woensdag 16 juni 2010 om 21u53

Aan de vooravond van de koninginnerit van de Ronde van Zwitserland 2010, reden de 153 overblijvende renners vandaag van Wettingen naar Frutigen over 172,5 kilometer in de 5de etappe. Al snel vormde zich een kopgroep en vanuit deze kopgroep wist Marcus Burghardt (BMC Racing Team) in de laatste kilometers aan te vallen en zo de etappe te winnen. Tony Martin (HTC-Columbia), die 47 seconden later binnen kwam met het peloton behoudt de gele leiderstrui ... in afwachting van de koninginnerit morgen!

De samenvatting van de 5de etappe van de Ronde van Zwitserland 2010: Wettingen > Frutigen

153 renners verschenen aan de start in Wettingen vanochtend: Heinrich Haussler (Cervélo TestTeam), Arnaud Coyot (Caisse d'Epargne) en Lloyd Mondory Arnaud Coyot(AG2R La Mondiale) waren gisteren betrokken in de massale valpartij en José-Luis Arrieta (AG2R La Mondiale) heeft volgens een persbericht van de ploeg een elleboogbreuk als gevolg van een val op een paar kilometer van de finish in de etappe van gisteren. De Spanjaard moet minstens 3 weken rust nemen maar de totale duur van zijn afwezigheid is afhankelijk van het genezingsproces van zijn blessure.

De etappe van vandaag kende na 30 kilometer al de klim van de Hämikon Berg, die geen punten toekende voor het bergklassement, en vervolgens die van de Schallenberg (2de categorie) waarvan de top werd bereikt na 116,6 kilometer, de klim van Aeschi (3de categorie) en de enigszins oplopende weg naar de finish in Frutigen.

Angelo FurlanNa een aanval zonder succes van Simon Gerrans (Team Sky) en Ludovic Turpin (AG2R La Mondiale), werd op kilometer 11 de kopgroep van de dag gevormd door Daniel Oss (Liquigas-Doimo), Marcus Burghardt (BMC Racing Team), Angelo Furlan (foto, Lampre-Farnese Vini), Javier Aramendia (Euskaltel-Euskadi) en Martijn Maaskant (Garmin-Transitions). Aangezien Javier Aramendia de best geplaatste renner was in het algemeen klassement op 11'15", liet het peloton hen al snel gaan. Hun voorsprong liep op tot een maximum van 5'30" en schommelde vervolgens tussen 2 en 4 minuten.

Rui CostaNa Angelo Furlan op 14 kilometer van de finish achter te hebben gelaten, verloor de kopgroep op zo'n 10 kilometer van de finish ook Javier Aramendia. Pablo Lastras en Rui Costa (photo) van de Caisse d'Epargne ploeg zetten de achtervolging op het leiderstrio in, maar de renners van de ploeg in rood/zwart werden al snel teruggepakt door het peloton.

Op 1,3 kilometer van de finish is het de beurt aan Marcus Burghardt om aan te vallen vanuit het leiderstrio en deze aanval bleek beslissend te zijn. De Duitser won zo de etappe, 2 seconden voor Martijn Maaskant en 4 seconden voor Daniel Oss. Robbie McEwenIn het peloton wist Robbie McEwen (Katusha Team) de sprint voor de 4de plaats te winnen op 47 seconden achter de winnaar van de 18de etappe van de Tour de France 2008 tussen Bourg d'Oisans en Saint-Etienne.

Sébastien Hinault (AG2R La Mondiale) moest tijdens deze etappe vanwege gezondheidsredenen opgeven. De ploeg uit Chambéry verloor ook Ludovic Turpin in de etappe van vandaag (er blijven nu nog maar 4 renners over in de Franse ploeg) terwijl Gerben Löwik (Omega Pharma-Lotto) na een val als gevolg van een probleem met zijn rem op moest geven. Cameron Meyer (Garmin-Transitions) was de laatste renner die opgaf in deze etappe. Er blijven nu nog 149 renners over in de Ronde van Zwitserland 2010.

