donderdag 17 juni 2010 om 21u57

Vandaag stond de koninginnerit op het programma van de Ronde van Zwitserland 2010 met twee bergen van de buitencategorie en één van de eerste categorie tussen Meiringen en La Punt. De etappe vond plaats onder slechte weersomstandigheden (regen) behalve aan het eind van de etappe toen de zon tevoorschijn kwam. In de klim van de Albulapass rijdt de Nederlander Robert Gesink Rabobank het gaatje met Andy Schleck (Team Saxo Bank) dicht en besluit dan zijn aanval alleen voort te zetten. De jonge Nederlander komt op die manier alleen over de finishlijn, 42 seconden voor de eerste groep van 8 renners achter hem.

De samenvatting van de 6de etappe van de Ronde van Zwitserland 2010: Meiringen > La Punt

213,3 kilometer scheidden vanochtend de renners aan het vertrek in Meiringen van de aankomst in La Punt.

Meteen na het vertrek begonnen de renners aan de klim van de Sustenpass (buitencategorie) waarvan de top zich al op kilometer 28,5 bevond. Na de afdaling hiervan gingen zij meteen door met de Oberalppass (1ste categorie), voor een heuvelachtig stuk en de klim van de Albulapass tegen het eind van de etappe. In de afdaling hiervan bevond zich de finishplaats La Punt. Met deze 3 bergen en haar 213,3 kilometer was dit de koninginnerit van deze Ronde van Zwitserland 2010.

Mark Cavendish (HTC-Columbia), die de massale valpartij veroorzaakte in de finale van de 4de etappe, verscheen vandaag niet aan het vertrek en al snel na het vertrek besloot Wilfried Cretskens (Omega Pharma-Lotto) op te geven.

Mathias FrankNa 3 kilometer vormde zich een kopgroep van 8 renners, die al snel groeide naar 13 renners. In deze kopgroep kwam Wouter Poels (Vacansoleil Pro Cycling Team) als eerste over de top van de Sustenpass, voor Mathias Frank (BMC Racing Team), Brice Feillu (Vacansoleil Pro Cycling Team), Amets Txurruka (Euskaltel-Euskadi) en Juan Manuel Garate (Rabobank).
In deze groep vonden we verder Francesco Gavazzi (Lampre-Farnese Vini), Marco Marcato (Vacansoleil Pro Cycling Team), Jérémy Roy (Française des Jeux), Juan José Oroz (Euskaltel-Euskadi), Juan Manuel Garate (Rabobank), Philip Deignan (Cervélo TestTeam), Eduard Vorganov (Team Katusha) en Pablo Lastras (Caisse d'Epargne).

De voorsprong van de 13 renners liep op tot een maximum van 6'40" alvorens de HTC-Columbia in Team Saxo Bank een ploeg vond die wel samen wilde werken om het gaatje een beetje dicht te rijden.

Op de top van de Oberallpass komt Wouter Poels wederom als eerste boven, wederom voor Mathias Frank en dit maal Jérémy Roy. De Nederlander pakte zo de trui van beste klimmer.

Brice FeilluIn de klim van de Albulapass, met 2.315 meter hoogte het dak van deze Ronde van Zwitserland 2010, valt de kopgroep uit elkaar, met Brice Feillu aan kop en de broertjes Schleck (Team Saxo Bank) en Roman Kreuziger (Liquigas-Doimo) in de achtervolging. Terwijl Fabian Cancellara (Team Saxo Bank) en de gele trui Tony Martin (HTC-Columbia) het ritme niet langer kunnen volgen, vormen Roman Kreuziger, Robert Gesink (Rabobank), Stijn Devolder (Quick Step) en Matteo Carrara (Vacansoleil Pro Cycling Team) een achtervolgingsgroep, net als Steve Morabito (BMC Racing Team), Lance Armstrong (Team Radioshack) Fränk Schlecken even later ook Fränk Schleck (Team Saxo Bank) en Oliver Zaugg (Liquigas-Doimo).

Wanneer Brice Feillu wordt ingehaald door Juan Manuel Garate en Amets Txurruka, rijden Robert Gesink en Andy Schleck het gaatje met deze twee renners dicht om een nieuwe kopgroep van 4 renners te vormen. Op zo'n 15 kilometer van de finish, nog altijd in de klim van de Albulapass, besluit Robert Gesink aan te vallen en op de top heeft hij al meer dan een minuut voorsprong op Matteo Carrara en Roman Kreuziger die als 2de en 3de boven komen op het dak van de Ronde van Zwitserland 2010.
Rigoberto UranDe kopman van de Rabobank ploeg in deze Ronde van Zwitserland 2010 toont vervolgens ook een goede daler te zijn en komt met 42 seconden voorsprong over de finishlijn in La Punt. Hij wordt gevolgd door een groepje van 8 renners wat achter hem gevormd was en waarin Rigoberto Uran (Caisse d'Epargne) de sprint voor de tweede plaats wint, sprint die gelanceerd werd door Lance Armstrong (Team Radioshack). Uran wordt gevolgd door Joaquim Rodríguez (Katusha Team) en Oliver Zaugg (Liquigas-Doimo) terwijl Armstrong uiteindelijk de 5de plaats pakt in deze etappe.

