopt zijn aanval al snel op niets uit en het peloton is dus opnieuw gehergroepeerd op minder dan 12 kilometer van de finish.

  Romain Lemarchand (BigMat-Auber 93), toekomstig renner van de AG2R La Mondiale ploeg rijdt dan weg uit de kop van het peloton en komt als eerste over de finish bij de 2de doorkomst. Hij krijgt gezelschap van 5 andere renners op 7 kilometer van de finish: Alexandre Botcharov (Katusha Team), Rob Ruijgh en Frederik Veuchelen (Vacansoleil Pro Cycling Team), Geert Verheyen (Landbouwkrediet) en Juan José Oroz (Euskaltel-Euskadi), maar op 2,5 kilometer van de finish wordt ook deze laatste kopgroep weer teruggepakt door het peloton.

  Koldo FernandezJérémie Galland is de laatste renner die de massasprint probeert te voorkomen want op 1,5 kilometer van de finish maakt de Fransman zich los van het peloton, maar op minder dan één kilometer van de finish blijft ook deze solo-aanval zonder succes, net als de te vroeg gelanceerde sprint met Heinrich Haussler en Davide Appolonio die probeerde de finish van de laatste etappe van de Tour du Limousin 2010 te herhalen.

  Uiteindelijk eindigde deze Tour de Vendée dus in een massasprint, gewonnen door Koldo Fernandez (Euskaltel-Euskadi).

  De reacties

  Thomas VoecklerNa de finish gaf Thomas Voeckler commentaar op zijn wedstrijd en op het probleem van de nog te vinden sponsor: Ik heb me behoorlijk ingespannen vandaag, en die inspanningen heb ik waarschijnlijk moeten beboeten in de finale, maar het was de moeite van het proberen waard! Het is nu wachten op nieuws in de komende uren, hopende dat het nieuws positief is voor de ploeg. Sportief gezien hebben we alles gedaan wat we konden en ik hoop dat we volgend jaar dus nog een ploeg uit de Vendée zullen hebben onder andere in de Tour de Vendée!

  Koldo Fernandez liet op zijn beurt weten Heel tevreden (te) zijn met het resultaat en voegde daaraan toe: Het parcours lijkt op de wegen in het Baskenland. Haussler en Appolonio lanceerden hun sprint op 250 meter en ik dacht dus dat het erg moeilijk zou worden maar ik heb alles gegeven en het resultaat mag er zijn!

  De winst in de Coupe de France voor Leonardo Duque

  Leonardo DuqueVoor deze laatste wedstrijd van de Coupe de France was Leonardo Duque (Cofidis) de leider van het klassement met 137 punten maar zijn voorsprong op Florian Vachon (Bretagne-Schuller) was maar 7 punten terwijl Jonathan Hivert (Saur-Sojasun) 3de was met 105 punten.

  De Colombiaanse renner bleef in het wiel van Florian Vachon tot aan de finish en wint dus zo de Coupe de France 2010 met één puntje verschil.

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 1 reactie | 1155x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Wielrennen algemeen (m.u.v. Tour de France) | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 1 reacties!
 1. http://www.cyclisme-roltiss-over.com/article-le-tour-de-vendee-2010-remporte-par-koldo-fernandez-57770159.html

  | Roland TISSIER | zondag 26 september 2010 om 18:35:06

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is acht plus zes ?