De klassementen na de 5de etappe van de Ronde van Zwitserland 2010

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Klassement van de 5de etappe Wettingen > Frutigen

Marcus BurghardtIn de top 3 van de etappe vinden we het leiderstrio wat overbleef van de oorspronkelijke kopgroep, gevolgd in de top 10 door de Australische sprinter Robbie McEwen:

1/ Marcus Burghardt (BMC Racing Team) - 4h21'23" (39,597 km/h)
2/ Martijn Maaskant (Garmin-Transitions) - +0'02"
3/ Daniel Oss (Liquigas-Doimo) - +0'04"
4/ Robbie McEwen (Katusha Team) - +0'47"
5/ Diego Ulissi (Lampre-Farnese Vini)
6/ Marco Marcato (Vacansoleil Pro Cycling Team)
7/ Carlos Barredo (Quick Step)
8/ Johannes Fröhlinger (Team Milram)
9/ José Joaquin Rojas (Caisse d'Epargne)
10/ Simon Gerrans (Team Sky)

Algemeen klassement

Tony MartinDeze 5de etappe zorgde niet voor veranderingen in de top 10 van het algemeen klassement van de Ronde van Zwitserland 2010. Na de etappe van morgen wordt de top 10 waarschijnlijk enigszins anders ...

1/ Tony Martin (HTC-Columbia) - 18h57'47"
2/ Fabian Cancellara (Team Saxo Bank) - +0'01"
3/ Thomas Löfkvist (Team Sky) - +0'09"
4/ Rigoberto Uran (Caisse d'Epargne) - +0'10"
5/ Dries Devenyns (Quick Step) - +0'11"
6/ Steve Morabito (BMC Racing Team) - +0'11"
7/ Fränk Schleck (Team Saxo Bank) - +0'13"
8/ Jakob Fuglsang (Team Saxo Bank) - +0'14"
9/ Nicolas Castroviejo (Euskaltel-Euskadi) - +0'15"
10/ Bauke Mollema (Rabobank) - +0'17"

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Puntenklassement

Marco MarcatoDe top 10 van het puntenklassement van de Ronde van Zwitserland 2010 na 5 etappes is als volgt:

1/ Marco Marcato (Vacansoleil Pro Cycling Team) - 42 punten
2/ José Joaquin Rojas (Caisse d'Epargne) - 30 punten
3/ Marcus Burghardt (BMC Racing Team) - 25 punten
4/ Alessandro Petacchi (Lampre-Farnese Vini) - 25 punten
5/ Fabian Cancellara (Team Saxo Bank) - 24 punten
6/ Robbie McEwen (Katusha Team) - 24 punten
7/ Pablo Urtasun (Euskaltel-Euskadi) - 20 punten
8/ Martijn Maaskant (Garmin-Transitions) - 20 punten
9/ Matti Breschel (Team Saxo Bank) - 20 punten
10/ Bauke Mollema (Rabobank) - 19 punten

Bergklassement

Aitor HernandezVoor de etappe van morgen met twee bergen hors catégorie en één van de eerste categorie, ziet de top 10 van het bergklassement van de Ronde van Zwitserland 2010 er als volgt uit:

1/ Aitor Hernandez (Euskaltel-Euskadi) - 19 punten
2/ Alexandre Pliuschin (Katusha Team) - 18 punten
3/ Mathias Frank (BMC Racing Team) - 15 punten
4/ Daniel Oss (Liquigas-Doimo) - 13 punten
5/ Wouter Poels (Vacansoleil Pro Cycling Team) - 8 punten
6/ Marcus Burghardt (BMC Racing Team) - 8 punten
7/ Matthias Russ (Team Milram) - 8 punten
8/ Ermanno Capelli (Footon-Servetto) - 8 punten
9/ Pavel Brutt (Katusha Team) - 7 punten
10/ Jussi Veikkanen (Française des Jeux) - 6 punten

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

1 reactie | 2537x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Ronde van Zwitserland | Ronde van Zwitserland 2010 | UCI ProTour

Reacties

Er zijn 1 reacties!
  1. http://www.cyclisme-roltiss-over.com/article-tour-de-suisse-etape-5-burghardt-general-martin-photos-52384588.html

    | Roland TISSIER | donderdag 17 juni 2010 om 08u32

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is drie plus zeven ?