Naast Wilfried Cretskens, hebben ook Koldo Fernandez (Euskaltel-Euskadi), Olivier Bonnaire en Jussi Veikkanen (Française des Jeux) tijdens deze etappe opgegeven.

Morgen verbindt de 7de etappe Savognin met Wetzikon over 204,1 kilometer. U kunt het parcours van de Ronde van Zwitserland 2010 op Google Maps / Google Earth raadplegen om de precieze details van het parcours te ontdekken.

De klassementen van de Ronde van Zwitserland 2010 na de 6de etappe

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het etappeklassement van de 6de etappe Meiringen > La Punt

Robert GesinkDe top 10 van deze etappe ziet er als volgt uit:

1/ Robert Gesink (Rabobank) - 6h20'53" (33,601 km/h)
2/ Rigoberto Uran (Caisse d'Epargne) - +0'42"
3/ Joaquim Rodríguez (Katusha Team)
4/ Oliver Zaugg (Liquigas-Doimo)
5/ Lance Armstrong (Team Radioshack)
6/ Matteo Carrara (Vacansoleil Pro Cycling Team)
7/ Steve Morabito (BMC Racing Team)
8/ Fränk Schleck (Team Saxo Bank)
9/ Roman Kreuziger (Liquigas-Doimo)
10/ Jakob Fuglsang (Team Saxo Bank) - +1'20"

Algemeen klassement

Robert GesinkDankzij zijn eerste plaats in deze etappe en het gaatje wat hij wist te slaan met de voormalig gele trui drager Tony Martin (HTC-Columbia), pakte de Nederlander Robert Gesink (Rabobank) ook de eerste plaats in het algemeen klassement, met een voorsprong van 9 seconden op de Spanjaard Rigoberto Uran (Caisse d'Epargne). De goede prestatie van Lance Armstrong die opklimt naar de 7de plaats is ook de moeite waard om genoemd te worden:

1/ Robert Gesink (Rabobank) - 25h18'57"
2/ Rigoberto Uran (Caisse d'Epargne) - +0'29"
3/ Steve Morabito (BMC Racing Team) - +0'36"
4/ Fränk Schleck (Team Saxo Bank) - +0'38"
5/ Joaquim Rodríguez (Katusha Team) - +0'42"
6/ Matteo Carrara (Vacansoleil Pro Cycling Team) - +0'54"
7/ Lance Armstrong (Team Radioshack) - +0'55"
8/ Oliver Zaugg (Liquigas-Doimo) - +1'01"
9/ Jakob Fuglsang (Team Saxo Bank) - +1'17"
10/ Thomas Löfkvist (Team Sky) - +1'38"

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Puntenklassement

Marco MarcatoGeen wijzigingen in de top 3 van het puntenklassement waarvan de top 10 er nu als volgt uitziet:

1/ Marco Marcato (Vacansoleil Pro Cycling Team) - 42 punten
2/ José Joaquin Rojas (Caisse d'Epargne) - 30 punten
3/ Marcus Burghardt (BMC Racing Team) - 25 punten
4/ Fabian Cancellara (Team Saxo Bank) - 24 punten
5/ Rigoberto Uran (Caisse d'Epargne) - 24 punten
6/ Robbie McEwen (Katusha Team) - 24 punten
7/ Robert Gesink (Rabobank) - 21 punten
8/ Fränk Schleck (Team Saxo Bank) - 20 punten
9/ Alessandro Petacchi (Lampre-Farnese Vini) - 20 punten
10/ Pablo Urtasun (Euskaltel-Euskadi) - 20 punten
11/ Matti Breschel (Team Saxo Bank) - 20 punten

Bergklassement

Door als eerste boven te komen op de twee eerste bergen van de dag, gaat de Nederlander Wouter Poels de Zwitser Mathias Frank (BMC Racing Team) met 2 punten voorbij in het bergklassement:

1/ Wouter Poels (Vacansoleil Pro Cycling Team) - 40 punten
2/ Mathias Frank (BMC Racing Team) - 38 punten
3/ Robert Gesink (Rabobank) - 21 punten
4/ Aitor Hernandez (Euskaltel-Euskadi) - 19 punten
5/ Brice Feillu (Vacansoleil Pro Cycling Team) - 19 punten

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

1 reactie | 2424x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Ronde van Zwitserland | Ronde van Zwitserland 2010 | UCI ProTour

Reacties

Er zijn 1 reacties!
  1. http://www.cyclisme-roltiss-over.com/article-tour-de-suisse-etape-6-coup-double-pour-gesink-photos-52464638.html

    | Roland TISSIER | vrijdag 18 juni 2010 om 10u20

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is drie keer twee ?